AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT   0-4 éveseknek      4-6 éveseknek     6-9 éveseknek    Kiskamaszoknak (9-12)    Csak kamaszoknak
CÍMOLDAL

Mert olvasni jó 7-14 éves korig

 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK
Kolibri Kiadó fényképe.

Gyűjtemények

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
RECENZIÓK-GYERMEKIRODALOM

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Bevezető - Gyermekirodalmi művek recenziói

  2017.09.23. 14:27

Szeretettel köszönöm!
 
Az adatbázisban olvasható könyvismertetőkkel az értékes kortárs gyermekirodalomra szeretnénk felhívni a figyelmet.
Új és régebbi kiadású gyermekkönyv-recenziók olvashatók, a legtöbb műnél hosszabb-rövidebb könyvrészlet, kritika és alkotói (szerzői-illusztrátori) interjú is kiegészíti az ajánlókat, melyeket az ismertető jobb sarkában levő ikonra kattintva, az adott könyv oldalánál érhetünk el. Innét léphetünk vissza a recenziókhoz, vagy böngészhetünk tovább abban a témacsoportban, ahová a művet téma-korosztály szerint soroltuk.
 
Az ifjúsági irodalom újabb és régebbi recenzióiról a fejlécben olvasható.

A 3 emeletes mesekönyv - IBBY díjas

Böszörményi Gyula  2016.08.15. 16:56
Írta: Darvasi László, illusztrálta: Koncz Tímea.  Magvető Kiadó, 2013., 248 oldal

A 3 emeletes Mesekönyv„Ami az életben megtörténik, abból mese is lehet. És lesz is.

A mesélés nem csak szórakozás. Nem csak rihegcsélés, röhögcsélés, kardozás, bajvívás, sárkánygyilkolászás, hamupogácsás gyerekparti.
Mesemondás az is, hogy elmondjuk, mitől félünk.” (Darvasi László)

A háromemeletes mesekönyv írója

Két oldal egy mesekönyvből nem sok, nekem mégis bőven elég volt ahhoz, hogy megszeressem Darvasi László Mesekönyvét. A NAGYbetű nem véletlen, kérem, mivel ez a könyv nem tárgy – ő bizony személy, sőt, személyi- és egyéniség!

Megsúgom: én már tavaly október óta vártam rá. Akkoriban ugyanis volt szerencsém beszélgetni az íróval, és ő bizalmasan elárulta nekem: most épp az izgatja, vajon lehet-e mesekönyvet írni olyan dolgokról (életről, halálról, háborúról, meg a mai mindennapok csúnyaságairól), amiket a mesékben tabuknak tartanak.

Kérném tisztelettel, ezúton örömmel jelenthetem, hogy lehet! Legalábbis úgy, ahogy Darvasi és Mesekönyv, e korszakos szerzőpáros teszi, bizony nagyon is lehet, sőt, csak így érdemes!
 

A bagoly, aki félt a sötében

  2017.05.21. 17:27
Írta: Jik Tomilson, illusztrálta: Anna Laura Cantone, fordította: Demény Eszter. Pozsonyi Pagony, 2012. 88 oldal
 
Már az első sorok után nyilvánvalóvá vált, Jill Tomlinson meséje a dundi és bolyhos gyöngybagolyfiókáról, Huppról, egyszerre okos, szellemes és életszerű. Hupp úgy viselkedik, mint a gyerekek. Átlátszó trükkökkel próbálja kikerülni a problémákat illetve azokat a szituációkat, amelyekben fél, de közben kérlelhetetlen logikával fedezi fel a világ összefüggéseit.
 
Ezekből a helyzetekből meglehetősen vicces párbeszédek alakulnak ki, olyan gyerekszáj jellegűek, amelyeket öröm olvasni. Én legalábbis nagyon szerettem. Ráadásul Anna Laura Cantone kócos, elrajzoltan megnyerő fizimiskájú figurái tökéletesen illenek a mese hangulatához.
 

A barátságos óriás

Varga Kende Lőrinc  2016.10.28. 22:30
Írta: Roald Dahl, illusztrálta: Quentin Blake. Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016., 291 oldal
 
A barátságos óriás
Mai menü: Gyerkedli orrborkával
 
Egy kicsit esetlen, öreges-ráncos, szikár óriás álmokat fúj az alvó gyermekek szobájába. Ő a HABÓ – a Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, akit egy éjjel véletlenül meglát egy álmatlanul nézelődő árva lány.
 
Így indul Roald Dahl regényében két főhősünk nem mindennapi barátsága. Idén – a szerző születése 100. évfordulójának emlékére – újra a könyvesboltok polcára került a HABÓ és Szofi találkozásáról szóló meseregény, a mozikban pedig a könyv alapján készített film is.
 

A bársony nyuszi, avagy a játékok életre kelnek

Makkai Kinga  2017.01.07. 17:44
Írta: Margery Williams, illusztrálta: Keszeg Ágnes, fordította: László Noémi. Cerkabella, 2012
Mottó:
"Élünk, míg élünk, de gyermekkorunk/ az Istennél is halhatatlanabb." (Zelk Zoltán)
 
http://keteger.hu/sites/default/files/imagecache/product_full/barsony_nyuszi.jpgNoha a XVIII. századtól egyre nagyobb empátiával közeledtek a felnőttek a gyermekekhez, majd egy századdal később felerősödött a gyermekkor imádata, és annak a felfogásnak az elterjedése, miszerint a gyermekkor felette áll az összes többi emberi életszakasznak,  a XX. század első évtizedeiben lényegesen új szemlélet honosodott meg a korábbi századok gyermekkor-történeti felfogásával szemben. A gyermekkor rendszeres tanulmányozása, az ún. gyermektanulmánynak a XX. század elején történt világmozgalommá szélesedésével egyre szélesebb körökben kezdték a gyermekkornak mint önálló életszakasznak a fontosságát hangsúlyozni.
A fenti tendenciák hatása nemcsak a gyermekkor-kutatás tudományos alapjainak lefektetését sürgette, hanem kedvező feltételeket teremtett a modern gyermekirodalom megszületéséhez. Szinte nincs olyan magyar író, költő a századelőn, akit ne érintett volna meg így vagy úgy a gyermeki lélek, a gyermekkor, és ne érzett volna vágyat annak megragadására, ábrázolására, megörökítésére.

 

A Bölcs Hiánypótló - meseregény

Szőts Katalin  2016.07.10. 01:00
Írta: Békés Pál, illusztrálta: Sajdik Feremc. Móra Könyvkiadó, 124 oldal
 
„Aki többre vágyik, vándorútra kel. Ősi hagyomány…”

S ki ne vágyna többre, vagy valami olyanra, amije már volt, de elveszett, elkopott, azaz hiányzik. S ki más pótolhatná a hiányt, mint a Bölcs Hiánypótló, akiből csak egy van. S ki Ő?

„Varázslóból van kicsi és nagy, erdei és mezei, jó, gonosz, fekete, fehér; belőle viszont egyetlenegy létezik az egész világon, vagyis a világ végén. Ő hiányt pótol. A varázslók, éppen mert sokan vannak, helyettesíthetők. Ám a hiánypótló pótolhatatlan.”

Őhozzá indul a két egymásra találó vándor, Venyige II., a korántsem szőrös rém (aki nyomokban sem szőrös) és Pontos Idő, a bolondóra (akinek nincs időérzéke). Nem tudják, merre kell keresniük a Bölcs Hiánypótló házát, ezért „az ilyen esetekben egyedül helyes megoldást választották: mentek, mentek, mendegéltek.”.
 

A boszorkány porszívója - meseregény

Kulcsár Ferenc  2016.08.12. 15:03
Írta: Tóth László, illusztrálta: Fodor Miklas Veronika. Méry Ratio Kiadó, 2013., 156 oldal
 
Lebilincselő meseregény sziporkázó nyelvi leleményekkel, jóízű humorral, ízig-vérig mai történet, valóságos, hús-vér alakokkal, a képzelet és a mese varázslatos világában.
 
A törénet azon a bizonyos „másmilyen” estén, „egy furcsán olyan estén, mint a többi” kezdődik, amikor Kiskata és Julijul egy rajzfilmsorozatot néznek a tévében. A sorozat egy jóságos boszorkányról, Dörzsi-Mörzsiról szól, aki azért Dörzsi-Mörzsi, mert szereti ha megdörzsölik az orrát, s aki 
„szabadidejében, tehát mikor nem volt épp a képernyőn, föl-alá száguldott a világban, az Északi-sarktól a Déli-sarkig, Kelettől Nyugatig, hogy mindenkin segítsen, akin csak tud”.
Ez a seprű helyett egy szuperszónikus porszívón száguldozó jóságos boszi ezen a „másmilyen” estén lelép a képernyőről, s elpanaszolja a két kislánynak, hogy Hanga, a gonosz tündér ellopta a porszívóját, jó lenne hát, ha segítenének visszaszerezni. Ők ígéretet tesznek Dörzsi-Mörzsinek, hogy segítenek – s megkezdődik „a legesleghihetetlenebb furcsaságok” története, csodálatos, szövevényes, izgalmakkal teli kalandokkal, melyek egyszerre mesebeliek, éjjeliek, álombeliek, mégis valóságosak: egy olyan világban játszódva, ahol mindig nappal van, s ahol senki, soha nem fárad el, nem lesz álmos.
 

A bűvös puska - Népmesék romákról

Móra Könyvkiadó  2016.07.04. 21:18
Gyűjtötte és fordította:  Frankovics György, illusztrálta: Herbszt László. Móra Könyvkiadó, 2015., 198 oldal

Ez a meseválogatás éppen olyan sokszínű, mint maga a cigány kultúra: eredetmonda, vámpírtörténet, tréfás mese és fordulatokban gazdag, egzotikus népmese egyaránt található benne.

A történetek hősei többnyire nagy szegénységben élő romák, akik kalandjaik során a legkülönfélébb alakokkal találkoznak: keménykötésű sárkánnyal, szaunában melegedő ördöggel, kacér pávalánnyal, vámpírasszonnyal, huncut pappal vagy éppen a Halál komával.

A hiánypótló kötet három részre tagolódik.
 

A csodafa

Boczán Bea  2017.02.26. 20:11
Írta: Marianne Poncelet, fordította: Tóth Krisztina, zenéjét szerezte: Orbán György. Csimota, 2007., 48 oldal
 
Szeretet és muzsika

A mesékben rengeteg csodás fát találhatunk. Egyiknek a levele gyógyító erejű, a másik aranyalmát terem, és akad olyan is, amelyik az égig ér. Marianne Poncelet belga írónő csodafája egészen különleges képességekkel bír, gyönyörűen zenél, és a történet végén egyetlen egyszer meg is szólal.

A Csimota Kiadó remek ötleteinek köszönhetően a fából áradó zenét meg is hallgathatjuk, ugyanis A csodafa című könyv egy CD-t is magában rejt, melyen a Nemzeti Filharmonikusok adják elő az Orbán György által megzenésített Poncelet-mesét. Talán nem véletlen, hogy Csányi Dóráék épp ezt a történetet választották az együttműködéshez, hiszen a könyv szerzőjének — a Yehudi Menuhin Alapítvány főtitkáraként — egyik fő feladata, hogy a zene és egyéb művészetek segítségével támogassa a gyerekekben szunnyadó tehetség kibontakozását.
 

A csodálatos szemüveg

Győri Hanna  2016.07.07. 16:30
Írta: Finy Petra, illusztrálta: Herbszt László. Naphegy Kiadó Kft, 2011., 58 oldal

A csodálatos szemüvegA csodálatos szemüveg, a gyerekkönyvekben nálunk szokatlan képi világával hívja magára az olvasó figyelmét. Herbszt László grafikái egyszerre szépek, cizelláltak és indusztriálisak. Miközben a várost keltik életre, megmutatják azt is, hogy ez a város, ha nincs csodálatos szemüvegünk, mennyire híján van az életnek.

Az életre kelt épületeket megjelenítő állatok ugyanis sokszor állatformájú gépek, mintha a képzelet inkább az állatokat formálná ízekre bomló gépekké, mint fordítva.
A dús, értelmezésre hívó grafikában szinte elbújik a szöveg, Finy Petra egyszerű meséje, melyet a 2009-es Aranyvackor-pályázatról ismerhetünk: a kicsi Kovács Áron szemüveget kap, amelyen át minden életre kel és megtelik mesével.
A szemüveg és a mese elfelejtődik, de amikor majd később a gyerekének mesél, aki szintén szemüveget hord és szintén látja a meséket, akkor eszébe jut újra a mesélő tudás.
 

A csudafa - meseregény

muveszetnyelve.blogspot  2016.07.11. 14:12
Írta: Benedek Elek, illusztrálta: Kertai Zalán. Főnix Könyvműhely, 2013., 140 oldal
 
A történet főszereplője Bűbájos, akit gyermekkorában elátkoztak, így  meg kellett tanulnia együttélni csúnyaságával és a mellé ,,ajándékba kapott" hatalommal. Úgy érzi, a hercegnő szerelme megválthatná ettől az átoktól, ezért minden eszközzel igyekszik megkaparintani magának pillangó, visszhang, vagy akár madár képében.
A csudafa

Ez a kötet egy gyönyörűen szép mese. Mostanában ritkán volt alkalmam mesét olvasni és elfelejtettem, hogy milyen optimista szemléletmód jellemzi, hisz boldogságot ad.

Napjainkban a legtöbb történet azért sikeres, mert ezt a formulát dolgozza fel: van a csúnya/szegény fiú, aki hosszú küzdelmek árán végül elnyeri hercegnője kezét, és ez rengeteg feldolgozásban visszaköszön.
 

A csupaszín oroszlán - verses lapozó

pagony.hu  2016.07.04. 22:24
Írta: Harcos Bálint, illusztrálta: Dániel András. Pozsonyi Pagony, 2015., 18 oldal 

A csupaszín oroszlánEnnek az oroszlánnak mindene más színű, a sörénye zöld, a kalapja piros, a nadrágja, nos, az sajnos sáros lesz...
 
Csupaszin oroszlan 3
Pedig igen elegáns helyre igyekszik, ahova talán legjobban egy fekete öltöny illene.

A mesében adott egy rendkívüli, zöld sörényű oroszlán, aki beszerez magának egy-két elég menő, elegáns ruhadarabot: egy csillogó piros kalapot, egy kék sétapálcát, egy lila kabátot és, hogy stílusérzékét garantáltan bizonyítsa, egy narancs kesztyűt.

Ezen a ponton kiderül, mi végre a felvágás: hősünk színházba készül…
 

A cukrozott omlett

Baranyi Katalin   2016.09.11. 14:24
Írta: Jean-Philippe Arrou-Vignod, fordította: Tótfalusi Ágnes, illusztrálta: Mázas Zsuzsa. Manó Könyvek, 2016., 176 oldal

Ha egy gyerekkönyvnek olyan bájos címe van, mint A cukrozott omlettnek, arra feltétlenül oda kell figyelni. Ha olyan kiváló külsőségekkel kerül az ember kezébe, mint Mázas Zsuzsa minden szereplőt kedves kis bikficként újrateremtő rajzai és fedélképe, feltétlenül meg kell kedvelni a szereplőit. A szerző saját gyerekkorának élményeiből merítette és teremtette meg a kötet világát és szereplőit.
 
A cukrozott omlett egyáltalán nem cuki könyv. Inkább kemény, humoros és nosztalgikus. Adott ugyanis benne egy nagycsalád, öt fiúgyerekkel, akiket az egyszerűség kedvéért mind Jeannak hívnak, egy anyukával, aki „ért a szervezéshez” és egy apukával, aki folyton szervez.
 
Az ő kalandjaikat követhetjük nyomon tíz feszes történeten keresztül, amelyek novellaként, önállóan is elolvashatók, de a könyv végére szívmelengető üzenetű regénysztorivá állnak össze.
 

A földimalac, aki semmiben sem volt biztos

Győri Hanna  2017.05.21. 17:51
Írta: Jik Tomilson, illusztrálta: Anna Laura Cantone, fordította: Demény Eszter. Pozsonyi Pagony, 2014. 88 oldal

Pim, a kis földimalac csak egy dologban biztos: hogy a tej, ami az anyukájából jön, finom, és az odú mélyén összebújni jó. Ám ahogy nő, egyre több mindent észrevesz a világból, egyre több minden felébreszti kíváncsiságát. Amikor először marad a mamája nélkül, elcsodálkozik és megrémül, hogy van egyáltalán nélkül, és kimászik az odúból.  
 
Attól fogva kérdésekkel bombázza a mamáját, és elkíséri útjaira, hogy megtanuljon mindent, amit a nagyok tudnak, és igazi földimalaccá váljon. De időközben egyre több és több saját, önálló kalandja (és élménye) lesz. Megismeri a szavanna állatait, kitapasztalja, hogy honnan számíthat veszélyre és kik barátságosak vele. Azonban hosszabb-rövidebb kalandjai végén mindig visszatér a mamájához megpihenni.

 

A fürdők réme

  2016.09.12. 00:34
Írta: Nyulász Péter, illusztrálta: Ritter Ottó. Berger Kiadó, 2016., 128 oldal

A fürdők réme Berger Szimat Szolgálat

A napokban (09-15) jelenik meg Nyulász Péter mesés detektívsorozatának első kötete, amely egy budapesti magánnyomozó iroda rokoni és baráti társaságának kacagtatóan humoros és fordulatos kalandjairól szól.

A mesés történet egyedi jellegzetessége, hogy főszereplő gárdája a kilenc magyar kutyafajtát jeleníti meg, és a további szereplők is valós kutyafajták jellegzetességeit viselik.
 
Ezen felül a kalandok valós helyszíneken játszódnak, így a sorozatban kiemelkedő szerepet játszik a képi világ. Ezt Ritter Ottó, animációs filmrendező és karaktertervező alkotta meg.
 

A fűszerkatona - Hét földrész meséi (1)

Finy Petra  2017.09.21. 13:46
Írta: Finy Petra, illusztrálta: Szegedi Katalin. Cerkabella Könyvek., 2013., 68 oldal

A fűszerkatonaEgy könyv története képekben 

Talán nem mindenki tudja, hogyan született meg a Szegedi Katalin által illusztrált, 4 éves kortól ajánlott, rövid mesék válogatását tartalmazó Fűszerkatona című  gyerekkönyv.

Pár évvel ezelőtt  a karácsonyi meglepetésem egy nyárra szóló utazás volt Ecuadorba. Emlékszem, az ajándékom egy fehér boríték volt, benne a férjem által készített rajzzal egy vulkánról. A hatalmas örömbe (ilyen messzi és kalandos helyre még sosem jutottam el) némi üröm is vegyült, hiszen azonnal összeszorult a szívem, hogy a lányaimtól két hétig távol kell lennem. Akkor merült fel bennem egy "házi mesekönyv" megírásának az ötlete.

A lányok tehát minden napra kaptak egy mesét, ahhoz kapcsolódóan, hogy éppen merre jártunk. És persze egy fekete-fehér rajzot is, hogy színezőként is tudják használni a könyvet, miután a nagymamák elolvasták nekik az adott nap történetét.
 

A fűszerkatona - Hét földrész meséi (2)

  2016.10.25. 12:52
Írta: Finy Petra, illusztrálta: Szegedi Katalin. Cerkabella Könyvek., 2013., 68 oldal

A fűszerkatonaVilágok arca

A fűszerkatona című mesekönyvében Finy Petra a világ­mindenség sokszínű kultúráiból szemezget, és emberemlékezet óta megfejtetlen titkokat fed fel. Olyan, mintha nem is ő írta volna a kötet meséit, hanem messzi földeket járt volna be csak azért, hogy lejegyezze, összegyűjtse és rendszerezze az ősök által bölcs egyszerűséggel elmondottakat.

Történetei – melyeket most is a természet és az ember együtt­élésének törvényszerűségei ihlettek – a bennünket körülvevő világ eszenciáját őrzik meg. A mesék rendkívül lényegre törő­ek, Finy Petra csak a legszükségesebbeket vetette papírra. A legtöbb mese terjedelme alig éri el az egy oldalt, jó néhány éppen csak fél oldalnyi. Iste­nek, varázslók, tündérek, állatok és emberek teremtéstörténeteinek varázslatos gyűjte­ménye nemcsak gyerekeknek ajánlható, elbűvölheti majd akár az aggokat is.
 

A fűszermadár - meseregény

Könyvhét  2016.07.07. 01:08
Írta: Szabó T. Anna, illusztrálta: Schall Eszter. Magvető Kiadó, 2015.,120 oldal

Meseregényként látott napvilágot az ünnepekre a Magvető könyvkiadó gondozásában A Fűszermadár, amely Szabó T. Anna első színházban bemutatott darabjaként debütált pár éve. A napokban Indiából hazatért írónő az MTI-nek elmondta, hogy Újdelhiben a legnagyobb élménye a fűszerpiac volt.

"Életem egyik legizgalmasabb napja volt A Fűszermadár bemutatója a budaörsi színházban. A fiaim kicsik voltak még akkor, pontosan ezért mondtam igent a felkérésre, hogy megírjam első gyerekdarabomat. A gyerekközönség persze őszinte, és nagyon tartottam a reakcióiktól.
Aztán, amikor az előttem ülő kislány odasúgta a kísérőjének, hogy »Nagyi, te is szerelmes vagy a Fűszermadárba«, akkor megnyugodtam végre" - idézte fel Szabó T. Anna hozzáfűzve, már nem játsszák a darabot, és nem szerette volna, hogy elsüllyedjen a szöveg, így mesekönyvet írt belőle.
 

A gorilla, aki olyan akart lenni, mint az apukája

Grancsa Gergő  2017.05.21. 18:07
Írta: Jik Tomilson, illusztrálta: Anna Laura Cantone, fordította: Demény Eszter. Pozsonyi Pagony, 2014. 88 oldal

A gorilla, aki olyan akart lenni, mint az apukájaA gorilla, aki olyan akart lenni, mint az apukája újabb szuper Tomlinson-mese a 4 és 6 év közötti gyerekeknek (és önállóan olvasóknak), ami viccesen segít, hogy jobban megértsék önmagukat, a világot, ami körülveszi őket, és le tudják küzdeni kétségeiket, félelmeiket.

Pongó egy kis gorillakölyök, aki valahol Afrikában él, és az apukája történetesen a gorillacsapat vezetője. Pongó élete leginkább játékból, evésből és alvásból állt, míg egy nap Api, az apukája meg nem jegyzi, hogy lassan bizony fel fog nőni, és akkor ő lesz a csapat vezére.
 

A hintarabló - Lilipótvárosi kalandok

Berg Judit  2016.08.26. 23:30
Írta: Both Gabi,illusztrálta: Maros Krisztina. Pozsonyi Pagony Kft, 2012., 64oldal
 
A hintarabló
Elég kézbe venni Both Gabi első mesekönyvét, hogy máris kellemes bizsergés fusson végig a kaland- és mesevágyó olvasón. Már maga a cím is azt sejteti: bűntény történt, aminek a könyv lapjain keresztül fogunk utánajárni. A címlapon mosolygó három gyerek pedig kétségkívül a nyomozókülönítmény, hiszen mi egyébért lennének felszerelkezve nagyítóval, elemlámpával, térképpel és egy kutyával.
 
Vagyis itt lélegzetelállító kalandokra, izgalmakra és bonyodalmakra számíthatunk! Igaz ugyan, hogy a hintarablás kevésbé hangzik veszélyesnek, mint mondjuk a bankrablás vagy repülőgép-eltérítés, a legnagyobb nyomozólány pedig nem a tettesek nyomát vizsgálja, hanem éppen egy pillangót vesz szemügyre a nagyítóján, ráadásul a kutyáról sokkal inkább egy dédelgetnivaló házi kedvenc jut eszünkbe, mint egy mindent kiszagló rendőrségi munkatárs, de a ránk váró nyomozás ténye ettől mit sem változik.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNYEK
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót