AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA

 

CÍMLAPAJÁNLÓ
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MAGASFESZÜLTSÉG

TÉMA SZERINT

   
 

A sorozatról

   

Miért Magasfeszültség?

Mert ezek a könyvek „húsba vágó”, olykor kegyetlen vagy épp szívfacsaró történeteket tárnak ifjabb olvasóink elé.

Olyan irodalmi alkotásokra kerülnek rá a speciális, kolibris Magasfeszültség emblémák, melyek kényes témákat járnak körül, izgalmas, újszerű nyelven íródtak, vagy épp a nézőpontjuk tér el a megszokottól. Ezek a könyvek úgy hatnak, akár a valóságbeli magasfeszültség, melyet a transzformátorok – jelen esetben az olvasmányélmények – kisebb feszültséggé alakítanak. Feldolgozzák, de legalább is továbbgondolásra ösztönözik az adott problémát.
A Magasfeszültség emblémával ellátott könyvek nyitott, befogadó olvasóknak szólnak, olyanoknak, akik engedik, hogy húsukba vágjon az irodalom.
 

„Nem tehetjük meg azt, hogy magukra hagyjuk a kamaszokat”

Polgári Lilla   
A Kolibri Kiadó Magasfeszültség!-sorozata nem véletlenül kapta ezt az elnevezést: felkavaró könyvek, amelyek elsősorban a tizennégy éven felülieket célozzák meg egyedi világukkal és hangulatukkal. Legyen szó árja családon belüli erőszakról, emberrablásról, vagy a fantázia felszabadító erejéről, egy mindig közös bennük: általános emberi problémákról mesélnek. Balázs Eszter Annával, a kiadó főszerkesztőjével beszélgettünk.
  • Bemutatnád a Kolibri Kiadót?
Amikor a Libri Kiadót megalapították 2011 őszén, felkértek, hogy legyek a gyerek- és ifjúsági könyvek főszerkesztője. Boldogan vállaltam. Az első pár hónapban feltérképeztem a piacot, hogy hol vannak lehetőségek, hiányosságok ezen a már egyébként is igényes és gazdag területen. Hivatalosan 2012 februárjában alakult meg a Kolibri Kiadó – ekkor már Papp Miklós is a csapat tagja volt – mivel rájöttünk, más anyagi feltételek és működési elvek szükségesek egy gyerekkönyvkiadó működtetéséhez. Emellett fontos szemponttá vált, hogy létrehozzunk egy önálló brandet a gyerekkönyvek számára. Ehhez pedig a Kolibrit találtuk a legjobb névnek, mert egyszerre utal a felnőtt könyvekkel foglalkozó Libri Kiadóra, és a könnyed, gyors és szépséges madárra.
 

A Hold legsötétebb oldala

   
https://olvassbele.files.wordpress.com/2014/03/gardner_a-hold-legsc3b6tc3a9tebb-bor180.jpgÍrta: Sally Gardner
Fordította: Pék Zoltán
Illusztrálta: Julian Crouch
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 282

"Káprázatos, borzongtató, lélegzetelállító. Tökéletes." - Meg RossoffSally Gardner megdöbbentő regénye egy kegyetlen világban játszódik. Standish Treadwell - akinek különböző színűek a szemei, és diszlexiája miatt nem tud írni-olvasni sem - egyetlen barátjával, Hectorral átmászik a várost körülvevő fal túloldalára, és rájönnek, mit rejteget előlük az Anyaföld.

 

Attól a pillanattól kezdve, hogy a két kamasz rájön egy óriási titokra, ami kapcsolatban van a Holdra szállással, az életük veszélybe kerül.
 

A Hold legsötétebb oldala - kritika

Jeges-Varga Ferenc   
Nem tud írni, nem tud olvasni. Furcsán betűzi a szavakat. A nyakkendőjét sem képes megkötni. Sokan úgy vélik, hogy a 15 éves Standish Treadwell se nem okos, se nem ügyes gyerek. Miért is gondolkodna ő másképpen önmagáról?

Csak a barátja, Hector vallja: „vannak a síneken gondolkodók és van Standish, szellő a képzelet parkjában”. A valóság azonban ennél sokkal hervasztóbb: aki az egyformaság egyenruháját nem képes magára ölteni, láthatatlanná válik a sokaság szemében.

Sally Gardner kendőzetlenül szövi bele személyes tapasztalatait A Hold legsötétebb oldala című könyvébe. Gyerekként csakúgy, mint főhőse, maga is sokat szenvedett a diszlexiától. A legelfogadottabb meghatározások szerint ez a tanulási zavarok gyakori megjelenési formája, elsősorban az olvasás terén mutatott megkésett, az életkorhoz, intelligenciához és iskolázottsághoz elvárt szinttől eltérő, rendellenes fejlődést jelenti.

 

A Hold legsötétebb oldala - recenzió

Wittmann Ildikó   
 
A Costa kávézólánc által alapított irodalmi díj 2o12-es díjazottja, olvasom valahol, de ez ne vezessen senkit félre: kevés alkalmatlanabb könyv van a triplacsokis frappucino melletti láblógatós olvasgatásra, mint az angol Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala című könyve.
 
Önkényuralomról van a regényben szó, benne az emberről, barátságról, hősiességről…
 
A mesélő-főszereplő a tizenöt éves, diszlexiás Standish Treadwell, akinek ráadásul az egyik szeme kék, a másik barna, amivel sokakat az őrületbe kerget, mivelhogy „másképp néz”, mint a többiek.
 

A Hold legsötétebb oldala - részlet

   
Egy
 
Azon töprengek, mi lett volna, ha.
Ha a focilabda nem repül át a falon.
Ha Hector nem megy el megkeresni.
Ha a sötét titkot nem tartja magában.
Ha…
Gondolom, akkor másik történetet mesélnék. Tudjátok, annyi mi-lett-volna-ha van, ahány csillag az égen.
 

A világ legszebb mosolya

Hintafa blog   
Írta: Brynjulf Jung Tjønn
Fordította: Petrikovics Edit
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 136
 
Újabb Magasfeszültség - könyv jelent meg a Kolibri Kiadónál, ami már önmagában is izgalmas, hiszen ezidáig csupa olyan regényt választottak, ami mellett egyszerűen nem lehetett elmenni. És letenni sem, bár időnként meglehetősen provokatív kérdéseket taglalnak. Dehát feszültséget teremteni csak így lehet.
 
Ezúttal egy fiatal koreai származású, norvég író Brynjulf Jung Tjønn kisregényét, A világ legszebb mosolyát választották a 16+ korosztály számára.
A téma most is egyszerre szívszorító, és felemelő. Kamaszoknak halálról? Csakis így.
 

A világ legszebb mosolya - recenzió

   
A világ legszebb mosolya, Brynjulf Jung Tjønn Brage-díjas elbeszélése Henrik és Simon sorsfordító nyarának történetét meséli el.
A kissé közhelyes, ugyanakkor mégis szinte patetikusnak ható cím, amely első pillantásra egy jellemzően kamasz lányoknak íródott szerelmi történetre enged asszociálni, könnyen megtévesztheti az olvasót.
 
A megtévesztés azonban nem a cím sugallta tematikában, sokkal inkább annak szövegbeli reprezentálásában érhető tetten, hiszen annak ellenére, hogy a szerelem motívuma átszövi a történetet, mégis marginálissá válik egy ennél sokkal dominánsabban megjelenő problematika, az elkerülhetetlen halállal való szembenézés nehézségei mellett.
 
A Henriket érő veszteség, a határtalan boldogságát minduntalan megtörő, mélységes fájdalom meghatóan szép ábrázolása miatt kerülhetett be A világ legszebb mosolya a Kolibri Kiadó Magasfeszültség-sorozatába.
 

A világlegszebb mosolya - kritika

   
Életünk földi mása

Számomra fontos tanulsággal szolgált Brynjulf Jung Tjønn regénye, miszerint: ki cím alapján választ könyvet, az valamilyen formában csalódik végül. A világ legszebb mosolya a kötet címe, és elmondják ugyan, milyen is a világ legszebb mosolya, de elsősorban sokkal keserűbb dolgokról van szó, a legszebb mosoly mögött ott a tengernyi szenvedés, és hiába várom annyira az utolsó oldalt, nem emel föl. Mondjuk, ez nem is olyan nagy baj.

Megkínozza az olvasót a könyv, de jó értelemben, és a sok fájdalom mögé rejti el a szépséget, vegye észre, aki tudja értékelni. Henrik, a főhős tudja értékelni, legalábbis menthetetlenül szerelemes Kjerstibe, aki szintén szerelmes a fiúba, szóval látszólag nincs semmi probléma. Vagyis nem, mert Henrik nagybátyja haldoklik, és miközben a szerelem kezd kibontakozni, a férfi egyre rosszabb állapotba kerül, hogy a végére elérjünk oda, ahová nagyjából sejtjük, ott vagyunk a beteljesülés pillanatában, egyszerre történik meg az a két dolog, ami ellen nem lehet tenni, és egy percig sem érzem azt, hogy didaktikus volna az egész, pedig végig sejtem, mi lesz a történet vége.

 

Esznek-e a halottak epertortát?

   
"A halál és a gyász pont azok a témák, amelyektől a legtöbb szülő óvja és igyekszik távol tartani a gyerekét. Pedig lehet olyan élethelyzet, amikor a gyerek akarva-akaratlanul is szembesül vele, és igenis foglalkoztatja, hogy mi van a halál után.

Rosemarie Eichinger Emma nevű hősének ráadásul közvetlen kapcsolata van a halállal: az apja sírásó, ő maga is sok időt tölt a temetőben, ahol könyvet vezet a halottakról, és arról, hogy mi történhet velük odaát.

A temetőben ismerkedik meg egy Peter nevű fiúval, aki testvérét veszítette el. Eichinger könyve csak látszólag szól a halálról, hiszen ugyanennyire témája a veszteség feldolgozása, a barátság és maga az élet is. ITT bele tudtok olvasni a regénybe." (Kiss Orsi)

epertorta.jpg

Írta: Rosemarie Eichinger
Fordította: Nádori Lídia
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018
Oldalszám: 160

Egy ​különösen szép könyv a gyászról. Egy lányról, akit az iskolában kicsit furcsának tartanak, és egy fiúról, akinek meghalt az ikertestvére. 

Egy könyv a halálról, de leginkább mégis az életről. Arról, amit elveszítettünk, és arról, amire rátalálhatunk. Legfőképp pedig a temetőből a valódi életbe vezető kiútról, amelynek során még az is kiderül, vajon esznek-e a halottak epertortát…

„Emma vagyok. Az apám sírásó, így sok időt töltök a temetőben, de én nem bánom. Szeretem a temetőt. Itt érzem magam otthon. Még könyvet is vezetek a holtakról. Mint egy krónikás. Megírom, ők hogyan látják a dolgokat. Beszélgetek is velük.

"Boldog-e ön most, hogy megboldogult? – kérdezem. – Jól kijön a szomszédjaival, vagy szívesebben nyugodna másutt? Tényleg van szaga alulról az ibolyának?”

Rosemarie Eichinger 1970-ben született, történelem szakon végzett, és Bécsben él. Az Esznek-e a halottak epertortát? című könyvét Ausztriában magas rangú gyerekirodalmi díjjal jutalmazták. A méltán népszerű osztrák írónőnek ez az első magyarul is olvasható kötete.
 

Esznek-e a halottak epertortát? - kritika

smokingbarrels.blog   
Intelligens és szórakoztató humorral elmesélt történet a gyászról és a halálról

Furcsa (és ügyesen figyelemfelkeltő) cím, ugye? Milyen kérdés ez, hát illik morbid humort űzni a halálból? A jó cél érdekében miért ne? Márpedig a gyász feldolgozása egy felnőttnek is nehéz, nemhogy egy gyereknek, rengeteget tud segíteni ebben a szomorú helyzetben egy jól megírt történet, amely reményt nyújthat a számára, hogyan lehet túlélni ezt a fájdalmas időszakot, megtanít együtt élni a veszteséggel és újrakezdeni az életet, immár az elhunyt nélkül, nem elfeledve, hanem a szívünkbe zárva mindörökre.

Az osztrák írónő nem véletlenül kapott magas gyerekirodalmi díjat ezért a sajnos túlságosan rövidke kötetért, amelyben azonban minden fontos benne foglaltatik ahhoz, hogy meglepően szórakoztató terápiául szolgáljon gyerek és felnőtt számára egyaránt. Nyilván túlbecsülni sem kell a könyvet, ez csak egy jól megírt történet, csodát nem tud tenni, de mosolyt fakaszt és elgondolkodtat az elmúlásról és az újrakezdésről a tinik nyelvén, mert a halál az élet része, meg kell tanulni elfogadni és azt is, hogy a gyászidő letelte után az élet megy tovább. Nagyon olvastatja magát ez a kis kötet a szomorú téma ellenére, mert intelligens és szórakoztató humora van, egyszerűen, pátoszmentesen, mégis teljesen érthetően és átérezhetően mesél a gyászról.

 

Magas Cé és Jobbhorog

Kelly és Lupi olvas blog   
Írta: Sally Gardner
Fordította: Petrikovics Edit
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 254
 
Az Egy törött orr balladája arról szól, hogy üssünk és hogy ne üssünk. És hogy mi a helyzet akkor, ha az ember csak úgy tud énekelni, amikor senki más nem hallja. De leginkább mégiscsak Bartról szól, aki szerint az élet attól egy cseppet sem lesz jobb, ha negatívak vagyunk.

Megismerjük a titoktartásra képtelen Adával és Geirrel, aki mindig olyan furcsán áll. Az olyan fontos napok históriája ez a könyv, amelyeken egyszerre történik minden, és semmi sem többé lesz olyan, mint azelőtt volt. Amelyeken egyszerre érezzük magunkat boldognak és egy kissé szomorúnak. Ahogy ez a könyv is megnevetett, miközben néha elszorítja a torkodat.

Újabb remek  könyvvel bővült a hazai ifjúsági irodalom választéka, a Magasfeszültség sorozat legújabb tagja kitűnően szórakoztatott, ugyanakkor el is gondolkodtatott néhány problémán.
 

Magas Cé és Jobbhorog - kritika

Jeges-Varga Ferenc   
Arne Svingen hatásos képpel vág bele a Magas Cé és jobbhorog megrázó, s egyben elragadó történetébe. A tizenhárom éves Bart a padlón fekszik, mert ökölvívó társa pofonja ledöntötte a lábáról.
„Nem számít. Megesik az ilyesmi” – vélekedik az ütésről. Miután azonban még többet árul el magáról, a kezdő mondat optimizmusával kevésbé értünk egyet.

A kamasz fiúk egészséges fejlődéséhez kevéssé illik az olyan szociális bérlakás – egy szoba + fürdőszoba –, amilyenben Bart is lakik. Használt injekciós tűk a lépcsőházban, züllött, lepukkant alakok a környéken. Máshova kellene költözni, de erre egy csepp remény sincs. Bart „szerencséje”, hogy szinte mindig egyedül van otthon. Apja ismeretlen, a tengerentúlról érkezett, valamikori szerető. A túlsúlyos, alkoholista, depressziós anya szereti a gyermekét, de képtelen gondoskodni róla. Ha a fia éhes, leküldi gyorskajáért a boltba. A mama néha egész napokra eltűnik, aztán az éjszaka közepén ébreszti fel Bartot, hogy elmondja neki, milyen jó fiú, és mindig megígéri, hogy most aztán tényleg meg fog javulni.

 

Magas Cé és jobbhorog - részlet

   
Első fejezetem 

Nem számít. Megesik az ilyesmi.

A padlón fekszem. Néhány másodperccel ezelőtt még a saját lábamon álltam. Minden kerek volt, én pedig úgy éreztem, rég nem ment már ilyen jól. Némelyik ütés elég kijózanító tud lenni.

A terem falai billegnek, kissé tengeribetegnek érzem magam.

 

Max

   
Írta: Sally Gardner
Fordította: Tótfalusi Ágnes
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 474

„1936. ​április 19. Hamarosan éjfél.
Azt akarom – ez eljövendő életem legelső vágya –, hogy április 20-án lássam meg a napvilágot. Mert ez a Führer születésnapja. Ha április 20-án születek, megáldanak a germán istenek, és mindenki a felsőbbrendű faj elsőszülöttjeként tekint majd rám. Első egyede leszek az árja fajnak, amely eztán uralni fogja a világot. Én vagyok a jövő gyermeke. A gyermek, aki szerelem nélkül fogant. Aki Isten nélkül fogant. Aki törvény nélkül fogant. Aki puszta erőből és haragból fogant. Heil Hitler!”

Max, aki a történet során a szemünk előtt cseperedik fel, a Heinrich Himmler által kigondolt Lebensborn program tökéletes prototípusa. A politikai elképzelések szerint „ideális” édesanyját génjei és fizikai adottságai alapján választották ki a náci tudósok, csakúgy, mint az édesapját. Max azonban semmilyen kapcsolatot nem ápolhat szüleivel (anyjától is elválasztják abban a pillanatban, ahogy ez lehetséges), hiszen feladatuk mindössze annyi, hogy életet adjanak Németország új, „felsőbbrendű” gyermekének.
Közel 20 000 gyermek fogant és született meg e program során.
 

Max kritika

Turcsányi Réka    
A fiú, aki nácinak született
 
Szülők, aggódó hozzátartozók és pedagógusok örök kérdése és parázs vitáik kiindulópontja a kérdés: Mit adjunk a gyerekek kezébe, és mit ne? Olvashatnak, vagy nézhetnek agresszív meséket?
Beszélhetünk-e nekik halálról, háborúról, gyilkosságról?
Ameddig csak lehet, el kell zárnunk őket mindettől, vagy jobb, ha minél korábban szembesülnek a világ sötét oldalával?
 
Ezek nem egyszerű kérdések, így nyilván a választól sem várhatjuk, hogy egyszerű legyen. Egy olyan pontnál kell hát megvetnünk a lábunkat, ami biztos, ez pedig a következő: az élet nincs tekintettel a korhatáros besorolásra. Az ember adott esetben még beszélni sem tud, amikor kapcsolatba kerül az úgynevezett „sötét oldallal”. A düh, fájdalom, gyűlölet, halál körülvesz minket, függetlenül attól, hány évesek vagyunk, és ezen a tényen nem változtat az, hogy a felnőttek hajlandóak-e beszélni róla, vagy sem.
 

Max kritika

Kleyer Éva   
Pólyától az SS-egyenruháig
 
A Sorcières-díjat nyert ifjúsági holokausztregény nemcsak attól különleges, hogy hosszabb ideig egy szenvedélyesen antiszemita, lelkes náci csecsemő a narrátora, hanem attól is, hogy egy történelmileg máig vitatott és homályos, a gyerekirodalom korpuszából pedig teljességgel hiányzó témát dolgoz fel: azokat a disztópiákban is nehezen elmesélhető életeket, amelyek a második világháború idején életre hívott náci nevelő és átnevelő intézményekben zajlottak.
Középiskolában nem sokat hallottunk róla, de a regényen keresztül a leghorrorisztikusabb részletekig megismerhetjük ezeket a fajnemesítő otthonokat, ahol az ún. Lebensborn program szellemében a fizikailag és szellemileg is tiszta árja ifjúság gyártása folyt. Itt, az SS által támogatott intézményekben születtek és nevelődtek az északi germán fajba sorolt gyerekek, egészen addig, míg ki nem utalták őket a Harmadik Birodalom valamelyik árja családjába, vagy hadba nem küldték őket.
 

Minden dolgok könyve

Kelly és Lupi olvas blog    
Írta: Guus Kuijer
Fordította: Wekerle Szabolcs
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 128
 
Thomasék szomszédja egy vén boszorkány, akitől mindenki tart. Trópusi halak úsznak a csatornában. Békák hada dörömböl a bejárati ajtón. Legalábbis Thomas így látja. Rajta kívül azonban senki másnak nem tűnnek fel ezek a dolgok.
 
A fiú mindent lejegyez a naplójába, a Minden dolgok könyvébe. Ez nyugtatja meg, amikor az apja elveri, vagy amikor az angyalok sírni kezdenek az édesanyja miatt. Az írás erőt ad Thomasnak, és segít, hogy olyan emberré váljon, amilyen mindig is lenni szeretett volna… boldog.
 

Minden dolgok könyve - kritika

   
A legtöbb kisfiú azt mondaná, ha megkérdeznék, hogy rendőr, tűzoltó, esetleg orvos szeretne lenni. Thomas ezzel szemben legszívesebben boldog akkor lenne, ha majd már nagy lesz. Ez a nem mindennapi, mégis a maga egyszerűségében legkézenfekvőbb kívánság már önmagában is érdekessé teszi őt. Meglehet, nem tűnik a kérése teljesíthetetlennek, egyelőre azonban még nem tud felhőtlenül örülni ennek. Talán azért sem, mert az apja szerint, „csak a semmirekellők és a nyúlbélák boldogok”.
 
De „mintha csavaros kupakkal zárták volna le a torkát”, Thomas képtelen kimondani szíve legtitkosabb vágyát, a legfontosabb igazságot önmagáról. Tapasztalásait ezért lejegyzi a füzetébe, a Minden dolgok könyvébe. És mint minden fontos könyv, ez is a szerelemről és istenről szól – még ha ez utóbbit nagyon nehezen találjuk meg ebben a történetben.
 

Minden dolgok könyve - részlet

   
Thomas olyan dolgokat is látott, amelyeket mások nem. Nem tudta, miért, de ez, amióta csak az eszét tudta, így volt. Emlékezett a napra, amikor hatalmas jégeső zúdult a városra. Thomas beugrott egy kapualjba, és látta, ahogy a jég leveri a fákról a leveleket. Hazarohant.

– Hirtelen ősz lett – kiabálta. – Lehullottak a levelek a fákról.
Anyja kinézett az ablakon.
– Ugyan – mondta. – Honnan veszed ezt?
Thomas látta, hogy mamának igaza van. A fák még tele voltak levéllel.

– Nem itt – mondta –, de a Jan van Eyck utcában a járdát és az utcát is levelek borítják.

– Vagy úgy – mondta mama. Thomas látta az arcán, hogy nem hisz neki.

Felment a szobájába, és elővette a füzetet, amelybe a könyvét írta.

A könyv címe az volt, hogy Minden dolgok könyve. Thomas elővette a tollát, és írni kezdett.
 

Váltságdíj nélkül

Kelly és Lupi olvas blog   
Írta: Varga Bálint
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 348
 
Négy gimis egy sötét, dohos pincében ébred… Nyár, haverok, emberrablás. Doma, Zoli, Zsófi és Max egy sötét, dohos pincében ébred. Hol lehetnek? És vajon hogy kerültek oda? A négy gimis csak arra emlékszik, hogy hazaindultak az év utolsó bulijáról, amit az egyik hipergazdag osztálytársuk rendezett.
 
Szorult helyzetükben mind egymást okolják a történtekért, hiszen valamennyiük életében van is valami gyanús. Doma édesanyja korábban rendőr volt, most magánnyomozóként dolgozik. Zoli a város legmenőbb brókerének a fia. A belevaló Zsófi, aki a tanév közepén érkezett, maga a két lábon járó rejtély. És ott van Max, aki a legidegesítőbb, legnagyképűbb srác az osztályban. Rájönnek, melyikük miatt kerültek bajba? És vajon meg tudnak szökni fogvatartóiktól? Minden leleményükre szükségük lesz, hogy az országhatárt és a saját korlátaikat is képesek legyenek átlépni.

A Váltságdíj nélkül izgalmas, lebilincselő krimi, melyben a tinisorsokból szövődő különleges hálótól az utolsó oldal után sincs kedvünk szabadulni.

 
A Kolibri Kiadó Magasfeszültség! sorozatában elérkeztünk az első magyar szerzőhöz, kíváncsian vártam, az eddigi remek könyvek után ezúttal mivel lep meg a kiadó.
Úgy gondolom, hiánypótló ez a nyomozós-kalandos történet, hiszen sokkal több ifjúsági regény jelenik meg, amelyek inkább lányoknak szólnak, a Váltságdíj nélkül pedig uniszex, a fiú olvasók is bátran belevághatnak.
 

Váltságdíj nélkül - kritika

   
Nyomul a banda
 
Varga Bálint teketóriázás nélkül vág bele kamaszregényébe. Az előzményekről egy hangot se szól. A Váltságdíj nélkül nyitóképében négy középiskolás – egy lány és három fiú – sajgó fejjel ébred egy hideg, betonpadlós pincehelyiségben. Vagy valami nagyon hasonlóban. Egyikük sem emlékszik arra, mi történt velük. A tanév utolsó – s egyben meglehetősen gázos – buliját készültek otthagyni valahol a budai erdőben, amikor egyszer csak „elszakadt a film”.
 
Varga a történet sikerét az elhallgatás feszültségfokozó hatására, az információ késleltetésére alapozza. Az olvasónak az elejétől a legvégéig nincs fogalma a miértekről és a hogyanokról. Épp úgy, ahogy a szereplők is csak a sötétben tapogatóznak. A kissé klausztrofób nyitány után egy merész és szerencsésen véghez vitt szökés felpörgeti az eseménysort, majd a gyerekek és az üldözők között macska-egér küzdelem veszi kezdetét, hajmeresztő jelenetekkel megspékelve. Valakik tehát elrabolták a főszereplőket, és arra is rájövünk, ezek az ismeretlenek sosem adják fel. Mindvégig a szökevények nyomában loholnak, levakarhatatlanul, akár a prérifarkas nyomul a gyalogkakukk után. (Jelentkezzen, aki nem hallott róluk…) Csak éppen hőseinknek, érthető módon, semmi kedvük a röhögéshez.
 

Váltságdíj nélkül - kritika

   
Habár Varga Bálint könyve, a Váltságdíj nélkül az áprilisi Könyvfesztiválra jelent meg, mégis kiváló nyári olvasmányt jelenthet a kamaszok (és szüleik) számára. A krimi és a kalandregény elemeit is ötvöző történet végig modern, az idősebbeket mégis nosztalgikus érzettel töltheti el.
 
Négy középiskolás - név szerint: Max, Doma, Zoli és Zsófi - egy átmulatott osztálybuli után egy sötét pincében tér magához. Legutolsó emlékük, hogy beszállnak egy taxiba, onnantól mintha elvágták volna a képet. Egyikük sem sejti, vajon miért pont ők az áldozatok, hiszen semmi közös nincs bennünk. A nagyképű és bunkó Max apja sikeres ügyvéd, akiről azonban úgy hírlik, gyakran véd maffiózokat, míg a csenevész és félénk Zolié az egyik legmenőbb bróker a városban. Domát egyedül neveli magánnyomozó anyja, Zsófiról, aki alig pár hónapja érkezett hozzájuk, pedig nem tudni semmit, hiszen a lány senkinek nem mond a múltjáról semmit. Amikor szembetalálják magukat az elrabolóikkal, kapnak a lehetőségen és együttes erővel megszöknek - hárman. Ugyanis Max egy véletlen folytán továbbra is fogoly marad. A három kamasz más lehetőség nem lévén, menekülni kezd - csak hogy Szerbiából Pestig nagyon hosszú és veszélyes az út.
 

Váltságdíj nélkül 2. Amit végleg kitörölnél

   
Írta: Varga Bálint
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 476

A Váltságdíj nélkül című kötetből már jól ismert négy fiatal, Doma, Max, Zoli és Zsófi élete egy nap fenekestül felfordul. Zolit összeverve találják a lakásán.

A brókerbotrány károsultjaitól tíz napot kap, hogy előteremtsen száztízmilliót. Zoli és Max elindul, hogy felkutassa Zoli apját. Zsófi nyomtalanul felszívódik, Doma a lány keresésére indul.

Hová tűnt Zsófi, és hol bujkál Zoli apja? Vajon sikerül a fiúknak mindenkit megtalálni? És honnan lesz nekik száztízmilliójuk?!
 

Váltságdíj nélkül 2. Amit végleg kitörölnél - kritika

   
Kortárs ifjúsági krimit az iskolapadokba!

Hogyan lépjünk bele kétszer ugyanabba a folyóba? – akár ez is lehetne a mottója Varga Bálint folytatásos ifjúsági detektívregényének. Az Amit végleg kitörölnél főszereplői ugyanis alig fél évvel a Váltságdíj nélkül túl izgalmasra sikeredett nyári szünideje után már megint (naná, hogy a téli vakáció alatt) hatalmas slamasztikában találják magukat.

Az ilyen lányokra és fiúkra mondják, természetesen csak a hátuk mögött összesúgva, hogy ezek aztán igazán balhés tagok. Pedig ők nem akarják a bajt, most is éppen a karácsonyt készülnek megünnepelni. De ugyan kinek van erre ideje, amikor ismeretlenek újra csak jól belekavarnak a nyugodt mindennapokba.
 

Váltságdíj nélkül 2. Amit végleg kitörölnél - részlet

   

|| EGY ||

Hárman siettek felfelé a lépcsőházban. Max, Doma meg Doma rossz előérzete. Ez utóbbi gyakran előresietett, és Doma vonakodva követte. Nem tudta, mi fogadja őket a lépcső tetején, de az előérzete kaján vigyorából azt látta, hogy nem fog neki örülni.

– Te, és az megvan – kérdezte Max, amint a lépcsősor tetejére értek –, amikor a fószer fogja a borotvát, és le akarja borotválni a saját…

– Fogd már be! – rivallt rá Doma a kelleténél kicsit erősebben, hangja visszhangzott az üres és hideg lépcsőházban. Max hülyeségei olyanok, mint a Republic dalai: bemásznak az ember bőre alá, bele a fülébe, és csak mosószappannal meg az Ørdøg vagy a Tankcsapda egyik nótájával lehet megszabadulni tőlük.
 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót