AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
CÍMLAPAJÁNLÓ
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
NÉPMESEKINCSTÁR

A sorozat ismertetése

   
 
Szerkesztette: Bajzáth Mária
Illusztrálta: Schall Eszter
Kiadó: Kolbri Gyerekkönyvkiadó
 
A Népmesekincstár hét kötetből álló sorozat, melyet Bajzáth Mária mesepedagógus válogat, öt korosztálynak gyűjti össze a világ népmeséit: 0–4 éves, 4–6 éves, 6–8 éves, 8–10 éves gyerekeknek és a 11 éven felülieknek.
A szülők és pedagógusok számára egyaránt hasznos gyűjteményeket a Népmesekincstár mesepedagógiájának két, a korosztályok igényeit követő (3-8 évesek) módszertani kötete kíséri.
 

1. Itt vagyok, ragyogok! - Legkisebbek népmeséi

   
Bajzáth Mária: Itt vagyok, ragyogok! - Népmesekincstár 1. - Népmesék a világ minden tájáról - 0-4 éveseknekKiadás éve: Kolibri, 2014
Oldalszám: 180

"Milyen népmesét olvassak az egyéves kisfiamnak? Mit meséljek a kétéves kislányomnak? Kiscsoportosak a gyerekek, van nekik szóló történet?

Sokszor és sokan tették föl nekem ezeket a kérdéseket az elmúlt húsz évben.

Ez a kötet született válaszként, amelyben a világ minden tájáról válogattam össze a legkisebbeknek ajánlott népmeséket."
(Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója)
Tartalomjegyzék
 

2. Járom az új váramat

   
Bajzáth Mária: Járom az új váramat - Népmesekincstár 2. - Népmesék a világ minden tájáról 4-6 éveseknek
Kiadás éve: Kolibri, 2014
Oldalszám: 240

„A mesékben, mondókákban, népdalokban a ház, vár, palota, a templom gyakran magát az embert jelképezi, amelynek ezen a nyelven ablaka a szem, ajtaja a száj, kupolája a homlok.

A 4-6 éves gyerekek ezt a várat járják, építik. Összes kérdésük, minden mozdulatuk, megszerzett élményük, tapasztalatuk és álmuk azt a célt szolgálja, hogy testükből-lelkükből erős, gyönyörű vár épüljön, s abban várkapitánnyá válhassanak.

Ebben segítik őket a világ minden tájáról való, sok-sok nép mesekincstárából válogatott különleges mesék, amelyek őseink mágikus, teremtő, képi nyelvén üzenik, hogy élni jó, jónak lenni érdemes, és jó tett helyébe jót várj!"
 
A népmesegyűjtemény 14 tematikus fejezetbe sorolja a népek meséit:
 

3. Így megyek iskolába

   
Bajzáth Mária: Így megyek az iskolába - Népmesekincstár 3. - Népmesék a világ minden tájáról - 6-8 éveseknekIllusztrálta: Simonyi Cecilia
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 248

A világ népmeséit egy-egy tematika, illetve korcsoport mentén közreadó Népmesekincstár-sorozat legújabb darabjának középpontjában az iskolakezdés áll.

Az Így megyek az iskolába című kötet a 6–8 éves korosztály gondolkodásához illeszkedő mesegyűjtemény, amelyről a meséket válogató és a Népmesekincstár mesepedagógiai módszert kidolgozó Bajzáth Mária így vall:

„Olyan meséket válogattam ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba.

Az iskolába induló kisgyerekekre − az erősödő fogalmi gondolkodás mellett − még jellemző a mesevilágban létezés. Képzeletüket a varázslat és a csoda éppúgy izgatja, mint ahogy érdeklik őket a számok, a test, az élet és a halál kérdései, a barátok, az ellenfelek, és a megfejthetetlennek tűnő talányok. Mesehallgatás közben a gyerek tét nélkül tapasztalhatja meg a jó és a rossz utak különbözőségét, kikacaghatja félelmeit, belebújhat bárki és bármi bőrébe. Miközben rengeteg információt szerez a világról, a népmese – nélkülözve az oktató szándékot – az érzelmeire hat, és évezredek tapasztalatát, tudását, örök emberi értékeket közvetít számára.”     

Tartalomjegyzék
 

A gyerekeket érdekli a halál, mi pedig gyakran nem tudjuk, hogyan válaszoljunk

Várkonyi Zsolt   
bajzath_maria_szidor_gabor_-_fotoBajzáth Mária: Így megyek az iskolába - Népmesekincstár 3. - Népmesék a világ minden tájáról - 6-8 éveseknekInterjú Bajzáth Mária mesepedagógussal
 
Augusztus 18-án (2016) jelent meg a Kolibri Kiadónál Bajzáth Mária mesepedagógus Népmesekincstár-sorozatának legújabb darabja, mely az „Így megyek az iskolába” címet viseli. Kötetsorozatában Bajzáth Mária a világ népmeséit gyűjti csokorba egy-egy tematika és korcsoport mentén.

Az Így megyek az iskolába című kötetében a szerző a 6–8 éves korosztály számára gyűjtött népmeséket a világ minden tájáról. Találunk a könyvben indonéz, kazah, szerb, türkmén, üzbég, koreai és magyar mesét is.

A gyerekek olvashatnak hősökről, barátságról, hétfejű sárkányokról, valamint találkozhatnak az élet és a halál kérdéseivel is.

Bajzáth Máriával beszélgettünk új könyvéről, a népmesék sikerének titkáról, a gyerekek halálhoz való kapcsolatáról, valamint arról, létezik-e még a mesélés, mint közösségi élmény. 
 
Azt írja a könyv előszavában, hogy olyan meséket választott a kötetbe, melyek megkönnyítik az átlépést az új élet szakaszába, és a gyerek mindennap megtapasztalhatja a jót és a rend győzelmét. Miként segítenek ezek a mesék a gyerekeknek kudarcaik feldolgozásában?
 

Az ember életideje

magyar népmese   
A mese forrása: Járom az új váramat

Mikor Isten a teremtés munkáját bevégezte, magas színe elé hívatta az embert, s kérdezte:

- Hány esztendeig szeretnél élni?

Az ember egy kicsit gondolkozott, s azt felelte:

- Elég lesz, Uram, harminc esztendő.

De ahogy kiment az Istentől, mindjárt megbánta, hogy olyan kevés életidőt kért. Az ember után az ökör ment be, s ez húsz esztendőt kért az Istentől.

Kijő az ökör, de mindjárt megbánja, hogy húsz esztendőt kért, gondolta, elég neki tíz esztendő.
 

A hangya meg a hó

portugál népmese    
A mese minden képe a végességről és a határokról szól, pontosan jelöli ki az erők és az ember helyét a világban, de csak az utolsó sorában jelenik meg a halál, mint erő. Nélkülözhetetlen, életre szóló, helykijelölő útravaló: „Olyan erős vagyok, hogy elvisz a halál.”
A mese forrása: Járom az új váramat

hangyas-kifesto-012Egy hangya lábát megfogta a hó. 

– Hó! Te oly erős vagy, hogy megfogod a lábam! 

– Én olyan erős vagyok, hogy a nap is megolvaszt – válaszolta a hó. 

– Nap! Te oly erős vagy, hogy megolvasztod a havat, a hó megfogja a lábam!
– Olyan erős vagyok, hogy a fal is utamat állja! – válaszolt a nap. 
 

Észak hét csillaga

kóreai népmese   
Ez a leheletfinom mese átvezet oda, ahova a saját szavaink is kevesek...
A mese forrása: Itt vagyok, ragyogok!

Élt egyszer a régi időkben egy szegény özvegyasszony, hét fiával. A fiúk nagyon szerették az anyjukat. Télen kijártak a hegyekbe fát vágni, hogy a házukban mindig égjen a tűz, és anyjuk soha ne fázzon éjszakánként.

Ám mindig fázott, és nagyon szomorúnak látszott. Hiába tüzelték el a sok fát télvíz idején, anyjuk mégis reszketett a hidegtől. Még a legforróbb, legragyogóbb nyári hónapokban is a hidegre panaszkodott.
 

A möndölecskék

magyar népmese   
A mese forrása: Így megyek iskolába
 
Egyszer volt, hol nem volt, magam sem tudom, hogy merre volt, de valahol mégis volt, volt egyszer egy szegény özvegyasszony, s annak három nevendék fia. De olyan szegény volt ez az özvegyasszony, mint a templom egere, még annál is szegényebb. Mondta hát a legidősebb fiának:
 

4. Mesefoglalkozások gyűjteménye 1. - Pedagógusoknak

Herédi Károly   
 
Bajzáth Mária: Mesefoglalkozások gyűjteménye 1. - PedagógusoknakKiadás éve: Kolibri Kiadó, 2015
Oldalszám: 167
 
A Népmesekincstár módszertanának gyakorlati kézikönyve a mindennapokban kipróbált, 49 mesefoglalkozás részletes leírását tartalmazza. A 3-8 éves korú gyerekeket nevelő pedagógusok számára nyújt hasznos segítséget a sokoldalú, élmény- és örömközpontú fejlesztésben.
 
A témák szerint rendszerezett, a Népmesekincstár első (Itt vagyok, ragyogok!) és második (Járom az új váramat) kötetében található népmesék aranyfonalára mondókákat, népi játékokat és azok leírásait fűztük.
 
A tiszta forrásból merített dalok kottákkal szerepelnek, a találós kérdések, a kézműves- és alkotó folyamatok pedig komplex egységet képeznek a többi elemmel.
 

5. Mi a legerősebb a világon?

   
Bajzáth Mária - Mi a legerősebb a világon? - Találós kérdések és mesék a világ minden tájárólSzerkesztette: Bajzáth Mária
 
Illusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Kolibri Gyerekönyvkiadó, 2017
Odalszám: 208

A találós kérdések megfejtéséhez szükséges gondolkodásmód elsajátítását segítő képes játékkártyák letölthetők itt. Figyelem! A szétvághatóság érdekében egyoldalas nyomtatás javasolt.

Hány feje van az embernek?
Hányat lép a kígyó egy nap?
Melyik ágon nincsen levél?

A Népmesekincstár mesegyűjteményeket kiegészítő új, Népmesekincstár Plusz sorozat részei az életünket át- meg átszövő, a nyelvünkkel, gondolkodásunkkal és mindennapi életünkkel kapcsolatos, évszázadok alatt felhalmozódott tudást gyűjtik össze különböző témákban.
A sorozat első kötetében a találós kérdéseké a főszerep. Közülük ebbe a válogatásba azok kerültek, amelyek a mai gyerekek számára is megfejthetők és érthetők, mert élő ismeretanyagra és aktív szókincsre épülnek.

A korszerűsége és sokszínűsége miatt hiánypótló gyűjteményben olvasható 400 találós kérdést és 16 talányos mesét Bajzáth Mária mesepedagógus a világ minden tájáról válogatta. A tematikus fejezetek (pl. állatok, tárgyak, égitestek, ember) kezdő, középhaladó és haladó szint szerint tagolódnak, így mindenki örömét lelheti a könyvben, hiszen ebben a műfajban éppúgy kezdő lehet a négyéves gyerek, mint a 103 éves dédszülő, aki sohasem foglalkozott találós kérdésekkel.
 

A találós kérdés és a népmese zseniális párosítás!

kisgyermekfejlesztes.hu   
A népmese napjára időzítve, pénteken (2017) jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában, Bajzáth Mária mesepedagógus Népmesekincstár-sorozatának legújabb kötete, a Mi a legerősebb a világon? Ebben a könyvben 400 találós kérdés és 16 talányos mese kapott helyet, amelyeket a mesepedagógus a világ minden tájáról válogatta. Ezek a találós kérdések ráadásul három nehézségi szint szerint tagolódnak (kezdő, középhaladó és haladó), így kicsi és nagy is élvezettel játszhatja őket.
Miért jó találós kérdésekkel játszani?
Például azért, mert bárhol és bármikor bevethető ez a játék! Akár otthon vagyunk, akár a dugóban araszolunk, egy jó találós kérdéssel könnyedén értékes perceket szerezhetünk. Ráadásul a találós kérdés, mint műfaj szuper szókincsfejlesztő is, de a nyelvi kreativitást, az olvasás képességét, a figyelmet, a türelmet és a gondolkodást is fejleszti.
 

6. A rabbi és az oroszlán – Zsidó mesék, legendák, történetek

Kácsor Zsolt   
Szerkesztette: Bajzáth Mária
Illusztrálta: Herbszt László
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018
Oldalszám: 296

A Népmesekincstár Plusz soron következő, 70 zsidó mesét, legendát és történetet összegyűjtő válogatáskötete több évtizedes hiányt pótol. A csodákkal és hittel teli, ravasz és bölcs, olykor szívfacsaró, máskor humoros történetek az élet legfontosabb kérdéseit és a jellegzetes zsidó ünnepeket járják körül.

A rabbi és az oroszlán Bajzáth Mária mesepedagógus és budapesti zsidó iskolák együttműködésében jött létre, hogy a mesék megbízható és helyes ismereteket tükrözzenek a zsidó kultúráról, és egyúttal vallási hovatartozás nélkül, szülők és a gyerekek számára irodalmi élményt is nyújtsanak.
 
Ilyen ritka szép zsidó mesekönyvet még nem láttunk
 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót