OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
PÖTTYÖS PANNI SOROZAT

Pöttyös Panni sorozat

   

Több mint fél évszázad telt el azóta, hogy először megjelent a Pöttyös Panni című mesekönyv, amelyben a mesebeli Pannit nagymamája mindig pöttyös ruhába öltöztette. A  pöttyök aztán átvándoroltak a mesekönyv lapjaira is, kékben, zöldben, pirosban, lilában, sárgában pompázó pöttyös könyvek sora született meg.

 

Gyerekek nemzedékei nőttek föl Szepes Mária meséin. Az egyszerű történet, a kedves figurák egy csapásra az olvasók kedvenceivé váltak.

Szepesi Mária klasszikus sorozata

   
Illusztrálta: Győrfi Anna, Vass Ági

A Pöttyös Panni történetek Szepes Mária legismertebb életművei közé tartoznak. A 2. Világháború után minden írás tilossá vált, mely nem az adott politikai rendszert hirdette volna. Ekkor kezdett el meséket írni, hogy ebben a műfajban adja tovább az örök érvényű Igazságot.

A 14 részben megjelent Pöttyös Panni sorozaton öt generáció nőtt fel. A mesék arról tanúskodnak, hogy Szepes Mária a gyerekek szívébe is belelátott, pontosan értette és érezte a gyerekek világát.

Szepes Mária minden mondata felismerésként ér célba. Igaz ez a mindennapi történeteket felsorakoztató Pöttyös Panni epizódokra is. A szerény látszat mögött mély igazságok rejlenek. A szeretetteljes humorú történetek lényeges üzeneteket továbbítanak, mint például az adás szépsége, a fejlődésre való törekvés, illetve az egészséges és helyes életmód.

Az első 9 kötet az óvodás Panniról, az utolsó 5 könyv a kisiskolás életről szól.
 

Felejthetetlen gyerekkönyvek

minimatine.hu   

Szepes Máriáról nem tudunk elfogultság nélkül beszélni, hiszen annyi mindent kaptunk tőle könyvei által, de most jöjjenek tőle első könyves élményeink. Legyen szó akár tudományos-fantasztikus könyveiről, ezoterikus műveiről, forgatókönyveiről, dalszövegeiről, verseiről, színészi pályájáról Szepes Mária (Orsy Mária, Papír Magda) bizonyosan az egyik sokrétűbb alakja a XX. századi magyar irodalomnak.

De hogyan kezdett el gyerekkönyveket írni? A történelmi helyzet és egy szerencsés véletlen folytán?
 

1. kötet - Pöttyös Panni

   
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 48

Pöttyös Panni történetében az óvodakezdésig kísérhetjük nyomon a türelmes nagymama és cserfes unokája kalandjait.

Pöttyös Panni gyanakodva fogadta a pöttyöket, amelyek ruhájáról átszálltak rá, és éktelenül viszkettek.

A bárányhimlő kiváló alkalom volt azonban arra, hogy Panni és nagymamája az egész napot együtt töltsék. Amikor pedig a pöttyök már megint csak a ruhán voltak, Panni újra játszhatott Péterkével, Tamarával, cicákkal, kutyákkal, sőt az óvodakezdés előtt elutazott nagymamájával a Balatonra. Mennyi élmény, mennyi újdonság!

Több mint két évtizede kedvence minden óvodásnak Pöttyös Panna nehéz "kislányproblémák" között.
 

2. kötet - Pöttyös Panni az óvodában

   
Pöttyös Panni az óvodában
Megjelenés éve: 2015
Oldalszám: 64

A beilleszkedés sehol sem könnyű, ám Pöttyös Panni ügyesen veszi az akadályokat.

Megismerkedik Jutkával, aki megtanítja, hogyan kell víz nélkül - játékból - mosni a teknőben, és hogyan lehet egy fehér kavicsot szappanná varázsolni.

Az óvodában nagyon vidám az élet. Ismerősök is akadnak, mint például a Panniék házában lakó Péterke. Péterkével azonban nem lehet játszani, mert verekedős, és fellöki a lányokat a homokozóban. A mindennapok megtanítják a gyerekeket egymáshoz, és az óvó nénik által összeállított programhoz alkalmazkodni. Kiválasztják játékos jeleiket, amelyeket ettől kezdve sajátjukként használhatnak. Ez segíti őket kis kabátjaik és törülközőik megtalálásában, és ezzel keresik meg ebédnél a saját helyüket.

Számtalan boldog és olykor könnyes kalandot élnek át a kicsik az óvodás évek alatt: állatkertbe mennek, megtanulnak önállóan kezet mosni, énekelni, tornászni, színezni, bújócskázni. Pöttyös Panni pedig lelkesen meséli el esténként az óvodában történteket a nagymamának, aki bölcs tanácsaival segíti unokáját.
 

3. kötet: Pöttyös Panni - Szia, világ!

   
Megjelenés éve: 2014
Oldalszám: 56

Panni reggelente az ablakhoz siet, s köszönti a háztetőket, a tévéantennákat, az ablakokat és az erkélyeket, a fákat a kertben, a felhőket és a virágokat. Szia, világ!

Micsoda derű és kaland minden új nap! Milyen finom a piros leves csíkos tésztával, és mennyi érdekes foglalkozás van a világon!

A középsős óvodásokra rengeteg felfedezés vár!
 

4. kötet: Pöttyös Panni - Bolondos szerszámok

   
Megjelenés éve: 2009
Oldalszám: 56

A bolondos szerszámok Panni kezében a polcokon békésen pihenő játékok ellen fordulnak.

Mi lesz így a babákból, a játék állatokból és a zsinóron húzható telefonból?

Míg Panni azon fáradozik, hogy a konok szerszámokat megzabolázza, egy hatalmas, loncsos szőrű kutya téved be a pöttyös óvodába, és felfalja a gyerekek ebédjét.
 
Mégis mindenki megszereti ezt a falánk, örökké vidám komondort.
 

5. kötet: Pöttyös Panni - Csupaszín

   
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 64

Ki ne ismerné közületek Pöttyös Pannit? Azt, aki a lakótelepi pöttyös óvodába jár, és akivel mindig annyi érdekes dolog történik. Most kistestvére született, és Panni örül is neki meg nem is...

Miközben az óvodások a színekkel ismerkednek, Panni nagy izgalommal várja kistestvére születését. Képzeletében egy hosszú szőke hajú kislány elevenedik meg, aki ahogy világra jön, már el is tud számolni húszig. A valóság azonban egészen más. A kisöccse kopasz bőgőmasina, és az egész család élete körülötte forog. Panni elkeseredésében világgá megy.

Hogyan kerül haza, és megbarátkozik-e az új jövevénnyel?
Lehet a kisbabák nyelvén beszélni?
Panni sok új dolgot tanul meg ezen a télen.
 

6. kötet: Pöttyös Panni - Eleven képeskönyv

   
Megjelenés éve: 2017
Oldalszám: 54

Ki ne ismerné és szeretné a kis Pöttyös Pannit, a régi-régi Pöttyös Panni kislányát, az új lakótelepi Pöttyös óvoda huncut és melegszívű középső csoportosát?

Most is az ő sorsát kísérhetjük figyelemmel, mint a Szia, világ és a Bolondos szerszámok című mesekönyvekben, és megtudhatjuk, hogyan épít Rónai bácsi, az ezermester házfelügyelő az óvodások bevonásával forgó és színes szökőkutat, hogyan játszanak a gyerekek a csodálatos famozdonnyal és még sok-sok érdekességet.

Az óvodások vidám és tevékeny életéről szól a könyv, Szepes Mária, a népszerű írónő újabb kötete, melyet F. Győrffy Anna kitűnő rajzai illusztrálnak.
 

7. kötet: Pöttyös Panni - Zsákbamacska

   
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 64

Hogy mi az a zsákbamacska?

Arra bizony a Pöttyös óvodások is kíváncsiak. Nos, vidám, szórakoztató játék. És ilyen Szepes Mária könyve is, a Pöttyös óvoda sorozat legújabb darabja.

Megismerkedünk a lakótelepi óvoda érdekes és színes életével, Berényi Gabi és egy vietnami kislány barátságával és azzal az ötlettel, hogyan lehet a közlekedés szabályait vidáman és öntevékenyen megtanulni.

 

8. kötet: Pöttyös Panni - Harkály anyó

   
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 56

Panni kíváncsian figyeli a lakótelepi házak tetején kopácsoló harkályt, aki olyan erősen veri csőrével a tévéantennákat, hogy valósággal zeng belé a környék. Egy nap azonban a kedves Harkály anyó eltűnik. A csend, amit maga után hagy szomorúsággal tölti el Panni szívét.

Vajon egyszer majd ugyanígy emlékké válik az óvoda, a szüret és Ila néni is?

A Harkány anyó kötetben Panni az élet kérlelhetetlen törvényével, az elmúlással találkozik. A megrendítő élményt csak az enyhíti, hogy amint az elhullott harkály madár helyén csakhamar új harkály kopogtat, az élet is a maga folytonosságával végső soron győzedelmeskedik a halálon.
 

9. kötet: Pöttyös Panni - Rőzse néni kunyhója

   
Megjelenés éve: 2010
Oldalszám: 88

Három kosár boldogsággal ért fel Pöttyös Panni kellemes meglepetése, amikor megtudta, hogy a nyarat egyetemista nagybátyjával tölti a "mesébe lógó" Jakab-pusztán. Sokat labdáznak, fürdenek, bicikliznek, ám a legizgalmasabb minden időtöltés közt az, ahogyan esténként át- meg átjárnak a mesebeli Rőzse néni kunyhójába.

Hogy miért éppen három kosár boldogság? Mert Laci, Panni nagybátyja kosarazó, és a kislány az ügyesen dobó "sportosok" között tölthette vidáman a nyarat, jó "felnőtt" barátságokra tett szert, és főleg rajongott tréfás kedvű, mindig szívesen mesélő nagybátyjáért.
 

10. kötet: Pöttyös Panni naplója

   
Megjelenés éve: 2008
Oldalszám: 64

Panni iskolás lett. A második padba ültették.

Hogyan mesélhetné el első osztályos élményeit Tamarának, ha még nem tanult meg írni?

A nagymama remek ötlettel áll elő: naplót vesz Panninak, aki  pedig a legmulatságosabb kalandokat a füzetlapokra rajzolja. Kockás Peti bezzeg rögtön tudni akarja, mit jelentenek a rajzok Pöttyös Panni naplójában.

F. Győrffy Anna bájos-mókás rajzai teszik még vidámabbá a régi Pöttyös könyvet.
 

11. kötet: Pöttyös Panni és Kockás Peti naplója

   
Megjelenés éve: 2008
Oldalszám: 72

A pöttyös-kockás napló kétféleképpen meséli el, hogyan zajlott a repülőroller próbaútja és a pasaréti olimpia.

Pöttyös Panni őszinte történeteit Kockás Peti fantasztikus meséi követik, Peti képzelete egyre színesebbre rajzolja a valóságot, és Panni sem mindig az igazmondás útját járja.

A bölcs nagymama azonban tudja, mi igaz vagy hamis a gyerekek szívében.
 

12. kötet: Pöttyös Panni az idővonaton

   
Illusztrálta: Rákosi Anikó
Megjelenés éve: 2011
Oldalszám: 64

Ki ne ismerné közületek Pöttyös Pannit, akivel annyi szép és mulatságos dolog történt az évek során. A ti anyukáitok jól ismerték az ő mamáját, hiszen vele kezdődött a "Pöttyös dinasztia".

Az idősebb Pöttyös Panni onnan kapta a nevét, hogy egyszer "butiságból" azt gondolta, amikor kanyarós lett, a pöttyök a ruhájáról "átszálltak" a bőrére. Attól fogva ő lett Pöttyös Panni, akinek legkedvesebb pajtása Kockás Peti volt. Aztán teltek-múltak az évek, és a kis, vidám, pasaréti Pöttyös Panniból felnőtt, anyuka lett. Kockás Petiből pedig apuka.
És hogy is nevezhették volna gyermekeiket másként, mint Pöttyös Panninak és Kockás Petinek.
És a gyerekek hová is járhattak máshová, mint a Pöttyös óvodába! De most aztán egészen különösen izgalmas dolgok történtek Pöttyös Pannival, a "ti barátnőtökkel"!
 

13. kötet: Pöttyös Panni kedvenc meséi

   
Pöttyös Panni kedvenc meséi
Illusztrálta: Rákosi Anikó
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 48

Pákosztos Peti mesebeli büntetéséről, Süni Sógor tüskéiről, Cserebere Palkó furcsa ötleteiről szólnak Pöttyös Panni kedvenc történetei.

A humoros mesegyűjteményben föltűnik Rőzse néni időigazító órája, s a mesék sorát egy bájos kiscica kakaós praclinyomata zárja.

A Pöttyös Panni sorozat e kötete Szepes Mária születésének 100. évfordulójára, 2008-ban jelent meg.
 
 

14. kötet: Pöttyös Panni Hetedhétországban

   
Illusztrátor: Rákosi Anikó
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 64
 
Hol van Hetedhétország?

Panni legszebb csillagpöttyös kék ruhájában készül az útra, Peti fényképezőgépet, zseblámpát, nagyítót, mérőszalagot csomagol a táskájába. Nagymama pedig egy helyben ül a kisszobában, a zsámolyon. És mégis neki van igaza.

Hetedhétország ott van, ahol az ember akarja...

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK