OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válás



Folyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. November
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
TOP 25+25
TOP 25+25 : Gyerekcipőben a konyhában - Nonó jól kifőzte: szuper szakácskönyv gyerekeknek!

Gyerekcipőben a konyhában - Nonó jól kifőzte: szuper szakácskönyv gyerekeknek!

Elixir Online  2016.04.24. 01:57

Kereki Noémi első könyve, a Gyerekcipőben a konyhában nem csak minket "kent kenyérre", hanem a Gyerekirodalmi Intézetet is elbűvölte...
 
Az "ennivaló" szakácskönyv készítésének kulisszatitkairól és persze főzőtudományáról kérdeztük Nonót, akinek nevét mindannyiunknak érdemes megjegyezni, hiszen a könyvét már átlapozni is élvezet.
A klassz és könnyen elkészíthető receptek pedig még a kezdő konyhatündéreknek és kiskuktáknak is sikerélményt garantál.

 

  • Emlékszel rá, hogy mi volt az első “komolyabb” étel, amit elkészítettél?

Igen, élénken. Talán nyolc-kilenc éves lehettem, amikor a nagyszüleim balatoni nyaralójában úgy döntöttem, elkészítem életem első tárkonyos ragulevesét. Nagymamámnak volt egy újságból kivágott receptje, azt bogarásztam megállás nélkül, amíg mindent precízen előkészítettem. Zöldséget pucoltam, karikáztam, húst kockáztam, grammra pontosan lemértem mindent, betartottam a főzési időket, kóstoltam, fűszereztem. Büszkén kínáltam, és nagyon örültem, hogy jól sikerült. Igazi sikerélmény volt.

  • Melyik étkezést szereted a legjobban? A rohanós hétköznapokon is jut időd arra, hogy nyugodtan egyél? Vannak jól bevált “expressz fogásaid”?

Az ebédet, ha nyugalmas körülmények között lehet enni. Nekem minden szempontból az a nap tetőpontja, jó ezt kihasználni. Nem mindig fér bele időben frisset készíteni, ezért is jó egyszerre többet főzni. Sok ételnek kifejezetten jó tesz, ha állhat, összeérnek az ízei. De mentőövnek a tészta, a krumpli és a csirkehús mindig adott. Ezekből rengeteg dolgot lehet villámgyorsan készíteni.

  • Számodra miből áll a tökéletes reggeli, ebéd és vacsora?

Reggelire szinte mindig lekváros vagy mézes kenyeret eszem, teával. Az édes íz beindítja a napom, van energiám. Viszont ha előre tudom, hogy napközben fogok vagy szeretnék enni édességet, akkor reggelire inkább sósat választok. Így vagyok az ízekkel egyensúlyban.Ebédre általában két fogást szoktam, a leves nagyon nagy kedvencem. Átmelegít és felkészít a délutánra. Vacsorára pedig hideget szoktam enni, vagy salátát. Nekem az már a levezetés időszaka, próbálok könnyűt választani.

  • Milyen fűszereket használsz leggyakrabban?

Nem vagyok egy nagy fűszermágus, szeretem az egyszerű ízeket, és hiszem is, hogy hagyni kell őket érvényesülni. Állandó szereplő természetesen a só és a bors, de fűszerezésben is próbálom követni az évszakokat. Télen végig van kakukkfű, babérlevél és rozmaring a mini előkertünkben, tavasszal és nyáron pedig snidling, bazsalikom, majoránna és oregánó. És bár talán nem klasszikus fűszer, de nagyon szeretek fokhagymával ízesíteni.

  •  Szívesen főzöl olyan hozzávalókból is, amiket Te nem szeretsz?

Talán szerencsés vagyok, mert mindent szeretek. Nincs olyan hozzávaló vagy étel, amit ne ennék meg. De nagyon szeretek más kedvében járni, így boldogan elkészítek bármit, ha tudom, hogy ezzel örömet szerzek.

  • Ha ma este Nálad vacsoráznánk, mi kerülne az asztalra?

Valószínűleg kézzel készítenék nektek házi tésztát, és egy finom szósszal kínálnám. Úgy egy éve ismertem meg Petike Petrát a Tisztatészta nevű blogján keresztül. Az utóbbi időben Petra volt a legnagyobb hatással rám, és arra, ahogyan főzök. Azóta készítettünk együtt is tésztát, és mellette értettem meg, hogy régen miért jártak össze az asszonyok tésztázni. A feladat monotonitása kikapcsol, szinte meditatív hatása van, a végeredményt látni pedig elképesztő örömforrás. Türelem, figyelem és szeretet kell hozzá, ami tényleg érezhető a kész étel ízében. Varázslatos dolog, mindenkinek csak ajánlani tudom.

  • Melyik ország konyháját tartod izgalmasnak, inspirálónak?

Nagyon közel áll hozzám a cseh, a szlovák és a szlovén konyha. Tetszik, hogy határokon át, keresztbe-kasul hatással voltunk egymásra, mégis mindegyik más és más, megkülönböztethető. Talán onnan a vonzalom, hogy szeretem a tartalmas ételeket, úgy érzem, lelkük van. Érdekel még a svéd, az valahogy kifinomultan közvetlen és szabad. És évről-évre felüti a fejét a vágy, hogy igazi kínai ételeket készítsek. Harsogóan színes, fűszeres és nagyon gyors konyha.

  • Előfordult már, hogy étteremben nem voltál megelégedve az étellel, és visszaküldted? (Vagy a többséghez hasonlóan csendben mérgelődtél?)

Nem, még soha nem fordult elő. És ez nem jelenti azt, hogy nem kaptam rosszat. Valahogy nagyon más személyiség vagyok, és nem feltételezem a szakácsról, séfről, hogy szándékosan olyan ételt akart készíteni, ami nem fog ízleni a vendégnek. Otthon és vendégségben is előfordul, hogy valami nem sikerül kifogástalanul, mégis elnézők vagyunk. Nagyon szubjektív, hogy ki mit gondol finomnak. Ráadásul rosszul viselném a kellemetlen hangulatot, amit egy visszaküldés okoz(na).

  • Hogy képzeljük el a könyved életre hívását: pár napig csak sürögtél a konyhában, míg a többiek dizájnoltak és fotóztak?

Pontosan így. Fotózás előtt megbeszéltük a könyv stílusát, az én feladatom volt, hogy beosszam az ételeket a négy fotózási napra. Igyekeztem úgy, hogy változatos és teljesíthető legyen. És persze úgy, hogy a csapat ebédidőben, nyugalomban főtt ételt tudjon enni. Reggelente vásároltam az aznapi fotózáshoz, hogy minden friss legyen, majd elkezdtem főzni. Aztán megérkeztek a lányok, Kövesdi Réka fotós és Milutinovits Panka stylist. Kávéztunk, egyeztettük a napi menetrendet, addigra én már több étellel elkészültem. Szépen sorban mindent előkészítettem Pankának, aki kitalálta a kompozíciót, Réka pedig megkereste az étel legjobb arcát. Mérhetetlenül türelmesek és igényesek. Ha több idő vagy gondolkodás kellett a jobb eredményért, rászánták.Minden gördülékenyen ment, egy ideges pillanat nem volt, családias hangulatban telt az egész fotózás. Nekem óriási élmény és örök emlék.

  • A könyvedben sok más mellett nagyon tetszik, hogy egy gyerek lektorálta. Milyen változtatásokat javasolt?

Fontosnak éreztem, hogy gyerekszem is lássa a szöveget. Bogi ebben nagyon nagy segítségemre volt. Tízéves, igazi könyvmoly, tökéletes helyesírással és fogalmazással. Megkapta a kinyomtatott kéziratot, és – mint a nagyok – piros ceruzával javított, majd együtt átnéztük, min akadt fenn. Bár nagyon igyekeztem egyszerűen fogalmazni, maradtak benne felnőttes dolgok. Ő javasolta, hogy Bevezető helyett találjunk ki inkább mást, mert az túl komolynak hangzik, a gyerekek át fogják lapozni. Így lett Kedvcsináló a címe. Vagy hogy nem fogják érteni az egynemű, elegyíteni, hevíteni, átmérő szavakat. Megértettem, hogy még nem tartanak ott a tananyagban, másként kell körülírni. És éppen ezért nem kerülhettek be törtszámok sem. Így lett például a 2 ½ teáskanál helyett 2 és fél teáskanál.

  • Lesz folytatása a könyvednek?

Igen, lesz, és nem titkolózni szeretnék, csak a babonák, és medve meg a bőre, ugye. Annyit viszont elárulhatok, hogy a következőn társszerzővel fogunk együtt dolgozni egy gyerekeknek és szülőknek is nagyon kedves témán. Színes, vidám, játékos könyvszerelem lesz, és jövőre fog megjelenni. Van egy másik folytatás a levegőben, ami már nagyon bizserget, és kezd kikívánkozni, egy gyerekeknek szóló regény, ami természetesen szintén az ételek körül fog forogni. Számtalan tervem van, lépésről lépésre, napról napra haladok előre bennük, és közben nagyon élvezem!

<vissza a címoldalra

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

  1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
  2. Meseregény
  3. Mondák - legendák - civilizációk
  4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?