OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
TATU ÉS PATU SOROZAT

Tatu és Patu, a 21. század gyermekei

  2018.06.01. 10:37
 
 
Írta és illusztrálta: Sami Toivonen; Aino Havukainen
Fordította: Bába Laura
Kiadó: Cerkabella

A finn Tatu és Patu könyvekben a szupervicces szöveg legalább annyira hozzájárul a szórakozáshoz, mint a részletgazdag illusztrációk. Emiatt félig-meddig böngészős mesekönyvek, elég sokáig el lehet molyolni a képekkel, amelyekhez gyakran valamilyen feladvány is kapcsolódik.

A sorozat két őrült tudós világrengető ötleteiről szól, akik zsenialitásukkal nem hatalomra akarnak törni, hanem olyan, az egész emberiséget érintő helyzeteket akarnak könnyebbé tenni, mint az esti el nem alvás, az óvodába járás vagy a fárasztó, kizsigerelő munkavégzés.

Ahogyan azt a skandinávoktól megszokhattuk, az illusztrációk itt is merészek, és nincs az a gusztustalan dolog, ami ne volna elég vicces vagy érdekes. Tatu és Patu találmányaik között megtalálható a pocsolyakészítő és mumusriasztó, de vizsgálják a tökéletes alvóállat összetételét és a „megfelelő hálófelszerelés-egységcsomag összeállítását” is.

A két őrült zseni küldetése, hogy feldobja a megszokott napi rutint (vagy éppen megmutassa annak rejtett szépségeit). Mindezt nagyon tudálékosan és fontoskodva teszik: címkékkel, jegyzetekkel, útmutatókkal, ábrákkal, nyilakkal.
 

Aino és Sami, a szuperhősök – interjú a Tatu és Patu alkotóival

  2018.06.03. 23:14
Hogy készülnek a könyveitek?
Van egy nagy ötlethalmaz, amit folyamatosan szűkítetek, amíg a végső formát meg nem találjátok, vagy inkább egy kis ötletcsírából indultok ki, ami lassan kihajt, majd egyre nő?
Hogy képzeljük el az első lépéseket?

Miután eldöntöttük, mi legyen a könyv témája, általában jó sok kutatómunkát végzünk. A kutatómunka mennyisége persze függ attól, milyen témával van épp dolgunk. Aztán kezdődik az ötletelés, ami elég hosszú ideig tart (csapatban dolgozni nagy előnyt jelent!). Szóval minden az ÖTLET-tel kezdődik.

A munkánk legnehezebb része, amivel a legtöbb idő megy el: megtalálni ismerős, hétköznapi dolgok új megközelítését, szokatlan nézőpontját.
 

(1) Tatu és Patu fura masinái

  2018.06.01. 13:29
4-8 éveseknek
 
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu fura masináiKiadás éve: 2011
Oldalszám: 32

Tatu és Patu, a serény testvérpár tizennégy szokatlan, ám észbontóan hasznos szerkezetet készített, ami nélkül egyetlen kisgyermekes család sem boldogulhat. Vagy meglehet bárki is a reggelikészülődés-automata, a pocsolyakészítő-gép, a fújosétel-kijelző, a babragép és a mumusriasztó nélkül?

Tatu és Patu sorozat egy fergetegesen humoros, izgalmas utazásra hívja meg az olvasókat. A kötetek tobzódnak eredeti ötletekben, minden kis címkét, feliratot érdemes megvizsgálni. Ezúttal Tatu és Patu, a serény testvérpár tizennégy szokatlan, ám észbontóan hasznos szerkezetet készített, ami nélkül egyetlen kisgyermekes család sem boldogulhat.

Az elsőként magyarul megjelent kötet 14 aprólékosan megrajzolt, különleges funkciójú szerkezetet mutat be. Kedvenc gépeim közül a reggelikészülődés-automata zseniálisan bonyolult, a pocsolyakészítő és a mumusriasztó pedig bájosan egyszerű szerkentyű.
 

(2) Tatu és Patu a munka hevében

  2018.06.01. 13:29
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu a munka hevébenKiadás éve: 2008
Oldalszám: 32
 
Tatu és Patu, a virgonc testvérpár elhatározza, hogy kideríti, hová indulnak reggelente az emberek olyan rettentő sietősen és fontosságuk teljes tudatában. Lehet, hogy ingyen fagyit osztogatnak azon a helyen? Ennek sürgősen utána kell járni!

A fiúk a munkaerő-közvetítő irodában kötnek ki, ahol a faliújság hirdetésein nyomdafestéket tűrő szövegszerkesztőket, épkézláb ápolókat, edzett vasgyúrókat és jó fellépésű zenészeket keresnek. Próbáljuk ki mindet! – önti el a fiúkat a lelkesedés.

A kötet a péktől a tűzoltóig tizenkét szakma rejtelmeibe nyújt bepillantást, bemutatva, hogy akár a leghétköznapibb foglalkozás is lehet kalandos, szórakoztató és elengedhetetlen az emberek mindennapi életéhez.

