OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Lufi könyvek
Balázs Ágnes: Lufi sorozat
Írta: Balázs Ágnes
Illusztrálta: Békés Rozi
Kiadó: Móra Könykiadó. 2012-2015
 
Lufi (Hanna) egy eleven, vadóc kislány, akinek hatalmas szíve van akkor, ha másokon segítenie kell. Legjobb barátja az okos és szelíd Szamóca. És ott vannak az osztálytársak: a ginder-göndör szőkeség, Pál Laura, a szeplős Kukucska ikrek, és persze a titkos összeesküvésben verhetetlen DALMÉZSUTA HANTAZSIMEMŐ. Annyira a szívünkhöz nőttek mindnyájan, mintha a barátaink lennének.

Legjobb barátja az okos és szelíd Szamóca. Vele és osztálytársaival eltöltött boldog, vagy épp szomorú időszakról, az ellenségekről és új barátokról szól a közkedvelt sorozat.

"Pöttyös nem a Rudi, hanem a könyv. A pöttyös könyveket az én időmben titokban még a fiúk is olvasták. És miért ne olvasnák a maiak is?! "
 
Balázs Ágnes volt színész, dramaturg, írt darabokat, de az utóbbi években egy rakoncátlan kamaszlányról mesél.

A 8 kötetes Lufi-történetek tele vannak élettel, szeretettel és humorral. Ahogy az epizódok egymást követik, a címük egyre hosszabb, Lufi pedig a szemünk előtt cseperedik zabolátlan kilencévesből érzékeny tinivé. Még a végén kinövi a Pöttyös sorozatot ...

 
 

1. Lufi és Szamóca Balázs Ágnes: Lufi és Szamóca

Oldalszám: 206
Kiadás éve: 2015

„Amikor az anyukám el-kiáltja magát az udvaron, hogy Lufikááám!, akkor csak azért sem szoktam előkerülni, mert már ezerszer elmondtam neki, hogy ne hívjon Lufinak, hiszen réges-régóta nem illik rám ez a név. Olyan vékony vagyok ugyanis, hogy kiesem az összes nadrágomból.

Három éves koromban lehet, hogy jól állt, mert akkor gömbölyű voltam, mint egy luftballon, de hat év alatt sokat változik az ember, és most, hogy már kilenc éves nagylány vagyok, elvégeztem a második osztályt, és némileg meg is komolyodtam, mégis csak nevetségesen hangzik ez a megszólítás!”

Lufi összeismerkedik Szamócával, aki egy évvel idősebb nála, és egyáltalán nem lány, ahogy a nevéből gondolná az ember, hanem fiú. És ő is utálja a gúnynevét. 
 
Hogyan lesz a gúnynévből mégiscsak becenév?
Idomítható-e Kamilla, az aranyhörcsög?
Mit tehet Lufi, ha lefényképezik Szamócával egy nyíllal átlőtt vörös szív alatt, és meg akarják jelentetni az iskolaújságban?
Miért zuhan az igazgató néni a csapdába, amikor Pál Laurának kellett volna? Lehet-e szerelmes nagymama is?
És mi a legesleggyönyörűbb ajándék, amit a szüleitől kaphat az ember karácsonyra? 

Ezekre a kérdésekre, és még sok-sok izgalmas kalandra fény derül, ha elolvasod Lufi és Szamóca történetét.  

"Olyan gyorsan kellett szaladnom utána az utcán, hogy egy néni megjegyezte: úgy közlekedünk, mint egy tornádó. Ami forgószelet jelent. És valóban illik rá a név, mert futás közben Tornádó forgott is körbe-körbe, aminek az lett a következménye, hogy többször is belegabalyodtunk a pórázba."

"Éppen a játékosládámat cipeltem a nappaliba, amikor anyu egy hatalmasat sikoltott. Akkor érkezett haza és a látvány elementáris erővel hatott rá..."

 

 

"De nagymamát nem tudtam megkérdezni, mert ő kérdezett meg engem. Mégpedig arról, hogy szerintem mit mondjon Lajos bácsinak: igent, vagy nemet?"

 

 

 

"-Ott van bent a pénz! - mutatott nyalókájával az ajtóra Kukucska Rozi. 
- Jobbra a második polcon - tette hozzá Kukucska Mari.

 

 

 

 
2. Lufi és az zűrös vakáció
 
Oldalszám: 234
Kiadás éve: 2007
 
"Gizi néni azt mondta, megígérte anyukámnak, hogy elküldi a vándortábor időpontját. Megkérdeztem, ki megy vándortáborba, mire Gizi néni elnevette magát, és azt felelte, nyilván én, ugyanis hamarosan megszületik a kistestvérem, és kezdetben jobb, ha nem lábatlankodom odahaza. Mintha egy hideg kéz szorította volna össze a mellkasomat. Anyu táborba küld, amikor semmit sem várok jobban, mint hogy végre megpillanthassam végre a kistestvéremet?" 

Számtalan kaland és titok vár Lufira és Szamócára a vándortáborban, s mire kiderül, hogy a várva várt kistestvér fiú lesz-e vagy lány, Lufi azt is megtanulja, hogy legeslegjobb barátból csak egy létezik.

Részlet egy kritikából: 
 
"...Cikkem címében ifjú olvasóim feltételezhetően nyugodt, kellemes és könyvek társaságában (is) eltöltött nyári szünidejére utaltam egyrészt. Az ellenkező variáció Balázs Ágnes "Lufi és a zűrös vakáció " c. kötetében fordul elő. Az írónő korábbi regényéből ismert Lufi június 18-28. között vándortáborban lesz, illetve mire lapunk megjelenik:volt. Ott lesz (volt) Gizi néni (az ofő) meg Tototó (a tornatanár) és persze Szamóca, aki csaknem féltékeny, amikor feltűnik Hanna mellett Somfai Géza. 

Mi az a DALMÉTA HANTAMEMŐ, miféle kalandokat élnek át a Bakonyban, és mikor születik meg Lufi kistestvére (amíg távol van, vagy csak utána?), nos, minden kiderül ebből a jópofa, ugyanakkor kellően komoly Pöttyös-kötetből, melyet Békés Rozi illusztrált." (Csokonai Attila)

 

3. Lufi ​és a boszorkányfarsang

Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 236
 
Hogy milyen egy boszorkány? Hát bibircsókos az orra, és fekete ruhában jár. Ja, és fejkendője is van. Éppen úgy néz ki, mint Vali néni.

Lufi a legelső alkalommal haragra gerjeszti a barázdált arcú öregasszonyt. A bajt további események boszorkányos összefonódása tetézi, amelyekben különös szerepet játszik egy elhagyatott telken álló cirkuszi sátor, két ördögjelmez és három hamisított levél. A háttérben persze Lufi agyafúrt akciói állnak, amelyek nem mindig a terv szerint alakulnak, de végül mégis egybeforrasztják az egymástól elszakadt szíveket.

Mi ez, ha nem boszorkányság?

A varázslat áldozata két fekete férfinadrág és tíz  doboz cserépangyalka.

Csokonai Attila

A farsangról ugyan nem sok újdonságot tudhatunk meg ebből a Pöttyös sorozatban megjelent lányregényből, de a tízévesek lelkivilágáról, az őket foglalkoztató problémákról annál inkább.

Igencsak rég olvastam utoljára ilyen könyvet, de a Lufi-sorozat e darabja visszarepített a boldog gyerekkorba, amikor egyik csíkos után faltam a másik pöttyöset.

A könyv főhőse, Dalos Hanna épp negyedikes lett, ráadásul ikertestvérei születtek. Anyukája érthetően nem figyel rá eléggé, apukája pedig inkább a híradót nézné a fárasztó munka után. Nagymamája próbálja istápolni a lelkét, de őt lekötik a háztartás tennivalói, ezért Lufi elég hajmeresztő dolgokat művel. Egy kutya elől menekülve véletlenül összetör három doboz cserépangyalkát.
 
Az angyalkák alkotójával, Vali nénivel először feszült a viszonya, ám különböző kalamajkák után kiderül, hogy éppen Lufi fog segíteni neki soha nem látott, szintén tízéves, ugyancsak Hanna nevű unokáját megtalálni. Ő békíti majd össze Vali nénit és zord rendőr fiát, aki egy félreértés miatt haragudott sokáig az anyjára.
 
Amíg azonban elérünk a boldog végkifejletig, Balázs Ágnes mesteri irányításával valós problémákkal is szembesülünk. Válás, munkanélküliség, kiközösítés, gyerekbántalmazás is terítékre kerül, de cseppet sem direkt módon.
 
Szellemes, humoros, jól megírt könyv, öröm volt olvasni farsang idején!
Békés Rozi mesteri fekete-fehér rajzai teszik még átélhetőbbé a történetet.

Részlet a regényből: 


"Én nem értem a felnőtteket! Az sem jó nekik, ha az ember kicsi, az sem jó, ha nagy. Amíg kicsi voltam, a felnőttek egyfolytában azon sopánkodtak, hogy mikor növök már meg? Most pedig, hogy megnőttem, mindenki csak csóválja a fejét, meg mérgelődik. Kiderült ugyanis, hogy szinte mindent kinőttem a nyáron, csak sajnos, az iskolát nem! Nagymama megállapította, hogy kicsi lett rám az ünneplő ingem, és a szoknyám is, de csak az ing helyett keresett elő egy másikat, a szoknya maradhatott. Nagymama azt mondta, igaz, hogy miniszoknya lett belőle, de azért még jó lesz az évnyitóra, ám én tudtam, hogy csak azért győzködnek anyuval, mert úgysincs helyette másik. 

Aztán kiderült, hogy a lakkcipőmet is kinőttem, ugyanis alig tudtam belepréselni a lábamat. Mondtam nagymamának, hogy jó lesz nekem a tornacipő is, azt úgyis jobban szeretem, mert abban fára is tudok mászni, ám nagymama hajthatatlan volt. (...) 
Az ünneplő ing, a szoknya meg a lakkcipő még csak hagyján lett volna, ám amikor beértem az iskolába, az is kiderült, hogy Szamócát is kinőttem a nyáron! (...)" 
 
"Amint a boszorkány észrevette, hogy kereket oldottam, éktelen rikácsolásba kezdett." 
 
"Beszélni akarok a szüleiddel! - károgta fenyegetően. - Meg kell fizetnetek a káromat, különben feljelentelek benneteket!"
 
 
 
 
" Fél kettőtől kettőig zongoraórád van! - visította a néni, és lerángatta Mészáros Emőkét a padról."
 
 
 
 
 
 
 
4. Lufi ​és a hajmeresztő szerelem
 
Megjelenés éve:  2009
Oldalszám: 232 
 
"Amikor véletlenül összefutok Szamócával, és ő rám emeli a kedves vadgesztenye szemét, akkor én egy jókora ütést érzek a mellkasomban, amitől néhány percre teljesen megbénulok, jéghideg lesz a tenyerem, és fülig vörösödöm…” 

Lufi maga sem érti azt a különös érzést, ami váratlanul hatalmába keríti Szamóca közelében, tüsire vágatja a haját miatta, és nevetségessé válik az egész suli előtt. Persze nemcsak Lufit éri utol a szerelem, hanem Pierre-t, a szomszéd francia fiút, a bombázó Gombos Zsuzsit, a gimnazista rocksztár Bitász Ferit, a kényeskedő Pál Laurát és még Szamócát is.
 

5. Lufi és az elcserélt születésnap

Lufi és az elcserélt születésnapMegjelenés éve: 2012
Oldalszám: 240   
 

Lufi fergeteges születésnapi bulit szervez.

De mit tegyen, ha Szamóca nem lehet jelen az ünnepségen, mert cserediákként Londonban tanul?

Ő is elcseréli hát a születésnapját!

6. Lufi és a nyolcpecsétes titokBalázs Ágnes: Lufi és a nyolcpecsétes titok

Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 230
 
„Mégis hogy képzelik? Hát mik vagyunk mi? Dísznövények? Hogy kényük-kedvük szerint csak úgy ide-oda lehet pakolgatni meg költöztetni minket?” – fakad ki a felnőttek ellen Mészáros Emőke, amikor kiderül, hogy otthonát ezentúl meg kell osztania egy pótpapával és egy kistestvérrel. 

Lufi is tehetetlennek érzi magát, mert szülei úgy határoztak, hogy másik kerületbe költöznek. A DALMÉZSUTAPÁ HANTAZSILAMEMŐ nem hagyja magára Lufit a bajban, és titkos mentőakciót készít elő a szülői döntés ellen. 

Mi lesz, ha az A, a B, és a C terv is befuccsol? Lufi új iskolába kerül, és nem látja többé Szamócát?

 

7. Lufi és a hóba rajzolt szív

Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 201
 
Ugyan kit érdekel egy tanulmányi verseny, ha már hetedikes az ember és amúgy is ki kell javítani a matek hármast a félévi bizonyítványban? Ám ha kiderül, hogy Szamóca a francia fővárosba utazik a nyáron és a verseny fődíja egy párizsi utazás? 

A DALMÉZSUKUKUKATAPÁ HANTAZSIZIRIDEKLAMEMŐ lelkesen jelentkezik a feladatra.

Vajon sikerül-e legyőzniük a 7.a-sokat, akik még csalni is képesek a győzelem érdekében?

És sikerül-e kinyomozniuk, hogy ki rajzolta azt a titokzatos szívet a hóba, amelynek közepén Lufi neve díszeleg?

 

8. Lufi ​és a párizsi randevú

Lufi és a párizsi randevú Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 194
 
„Mindannyian fölpillantottunk. Az Eiffel-torony teraszának korlátjára kötözve egy csokor lufi lengedezett a szélben”.

Hogyan kerülhettek Párizs leghíresebb építményének tetejére azok a színes léggömbök?

A sorozat zárókötetében Lufi fantáziája gyakran forog egy romantikus randevú körül, s ez nem is csoda a szerelmesek városában.

Ám hogyan találkozhatnának össze Szamócával, ha Lufi elvesztette a mobilját, ha Teri néni büntetésből szobafogságra ítélte a diákszállón, s ha egy idegesítő, minden lében kanál fiúcsapat társaságában kell bebarangolnia Párizst?

 
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.