OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TOP 50 - 2017 LEGJOBB GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI KÖNYVEI

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

TOP 50 - KÖNYVFESZTIVÁL - GYERMEKKÖNYVNAPOK

  2018.08.01. 10:06

Gyermekkönyvnapok/2018

 

A sokszínű TOP50 - 2017 legjobb gyerekkönyvei

Szepesi Dóra  2018.02.25. 21:39
 
Beszámoló a rendezvényről

Harmadik alkalommal rendezte meg a Gyermek- és ifjúsági könyvek kiállítással egybekötött szemléjét a Magyar Gyermekirodalmi Intézet a Deák 17 Gyermek és ifjúsági Művészeti Galériában.

A február 23-i szakmai beszélgetés keretében kihirdették a TOP 50-es listát, amely az érdeklődők figyelmét izgalmas, minőségi kiadványokra hívja fel.
 

Gyermekkönyv: A dzsungel könyve

  2018.02.25. 23:08
8-9 éveseknek
Írta: Rudyard Kipling
Illusztrálta: Quentin Gréban
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Kiadó: Manó Könyvek, 2017
Oldalszám: 104
 
A zsűri laudációja:
Hálásak lehetünk Quentin Grébannak, hogy Kipling örökbecsét végre megszabadította a valtdisneységtől! Lisbet Zwerger akvarelltechnikáját idéző illusztrációk hihetetlenül érzelmesen és nagyvonalúan mesélik a történetet. A fikciót hihetővé tenni, valóságosnak mutatni ilyen magas minőségben kevesen tudják.
 
Legnagyobb erénye a tiszta és világos fogalmazás, a karakterek nagyvonalú átírása, na és az egyre kevéssé tapasztalható rajzi tudás megléte. Disney először festőművészekkel rajzoltatott, később győzött a nézőszám. Itt a magas művészi minőség is, no és a népszerű kivitel találkozott, nagyon helyesen.
 

Gyermekkönyv: A házicsoki színe

  2018.02.25. 23:03
A házicsoki színeÍrta és illusztrálta: Molnár Krisztina
Kiadó: Koinonia, 2017
Oldalszám: 48
 
A zsűri laudációja
A hazai gyerekkönyv-írók közül kevesen mernek szentimentalizmus és álszenteskedés nélkül beszélni a 20. századi magyar történelem neuralgikus eseményeiről.

Molnár Krisztina A házicsoki színe című, a kolozsvári Koiónia Kiadó jóvoltából megjelenő kötet úttörő kezdeményezés e téren. A Ceausescu rezsimet bemutató könyvében Molnár Krisztina képekkel és szöveggel váltakozva és egyenlő arányban idézi meg a diktatúrát. Elbeszélése egyes szám első személyű, a felnőtt visszaemlékezése, aki színekre asszociálva, 19 tételben eleveníti fel a Ceausescu rezsimben megélt gyerekkorát. Az emlékező szubjektív, gyermeki szemszögéből adódóan nem a nagypolitika eseményei, hanem az „alulnézetből” megélt történelem tárul fel, ahol a házilag készített csoki íze felülírja a világpolitika nagy mozgásait.

A memoár jellegű szöveghez illeszkedve a képek fő forrása is a privát képek sora: fényképek, tárgyak, gyermekkori rajzok. Molnár Krisztina e vizuális emléktöredékekből montírozza össze kompozícióit. A kollázs jelleg összhangban van az emlékezés rekonstruáló, töredékes és önkényes karakterével.
 

Gyermekkönyv: A holló gyűrűje

  2018.02.25. 22:21
6-9 éveseknek
Berg Judit: A holló gyűrűjeÍrta: Berg Judit
Illusztrálta: Nagy Kincső
Kiadó: Ecovit, 2017
Oldalszám: 80
 
A zsűri laudációja:
Berg Judit A holló gyűrűje címmel egy izgalmas meseregényt írt azoknak a gyerekeknek, akik szeretnek felfedező utakra indulni a történelmi helyek rejtett zugaiba, akik szívesen engedik szabadjára fantáziájukat ódon belső terekben, hogy történetekbe merülve életre keltsék régi korok anyagba vésett emlékeit.

A könyv főszereplője egy kilencéves kislány, akit beszippant a Mátyás-tempom miliője. A kedvenc szobra a királyi pár sírjánál található faragott szürke kutya, aki hűségesen őrködik a Szentháromság-kápolnában, s akit a kislány elnevez Bodzának. A mindennapok nyugalmát azonban megzavarja egy váratlan esemény, a viharfelhők baljósan beterítik a budai helyszíneket: a Menyasszony-kapu fölött található torony tetején ülő holló csőréből elveszett az aranygyűrű.

A templom kőbe zárt állatai megelevenednek, hogy segítsenek a nemes tárgy felkutatásában. A keresés során átélhetjük a nyomozás változatos, izgalmas fordulatait, s közben felfedezzük a történelmi terek szépségét, ódon hangulatát. A kutató nyomozás nem tűr halasztást, mert az állatok csak akkor nyerhetik vissza eredeti örök formájukat, ha időben megtalálják az elveszett gyűrűt. Nagy Kincső illusztrációi jól illeszkednek a történelmi hangulathoz. A meseregény kiválóan alkalmas élményalapú feldolgozásra az iskolában, s nagyszerű lehetőség a közös felfedező olvasásra a családokban.

 

Gyermekkönyv: A pingvin és a kisfiú

  2018.02.25. 23:08
1-4 éveseknek
Írta és illusztrálta: Oliver Jeffers
Fordította: Demény Eszter
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 32
 
A zsűri laudációja:
Oliver Jeffers meséje és illusztráció a magányról, a barátságról és a kalandokról szól a legkisebb gyerekek számára is átélhető módon. A könyv gyengéden humoros és szívmelengető, ahogy több kritikusa is kiemelte. A szerző-illusztrátor számos díjjal kitüntetett és több nyelvre lefordított könyveit örömmel üdvözölhetjük a magyarországi könyvesboltok polcain.

A kisfiú és a pingvin teljes meseA pingvin és a kisfiú történetből animációs film is készült, amely több mint 40 nemzetközi díjat nyert.

Oliver Jeffers mesterien ért ahhoz, hogy a nagyon egyszerű történetek mögé is felsorakoztasson erős érzelmeket, gondolatokat, amelyeket a rajzaival is megerősít.

 

Gyermekkönyv: A vadhattyúk

  2018.02.25. 23:17
5 éves kortól
Hans Christian Andersen: A vadhattyúkÍrta: Hans Cristian Andersen
Fordította: Rab Zsuzsa
Illusztrálta: Békés Rozi
Kiadó: Scolar, 2017
Oldalszám: 40
 
A zsűri laudációja:
A nagy dán mesemondó talán legmeghatóbb története ez a testvéri szeretetről és az önfeláldozásról. Az ismert mese új értelmezést kap Békés Rozi csodálatos illusztrációival. Miközben olvassuk a sorokat a fekete-fehér grafikák mesterien tükrözik a lélekben végbemenő változásokat.

A könyv tipográfiája, a szöveg tördelése méltó kísérői a rajzoknak. A mai csillogó-villogó, színekben tobzódó világban nagy merészség olyan könyvet megjelentetni, amely csak egyszínű, monokróm nyomással készül. De ebben az esetben igazi művészkönyv született.

Gratulálunk az alkotócsapatnak és reméljük, sok gyermek kezébe kerül majd, hogy fejlessze esztétikai szépérzéküket.
 

Gyermekkönyv: A világ leggonoszabb meséi

  2018.02.25. 22:45
6-8 éveseknek
A világ leggonoszabb meséiÍrta: Ijjas Tamás, Lackfi János
Illusztrálta: Molnár Jacqueline
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Oldalszám: 56
 
A zsűri laudációja:
A kötetben mesei elemekre hangolt tréfás irodalmi szövegek találhatók, mégpedig olyan jeles szerzőktől akik a nevetős kedvre derítő, humorral telített meseszövésben a legaktívabbak. Ijjas Tamás és Lackfi János a leggonoszabb mesékben egymással versengenek a nagyotmondásban. Könyvük a gyerekeket olvasásra motiváló kortárs szövegek sorát gazdagítja: a mesékben benne vannak azok a hozzávalók, amelyek felkeltik a gyerekek érdeklődését, kíváncsiságát – leleményességük garantálja az irodalmi szövegekkel való élményszerű találkozást. A nyelvi ötletekkel, innovációkkal telített írások mindannyiunk gyerekkori meseélményeit és korunk jelenségeit ötvözve rendkívül szórakoztató módon, a mai környezetre reflektálva fonják tovább az emlékeink mozaikjait.

Igazi felfedező élményt jelent megtudni, hogy milyen nehézségekkel, milyen gonoszságokkal kell megküzdenie egy-egy mesei szereplőnek. Hogyan hadakozott Aladdin a csodalámpával és ennek mi lett a következménye? Miért gonoszkodott a Szépség a Szörnyeteggel? Miért nem ment el Hamupipőke a bálba? Miért élt boldogtalanul a szépségkirálynő? Milyen sorsra jutott Csipkerózsika, Hamupipőke, a kis katica, vagy a világ legbátrabb és legfeledékenyebb királyfia?

A kötet a nevelési-oktatási folyamat bármely szakaszába beilleszthető ajánlott olvasmányként, s remek szöveggyűjteményként használható a gyerekirodalmi stúdiumok anyagához is.
 

Gyermekkönyv: Az összecsukható nagymama

  2018.02.25. 22:54
5 éves kortól

 
Írta: Szőcs Margit
Illusztrálta: Kürti Andrea
Kiadó: Gutenberg, 2017
Oldalszám: 144
 
A zsűri laudációja:
Ehhez a varázslatos hangulatú mesegyűjteményhez az élénk fantáziájú Boldizsár, és az őt körülvevő dolgok szolgáltatnak anyagot. A kisfiú képzelete nyomán megelevenedik a világ: még a leghétköznapibb dolgok is megtelnek élettel és válnak különös kalandok főszereplőivé.
 
Szőcs Margit az egymástól független rövid történeteken keresztül magánmitológiát teremt, amelyben hétköznapi életünk legbanálisabb tárgyai, profán részletei válnak ellenálhatatlanul különlegessé – egy gyerek szemén keresztül.

Az abszurd humor, a váratlan, szürreális elemek és a fáradhatatlan nyelvi lelemény mesteri elegye teszi ezt a könyvet igazán élvezetes olvasmánnyá. A virtuóz módon megkomponált szöveg méltó párja a könyv vizuális megjelenése is.

Kürti Andrea éteri szépségű finom festményei önmagukban is erős atmoszféra-teremtő erővel bírnak. Az eredeti figurastílus, a míves felületek és a gyönyörű színharmóniák garantáltan elbűvölik a befogadót.
 

Gyermekkönyv: Azért késtem el az iskolából, mert… Azért nem írtam meg a leckét, mert…

  2018.02.25. 23:06
6-8 éveseknek
01_azertek.jpgÍrta: Davide Cali
Illusztrálta: Benjamin Chaud
Kiadó:Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 36
 
A zsűri laudációja
Davide Cali ezúttal íróként, Benjamin Chaud pedig illusztrátorként működik közre ebben a két kiváló könyvben. Hogy hogyan lehet valami kiváló, ami a hazudásról, nagyotmondásról, füllentésről szól? Nos, úgy, hogy a két alkotó ezekben a könyvekben bemutatja nekünk, hogy hazudni: művészet, de aranyszabály, hogy minél nagyobb, minél elképesztőbb, minél hihetetlenebb, annál jobban működik. Mind a két kötetben a (Chaud által remekül ábrázolt) földhözragadt, merev tanárnő kérdezősködik, s bizony a kötetek végére világossá válik számunkra, hogy a kisdiák, e meg nem értett, el nem ismert művész kényszerül magyarázkodásra.

A fantázia szárnyalása ez a két könyv, na meg persze a rekeszizmokat megmozgató röhögésé. És titkon persze memorizáljuk az olvasottakat, hiszen ki tudja, mikor lesz bármelyikünk a szőnyeg szélére állítva azzal az egyszerű kérdéssel: miért késtél?

Ami a könyv kivitelezését illeti: nehéz eldönteni, ki veti el jobban a sulykot, mert Cali ötletei és Chaud ezekhez készült illusztrációi egymást erősítik, egészítik ki. Chaud képi világa retrós, szüleink, nagyszüleink gyermekkorát idézi fel, amikor még (ez nem lehet kérdés) sokkal fegyelmezettebbek, pontosabbak voltak a gyerekek, és természetesen a házi feladatukat is megcsinálták. És persze soha nem hazudtak egy felnőttnek. Márpedig – ez jól látszik számunkra e köteteket olvasván – a hazugság nagyszerű dolog, amit elront valaki az igazsággal.
 

Gyermekkönyv: Bodzabél - gyermekversek

  2018.02.25. 23:02
Írta: László Noémi
Illusztrálta: Kürti Andrea
Kiadó: Gutenberg, 2017
Oldalszám: 120
 
A zsűri laudációja:
A Gutenberg kiadó gondozásában megjelent verseskötet László Noémi és Kürti Andrea alkotópáros remekműve.  A versek ritmusa, zeneisége, a versépítkezés a klasszikusokat idézi (Weörest, Kányádit), ugyanakkor gyakran megjelenik a természeti csodák mellett egy-egy kérdés, filozofikus megfigyelés.
„A fájdalomgolyó vadszürke és vizes, mert ahová gurul, ott sírni volna jó” – szólal meg a költői hang a találomra felütött kötetben.
 
László Noémi finoman vetíti egymásra a gyermeki lélek és a természet rezdüléseit, a versek hangzása, dallama pedig kozmikussá tágítja az olvasottakat.
Kürti Andrea illusztrációi a versben elhangzottakat újra interpretálják, a képek hangulata magával ragadó.
 

Gyermekkönyv: Csodadolgok - Híres írók meseszép történetei

  2018.02.25. 23:19
6-10 éveseknek
Szerkesztette: Tóth Emese
Írta:
Illusztrálta: Lisbeth Zwerger
Kiadó: Naphegy, 2017
Oldalszám: 160
 
A zsűri laudációja:
Lisbeth Zwerger a kortárs osztrák meseillusztráció élő klasszikusa. Számos szakmai díja közül a legrangosabb az 1990-ben elnyert Hans Christian Andersen-díj, amellyel egész illusztrátori életművét jutalmazták.
 
A bécsi születésű alkotó a bécsi Képzőművészeti Akadémia elvégzése után meseillusztrálásra specializálódott. Akvarelljeinek egyéni hangulatú, kifinomult világa már első kötetében, E.T.A. Hoffman Das fremde Kind címmel, 1977-ben megjelent rajzait is jellemezte. Az akvarell mellett később is következetesen kitartott. Számos meseillusztrációja között kiemelkednek a Grimm testvérek, Andersen, Lewis Caroll, Wilhelm Hauff, Oscar Wilde és Clemens Brentano meséihez készült művei. Kifinomult rajzai a századforduló klasszikus, szecessziós grafikai hagyományát idézik meg, az akvarell áttetsző tónusait drámai eszközként használja, amellyel csendet, várakozást vagy magányt egyszerre tud kifejezni.

Egyedi szépségű rajzi világát a Naphegy kiadó jóvoltából immár a magyar közönség is megismerheti. A Csodadolgok címen megjelent mese válogatásban Theodor Storm, E.T.A Hoffmann, Oscar Wilde, O. Henry, Edith Nesbith és Ruyard Kipling történeteit keltik életre Lisbeth Zwerger varázslatos hangulatú illusztrációi.
 

Gyermekkönyv: Egyik kutya, másik eb

  2018.02.25. 22:53
6-9 éveseknek
Schmidt Cecília - Egyik kutya, másik ebÍrta és illusztrálta: Schmidt Cecília
Kiadó: Csimota, 2017
Oldalszám: 96
 
A zsűri laudációja:
A kötet 45 magyar szólást és közmondást, illetve ezek idegen nyelvű megfelelőit tartalmazza. A külföldi változatok az eredeti nyelven, és nyersfordításban is olvashatók. A megfelelés néhol egészen konkrét, míg máshol csupán laza logikai kapcsolódást mutat.
A könyv oldalait böngészve a markáns kulturális beágyazottság mögött munkáló – nemzetek között átívelő – eszmei rokonság komfortérzettel tölti el az olvasót. Az „idegen” tradíciókban gyökerező gondolatok váratlanul az ismerősség tapasztalatával lepnek meg minket.
 
Ez a kötet nem a szó szoros értelmében vett gyerekkönyv, hiszen minden korosztály számára egyformán informatív. Az izgalmas koncepció a grafikus-szerző jóvoltából a jelenkor hibrid vizualitására reflektáló friss képanyaggal és tipográfiai megoldásokkal társul. A totális stíluspluralizmus jegyében a laza skiccek, a hideg vektoros formák, a dadaista ízű montázsok és a finoman festői illusztrációk mind-mind egyenrangú partnerek. Schmidt Cecíliai munkája értékteremtő könyvművészeti alkotás.
 

Gyermekkönyv: És most elmondom, hogyan lifteztem

  2018.02.25. 22:56
4 éves kortól
És most elmondom, hogyan lifteztemÍrta és illusztrálta: Dániel András
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 64
 
A zsűri laudációja:
Dániel András kötetének alaphelyzet, hogy egy öt éves kisfiú az óvodai csendes pihenő helyett (alatt) liftes fiúnak áll. E minimalista utazási regényben a kisfiú szintről szintre kalauzolja nézőit a Le Pattant Hotel húsz emeletén.
 
A képzeletbeli utazásba magát a könyvtárgyat is bevonja, mikor a megszokott olvasási nézetéhez képes 90 fokban elfordítja a kötetet, így minden oldalpár egy-egy megállója a felfelé haladó liftnek. Az ábrázolt valóság több szintű: a lift fülkéje a benne tanyázó varázslatos és furcsa lényekkel a valóság neonfényes terepe; ez alatt, a lappárok alsó részében húzódik azonban egy szürke zóna, a liftakna félhomályos és rejtélyes tartománya. A látható mögötti láthatatlan (ám nagyon is létező) a gyermeki képzeletet foglalkoztató valóság.

Az öt éves kisfiúk számára a falban tekergő vezetékek, a föld alatt húzódó csövek legalább olyan valóságos és érdekes dolgok, mint a felszín jelenségei. Dániel a gyermeki valóságlátásnak erre a kettős természetére apellál, amikor felszíni történetének hátterébe egy félhomályos „második valóságot” teremt.

Összességében Dániel András egyéni hangú meséje, kép és szöveg több rétegű, összetett egységéből bontakozik ki.
 

Gyermekkönyv: Esti mesék lázadó lányoknak – 100 különleges nő története

  2018.02.25. 23:15
6 éves kortól
Esti mesék lázadó lányoknak Írta: Elena Favilli és Francesca Cavallo
Fordította: Todero Anna
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám:
 
A zsűri ladációja:
Közösségi összefogás eredményeként született meg ez az imponzás kiadvány, amely 100 különleges nő történetét meséli el. Politikus, újságíró, ökölvívó, asztrofizikus, aktivista, kalóz, szabadságharcos szerepel benne, és a sor még hosszan folytatható, mint ahogy az illusztrátorok neve is, akik egy-egy személyhez készítettek portrét más-más stílusban.
 
Elősorban a felnőtt csodálkozik rá arra, hogy milyen sokszínű, gazdag a válogatás, hány olyan ismeretlen név bukkan fel az oldalakon, akiről nem is hallottunk, pedig életével jó példát mutat mindannyiunknak.
 
A szöveg működik meseként, történetként, pályaorientációs segédanyagként, lexikonként, albumként is. De leginkább a lányok pozitív énképének megerősítéseként: „fontos, hogy a lányok tudják, milyen akadályok állnak az útjukban. De ugyanilyen fontos, hogy tudják, ezek az akadályok nem áthághatatlanok.” – vallják a könyv szerzői.
 

Gyermekkönyv: Felhőmesék

  2018.02.25. 23:05
4 éves kortól
Tóth Krisztina - Felhőmesék
Írta: Tóth Krisztina
Illusztrálta: Timkó Bíbor
Kiadó: Magvető, 2017
Oldalszám: 57
 
A zsűri laudációja:
Nem véletlen az, hogy a könyvet 4–100 éveseknek ajánlják – s nem csak a száz éves örök gyermekeknek, de a felnőttek is, hiszen sem Tóth Krisztina szövege, sem Timkó Bíbor rajzos varázsvilága nem válogat korosztályi alapon: mindenkit megszólít. (S hogyan legyünk százévesek? A majdnem százéves bácsi címszereplője elárulja a hosszú élet titkát: „annyi mindenkit szeret, hogy sajnálja őket itt hagyni”).

Tóth Krisztina az utóbbi években a legjobb formáját hozza (gyerek)könyveiben: az Anyát megoperálták és A lány, aki nem beszélt tabutémái után itt vannak, Timkó Bíborral koprodukcióban, az egészen kiváló „mese”-könyvek: az Orrfújós mese, a Zseblámpás mesék, illetve a Felhőmesék – utóbbiban az író humora, bölcsessége, líraisága, játékossága, életismerete egyaránt magas szinten mutatkozik meg.

A történetek visszatérő főszereplője, fölfedezője Lili, aki a mesékben rendre vagy szokatlan emberekkel és egyéb állatfajtákkal találkozik, vagy maga ad szokatlan válaszokat jól ismert kérdésekre. A szintúgy nem megszokott felhőmesék pedig egészen egyszerűen: szépek.
 

Gyermekkönyv: Félix és a szerelem

  2018.02.25. 23:17
8 éves kortól
Írta: Evelien De Vlieger 
Illusztrálta: Wendy Panders 
Fordította: Alföldy Mari   
Kiadó: Csimota, 2017
Oldalszám: 82
 
A zsűri laudációja:
Ki ne emlékezne az első „nagy” szerelemre az életében? Amikor fenekestül felfordul körülötte a világ és úgy érzi, hogy egyszerre vonzza és taszítja ugyanaz a személy. Jó lenne a közelében lenni mindig, de ha ez mégis megtörténik, akkor inkább elfutni, amilyen messzire csak a lába viszi.
 
Az írónő, hasonlóan a korábban magyarul is megjelent két kötetéhez (Az új barát és a Félix időt) most is mély empátiával és kedves humorral mutatja be a kiskamaszok világát. Az olykor csak firkálgatásnak tűnő illusztrációk kiválóan tükrözik Félix, a tizenegy éves főhős lelkiállapotát.

 

Gyermekkönyv: Gúfó a boszorkányszombaton

  2018.02.25. 22:55
4 éves kortól
Írta: Lanczkor Gábor
Illusztrálta: Takács Mari

Kiadó: Csimota, 2016-2017
Oldalszám: 60
 
A zsűri laudációja:
A befogadás-elméleti munkákban többször leírták már, hogy a képeskönyvek élvezete az előfutára annak, hogy ne csak tanuljunk olvasni, hanem akarjunk is.

Takács Mari Gúfó-figurája, a Gúfó-mesék nagy szemmel, kerekded testtel, kisded-sémás végtagokkal ábrázolt hősei, nem beszélve a könyv külön tanulmányt kívánó fa-ábrázolásairól, minden esetre nagy biztonsággal megjósolható, hogy felkeltik majd a három-hat évesek kíváncsiságát, és hogy a nagyobbakat olvasásra inspirálják.

 

Gyermekkönyv: Háry - A rettentő magyar vitéz

  2018.02.25. 22:55
8 éves kortól
Zalán Tibor - Háry - A rettentő magyar vitézÍrta: Zalán Tibor
Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 64
 
A zsűri laudációja:
Garay János obsitos figuráját, Háry Jánost, Kodály daljátéka és szvitje, Jankovics – Richly – Marsall mesefilmje és a filmmusical-ek után, 2017-ben, Zalán Tibor formálta meg újra és tette az irónia az önirónia és az önreflexívitás megannyi poétikai eszközének felhasználásával 21. századivá.

A költői remeklésnek köszönhetően ugyanis a későromantika nagyotmondó hőse nemcsak még-nagyobbat mondóvá vált (főként azáltal, hogy kalandjait még aprólékosabban és még bőségesebben meséli el, mint a korábbi Háryk), de a belső monológok, az önértelmező gesztusok folytonos jelenléte, a stiláris szintek váltakozása miatt „maibbá”, jellemében összetettebbé vált. Hol egy letűnt világ katonájának, hol korunk szuper-hősének látjuk, hol nevetünk rajta, hol meg pironkodunk azért, hogy kinevettük.

A szövegvilág és a főhős jellemének összetettségét Kállai Nagy Krisztina illusztrációi a képi forma- és színvilág, valamint a kompozíció és a nézőponttechnika változatosságával hangsúlyossá teszik; ötletesek, dekoratívak, változatosak és mégis mértéktartók a képek.

A poétikai eszköztár gazdagsága, a nyelvi, a helyzet és a jellemkomikum, a humor bősége miatt Zalán Tibor verses meséje nemcsak az irodalomra fogékony gyermekeket, kiskamaszokat, de minden bizonnyal, korhatártól függetlenül, a felnőtt olvasót is műveli és szórakoztatja.
 

Gyermekkönyv: Királylányok Második Könyve

  2018.02.25. 22:01
6-9 éveseknek
Kir__lyl__nyok_m__sodik_k__nyvajanlo.jpgÍrta:
Illusztrálta: Metzing Eszter  
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Oldalszám: 212
 
Zsűri laudációja:
Zalán Tibor negyven királylány meséjét adta közre két kötetben, 2017-ben a második rész is elkészült Metzing Eszter illusztrációival. Az első kötetet Keszeg Ágnes illusztrálta.
Hogy kik és milyenek ezek a királylányok?
 
Habakuk király lányai mind, akik a Hattyús Kastélyban élnek. Egyik sértődős, másik icike-picike, Zalán nyelvén Szütyürű-Mütyürű, megint másik jól számol, ahány lány, annyiféle.
 
Az esti mesének is kiváló (se nem rövid, se nem hosszú) szövegek mögött olyan alkotó jelenik meg, aki maga is jelen van a történetekben, a kiszólások, az emlékeztető fragmentumok, a népmesékből is jól ismert megszólítások izgalmas meseszövést eredményeznek. Ezekben a mesékben végre a királylányok a főszereplők, a királyfik legfeljebb mellékszereplőként, kérőként jelennek meg. Egy-egy emberi tulajdonság, mint például a sértődékenység, könnyen meseszervező motívummá válik, a dialógusok pedig a drámaíró Zalán Tibor írói tehetségének ragyogásai. Metzing Eszter illusztrációi továbbgondolják a mesében leírtakat, atmoszférateremtő ereje a képeknek összefonódik az olvasottakkal.

 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót