AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA

 

CÍMLAPAJÁNLÓ
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
PÖTTYÖS PANNI SOROZAT

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Pöttyös Panni sorozat

   

Móra könyvkiadó

Több mint fél évszázad telt el azóta, hogy először megjelent a Pöttyös Panni című mesekönyv, amelyben a mesebeli Pannit nagymamája mindig pöttyös ruhába öltöztette. A pöttyök aztán átvándoroltak a mesekönyv lapjaira is, kékben, zöldben, pirosban, lilában, sárgában pompázó pöttyös könyvek sora született meg.

 

Gyerekek nemzedékei nőttek föl Szepes Mária meséin. Az egyszerű történet, a kedves figurák egy csapásra az olvasók kedvenceivé váltak.

Szepesi Mária klasszikus sorozata

   
Illusztrálta: Győrfi Anna, Vass Ági

A Pöttyös Panni történetek Szepes Mária legismertebb életművei közé tartoznak. A 2. Világháború után minden írás tilossá vált, mely nem az adott politikai rendszert hirdette volna. Ekkor kezdett el meséket írni, hogy ebben a műfajban adja tovább az örök érvényű Igazságot.

A 14 részben megjelent Pöttyös Panni sorozaton öt generáció nőtt fel. A mesék arról tanúskodnak, hogy Szepes Mária a gyerekek szívébe is belelátott, pontosan értette és érezte a gyerekek világát.

Szepes Mária minden mondata felismerésként ér célba. Igaz ez a mindennapi történeteket felsorakoztató Pöttyös Panni epizódokra is. A szerény látszat mögött mély igazságok rejlenek. A szeretetteljes humorú történetek lényeges üzeneteket továbbítanak, mint például az adás szépsége, a fejlődésre való törekvés, illetve az egészséges és helyes életmód.

Az első 9 kötet az óvodás Panniról, az utolsó 5 könyv a kisiskolás életről szól.
 

1. kötet - Pöttyös Panni

   
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 48

Pöttyös Panni történetében az óvodakezdésig kísérhetjük nyomon a türelmes nagymama és cserfes unokája kalandjait.

Pöttyös Panni gyanakodva fogadta a pöttyöket, amelyek ruhájáról átszálltak rá, és éktelenül viszkettek.

A bárányhimlő kiváló alkalom volt azonban arra, hogy Panni és nagymamája az egész napot együtt töltsék. Amikor pedig a pöttyök már megint csak a ruhán voltak, Panni újra játszhatott Péterkével, Tamarával, cicákkal, kutyákkal, sőt az óvodakezdés előtt elutazott nagymamájával a Balatonra. Mennyi élmény, mennyi újdonság!

Több mint két évtizede kedvence minden óvodásnak Pöttyös Panna nehéz "kislányproblémák" között.
 

2. kötet - Pöttyös Panni az óvodában

   
Pöttyös Panni az óvodában
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 64

Pöttyös Panni és játszótársa, a komiszkodó Péterke először megy óvodában.

Panni nem érti, vajon miért éppen Péterkét nevezi ki az óvó néni tisztaságfelelősnek. Hiszen Péterke folyton maszatos, sokat verekszik, lekváros kenyeret dug a zsebébe és egyszer még az egyik szemöldökét is levágta. Talán az óvodában még egy ilyen vadóc kisfiú is megváltozhat?

Szepes Mária Pöttyös Pannija és pajtása, a komiszkodó Péterke, régi ismerősei a gyerekeknek, felnőtteknek. A fenti kötet a két gyerek első óvodás élményeiről szól, egy kedves, vidám óvónéniről, egy állatkerti látogatásról, egy bizonyos Másholországról és még sok mindenről, ami minden óvodás gyerekkel megtörténhet.
F. Győrffy Anna színes, meleg tónusú illusztrációi még közelebb hozzák ezt a derűs, gyerekeseményekben gazdag világát a kicsinyekhez.
 

3. kötet: Pöttyös Panni - Szia, világ!

   
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 56

Panni reggelente az ablakhoz siet, s köszönti a háztetőket, a tévéantennákat, az ablakokat és az erkélyeket, a fákat a kertben, a felhőket és a virágokat. Szia, világ!

Micsoda derű és kaland minden új nap! Milyen finom a piros leves csíkos tésztával, és mennyi érdekes foglalkozás van a világon!

A középsős óvodásokra rengeteg felfedezés vár!
 

4. kötet: Pöttyös Panni - Bolondos szerszámok

   
Megjelenés éve: 2009
Oldalszám: 56

A bolondos szerszámok Panni kezében a polcokon békésen pihenő játékok ellen fordulnak. Mi lesz így a babákból, a játék állatokból és a zsinóron húzható telefonból?

Míg Panni azon fáradozik, hogy a konok szerszámokat megzabolázza, egy hatalmas, loncsos szőrű kutya téved be a pöttyös óvodába, és felfalja a gyerekek ebédjét. Mégis mindenki megszereti ezt a falánk, örökké vidám komondort.
 

5. kötet: Pöttyös Panni - Csupaszín

   
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 64

Ki ne ismerné közületek Pöttyös Pannit? Azt, aki a lakótelepi pöttyös óvodába jár, és akivel mindig annyi érdekes dolog történik. Most kistestvére született, és Panni örül is neki meg nem is...

Miközben az óvodások a színekkel ismerkednek, Panni nagy izgalommal várja kistestvére születését. Képzeletében egy hosszú szőke hajú kislány elevenedik meg, aki ahogy világra jön, már el is tud számolni húszig.

A valóság azonban egészen más. A kisöccse kopasz bőgőmasina, és az egész család élete körülötte forog. Panni elkeseredésében világgá megy.

Hogyan kerül haza, és megbarátkozik-e az új jövevénnyel?
Lehet a kisbabák nyelvén beszélni?
Panni sok új dolgot tanul meg ezen a télen.
 

6. kötet: Pöttyös Panni - Eleven képeskönyv

   
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 54

A Pöttyös óvoda udvarán sürögnek-forognak a gyerekek, egyikük kagylókkal, kövekkel, gyökerekkel megrakott talicskát tol, másikuk árkot ás, néhányan virágokat ültetnek.

A szorgos kis kezek munkájának jutalma egy gyönyörű sziklakert.

Másnap Eszter néni diafilmje, mint eleven képeskönyv, messzi tengerekről, delfinekről és cápákról mesél az óvodásoknak.
 

7. kötet: Pöttyös Panni - Zsákbamacska

   
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 64

Hogy mi az a zsákbamacska? Arra bizony a Pöttyös óvodások is kíváncsiak. Nos, vidám, szórakoztató játék. És ilyen Szepes Mária könyve is, a Pöttyös óvoda sorozat legújabb darabja.

Megismerkedünk a lakótelepi óvoda érdekes és színes életével, Berényi Gabi és egy vietnami kislány barátságával és azzal az ötlettel, hogyan lehet a közlekedés szabályait vidáman és öntevékenyen megtanulni.

Az óvoda udvarán közlekedési játszótér épül. Vajon ki irányíthatja a forgalmat az óvodások közül? Panni, aki megszelídíti a mindig zsörtölődő Rónai nénit? Gabi, aki balesetet szenved? Bitui, a vietnámi vendég kislány? Vagy Peti, aki kívülről fújja a legfontosabb közlekedési szabályokat?

Csak egyikük lehet közlekedési rendőr, a többieket Ciróka és Miróka bábjátéka vigasztalja.
A meleg hangú, kedves, szép könyvet F. Győrffy Anna szellemes, stílusos rajzai díszitik.
 

8. kötet: Pöttyös Panni - Harkály anyó

   
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 56

Panni kíváncsian figyeli a lakótelepi házak tetején kopácsoló harkályt, aki olyan erősen veri csőrével a tévéantennákat, hogy valósággal zeng belé a környék. Egy nap azonban a kedves Harkály anyó eltűnik. A csend, amit maga után hagy szomorúsággal tölti el Panni szívét. Vajon egyszer majd ugyanígy emlékké válik az óvoda, a szüret és Ila néni is?

A Harkány anyó kötetben Panni az élet kérlelhetetlen törvényével, az elmúlással találkozik. A megrendítő élményt csak az enyhíti, hogy amint az elhullott harkály madár helyén csakhamar új harkály kopogtat, az élet is a maga folytonosságával végső soron győzedelmeskedik a halálon.

Szepes Mária finom, bensőséges ábrázolással tárja elénk azt a folyamatot, ahogy a kislány a körülötte lévők segítségével ismét visszanyeri derűs kiegyensúlyozottságát. A könyv hangja a téma ellenőre sem szomorú, az óvodai élet megannyi vidám, kedves mozzanatától a gyerek-felnőtt viszony sokféle árnyalatáról olvashatunk.

Egy okos középsősnek mindent meg lehet magyarázni. Néha még jobban is, mint a felnőtteknek.
A szép és ötletgazdag rajzok F. Győrffy Anna munkáját dicsérik.
 

9. kötet: Pöttyös Panni - Rőzse néni kunyhója

   
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 88

Három kosár boldogsággal ért fel Pöttyös Panni kellemes meglepetése, amikor megtudta, hogy a nyarat egyetemista nagybátyjával tölti a "mesébe lógó" Jakab-pusztán. Sokat labdáznak, fürdenek, bicikliznek, ám a legizgalmasabb minden időtöltés közt az, ahogyan esténként át- meg átjárnak a mesebeli Rőzse néni kunyhójába.

Hogy miért éppen három kosár boldogság? Mert Laci, Panni nagybátyja kosarazó, és a kislány az ügyesen dobó "sportosok" között tölthette vidáman a nyarat, jó "felnőtt" barátságokra tett szert, és főleg rajongott tréfás kedvű, mindig szívesen mesélő nagybátyjáért.

Jakab-puszta fele bele is lógott a mesébe, de a másik fele a valóság kis örömeit hozta meg a számukra. Rőzse néni kunyhójának pedig azért nevezték el Panni kedvenc meséje nyomán, mert mintha a mesebeli jó tündér, aki néha kicsit Rőzse néni is volt, ott libbent-lebbent volna körülöttük. Majszi, a fürge nyuszi és Csiricsakk, a szemtelen, tolvaj csóka is náluk vendégeskedik, sok gond és öröm költözik velük a vidéki kis házba.

Győrffy Anna tréfás-kedves rajzai színesítik a kötetet, melyben Pöttyös Panni nagylány lesz, és elkezdődik az iskola.
 

10. kötet: Pöttyös Panni naplója

   
Megjelenés éve: 2008
Oldalszám: 64

Azok a mai anyukák, akik Pöttyös Panni és Kockás Peti történetein nőttek fel, biztosan rögtön ráismernek régi kis barátnőjükre, az "első" Pöttyös Pannira, aki a Pasaréten lakott, és Moszkvából rövid időre Magyarországra került barátnőjével, Tamarával együtt tűrte a rosszcsont Kockás Peti csínyjeit. Miután Tamara hazautazott szüleivel, mind a ketten naplóban számoltak be egymásnak az első iskolaév fontos eseményeiről.

Ezt a naplót ismerhetik meg a gyerekek, és akik még nem járnak első osztályba, Panni titkos írásából "olvashatják ki" a legérdekesebb részleteket.

Panni iskolás lett. A második padba ültették. Hogyan mesélhetné el első osztályos élményeit Tamarának, ha még nem tanult meg írni?

A nagymama remek ötlettel áll elő: naplót vesz Panninak, aki  pedig a legmulatságosabb kalandokat a füzetlapokra rajzolja. Kockás Peti bezzeg rögtön tudni akarja, mit jelentenek a rajzok Pöttyös Panni naplójában.

F. Győrffy Anna bájos-mókás rajzai teszik még vidámabbá a régi Pöttyös könyvet.
 

11. kötet: Pöttyös Panni és Kockás Peti naplója

   
Megjelenés éve: 2008
Oldalszám: 72

A pöttyös-kockás napló kétféleképpen meséli el, hogyan zajlott a repülőroller próbaútja és a pasaréti olimpia. Pöttyös Panni őszinte történeteit Kockás Peti fantasztikus meséi követik, Peti képzelete egyre színesebbre rajzolja a valóságot, és Panni sem mindig az igazmondás útját járja.

A bölcs nagymama azonban tudja, mi igaz vagy hamis a gyerekek szívében.

Részlet a könyvből:

"A hosszú, kalandos nyár folyamán Pöttyös Panni és Kockás Peti már el is felejtkezett volna a közös naplóírás tervéről, ha nem érkezik meg Tamara gyönyörű, moszkvai képeskönyve, tele rajzokkal, emlékekkel, érdekes beszámolókkal.

Panni nagyon boldog volt, hogy Tamara naplója segítségével pontosan maga elé képzelhette, hogyan él, mit tanul, milyen játékokkal szórakozik barátnője. Az viszont nagy gondot okozott neki már előre is, hogy Kockás Petivel osztoznia kell a naplón. Nem mintha irigyelte volna pajtásától, de sejtette, mennyi kockázattal jár majd a közös válaszadás. Pedig Tamara őszinte barátsággal emlékezett meg Petiről, sőt mindhármukat lerajzolta egy szép játszótér hintája előtt, hogy legalább a naplóban együtt lehessenek."
 

12. kötet: Pöttyös Panni az idővonaton

   
Illusztrálta: Rákosi Anikó
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 64

Ki ne ismerné közületek Pöttyös Pannit, akivel annyi szép és mulatságos dolog történt az évek során. A ti anyukáitok jól ismerték az ő mamáját, hiszen vele kezdődött a "Pöttyös dinasztia". Az idősebb Pöttyös Panni onnan kapta a nevét, hogy egyszer "butiságból" azt gondolta, amikor kanyarós lett, a pöttyök a ruhájáról "átszálltak" a bőrére. Attól fogva ő lett Pöttyös Panni, akinek legkedvesebb pajtása Kockás Peti volt. Aztán teltek-múltak az évek, és a kis, vidám, pasaréti Pöttyös Panniból felnőtt, anyuka lett. Kockás Petiből pedig apuka. És hogy is nevezhették volna gyermekeiket másként, mint Pöttyös Panninak és Kockás Petinek.

És a gyerekek hová is járhattak máshová, mint a Pöttyös óvodába! De most aztán egészen különösen izgalmas dolgok történtek Pöttyös Pannival, a "ti barátnőtökkel"!

Egy megszelídített gömbvillámon évszázadokat utazott előre az időben. Ha vele tartasz, megtudhatod, hogyan élnek majd a gyerekek háromszáz év múlva. De ne gondold, hogy Pannit szívesen fogadják ebben a fura világban. Tudósok vizsgálják, másolatokat készítenek róla, tablettákkal etetik. A hűséges állatoknak és Szemiramisz apó találmányainak köszönhetően azonban Panni és a gyerekek megmenekülnek.

És hogy a "dinasztia" a valóságban is megismétlődjék, Győrffy Anna helyett menye, Rákosy Anikó rajzolta meg nagyon színesen, vidáman Pöttyös Panni fantasztikus kalandjait.
 
Részlet a könyvből

 

13. kötet: Pöttyös Panni kedvenc meséi

   
Pöttyös Panni kedvenc meséi
Illusztrálta: Rákosi Anikó
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 48

Pákosztos Peti mesebeli büntetéséről, Süni Sógor tüskéiről, Cserebere Palkó furcsa ötleteiről szólnak Pöttyös Panni kedvenc történetei.

A humoros mesegyűjteményben föltűnik Rőzse néni időigazító órája, s a mesék sorát egy bájos kiscica kakaós praclinyomata zárja.

A Pöttyös Panni sorozat e kötete Szepes Mária születésének 100. évfordulójára, 2008-ban jelent meg.
 
 

14. kötet: Pöttyös Panni Hetedhétországban

   
Illusztrátor: Rákosi Anikó
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 64
 
Hol van Hetedhétország?

Panni legszebb csillagpöttyös kék ruhájában készül az útra, Peti fényképezőgépet, zseblámpát, nagyítót, mérőszalagot csomagol a táskájába. Nagymama pedig egy helyben ül a kisszobában, a zsámolyon. És mégis neki van igaza.

Hetedhétország ott van, ahol az ember akarja...

Míg Pöttyös Panni és Kockás Peti erre a felfedezésre jut, sok kalandot él át: sárkányvér fiolából merített "vérrel " írják alá a titkos szerződést, egy föld alatti titkos kuckóra lelnek, és végül összebarátkoznak Karcsival, aki vándorbotot fogott, hogy nagymamáját megtalálja. A hosszú úton még öt árva kiscica is gazdára lel.

A népszerű Pöttyös Panni sorozat zárókötetében Peti és Panni már harmadikba jár, és mire a történet lezárul, megismerik Hetedhétországot is.

A könyvet, mint az előzőeket is, F. Győrffy Anna illusztrálta, de most már az iskolásokhoz illő formában.
 

15. Póttyös Panni egy napja

   
Pöttyös Panni egy napja Szepes Mária történetei alapján
 
Kiadás éve: 2017
Illusztrálta: Veszely Ferenc , Győrffy Anna, F.
Szerkesztette: Kovács Zsanett
Oldalszám: 10

Pöttyös Panni egy napját kísérheted figyelemmel óráról órára, a reggeli ébredéstől, az óvodai élményeken és kalandokon át nagymama érkeztéig, a vacsorától az esti fürdésen át az villanyoltásig.  A könyvben található órán nyomon követheted Panni napirendjét. Állítsd be bátran a mutatókat!

Szepes Mária írásainak felhasználásával összeállította Kovács Zsanett.
F. Győrffy Anna illusztrációi alapján rajzolta Veszely Ferenc.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót