OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
CSALÁDI BESZÉLGETŐS KÖNYVEK 3-4
Írta: Csapody Kinga
Illusztrálta: Pásztohy Panka
Kiadó: Manó Könyvek

Hiányzol! De azért jól érzem magam!

Csapody Kinga - Hiányzol! - De addig is jól érzem magam!Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 48
 
Sziasztok!
Most elmeséljük nektek, hogy mennyire klassz dolgokat lehet csinálni, ha a szüleitek nélkül vagytok a nagyszülőknél, vagy ha valaki más vigyáz rátok otthon. Ha pedig apa és anya már nem élnek együtt se szomorkodjatok, akkor hol egyikükkel, hol másikukkal lehet közösen szuper napotok. Na, figyeljetek csak!
 
Hanna, Zsombi és Nóri.
 
Ez a családi beszélgetőkönyv segítséget kíván nyújtani abban, hogy a közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben induljon el dialógus szülő és gyermeke között arról, miért nem dől össze a világ, ha néha nem a szüleik vigyáznak a gyerekekre - hanem a nagyszülők, vagy egy babysitter. És akkor sem, ha a szülők már nincsenek együtt.
 

 

Szuper napom lett!

Csapody Kinga - Szuper napom lett!Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 48
 
Ez a családi beszélgetőkönyv segítséget kíván nyújtani abban, hogy a közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben induljon el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is jó kipróbálni új dolgokat, miért nem kell félni mondjuk a fogorvostól, és miért fontos szót fogadni.
 
Kívánjuk, hogy legyen ez egy kis mentőöv az óvodás évek és a dackorszak végtelennek tűnő napjaiban.
 

Gabo olvas blog

Jó kézbe venni, lapozgatni ezt a szép kis könyvecskét. A megjelenített életpillanatok ismerősek minden szülőnek, gyereknek. Valós helyzetek a reggeli ébredéstől az esti fürdetésen át a lefekvésig. Egy nyűgösködő, morcos kicsivel bizony nem egyszerű. Anya, apa már megszokhatta a reggeli indulás, rohanás igazi harc is tud lenni. Persze, amikor olyan hívogató még az ágy, jó lenne kicsit lustálkodni, a kapkodás, a "siess kicsim, mert elkésünk" nem igazán érdekli a három éveseket. Sőt!
Szerencsére igazán még nem is értheti. Ekkor kell rengeteg sok türelem, ötlet, humor és kedves odafigyelés a szülők részéről. Ha jól indul a nap az már fél siker! A boldog, kiegyensúlyozott kisgyerekből jó eséllyel lesz normális, vidám felnőtt. Na, ezt elérni már kevésbé egyszerű. 

Két gyerek sem egyforma, mindegyik egyedi és eredeti. A humoros ötletek lendíthetnek a gyereknevelés nehézségein. Jól jön egy turbó fokozat apa autójában és időben érhetünk az oviba.
Türelem, ami nagyon kevés van, gyorsan elfogyhat. A felnőtt is ébredhet rosszul, lehet feszült.
Ha még a gyerkőc is a saját kis fontos és komoly problémáival küzd a kettő együtt már lehet sok. Hiszen gyereknek lenni sem egyszerű. Hintázni minden gyerek szeret, ahogyan a téli játékokat is kedvelik. Ez a klassz kis beszélgetős könyv Hanka szemszögéből meséli el az életet.

 

A dackorszak, az óvodás évek nehézségeit is megismerjük, az örömök mellett, hiszen kirándulás és születésnap nincs minden nap. Ötletadó, segítő jellegű könyv gyereknek, szülőnek egyaránt hasznos, a legfőbb erénye a sok ismerős, valós élethelyzet.
A megrajzolt pillanatok mellé persze a szülői magyarázat sem árt, sőt, kifejezetten hasznos segítség lehet. Csapody Kinga jó érzékkel vezet végig a kisgyermekek életén, ad ötleteket: bevonni őket, játékosabbá tenni a bevásárlást, vagy a mosás utáni teregetést is lehet játékosan megközelíteni. Hiszen a gyerek előtt még ott a felfedezésre váró világ, minden titkával. Amit a szülőkkel együtt felfedezni sokkal érdekesebb. Minden nap lehet szuper nap!

Ez elsősorban rajtunk, egymáson múlik. Türelem azt hiszem ez lehet az egyik fontos varázsszó. Legyen minden nap, szuper nap! Hiszen valóban minden napban van valami jó! Vegyük észre, fedezzük fel együtt.

Pásztohy Panka illusztrációi végig nagyon eredetiek. Hangulatos színeivel, kedves alakjaival kerek egésszé teszik ezt az életmesét. Igazán nagyon aranyosak, szépek, kevésbé rugaszkodnak el a valóságtól, szerethetővé teszi a kis történeteket.

 

Tesó lettem!

Mesélj gyermekednek a testvér érkezésérőlKiadás éve: 2016
Oldalszám: 48
 
Tesó lettél, és ez nagyon jó dolog! Ezentúl mindig lesz kivel játszanod, és megtaníthatod a kistesódat mindenre, amit te már tudsz. Közben megfigyelheted, hogyan növekszik egy kisbaba, és segíthetsz anyának és apának, mert nélküled úgysem győznék a sok tennivalót.

A könyv a testvérré válás örömeiről szól, a nagytestvér fontosságát hangsúlyozva.

A közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben indul el dialógus szülő és gyermeke között arról, hogy miért is jó tesónak lenni.
 
Csapody Kinga - Pásztohy Panka: Tesó lettem! (részlet)
Amikor anyukád pocakjában elkezd növekedni a kistestvéred, lehet, hogy anya versenyt futni már nem fog veled, de miközben pihen, annál többet mesélhettek és beszélgethettek együtt, összebújva.

(Csak ne lepődj meg, ha netalán valaki megbököd oldalról!) Énekelhetsz és mesélhetsz is anyukád hasának, a kistesód tuti meghallgatja! (Ráadásul egy ideig még azt sem fogja kifogásolni, ha hamis!)

Anya biztosan örülni fog minden segítségnek: ha letörlöd a port, porszívózol, vagy adogatod a ruhát teregetésnél. Lehet, hogy anya néha nagyon megkíván egy kis édességet, vagy jólesne neki, ha ágyba kapná a reggelit, vacsorát. Szövetkezz apával, és lepjétek meg!

Amikor a testvéred megszületik, anya egy pár napig kórházban lesz. Rajzolj neki egy vidám képet, amit elvihet magával! Kis meglepetéseket is rejthetsz a csomagjába.

Hazaérkezett a kistesód? Most már mindörökre te leszel az ő okos és ügyes nagytesója. Légy vele türelmes, csak egy kicsit kell várni, és rengeteg dolgot taníthatsz neki!

Biztosan mondták már a szüleid, hogy hangosan böfögni illetlenség. A kistesódnak pedig mindenki azért fog könyörögni, hogy böfizzen végre. Azért fontos ez, hogy a szopizás közben lenyelt levegőbuborékok kijöjjenek, és ne fájjon a hasa. Ez elég mókás, nem?

Végre lehet grimaszolni! Egy baba nem csak figyeli, de utánozni is tudja azt, amilyen képet vágsz. Nézz a szemébe, és indulhat a bohóckodás! Figyelj csak! Látod, hogy már megismeri az arcodat? Mosolyogj rá, és ő visszamosolyog! Nyugodtan súgd meg neki a titkaidat, egy darabig még tutira nem mondja el senkinek! Tartsd oda neki a csörgőit! Sőt, dobolj velük, nagyon bulis így zenélni! Az állathangokat is utánozhatod neki. Mutass rá egy könyvben a tehénre és bőgj úgy, mint egy tehén! Fogd meg a plüss bárányt és beeeeeeeezhetsz. Ugatni, nyávogni is tudsz?

Míg a kicsi a babakocsiban fekszik vagy csücsül, te görkorizhatsz vagy bringázhatsz, kismotorozhatsz körülötte! Amikor kicsit nagyobb lesz, biztos csodálni fog, hogy te már ilyen ügyes vagy.

Ugye, jólesik, ha megdicsérnek? Milyen jó érzés, ha megölelnek, megsimogatnak! Ez kisbabakorban sincs még másképp. Szeretgesd őt, örülni fog neki!

Van olyan játék, amit a barátaid már dedósnak mondanak? Rá se ránts! Ha az embernek kistesója van, továbbra is nyugodtan játszhat ilyesmivel!

Csapody Kinga: Tesó lettem!Ha már ketten együtt fürdötök, minden sokkal viccesebb! Rakjátok tele játékkal a fürdőkádat!

Fürdőhabból szakállat csinálni jó móka! Tegyél a testvéredre is habszakállat, majd egy fogkefe vagy fésű nyelével borotválkozzatok meg! Lehet, hogy tehetséges bábszínész lennél? Fogj ujj-vagy kesztyűbábokat, plüssállatokat és beszéltesd őket, játssz velük színházast! A vastaps a kistesódtól, hidd el, nagyon jó dolog, és ő lesz a leghálásabb közönség.

Esőben gumicsizmával beletoccsanni a pocsolyába nagyon jó! Ketten pedig még jobb!

Ha strandra mentek, mindenképp próbáld ki, hogyan lehet a kezedet vízipisztolyként használni!

Ha te már tudsz úszni, tanítsd meg a tesódat is! Versenyezzetek, aki nyer, az kap a másiktól egy fagyit!

Csapody Kinga: Tesó lettem!Próbáltál már sárkányt eregetni? Nagyon jó, mikor magasra repül, de ki szereti a madzagot feltekerni? Legyen egy kis szárnysegéded, ha megkéred, a kistesód biztos megteszi neked.

Szeretsz gyurmázni? Próbáltad az égethető gyurmát? Vagy a só-liszt gyurmát?

Tanítsd meg a tesódat csigát csinálni!

 

A társasjátékokhoz minimum két ember kell. Na, már meg is vagytok!

Tenisz, pingpong, tollaslabda… mindig lesz otthon egy edzőtárs.

teso2

Amikor sulis lesz, te leszel az, akire legjobban hallgat. Büszkén fogja mutatni az osztálytársainak: az ott AZ ÉN TESÓM!

Lehet, hogy néha kicsit nyűgös, sírós, később hisztis, vagy épp akaratos egy kisbaba, és vigyázni kell rá, de, hogy később mennyire lesz aranyos, okos, vagány, az rajtad is múlik. Ha türelmes vagy, és segítesz neki, akkor jófej lesz, és később is mindig számíthattok egymásra.

Tesónak lenni jó dolog!

 

Forrás: pagony.hu

 
Baranyi Katalin
 
Nagytesóknak szóló könyv, amely vicces és kedves tippeket ad arra, hogyan lehetnének várandós édesanyjuk segítségére, vagy hogyan vegyék ki a részüket a testvérvárásból. 
Az együttlét örömére, a közös játékokra helyezi a hangsúlyt a szerző, ötleteket adva az idősebbnek, hogy mi mindent lehet a kicsivel kezdeni.
„Hazaérkezett a kistesód? Most már mindörökre te leszel az ő okos és ügyes nagytesója. Légy vele türelmes, csak egy kicsit kell várni, és rengeteg dolgot megtaníthatsz neki. Kezdheted azzal, hogy megmutatod neki a kiságyát, pelenkázóját. Ne lepődj meg, ha közben elalszik!”

A könyv egyfajta mókás útmutató arról, „miért és mire jó egy kistesó”. Egyszerre foglalkoztató könyv és mesekönyv, amely elfogadtatja olvasóival a tényt: kistestvért kapni jó dolog! Megtudhatjuk belőle, mit lehet kezdeni egy újszülött, egy babakorú vagy egy óvodás kistestvérrel – legyen akár lány, akár fiú. Ötleteit követve kipróbálhatjuk, meddig látnak el és mit látnak az újszülöttek, vagy épp melyik színt veszik észre először.

Csapody Kinga - Pásztohy Panka: Tesó lettem! (részlet)

Megtudhatjuk, mi az a kutacs és a szopógyöngy. Találhatunk benne egy csomó játékötletet az állathangutánzástól a popsikrémezésen át a csörgőzésig, és – ha már nem baba a kistestvér, hanem nagyobb – a bábszínházazástól a papírhajtogatáson át a közös cipőkötésig. Emellett pedig a testvérré válás ilyesféle előnyeit is felismerhetjük: „Nyugodtan súgd meg neki a titkaidat, egy darabig még tutira nem mondja el senkinek!” „Ezentúl mindig lesz, akivel tudsz libikókázni!” És: „Elfogytak a mikuláscsokijaid? Lehet, hogy nála még van!”

A Pásztohy Panka rajzolta bájos és szerethető illusztrációkon ugyanis egy igazi, elképzelhető testvérpár szerepel (a nagyobbik fiú, a kisebbik lány), akik valamennyi rajzon jól felismerhetők. A képek nemcsak kísérőként szolgálnak a szöveghez, de tele vannak apró, ismeretlenül is ismerős részletekkel: nyuszis kockával, halformájú fürdőhőmérővel, kék zsírkrétával, almapürés tálkával, fa építőkockákkal, pöttyös esőköpennyel…

És mosolyokkal, tekintetekkel, mozdulatokkal, amelyek két testvér (és a szüleik) kapcsolatáról szólnak és mintát adnak. Amelyeket meg lehet nézegetni és meg lehet érteni, együtt egy felolvasó szülővel vagy épp egyedül – és amelyek akár egy mesét is elmesélhetnek a testvérpárról. Amennyire ugyanis saját hároméves magamat ismerem, ha akkor kapom kézbe ezt a könyvet, az első lett volna, hogy elnevezem magamban a két gyereket, és történeteket mesélek magamnak róluk, amiből kiderül, ki nyerte a társasjátékot, melyik patak vizén eregettek papírhajókat, vagy épp, hogy hívják a kislány maciját.

A Tesó lettem! szép, okos és szerethető könyv. Segít azoknak, akik még nem döntötték el magukban, jó-e az, hogy kistestvérük lesz, és büszkévé teszi azokat, akik máris boldogok, hogy útban a kistesójuk, de ötleteket is ad ahhoz, hogyan legyünk felelős és elégedett nagytestvérek. Végül, egy olyan családot ábrázol, amelyik mindenkinek tetszeni fog: mert egyszerre átlagos és ideális. Így azután ajánlott a leendő és a jelenlegi testvéreknek is.

Forrás: ekultura.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?