Tatu ja Patu A főszereplő bolondos fiúk ténykedése és félreértései, valamint az ötletes nyelvezet lehengerlő humorral szövi át a világunkat hűen bemutató leírásokat, élvezetessé téve a könyvet gyermek- és felnőttolvasók számára egyaránt. A kötet emellett tartalmaz egy valódi társasjátékot is, aki pedig nyomára bukkan az elrejtett közmondásnak, életre szóló felfedezést tehet a tanulásról. Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták Finnországban.
 

(3) Tatu és Patu az óvodában

  2018.06.01. 13:29
tatu_es_patu_az_ovodabanKiadás éve: 2010
Oldalszám: 32
 
Tatu és Patu nyertek a sorsjátékon: egy teljes napon át kényeztetik majd őket a Hidra Fürdőben. Csakhogy a testvérpár tévedésből nem a Hidrába, hanem a Vidrába megy, azaz a fürdő helyett egy óvodába!

A fiúk iszappakolást vesznek a homokozóban, és edzést tartanak a mászókákon. Az óvodában eltöltött nap a reggeli zabkásával, az anorákkal, a délutáni alvással és a kézműves foglalkozással végül nagyon is szórakoztatóvá válik számukra.

Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták Finnországban.

A finn alkotópáros Tatu és Patu sorozatából korábban magyarul megjelent kötetek: Tatu és Patu fura masinái, Tatu és Patu a munka hevében.

Ez a kötet megint alapjaiban más, mint az előzőek: van története. Sok képpel és kevés szöveggel meséli el. Egy modern mesekönyv. A képlet azonban nem ilyen egyszerű.
 

(4) Tatu és Patu fura altatókönyve

  2018.06.01. 13:31
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu fura altatókönyveKiadás éve: 2011
Oldalszám: 32

Minden ​alvó számára nélkülözhetetlen műalkotás.
Amikor Tatuhoz és Patuhoz éjszakára vendégségbe érkezik a keresztlányuk, Emese, minden trükköt be kell vetniük, hogy sikerüljön álomba szenderíteniük a kislányt. Szerencsére bőven akadnak trükkök a fivérek összegyűjtötte útmutatóban, ami a F.U.R.A., azaz a Fontos és Utolérhetetlen Regiszter az Alváshoz nevet kapta.

A műben minden szükséges tudnivalót megtalálni, a tökéletes alvósbaba kiválasztásától az álmatlan éjszakák hibakeresési útmutatójáig, az altatódal előadójának megfelelő beleélési fokától a hosszan tartó éjszakai kakukkolás drámai következményeiig. És vajon mennyire vadak a furavári fivérek saját kalandjai az álmok világában?
Ráadásként a világ legbugyutább esti meséje!
 

(5) Tatu és Patu szuperhősök

  2018.06.15. 18:35
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu, a szuperhősökKiadás éve: 2016
Oldalszám: 48

A Tatu és Patu sorozat várva-várt ötödik kötete! Gondolj bele, milyen klassz volna, ha szuperhősök lennénk! Erről ábrándozik Tatu és Patu Hiperkiberember fantasztikus kalandjainak olvastán. És hogy hogynem, DZIP!, a televízióaktív lézersugárzó segítségével a furavári testvérpár Aktívlegénnyé és Mértékvitézzé változik.

Kis hőseink rögtön készen is állnak, hogy harcba szálljanak a szuperbanditákkal és a gonoszkodással, valamint hogy megmentsék Pazar városát a helybéliek életét felforgató óriásdobozoktól.

Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták Finnországban.
 

(6) Tatu és Patu, az űrpilóták

  2018.06.01. 13:38
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu, az űrpilótákKiadás éve: 2016
Oldalszám: 52

"Irány az űr!" - kurjant Tatu, és a Bananas Galaktikus Kalandsikló abban a pillanatban kilő a világűrbe.

A. T. Lanti, azaz Tatu, és Thermo Box, azaz Patu, a két csillagpilóta célba veszi a messzeséget, hogy végére járjanak a fogós kérdésnek: vajon elég feszesek-e a Szaturnusz gyűrűi?

Miközben a bolygó szépségében gyönyörködnek, egy ismeretlen, hatalmas erő vad űrkalandba rántja őket, melyben égitestek tűnnek el, és keringési pályák zavarodnak össze.

A csillagpilóták bátorsága és fura meglátásai kellenek ahhoz, hogy az Univerzumban ismét helyreálljon a rend.
 
Aino Havukainen és Sami Toivonen képeskönyveit számos díjjal jutalmazták Finnországban.
 

(7) Tatu és Patu elszabadul - Szabadtéri játékok fura kézikönyve

  2018.06.01. 13:32
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu elszabadulKiadás éve: 2014
Oldalszám: 128

A Tatu és Patu sorozat várva-várt HETEDIK kötete! És mégis egy kicsit más!

Kézikönyv mindazoknak, akik unatkoznak és azoknak, akik már elfeledkeztek a játék nemes tudományáról.

Ez a kézikönyv alapos és világos útmutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, mi minden jót lehet csinálni a szabadban, például az udvaron.

A szabadtéri játékokra vonatkozó tanácsok  mindig valóságos alapból indulnak el, hogy időnként blődségbe torkolljanak, de mintha most a tanácsok jóval inkább a realitás talaján mozognának, eltérően a korábbi kötetektől.

Ami azért is jó, mert a könyv praktikus segédeszköz lehet, ha gyermekeink outdoor tevékenységét szeretnénk kicsit tágítani. A játszótér igazi kalandparkká válhat, az erdei ösvény rejtelmes szigetté, a strand lovagvárrá, az udvar műszaki tervasztallá (és Szandriáka Titkos Völgyévé), és ha igazán nagy hó esik, akkor tényleg nincs határa Tatu és Patu fantáziájának.
 

(8) Tatu és Patu trükkös találmányai az idők során

  2018.06.01. 13:33
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu trükkös találmányai az idők soránKiadás éve: 2015
Oldalszám: 44

Tatu és Patu szerint a furaváriak esze igencsak jól jött volna különféle szerkezetek kifejlesztéséhez a történelem során.

Például hogy a csudába boldogultak a múltban a kertlabda vagy éppen az ókori egyiptomi reggelikészülődés-automata nélkül?

A furavári fivérek vadul leleményes kütyüi mellett a könyvben valódi történelmi találmányok is szerepelnek.

A furavári hősök főszereplésével már a nyolcadik kötet jelenik meg magyarul.

 

(9) Tatu és Patu, asztalhoz!

  2018.06.15. 19:29
Fura kézikönyv arról, hogyan eszünk, mit eszünk és miért eszünk
 
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu, asztalhoz!
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 118

A Tatu és Patu sorozat várva-várt KILENCEDIK kötete! És mégis egy kicsit más!
Kézikönyv mindazoknak, akikvalaha ettek már, éppen most esznek,vagy tervezik, hogy enni fognak.

Kiömlött és kifröccsent ételek szerte a világon. A szendvicskészítés során felmerülő leggyakoribb nehézségek. Hogyan ismerjük fel a nyúlkaböszmét? Kóstolási arcművészet kung fu-stílusban. Erre csak Tatu és Patu képes!

Ennél egy kis majomkiflit vagy félősdicsömöt? A furavári fiúk több mint száz oldalnyi eszeveszetten vicces falnivalót kínálnak. A kötetben helyet kapott több teszt és az Étel Végső Leküzdésének művészete is.

Kizárólag külső használatra.
Gyerekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják.
Könnyen megemészthető és élvezetes.
 

(10) Tatu és Patu csodálatos karácsonya

  2018.06.15. 19:35
Aino Havukainen - Tatu és Patu csodálatos karácsonyaKiadás éve: 2017
Oldalszám: 32

Tatu és Patu meghívást kapott a barátjuktól, Verától, hogy töltsék nála a karácsonyt.

Csakhogy a dolog rögtön az elején félresiklik, mert a fiúk ELTÉVESZTIK A HÁZSZÁMOT!

Verának nyoma sincs, de a fiúk feltalálják magukat. Elhatározzák, hogy meglepik Vera családját:

beszerzik nekik a legfrissebb, legillatosabb és legnagyobb szakállú télapót, amit csak találnak a városban!

A furavári fivérek kalandjainak ez a tizedik magyar nyelvű kötete, sőt, egy színező foglalkoztató is kapható a főszereplésükkel.

A szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak szóló legrangosabb finnországi elismerést, a Rudolf Koivu-díjat.
 

(11) Tatu és Patu, a nyomozók - A felező-eset

  2018.06.15. 20:11
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 40

SZENT HABAKUK, MINDENT ELFELEZTEK!
Komlós Kornél bélszínjét, Komlós Fanni sminkjét, a Komlós bébi Baby slim fit farmerét, és most még Komlós Miki mobiltelefon-tokjait is!

Ki kell deríteni, ki áll a háttérben, és erre csak a profik képesek, akiknek kötélből vannak az idegei. Tatu és Patu nyomozóirodát alapítanak, csinos álruhát öltenek, és beépülnek a Komlós Adél születésnapját ünneplő meghívottak közé, hogy a rejtélyes Felező nyomára bukkanjanak.

Ki lehet ő? Hol bújkál? És miért felezi meg a dolgokat?

A furavári fivérek kalandjainak ez a tizenegyedik magyar nyelvű kötete, sőt, egy színező foglalkoztató is kapható a főszereplésükkel.
 

(12) Tatu és Patu észbontó mesekönyve

  2019.06.22. 23:15
Aino Havukainen - Sami Toivonen - Tatu és Patu észbontó mesekönyve
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?