OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
IRODALOM ÉS FILM: Rajzfilmklasszikusok

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Irodalom és film

   

Varázslatos iskolabusz

Bábfilmklasszikusok

Rajzfilmklasszikusok

 

A magyar rajzfilm története

   
dr-bubo.jpgDr. Bubó, Frakk, A kockásfülű nyúl, Mézgáék, Sebaj Tóbiás, A nagy ho-ho-ho horgász, Pom-pom, Barbapapa, Pampalini, Tom és Jerry, Pokémon, Dragon Ball. Hosszasan lehetne még folytatni ezt a felsorolást.
 
Egy közös van bennük: olyan rajzfilmek, melyeken nemzedékek nőttek fel - szórakoztatva nevelve - évtizedeken keresztül.
 

A MESEFILMEK BIRODALMA

   

Jankovics Marcell: Az Ember tragédiájaMa, amikor a kicsiknek szóló műsorok tele vannak agresszivitással, céltalanok, és értékeket is csak nyomokban fedezhetünk fel bennük, fontos, hogy ne felejtsük el azokat a meséket, melyekért mi rajongtunk gyerekként, és talán még most is.

Bár sokan mondhatnák, csak a nosztalgia beszél belőlünk, mikor felkiáltunk: "bezzeg a mi időnkben", ám ha megnézzük a mesecsatornák kínálatát, alig-alig fedezhetünk fel bennük olyan műsort, amit mi is szívesen nézünk meg gyermekünkkel.

A klasszikus mesefilmekből ajánlok egy csokorral, melyeknek legtöbbjét még ma is lehet kapni lemezen, vagy ingyenes letölthetőek a netről.

MAGYAR - A kockásfülü nyúl

   
A kockásfülű nyúl - Robotnyúl (1. rész)
 
188672_galeria_kockasfulu_nyul.jpgA kockásfülű nyúl különleges, mesebeli tulajdonságokkal felruházott apró, kis hős: a nevét hosszú - kockás mintájú - füleiről kapta, amelyeket összecsavarva propellernek használ, így repülni is tud. A néhány perces epizódok főhőseként a Kockásfülű nyúl az örök konfliktus - problémamegoldó: ehhez felhasználja képességeit is, de alapvetően elragadó személyiségéből fakadó erényes tulajdonságok segítik.
A kedves kis rajzfilm mindig így kezdődik: kockásfülű nyúl szétnéz távcsövéből, fülét összetekeri és odarepül, ahol baj van.
 

MAGYAR - A nagy ho-ho-ho horgász nyáron

   
 
Az 1982-ben készült Csukás István, Dargay Attila rajzfilmsorozatának hőse a mindenre elszánt horgász és barátja, aki ki más lehetne, mint a csali. Nyáron a hőségben nincs is jobb, mint a hűs víz partján üldögélni.
 
Horgászszenvedélyének hódol főhősünk is, aki folyamatosan sok-sok kalandba csöppen. De a szenvedély azért szenvedély, hogy minden akadályt legyőzzön. A halak, amúgy sincsenek veszélyben, mert valahogy sosem sikerül kifogni.
 

MAGYAR - A nagy ho-ho-ho horgász télen

   

A 14 történetben a kétbalkezes főhőst rendre megakadályozza valami vagy valaki abban, hogy kifogja élete nagy halát. A kedves címszereplő briliáns humorral elmesélt kalandjait Sajdik Ferenc mosolyt fakasztó rajzai jelenítik meg.

Tovább az epizódokhoz>>

 

MAGYAR - Frakk, a macskák réme

   
http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/9/0/5/90520a.jpg
 
Bálint ágnes könyve 1973- ban jelent meg először, a meseregényből készült rajzfilm forgatókönyvét is ő írta. Frakk (Szabó Gyula hangján szólalt meg), a magyar vizsla, ki nem állhatja a két cicát, ezért ádáz küzdelmet vív, hogy a két elfajzott jószágot megnevelje. Károly bácsi és Irma néni megtesz mindent hogy kedvenceik megszeressék egymást, de nem sok sikerrel.
 

MAGYAR - Gusztáv

   

http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/7/3/4/73458a.jpg

Több mint száz epizód készült belőle, a világ számos országában vetítették, sőt vetítik ma is. Gusztáv, nem a semmiből jött. Figuráját Nepp József 1961-es Szenvedély című filmecskéjéből emelték át a sorozatba.

 

Maga a széria azonban már közös munka volt, Nepp-Dargay-Jankovics trió számára. 1964-ben indult világhódító útjára. Ő volt a kalapos, zakós kispolgár három szál hajjal, uborka orral, aki a kilencvenes években sört reklámozott, de valljuk be, ez is illett hozzá a legjobban.

 

DVD-lemezen: A klasszikus magyar rajzfilmek sorát gyarapítja a DVD Kft. legújabb kiadványa, amelyen a már-már kultikus kedvencnek számító Gusztáv sorozat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt nagyszerű szórakozást ígérő 17 epizódja található meg.

MAGYAR - Kérem a következőt!

   

http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/5/7/8/57865a.jpg

Az 1974-ben bemutatott mesét sokkal inkább főszereplőjének nevével, Dr. Bubóval azonosítják. Dr. Bubó, egy bagoly, miután megszerezte orvosi diplomáját, egy fa tetején rendezi be rendelőjét, ahol az erdő beteg lakóit gyógyítgatja titkárnője és egyben a rendelő ápolónője, Ursula nővér segítségével.
 

MAGYAR - Kíváncsi Fáncsi

   
Picture
 
Kíváncsi Fáncsi, a játékos kedvű elefántleányka, vicces és tanulságos kalandjai elevenednek meg ebben a klasszikus magyar mesefilmben.

Találkozhatunk erdei barátaival és különleges látogatókkal is és végül az is kiderül, hogy felveszik-e Fáncsit a cirkusz-iskolába.

Epizódok:
   1. Mosó kaland

  2. Mackó kaland

  3. Kenguru kaland

  4. Fóka kaland

  5. Jónás kaland

  6. Strucc kaland

  7. Elefánt kaland

  8. Füles kaland

  9. Flamingó kaland

10. Jeges kaland

11. Szarvas kaland

12. Mézes kaland

13. Krokodil kaland

Tovább a mesefilmhez>>

MAGYAR - Kukori és Kotkoda

   

http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/0/1/2/1278a.jpg

A sorozat forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Ez volt az első olyan mesesorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére készült. Az 1970-ben útjára induló rajzfilmsorozat alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát.
 

MAGYAR - Macskafogó

   

az 1986-ban készült Macskafogó! Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

A legnépszerűbb magyar színészek adták a hangjukat ehhez a remekműhöz: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István és a többi közreműködő számtalan szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a közönséget.

A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen, a benne hallható dalok közül pedig több is slágerré vált.

A rajzfilmklasszikus digitálisan restaurált képpel és hanggal kerül újra a vászonra, együttműködésben a Magyar Nemzeti Filmarchívummal.
 

MAGYAR - Magyar népmesék - animációs filmsorozat

   
Rendezők:
Horváth Mária, Jankovics Marcell, Nagy Lajos
Mesemondó: Szabó Gyula
 
A Magyar népmesék sorozat 1977-ben született meg a Kecskeméti Filmstúdió vezetőjének, Mikulás Ferencnek ötlete alapján, majd a tervező, rendező Jankovics Marcellel végzett közös munkából született meg a televíziós rajzfilmsorozat.

Ezek a kis rövid epizódok kedves és felejthetetlen történeteket dolgoznak fel, megtartva a mesék humorát, szépen ötvözve a képi megjelenítéssel. Mikulás Ferenc elmondása szerint a sorozat sikeressége annak köszönhető, hogy akkoriban nagyon kedveltek voltak a néprajzi témák.

A Magyar népmesék sorozat valódi kulturális kincsünk: ezeken a meséken több generáció felnőtt már, a sorozat zenéje, a főcím ágról ágra szálló madara mindannyiunk közös élménye és emléke. A történetek valódi családi mesék, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez népmesei hagyományunkat. A 100 magyar népmese kötet egyedülálló gyűjtemény, amelyben a sorozat valamennyi darabja helyet kapott, s amelynek éppen ezért ott a helye minden család könyvespolcán.

 

MAGYAR - MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL

   
Mátyás királyról rengeteg mese és monda született, nem véletlenül.
A rendkívül népszerű királyról a rajzfilm sem maradhatott el.

Mátyás királyról rengeteg mese és monda született, nem véletlenül. A rendkívül népszerű királyról a rajzfilm sem maradhatott el.

A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermében készült el a 13 részes sorozatot. Újváry László rendezte, a forgatókönyv Kőszegi Ábel keze alól került ki a mesélője pedig Helyey László.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király…

A Mesék Mátyás királyról tizenhárom rajzfilmje az ország talán legigényesebb rajzfilmes csapatának, a Kecskeméti Stúdió művészeinek munkáját dicséri. A lemezről nem hiányoznak az oktató- ismeretterjesztő tartalmak.
 

MAGYAR - Pityke őrmester

   
P1450356.JPG
 
A rajzfilmsorozat címszereplője Pityke őrmester, aki mindenre elszánt rendőr módjára deríti fel a bűnügyeket, fogja el a szélhámosokat, a betörőket és a tolvajokat.
 
Pityke barátai Kukucs, Szöszi, Kati, és a kutyája, Marcipán, aki "szirénaként is működik". Hőseinkkel részt vehettek egy barlang felfedezésében, egy bankrabló elfogásában, egy közveszélyes szélhámos üldözésében, aki különféleképpen öltözve és maszkírozva csap be embereket, de Pitykén nem foghat ki.

 

MAGYAR - Pom pom meséi

   
http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/0/3/3/3361a.jpg
 
Iskolába menet Picur, a szöszke kislány minden reggel Pom Pommal, a kis barátjával találkozik. Iskola előtt ugyanis Picur nagyon szeret valami vicces, érdekes, sokszor mókás történetet hallgatni. Pom Pom pedig nagyon szeret történetet mesélni. Hogy miről és kiről? Hát például tud egyet s mást a Tintanyúlról, A radírpókról, az Óriástüdejű Levegőfújóról és még Gombóc Artúrról is. A kislány minden reggel annyira belemerül ezekbe az izgalmas mesékbe, hogy végül nagyon futnia kell, nehogy elkéssen a tanóráról.
 

MAGYAR - Üzenet a jövőből - A Mézga család különös kalandjai

   
 
A 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb sorozata. A cím valójában három sorozatot takar, melyek 1968 és 1978 között készültek. A sorozatok 13-13 epizódból állnak.
 
A sorozat egy egészen hétköznapi magyar család rendkívüli kalandjairól szól. Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: időnként űrutazásokra viszi a pereputtyát, néha 30. századi leszármazottjával lép kapcsolatba. Aladár ártatlannak tűnő, gyermeki életét nehezíti még rettenthetetlen szigorra törő atyja (Mézga Géza), jóságos, ámbár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné, Paula), és enyhén hígagyú nővére (Kriszta). Az ingerlékeny szomszéd (Máris), Hufnágel Pisti, Maffia, a macska és Aladár egyedüli megértő társa Blöki kutya is rendszeres szereplője a mesének.
 

MAGYAR - Vakáción a Mézga család

   
Picture

A Vakáción a Mézga család 1980-ban futott magyar televíziós rajzfilmsorozat, amely 1978-ban készült.

A Mézga család főszereplésével három sorozat készült, amelyek közül a harmadik, az előző két sorozattal ellentétben - itt az epizódok nem különálló történetek, hanem egy cselekményszálat vezetnek végig.
 

MAGYAR - Varjúdombi mesék

   
Picture
 
Aki a térképen keresi Varjúdombot, nem találja meg, csak az olvasók és televíziós nézők emlékezetében. Ez a harminc éve ismert könyv és televíziós sorozat az elmaradt disznótortól, az örökké fázós nyúl apón át a csősszé lett sárkányig mára mindenkinek ismert a nagyszülőktől a legkisebb nézőkig.

A Varjúdombi mesék Arany János nyelvét és az angol mesevilágot egyszerre ötvöző, sajátos világ.

A mesékben rejlő gondolatok máig elevenek, mert az író, a tervező és a rendezô összhangot tudott teremteni a valóság és a képzelet között, hiszen mindenkiben élhet az a remény, mint a kovácslegényben, és mindenki találkozott már olyan emberrel, mint az esernyős tündér.
 

MAGYAR - Vili, a veréb

   

A Vili, a veréb 1989-ben bemutatott egész estés magyar rajzfilm, amely egy verébbé változott kisfiú megjavulásának történetét beszéli el, számos dalbetéttel tarkítva.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?