OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Család-Barátság

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT ÉS TÉMÁNKÉNT

  2018.06.25. 11:03
 

TÉMÁNKÉNT

  2016.08.01. 14:31
Mivel a portál az olvasóvá nevelés megalapozásáról, az első 10-12 évről szól, ezért a kamaszok irodalma (+12) nem teljes, csak válogatást közöl!
 
 
 
 
 

BEVEZETŐ

  2012.07.25. 21:32

"Nem számít, milyen ellenségesnek tűnik a világ, egy szerető család a biztonság, a védelem és a gondoskodás fészke marad." (Deepak Chopra)

"A kötelék, mely igaz családod összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm." (Richard Bach)

“A jó barát olyan valaki, akivel együtt semmi különöset nem tesz az ember, aztán rájön, hogy a “semmi különös” nagyon is különös. A jó barát mindent elmesél magáról neked.

A jó barát olyan valaki, aki tényleg örül, ha győztél, és megdolgoztál a sikerért. Olyan valaki, aki előtt nem kell védekezned, és nem kell jó benyomást tenned rá.

A jó barát ennek a sok csodálatos valakinek a megkapó egyvelege, akivel közös emlékeid lesznek majd, akinek adsz, és akitől kapsz - ő a “most és mindörökké jó barát.” /ismeretlen/

TARTALOM (1)

  2020.06.05. 22:33
 

TARTALOM (2)

  2020.06.05. 22:38
Egy majdnem normális család
 

A Diamond lányok

  2012.08.02. 20:23
Írta: Jacqueline Wilson
Kiadó: Animus Kiadó, 2007
Illusztrátor: Nick Sharratt
Oldalszám: 176

Dixienek különleges családja van. Anyjával és három nővérével él együtt, akiknek mind más az apukájuk és más a temperamentumuk.

Édesanyjuk terhes ötödik gyermekével, és úgy dönt, elölről kezdenek mindent egy új, jobb helyen.

A kis család neki indul, hogy elfoglalják új lakóhelyüket Dixie apja barátjának segítségével.

De a szép álom nem valósult meg: a ház egy romhalom, a szomszédok barátságtalanok, anyjuk kórházba került, a testvérek széthúznak.
 

A kilencedik felhőn

  2012.07.27. 02:17
Anne Fine - A kilencedik felhőnÍrta: Anne Fine 
Fordította: Damokos Kata
Kiadó: Animus Kiadó, 2003
Oldalszám: 192

A kilencedik felhő nagyon magasan van. Lehetséges-e onnan visszatérni? Ian ül barátja - szinte a testvére - betegágya mellett, és nézi a sápadt arcot. Közben emlékezik és ír: történeteket a balesetet szenvedett Stollyról.

De baleset történt-e egyáltalán Stollyval? Mit keresett a legfelső ablakban? Stolly olyan különös...

Szemrebbenés nélkül megszólítja a vezetőtanárt, hogy cseréljenek joghurtot. Kertelés nélkül közli, ha szerinte a tanáruk nem jól tanít valamit. Fantasztikus fogalmazásokat ír, döbbenetes kiselőadásokat tart, de tornaórán elbújik az öltözőszekrénybe. Imád temetőbe járni, és kihajolni olyan helyekről, ahonnan józan ember nem teszi.
 
Stolly ideje legnagyobb részét lannal és családjával tölti. Pedig neki is van apja, anyja - mégpedig igencsak gazdagok -, de azok sosem érnek rá. Ian az, aki végig mellette van, s aki a legtöbbet teszi azért, hogy helyrerázza barátja fejében, ami helyrerázandó...

 

A macskát visszafelé simogatják

  2012.08.02. 20:41
Írta: G. Szabó Judit
Kiadó: Móra Kiadó, 2010
Oldalszám: 120

Amikor te lettél a mi mamánk, akkor én még kis hülye voltam, és nem tudtam, hogy engem nem fogsz szeretni. Csak aztán mindig jobban megnőttem, és mindig jobban rájöttem.

Ilyet persze hangosan soha nem mondana a nevelőanyjának Judit, de éjszaka, a kórházban, ahol az ember úgysem tud aludni, sok minden kimondható, vagy legalábbis végiggondolható. Juditnak most bőven van ideje a magányos párbeszédre, hiszen jó darabig nem rohanhat úszni, dzsúdózni, huzakodni ikertestvérével, a lüke Ágival, hiszen feküdnie kell.
 
Mivel ledobta a hátáról egy Juci nevű ló. Csak fekszik hanyatt, kispárnával a harmadik csigolyája alatt, és gondolkodik. Végiggondol mindent, az egész `csodálatosan vacak `életét...
 

A Madárijesztő-ház

  2012.08.02. 20:02
Írta: G. Szabó Judit
Kiadó: Móra Kiadó, 2007
Oldalszám: 176

A történet főszereplője és egyben mesélője, a tizenéves Anikó vidékre utazik, hogy "birtokba vegye" a családi örökséget, amely nem más, mint a Madárijesztő-ház az erdő közepén. Nyári szünet van, Anikó csak egy-két napot akar egyedül eltölteni a házban, várja a család később érkező tagjait, de az idillinek induló nyaralás sötét fordulatot vesz. Mintha kísértetek járnának az öreg házban, amelyet jogos örökösein kívül többen is meg akarnak kaparintani. 

Feltünedeznek a szomszédok, és előkerülnek a távoli rokonok. Anikó szerencsére nem sokáig marad egyedül a titokzatos, visszatérő éjszakai látogatóval, mert megérkeznek a testvérei, majd a nagymama is, és a végén fény derül a rejtélyre.
 

A pillangó útja

  2018.06.14. 08:54
14+
Kun Mia - A pillangó útjaÍrta: Kun Mia
Kiadó: Ad Librum, 2018
Oldalszám: 240

Katherine Shaw egész életét a balettnek szentelte. Mindig is arról álmodott, hogy hivatásos balerina lesz, ám tizenkilenc évesen úgy dönt, hogy még szüksége van pár évre, mielőtt meg tudna birkózni egy társulattal. Így legjobb barátjával, Alexanderrel együtt egyetemre megy.

Persze az új élet, távol a szülőktől nem könnyű. Kat kétségbeesetten vágyik arra, hogy végre lány barátja is legyen. Belinda, a szobatársnője ezt kihasználva, először a legjobb barátnője, majd a legnagyobb riválisa lesz.

Katherine-nek azonban nemcsak Belindával kell megküzdenie, hanem arról is döntenie kell, hogy végre megvalósítja nagy álmát, és a Királyi Balettben táncol, vagy átadja magát a szerelemnek.
 

A titkos kert - Visszatérés a titkos kertbe

  2018.03.28. 23:09
Írta: Frances Hodgson Burnett
Fordította: Kopácsy Margit
Kiadó: Manó Könyvek, 2018
Oldalszám: 320
 
A titkos kert valahol Angliában található, szigorú falakkal, vadul burjánzó növényekkel rejtve a kíváncsi szemek elől. A kastély szomorú és titokzatos urán kívül élő ember ide be nem teheti a lábát. Egyvalaki, a csúnyácska, árva, mogorva kis Mary, mégis megszegi a tilalmat.
 
Írta: Holly Webb
Fordította: Ruff Orsolya
Kiadó: Manó Könyvek, 2018
Oldalszám: 253
 
Holly Webb visszatér gyerekkorunk kedvenc helyszínére, Frances Hodgson Burnett titkos kertjébe: a Visszatérés a titkos kertbe így egyszerre főhajtás a nagy klasszikus előtt, valamint varázslatos folytatása egy ház, egy kert és a benne élő gyerekek történetének is.
 

Apja lánya

  2012.07.25. 23:09
Jacqueline Wilson - Apja lányaÍrta: Jacqueline Wilson
Fordította: Törő Krisztina Noémi
Illusztrálta: Nick Sharratt
Kiadó: Animus Kiadó, 2007
Oldalszám: 240

 

Floss szülei elváltak, ő anyjával és annak új férjével, valamint kisöccsével, Tigrinccsel él együtt, de minden hétvégét apjával tölti, akinek nagy szüksége van egy kis vidámságra és kedvességre. Élete gyökeresen megváltozik, amikor mostohaapja remek állásajánlatot kap Ausztráliába, és a kis család félévre Sydneybe költözik.

Floss nem akar menni, egyrészt nem akarja itt hagyni a sulit és legjobb barátnőjét, aki az iskola legnépszerűbb lánya, másrészt a költözés egyet jelent azzal, hogy félévig nem látja apját. Sokat tanakodik, de végül úgy dönt apjával marad Londonban.

A helyzet nem éppen rózsás: barátnője eltávolodik tőle, és inkább az undok Margot-val barátkozik, ráadásul apja teljesen tönkremegy, és reménytelen helyzetbe kerülnek.

Van-e visszaút? Segítenek-e az új barátok?
 

Álarcosbál

  2012.08.02. 20:47
Írta: Szabó Magda
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 230

Az iskolai álarcosbál vidám forgatagában mindenki táncol, szórakozik. Csak ketten kuporognak a tornaterem sarkában, az alacsony padon: az Álarcos KISZ-es és a Cigánylány. Ugyan miről beszélgetnek órákon át, miért szökik könny a szemükben, miért érzik mindketten úgy, hogy ez életük legboldogabb délutánja?

Mire az olvasó végére ér Szabó Magda lebilincselően érdekes lányregényének, lekerül az álarc a két rejtélyes beszélgetőről, s fény derül a Boros család titkára is.
 

Bronz és Napraforgó

  2020.08.31. 13:41
Cao Wenxuan - Bronz és NapraforgóÍrta: Cao Wenxuan
Fordította: Yu-Barta Erika
Kiadó: Ventus Libro
Megjelenés: 2020. augusztus 25.

A Bronz és Napraforgó szerzője, Cao Wenxuan Pekingben él, jelenleg a legnépszerűbb kínai ifjúsági regényíró, 2016-ban Hans Christian Andersen-díjat nyert. Ezt a regényét már számos nyelvre lefordították.

A rendkívül szívhez szóló ifjúsági regény egy kisfiú és egy kislány történetét meséli el.

A kisfiú, Bronz, még pici gyerekként egy szörnyű tűzeset után megnémul, a szüleivel él ugyan, de nagyon egyedül érzi magát.

A kislány, Napraforgó, akit szobrász apjával együtt vidéki földműves munkára kényszerítenek, és kitelepítik őket - ami egyébként sok millió kínai értelmiségi sorsa volt a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben - majd együtt érkeznek Árpaföldre.
 

Duett hamis hangokra

Bánáti Anna  2018.06.26. 19:47
Írta: Bart Moeyaert
Kiadó: Tilos az Á, 2014
Oldalszám: 192
 
Lander első napja a nyári szünet után a suliban épp olyan, mint az összes többi: unalmas órák, nevetséges tanárok, a hülyék bandája, találkozás a barátokkal. Egészen addig, míg be nem lép az új lány az osztályba. Liselot. Landernek elakad a lélegzete, dobog a szíve, zavarban van: igen, fülig szerelmes lett. És Liselot viszontszereti! Hamarosan együtt oldják meg Liselottal délután a matek házit, együtt sétálnak haza, együtt bóklásznak a karácsonyi vásárban, együtt utazgatnak három napot Belgium városaiban a színjátszó csoporttal.
A könyvet Bart Moeyaert, a szerző 17 évesen írta. A hangja ettől még hitelesebb és érzékenyebb. Hollandiában elnyerte a Gyerek- és Ifjúsági Olvasók díját és az Ezüst Zsiráfot. De Lander elkövet egy hibát, ami talán nem is hiba... veszekedésüknek végzetes következményei lesznek. Vajon egymásra tudnak-e újra találni ezek után?
 
Nyugalom, szerelem. Szerelem, nyugalom
 

Egy majdnem normális család sorozat 1. Stand-up!

  2016.08.21. 20:24
Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2016
Oldalszám: 248

Akinek egy szomorú stand-upos az apja, rossz arcokkal kavar a nővére, antiszociális az öccse, a nagynénje meg mindenbe beleszól, az nem véletlenül tölti a vasárnapokat egy kutyamenhelyen.

Bakos Virágnak elég oka lenne rá, hogy magába forduljon, de szerencsére nemcsak a humora jó, hanem van egy hűséges aranyhörcsöge, pár jó fej osztálytársa és egy igazi barátnője is.
 

Egy majdnem normális család sorozat 2. Most már igazán

  2017.04.30. 16:44
Kiadó: Tilos az Á,
Oldalszám: 288
 
Lehet, hogy Bakos Virág a legviccesebb lány az osztályban, de vannak hetek, amikor neki sem jön össze semmi. Naná, hogy nem a madarászás vagy a kutyasétáltatás az oka annak, hogy padlón van. De tényleg, mit kell csinálni, ha egy bombanő hajt a pasidra?
És ha kiakadsz, mert állandóan szívatják a legjobb barátodat?
Miért van folyton romokban a baráti társaság, és különben is, hogyan hívhatnád fel magadhoz a haverjaidat, ha a nővéred állandóan csipkekombinéban járkál a lakásban?
 
Na, persze, még ott van az apád is, aki egy piás humorista, de ki van bukva, és egyetlen jó poén sem jut az eszébe. Nem kicsi a tét Virágéknál: könnyen kitörhet a teljes káosz. Vagy van még esély normális családdá válni?
„…aki legalább egyszer az életében nem érezte úgy magát, mint Bakos Virág, az nem is volt kamasz.”
Részlet a könyvből

 

Ellenpontok - Szerinted?!

Csapody Kinga  2016.10.09. 23:06
Fiala Borcsa - Szerinted?! - Ellenpontok sorozat 1. részÍrta: Fiala Borcsa
Sorozat: Ellenpontok
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 248

A Szerinted?! - egy kamasz lány és az édesanyja napi csatáit követi végig, nem kevés humorral.

Olvasd el Janka naplóbejegyzéseit, majd fordítsd el a könyvet és kövesd, hogy Eszter, az anyuka hogyan éli meg ugyanazokat az örömöket, vitákat, nagy összeveszéseket és kibéküléseket... És hogy ebből mi sül ki? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

A Manó könyvek ezzel a könyvvel nyitja meg új sorozatát, mely az Ellenpontok címet viseli. Családi viszonyokból adódó konfliktusokat dolgoz fel két különböző, és egy harmadik, neutrális szemszögből. A sorozat érdekessége, hogy e harmadik részbe nem lehet a boltban belelapozni, a könyv lapjai ugyanis össze vannak fűzve. Hogy mit is rejt pontosan, az csak akkor derül ki, ha otthon felvágod az oldalakat.

Kivel tudsz igazán, vérremenően vitázni? Hát persze, hogy a saját anyáddal. És ki az, aki egy arcrándítással pillanatok alatt az egekbe szökteti a vérnyomásod? Nyilván a saját kamasz lányod. Fiala Borcsa regényét olvasva érdemes beszállod az érzelmi hullámvasútba, hátha magadra ismersz akár az egyik, akár a másik oldalon.
 

Ez egy ilyen nap

Both Gabi  2016.08.02. 21:17
Illusztrálta: Paulovkin Boglárka
Kiadó: Napraforgó, 2016
Oldalszám: 128
 
Reggel felkelnek, iskolába mennek, délután hazamennek, játszanak a gépen, este lefekszenek. Azt gondolnánk, minden tízéves gyerekkel pontosan ugyanazok a dolgok történnek minden nap.
 
Csakhogy ebben a könyvben tizenkét olyan gyerek meséli el egy napját, akik különben sosem találkoznának. Van, aki egy tanyán, lovak között él, és van, aki egy város lakótelepén. Van, aki saját medencében úszkál, van, akinél nincs villany.
 
Mészöly Ágnes értő, cseppet sem kioktató, érzékenyítő gyerekkönyve valós szereplőkkel tíz éven felülieknek, Paulovkin Boglárka vagány illusztrációival.
 
A könyv keletkezési körülményeiről az írónő interjújából kaphatunk bővebb információt.
 

Hol is kezdjem

  2020.10.28. 16:15
Balássy Fanni - Hol is kezdjemÍrta: Balássy Fanni
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 192
Megjelenés: 2020. október 26.

Kezdem ott, hogy egy regényben olvastam egyszer, hogy szerelmesnek lenni olyan, mintha ezer pillangó repdesne a gyomrunkban. Aki nyelt már le káposztalepkét biciklizés közben, az nem lát ebben semmi romantikát...

Balássy Fanni regényének névtelen hőse nagy tervekkel kezd neki a giminek, de ahogy az már lenni szokott az életben, semmi sem úgy alakul, ahogy azt a filmeken látjuk.

A gimnázium első évét egy önmagával és a világgal küszködő, néhol szarkasztikus, néhol kamaszosan esetlen lány egyszerre komoly és mégis humoros elbeszélésein keresztül ismerjük meg, amelyekből nem hiányzik a fanyar irónia és az erre az életkorra jellemző idealizmus sem.

Terítékre kerül minden: szerelem, barátság, házibulik, csalódások, és elvárások, amelyeknek vagy megfelelünk, vagy nem. Ízig-vérig gimis történet, színes romkom - mert a nagy Ő valahol biztosan létezik.

 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót