OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
HANGA ÉS VÁRKONY

1. Hanga és a lényegrablók

Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 144
 
 
A két főhősnek dupla rejtélyt kell megfejteni: mi okozza az iskolában levő természetellenes nagy hőséget és a gyerekek kedvenc tárgyainak elértéktelenedését.

A történet soha nem lesz túlzottan ijesztő, és bár mindvégig izgalmas, alapvetően derűs hangvételű marad. Különlegessé teszi a szövegeket a szerző remek humora, mely a korosztály tökéletes ismeretéről árulkodik.

 
 
 
 

 2. Tavaszi Divatőrület

Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 160
 
Kövesparton megnyílik a Különleges Holmik Boltja.
Focis relikviák, dedikált pólók, limitált szériás pc-játékok...

 

Várkony és a többi iskolás szinte minden szabad idejét a ritkaságok böngészésével tölti. Csak Hanga sejti, hogy valami nincs rendben az üzlettel, annak ellenére, hogy tulajdonosa, a meseszép Marinetta kisasszony gyereket és felnőttet egyaránt megbabonáz. Vagy talán éppen azért...

 
 
 

A 140/157 oldalas könyvek kellemesen nagy betűvel íródtak, s a fekete-fehér rajzok néhol teljes oldalon, máskor a szövegbe ékelődve, vagy épp egyszerre mindkét oldalon magának helyet követelve kísérik az ötödikes Jónás Várkony és Sárlóki Hanga kalandjait. Egyedül az ablakos borítóból kikandikáló rajz lett színes, de ez teljesen jól van így – kívülre kell figyelemfelhívásként, belül viszont hangulatilag épp megfelelőek.

A történetek meglepően érdekesek, felnőtt fejjel sem unalmasak – jó eséllyel a kiskamaszok számára sem azok. Különösen tetszik, hogy végre nem angol/amerikai helyszínekkel, nevekkel találkozik a lapokon az olvasó, s a mai menő dolgokon (mobiltelefonok, számítógépes játékok, zenekarok és focicsapatok) túl a klasszikus értékeknek is helye van ebben a világban: a különc, jó tanuló Hanga kiváló hegedűs, Várkony pedig a kendó versenyek mellett a néptánc csoportban is kiválóan teljesít. Ráadásul a Kövesparti Általános Iskolában barát lehet a községi fiú és a fővárosból jött lány, s az unalmas napokat nyomozással és különös esetek (ezúttal a lényegtelenítő gép illetve a különleges holmik boltjának titka) felderítésével színesíthetik.

Mindkét kötet kiváló munka, jár érte a dicséret minden érintettnek. S természetesen várjuk a folytatást, Hanga és Várkony újabb kalandjait.

 

3. Várkony és a könyvtár réme

Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 200

A kövesparti könyvtárban érthetetlen dolgok történnek. Várkony képtelen kikölcsönözni a kötelező olvasmányt, néhány nap múlva pedig a könyvtár raktárául szolgáló régi mozitermet megszállja egy művészkompánia.

Hanga nem tud a nyomozásra koncentrálni, hiszen elvállalta A Pál utcai fiúk színpadi változatának rendezését, és az anyukáját is le kell beszélnie arról, hogy egyik napról a másikra visszaköltözzenek a fővárosba…

 
 
 

4. Veszélyes vakáció 

Kiadás év: 2016
Oldalszám: 248

A HANGA ÉS VÁRKONY regényekben a klasszikus ifjúsági kalandregények és a krimi legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogy azt például Erick Kästner Emil-könyveiben már megtanulhattuk.

A kiskamasz főhősök, Hanga és Várkony alakja köré szerveződő történetekben kitalált, mégis nagyon ismerős, könnyen (meg)szerethető hazai helyszíneken játszódnak az események.

 
 
Végre itt a nyár!
Pihenésről azonban szó sincs Kövesparton: előbb egy alomnyi árva kismacska biztonságáról kell Hangáéknak gondoskodniuk, aztán a néptánctábor válik egyre izgalmasabbá.
Az utcák csendjét titokzatos motoros veri fel, érthetetlen betegség söpör végig a községen, és Várkony mindenkivel vérszerződést akar kötni… 
 
5. Ketten Kövespart ellen

hanga_es_varkony_5.jpgKiadás év: 2017
Oldalszám: 248
 
Hanga és Várkony élményekkel telve vág neki a hatodik osztálynak. Úgy tűnik, végre minden visszatért a rendes kerékvágásba, de a látszat ismét csal. Valaki a háttérből úgy irányítja az eseményeket, hogy a két gyerek egyre inkább úgy érzi: az egész világ összeesküdött ellenük…

A sorozat első négy kötetéből sem hiányzott az izgalom – de itt most nemcsak egyetlen furcsa esetről van szó (amelyik ráadásul, szó szerint egy kísérteties rejtély), hanem végre fény derül a főgonosz személyére, aki az eddigi kötetekben is mozgatta a szálakat. Továbbá megtudjuk, hogy senki nem az, akinek elsőre látszik…

De a legjobb mégis a könyvben, hogy Mészöly Ági mert úgy játszani a fikciós világokkal, ahogy nagyon vártam már egy szerzőtől. Tudniillik nem kell annyira létre menő - komolyan venni magunkat, lehet élvezetből írni, konvenciókat kiröhögni – s emígy mégis halálosan komolyan fityiszt mutatni tanulságosdinak meg megmondós gyerekirodalomnak.

Szóval van a könyvben egy meglepetésepizód (Lovász Andrea)

Gajdó Ágnes

Krimi - nem csak gyerekeknek

Ha a teljes sorozatot vizsgáljuk, elsőként az ötletes külcsínt dicsérhetjük. Nem szokványos a borító sem, Jósa Tamás illusztrációi pedig a japán mangák hangulatát idézik. Úgy vélem, nem csak a fiatalabb korosztályt ragadja magával a kövesparti krimiszéria, az idősebbeket is beszippantja a gördülékeny stílus, a váratlan fordulatok, az elkerülhetetlen, olykor roppant kacagtató konfliktusok özöne. Tudni kell, hogy Hanga egyedül él rendkívül elfoglalt édesanyjával, apukája francia, s Európa egyik legjobb helyszínelő nyomozója. A kislány titokban tartja vele a kapcsolatot, és sokszor épp monsieur Charloek (ugye hogy itt is felbukkan Sherlock!) és kollégái segítenek fölgöngyölíteni a gyerekek által kinyomozott bűnügyet.

Érdekes tény, hogy a leleményes, a legapróbb titkokat is megfejtő, a tökéletes bűntényeket is kiderítő nyomozók általában férfiak. A krimiirodalom klasszikusai – Sherlock Holmes, doktor Watson, Maigret felügyelő, Hercule Poirot – mellett a televízióból ismert szigorú és mindig tökéletesen elegáns Derrick főfelügyelő, a nyalókáról felismerhető Kojak vagy a ballonkabátos, szivarozó Columbo hadnagy juthat eszünkbe. Nőket elvétve találunk, igaz, az Agatha Christie teremtette Miss Marple-t nehéz lenne kihagyni a sorból, s a tévésztárok közül Charlie angyalait vagy épp a magyar Lindát említhetjük. Ha a könyvpiac újabb terméseit szemléljük, szembetűnő, hogy egyre több krimisorozatban talpraesett, éles eszű amazon oldja meg a rejtélyeket.

Mészöly Ágnes szuperhekusa kislány. Az ötödik osztályos Sárlóki Hanga rendkívül okos, tájékozott, egyszóval különleges képességekkel megáldott gyerek. Nevében felfedezhetjük Sir Arthur Conan Doyle világhírű nyomozójának nevét: „Serlok” tájszólásban „Sárlok”, plusz az i. A monogramjuk is egyezik – S. H. Ráadásul Hanga sem magányos harcos, társa Jónás Várkony, akinek nemcsak karaktere, de monogramja is John Watsont idézi. A két ifjú kalandjai alkotják az ötkötetes sorozatot, melynek minden darabja jól felépített, izgalmas, letehetetlen olvasmány. Az író leleményes nyelvi humora üdítő, egyedi hasonlatai leginkább az állatvilágból valók: „úgy bőgött, mint egy pelenkás pókmajom”, „vak vagy, mint egy vitaminhiányos barlangi gőte”, „úgy néz ki, mint egy szélütött arapapagáj”.

Ha a teljes sorozatot vizsgáljuk, elsőként az ötletes külcsínt dicsérhetjük. Nem szokványos a borító sem, Jósa Tamás illusztrációi pedig a japán mangák hangulatát idézik. Úgy vélem, nem csak a fiatalabb korosztályt ragadja magával a kövesparti krimiszéria, az idősebbeket is beszippantja a gördülékeny stílus, a váratlan fordulatok, az elkerülhetetlen, olykor roppant kacagtató konfliktusok özöne.

Tudni kell, hogy Hanga egyedül él rendkívül elfoglalt édesanyjával, apukája francia, s Európa egyik legjobb helyszínelő nyomozója. A kislány titokban tartja vele a kapcsolatot, és sokszor épp monsieur Char­loek (ugye, hogy itt is felbukkan Sherlock!) és kollégái segítenek fölgöngyölíteni a gyerekek által kinyomozott bűnügyet. Hanga és Várkony tökéletesen megbízik egymásban, elég egyetlen szemvillanás, és szinte a másik gondolatát is kitalálják. Várkony ráadásul dzsúdózik és néptáncol, ami ilyen párosításban nem épp megszokott hobbi a tizenévesek körében. Intelligens, becsületes gyerek, nem riad meg semmitől, s néha a szülei által felállított határokat is áthágja, ha úgy érzi, azzal segít Hangának, s előrébb lendíti a nyomozást. A kacifántos bűnügyek felderítésében kulcsszerep jut Várkony két bátyjának, Kolosnak és Gyulának, akik többnyire sülve-főve együtt lógnak, ugyanis ikrek.

Mészöly Ágnes jól ismeri a kamaszok lelkivilágát, s kitűnően érzékelteti a testvérek közötti kapcsolat sokszínűségét, olykor ambivalens voltát. A családok mindennapjainak bemutatása cseppet sem idealizált. Életszerű helyzeteket látunk, olykor morgással, veszekedéssel, ugratással „fűszerezve”. Az író a sztereotípiák, előítéletek leépítésére is nagy hangsúlyt helyez. A ránézésre gyengének tűnő szereplők észrevételei, információi nélkül a gyerekek küldetése kudarcot vallana.

Az író az első pillanattól kezdve ügyesen titkolja, ki a főgonosz. A Ketten Kövespart ellen című regényben fölbukkanó két új szereplő, Angéla és apja, a református tiszteletes viselkedése és cselekedetei némiképp megzavarják a legrátermettebb krimiszakértőket is, ám hamarosan kitisztul a kép. A főgonosz valóban csak az ötödik kötet legvégén lepleződik le. Addig találgathatunk, gondolkodhatunk, vitatkozhatunk. A gyerekek érzékeny lelkét nem könnyű becsapni, mégis, őket is legalább oly nagy meglepetés éri, mint a felnőtteket, amikor kiderül, egy ártalmatlannak tűnő, szürke egérke (nem mondom meg, ki...) mozgatta a szálakat az előző négy részben.

Forrás: Élet és Irodalom

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 13. szám, 2018. március 29.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót