OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
IRODALOM ÉS FILM: Rajzfilmklasszikusok

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

KÜLFÖLDI - Babar

   

Picture

A Babar-ból készült kanadai-francia rajzfilmsorozat 1989-ben indult hódító útjára, és a siker valóban impozáns volt, tekintve, hogy a hat évadot megért szériát körülbelül százötven országba vették át. A népszerűség egyik oka lehetett, hogy a tévés megvalósítás remekül hozta a könyvek hangulatát, hisz ugyanolyan egyszerű, könnyen érthető történetekkel operált, amelyek akár egy óvodás számára is élvezhetők, bájukkal viszont az idősebb korosztályt is megragadhatják.
 

KÜLFÖLDI - Barbapapa

   
 
A Barbapapát 1970-es években írta Annette Tison és Talus Taylor Párizsban. 1974-ben szélesebb közönséghez is eljutott, így ismerhették meg a magyar tévénézők is.
 

KÜLFÖLDI - Bob és Bobek

   
Két bugyuta ugrifüles, akik még hisznek a munka becsületében, s emiatt mindenféle érdekes szituációba keverednek
„Ébresztő! Gyerünk dolgozni!
– De miért?
– Mert a munka nemesít!” – hangzott a nyuszi szájából.
 

A csehszlovák rajzfilmsorozat két nyusziról szól, akik egy cilinderben laknak, és reggelenként tornáznak. A nagyobbik, Bob szorgalmas, a kisebbik Bobek (vagy fordítva volt?) lustább, őt noszogatni kellett, hogy csináljon valamit. A cilinderből előbújó fülesek történeteit Vladimír Jiránek és író társa Jirí Sebánek vetette papírra, illetve Václav Bedrich rendező gondoskodott arról, hogy a kéziratok képernyőre kerülhessenek.

 
Első része 1979. december 11-én mutatkozott be a csehszlovák televízióban, amit később, további 38 darab, 8 perces epizód követett.

KÜLFÖLDI - Csipet csapat

   
Csipet Csapat Magyar Intro Walt Disney legpajkosabb, legtöbb bajt keverő figurái, a Csipet csapat tagjai visszatérnek, hogy újra bebizonyítsák: attól, hogy valaki apró és aranyos, még sok rossz fát tehet a tűzre. A Csipet csapat változatos kalandjait nézve gyerek és felnőtt együtt szurkol majd a vidám bagázsnak és együtt nevet fordulatos történeteiken.
 
Donald kacsa fára mászik, addig lapátoltat havat a csapat csipet tagjaival, míg pattogatott kukoricává nem válnak a hópelyhek, a csipetek karácsonyi ajándékok körül huzakodnak és más reggelijére fenik a fogukat.
 
De ez csak a kezdet!
Itt sosincs vége a váratlan fordulatoknak.
 

KÜLFÖLDI - Frédi és Béni a két kőkorszaki szaki

   
http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/1/6/9/16925a.jpg

Érdekel, hogyan kezdődött az a sorozat, mellyel megédesítetted gyerekkorodat? A két szakival szakítani csalárd remény, folytatódik a kőkori családregény.

Avagy a két kőkorszaki szaki. Az amerikai rajzfilmsorozat, Joseph Barbera és William Hanna készített 1960 és 1966 között. A sorozat egy őskori család kalandjait mutatja be.

A rajzfilmek magyar szövegét Romhányi József írta, és szemben az eredetivel, végig rímekbe szedett és nyelvi játékokkal tűzdelt szöveg festi alá a képsorokat.
 

KÜLFÖLDI - Hupikék Törpikék

   
Elfogultság ide vagy oda, nekem Törpapáék voltak a kedvenceim. Az apró, kék, manószerű lények, az azonos című képregény- és rajzfilmsorozatok szereplői, akik Peyo belga képregényszerző (Pierre Culliford) képzeletében születtek.

1965-ben készült egy 90 perces fekete-fehér animációs film (Les Aventures des Schtroumpfs – A hupikék törpikék kalandjai), de nem volt különösebben sikeres. 1976-ban az eredeti „Janó és Bibice” sorozatot feldolgozó film készült el. 1980-ban indította útjára a Hanna–Barbera Produkció a közismert sorozatot.

A sorozatot többször jelölték Emmy-díjra, amit a közhiedelemmel ellentétben sosem kapott meg. Ettől függetlenül sokunk kedvence a mai napig is. A 256 részes sorozatból 108 részt vetítettek a magyar tv-csatornák, így Törpillát, Okoskát, Ügyifogyit, Dulifulit, Hókuszpókot, na és a többieket, mindenki megismerhette.
 
Hupikék törpikék teljes mesefilm
 

KÜLFÖLDI - Jamie és a csodalámpa

   
BorítóUgye mindenki emlékszik Jamie és a csodalámpa című angol mesesorozatra?
 
Aludj jól, Jamie! - szól az édesanyja, majd becsukja az ajtót.

 

 

A gyerekszoba elsötétül, felcsendül a dal, és egy perc múlva színes csillagok szikráznak fel, ahogy a kisfiú egy zseblámpa fénykörével "lyukat vág" a padlóba, majd eltűnik a színes csúszdán Kakukkország szürreális mesevilágába, ahol bármi megtörténhet.

 

 

A vörös hajú brit kisfiú Jamie, még 1976-ban kapcsolta be varázslatos elemlámpáját, s utána mintegy harminckilenc epizódon át, kísérgette őt hűséges barátja Sajó kutya a kakukkföldi kalandokra.

 
Az 1. DVD lemezről az 1-7 rész:
 

KÜLFÖLDI - Kacsamesék

   

Kacsamesék – összeszedtük a szereplőket

 

Az amerikai rajzfilmsorozatot a Walt Disney Company gyártotta. A főszereplő, Dagobert McCsip a dúsgazdag kacsa. Az első részt 1987. szeptember 18-án vetítették az USA-ban. Ekkor még csak öt epizódot adtak le. A kedvező visszajelzések arra ösztönözték az alkotókat, hogy folytassák a rajzfilmet.

 
Összesen 100 epizód, plusz egy mozifilm született meg ezek után. Az utolsó részt 1990. március 1-jén adták le Amerikában.

A rajzfilmet számos országban vetítették, mint például Franciaország, Spanyolország, Németország, Csehország, Olaszország, Hollandia, Svédország.

Epizódok>

KÜLFÖLDI - Kisvakond

   

kisvakondVolt egyszer egy ország, amit úgy hívtak: Csehszlovákia.

Ennek az országnak a fővárosában, Prágában sok tehetséges rajzfilmkészítő dolgozott. Egyikük, Zdenek Miler megalkotta a Kisvakond figuráját, melyért 1966-ban a Velencei Filmfesztiválon különdíjjal jutalmazták.

A Kisvakond alkotója, Zdenek Miler a legendárium szerint egy mezőn sétálva felbukott egy vakondtúrásban, s ekkor megvilágosodott: kipattant a fejéből az ötlet, Krtek figurája.

Epizódok>

1975-ig szórakoztatta vele a gyerekeket, s talán egy kicsit a felnőtteket is.

KÜLFÖLDI - Lolka és Bolka

   

Lolka és BolkaA Magyar Televízió történetének egyik legnépszerűbb rajzfilmsorozata most végre DVD-n mulattatja a fiatalabbakat (akik eddig még nem ismerték a két világjáró kópét, de akik ezek után biztos, hogy kedvenceik között tartják majd számon őket) és kelt romantikus érzelmeket, elevenít fel gyerekkori emlékeket azokban a felnőtt nézőkben, akik Lolka és Bolka kalandjain nőttek fel.

Lolka és Bolka két pajkos, kíváncsi és nagyon jószívű fiúcska. Kalandos történeteik során felfedezik a körülöttük lévő világot. Folyamatosan olyan szituációkban találják magukat, amely minden hétköznapi kisgyermekkel, akár veled is megtörténhetnek.

Epizódok>

Ezekben az epizódokban a két jó barát a föld legnevezetesebb pontjaira látogat el és él át izgalmas kalandokat, a kanadai erdőktől kezdve, a Góbi sivatagon keresztül egészen a Fáraók földjéig.

KÜLFÖLDI - No, megállj csak!

   

A szovjet mese 1969 és 1986 között készült a Szojuzmultfilm filmstúdió gondozásában. Két főszereplője, a huligán hajlamokkal bíró – munkakerülő, erősen dohányzó és az alkoholt sem éppen megvető – Farkas (akinek ugyanakkor fantasztikus képességei is vannak: gitározik, balettozik, korcsolyázik és motorozik) és a pozitív hősként beállított Nyúl.

A téma egyszerű és örökérvényű: előbbi szenvedélyesen – olykor már rögeszmésen – el akarja kapni utóbbit, de ez valahogy 21 részen keresztül sem sikerül neki.

A sorozatot Vjacseszlav Mihajlovics Kotyonocskin rendezte.

Epizódok>

KÜLFÖLDI - Pampalini

   

Pampalini itt, Pampalini ott és máris a ketrecben a... Óóó Donna Klára ez egy oroszlán! A lengyel rajzfilmsorozat hőse a mindenre elszánt vadász, Pampalini. Afrika sivatagán keresztül a hófedte Alpokon át horgászszenvedélyének hódol hősünk, aki folyamatosan sok-sok kalandba csöppen. De a szenvedély azért szenvedély, hogy minden akadályt legyőzzön.

Bár Pampalini a híres vadász soha nem lövi le a vadakat, inkább összebarátkozik velük. A legalább 20 éves mese, még mindig ugyanazt az élvezetet nyújtja számunkra, mint gyermekkorunk idejében....

KÜLFÖLDI - Rumcájsz kalandjai

   

Egy régi cseh ismerős: Rumcájsz, a zsivány. Azt talán kevesen tudjuk, hogy Rumcájsz, mielőtt a jicini erdő híres-nevezetes zsiványa lett, becsületes suszter volt. Igaz, zsiványnak is becsületes maradt, s kalandjai során minduntalan igazságot szolgáltat – gyakorta felesége, Manka segítségével…. 

 

KÜLFÖLDI - Simpson család

   

Elsőként 1987. április 19-én jelent meg, mint 2 perces műsor a Tracy Ullman Show-ban. Akkora sikert aratott, hogy két évvel később a FOX tévécsatorna 1989. december 17-én 20 perces adásban műsorára tűzte. A Simpson család az óta közel 19 évadot élt meg, és Matt Groeninget világhírűvé tette.

Magyarországon a TV3 kezdte vetíteni 1998-tól, majd a csatorna megszűnése óta kisebb-nagyobb szünetekkel a Viasat 3 sugározza. Ez a rajzfilm egy átlagosnak cseppet sem nevezhető családot mutat be, hétköznapi gondokkal, mindezt remek humorral párosítva.

KÜLFÖLDI - Varázsceruza

   

A Varázsceruza egy lengyel sorozat volt 1964 és 1976 között készítették ŁódĽ városában, a Se-Ma-For stúdióban.

A történet középpontjában egy kisfiú és a kutyája áll, akik a kalandjaik során felmerülő problémákat egy varázsceruza segítségével oldják meg. A fiú által rajzolt dolgok megelevenednek.

A 27. résztől kezdődően az egyes epizódok egymáshoz kapcsolódnak. A sorozatban nem voltak párbeszédek.

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL