OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
MONDÓKÁZÓ-VERSELGETŐ

AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT ÉS TÉMÁNKÉNT

  2017.11.23. 00:39

 

A legkisebbek olvasóvá nevelése mondókával

  2018.07.28. 23:21
Kerekítő könyvcsalád"... Az olvasóvá nevelés ugyanis a születés utáni első altatódallal kezdődik, majd az úgynevezett “ölbeli játékokkal” folytatódik. 

Ugyanis azok a gyerekek, akiket otthon sokat ringatnak ölben, miközben az édesanya vagy az édesapa mondókát mond, érintgeti, simogatja a gyermeket, nagyon könnyen tanulnak meg olvasni, és kevesebb tanulási nehézséggel küzdenek, mint azon társaik, akiket csecsemőkorukban sosem ringattak ölben." (Boldizsár Ildikó)

 

Több száz éves hagyományról van szó

  2017.11.23. 03:06
Höcögtetni, billegtetni, ujjasdit játszani sok olyan szülő is szokott a gyerekével, aki esetleg nem tudja, hogy mik ezek és honnan erednek. 

Sándor Ildikó néprajzkutatót arról faggattuk, hogy mire is valók a mondókák.

Kezdjük az alapoknál!
Mi a különbség a gyerekvers, a mondóka és az ölbeli játék között?
 

Ez elment vadászni - Ölbeli játékok

Fischer Anna  2017.11.23. 21:00
Kisbabákkal kapcsolatban gyakran kerül szóba, hogy mit játszunk velük, mivel foglaljuk le őket. Különösen aktuális ez a kérdés akkor, amikor még nem tud menni, inkább csak ülni, de figyelme már aktív és szereti, ha szórakoztatják.

Sokszor rengeteg játékot veszünk a gyereknek, hogy azok szórakoztassák és kössék le a figyelmét addig, amíg mi valami mást csinálunk itthon. Ha viszont egy személyes, fejlesztő és nem utolsó sorban szórakoztató játékot szeretnénk játszani gyermekünkkel, akkor érdemes megismerni az ölbéli játékok különböző fajtáit.

Eredete
 

Jöjj ki, napocska!

  2020.05.22. 10:13
 
Játékok, versek, dalok bölcsődéseknek
 
Szerkesztette: Gróh Ilona
Illusztrálta: Horváth Ildikó
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018
Oldalszám: 180
Megjelenés: 2018. augusztus 31.

A népszerű Ringató-könyvek után itt a várva várt friss antológia, amely népi ölbéli játékokat, mondókákat, valamint dalokat és verseket tartalmaz. A könyv egyszerre nyújt fejlesztő szórakozást a kisgyermekes családoknak, és foglalja össze a bölcsődei zenei, anyanyelvi és irodalmi nevelés anyagát.

Gróh Ilona bevezetőjében módszertani útmutató olvasható, a gyűjtemény dalainak éneklését pedig letölthető zenei anyag segíti.

A Ringató-foglalkozásokról jól ismert játékok, mondókák és hangutánzók mellett a kötetben helyet kaptak többek között Nemes-Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor klasszikusai, illetve Varró Dániel, Nyulász Péter, Tóth Krisztina és még sok kiváló költő legkisebbeknek szóló művei is.


 

Kerekítő

  2017.11.23. 03:39
Kerekítő az első és egyedüli olyan baba-mama foglalkozáshálózat az országban, ahol háromféle heti rendszerességű foglalkozáson – Mondókás Mókán, Bábos Torna és néptáncon, valamint a pedagógusok által tartott Tippentőn – csakis magyar népi eredetű mondókák és dalok szerepelnek. Frissen tálalják régi idők rigmusait, népdalokkal fűszerezve.
Országszerte és határon túl, nyolcvan helyszínen elérhető foglalkozásaik látogatói éhesek a régről ismert és kevésbé ismert ölbeli játékokra.
 
Höcögés, göcögés, kacagás... a Móra Kiadótól
Ölbeli játékok, mondókák babáknak
 

Kerekítő évkerék

  2020.04.21. 19:27

Kerekítő évkerék

Szerkesztette: J. Kovács Judit
Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2019
Oldalszám: 116
 
Az idén tízéves Kerekítő-sorozat jubileumi kötete bölcsődéseknek, óvodásoknak és szüleiknek szóló családi kiadvány.
 
A mondókák, dalok, ünnepek, szertartások és közös játékélmények mind harmóniateremtők és lélekkerekítők.
 

Kreativatás és Kerekítő

Jakabosné Kovács Judit  2018.03.31. 23:54
Vekerdy Tamás pszichológusnak egy művészetpedagógiai fórumon elhangzott gondolata szerint az érzelmi intelligencia nyolcvan százalékban határozza meg a későbbi boldogulást, míg az iskolákban belénk töltött ismeretanyag sikeres elsajátítása csak húsz százalékot vet a latba.

(Az érzelmi intelligencia az a képesség, amelynek segítségével saját és embertársaink érzelmeit felismerjük, azonosítjuk, értelmezzük és kezeljük. Érzelmi intelligenciánk hatással van emberi kapcsolataink minőségére, a stresszel szembeni magatartásunkra és tanulási, munkahelyi eredményességünkre is.)

Az érzelmi nevelés a születéstől kezdődik, az első években kialakult bizalom, nyitottság, a velünk született alkotóképesség megőrzése egy életre szól. Ennek jegyében tartom fontosnak a Kerekítő projektet, mely célul tűzte ki a népi ölbeli játékok népszerűsítését.
 

Ringató

  2018.03.31. 07:52
A Ringató-könyvek és -foglalkozások
Énekek és mondókák a gyermeknevelésben

Akárcsak a Kerekítő-, a Ringató-mozgalom is országos ismertségnek és megbecsülésnek örvend, immár pontosan húsz éve. Az első foglalkozást 1991-ben tartotta Gállné Gróh Ilona zenepedagógus, bár a foglalkozások védjeggyé váló nevüket egy 1998-as televíziós műsor után nyerték el. A töretlen szeretet és lelkesedés (mit töretlen: egyre erősödő) azt mutatja, a Ringató-programok az egyre hangsúlyosabb „konkurencia” ellenére is megállják a helyüket, és mindig újat, izgalmasat tudnak adni.

A Ringató-program alapjaiban igen hasonló, mint a Kerekítő, mégis fel lehet fedezni azokat a csak rá jellemző apróságokat, amik olyan különlegessé teszik. A legfontosabb talán az, hogy milyen óvatosan, dédelgető módon, eredeti formájában őrzi meg és viszi tovább a Ringató módszertana a Kodály-örökséget. Ez leginkább Gállné Gróh Ilona mestereinek és tanárainak köszönhető.

 

Ringató könyvek

  2018.04.04. 11:01
A Ringató sorozat könyvei:

1. Ringató családi daloskönyvek

A kiadvány elsősorban felnőttekhez szóló, de a gyermekek javát szolgáló kiadvány, amely a népszerű Ringató foglalkozások zenei anyagának jelentős részét tartalmazza.

2. Ringató mesék

Minden gyerek szereti a mesét, az állatokat, és kíváncsi, ha hangszert lát: milyen a hangja, hogyan lehet megszólaltatni, miből készült, és egyáltalán, mihez lehet kezdeni vele...

3. Ringató lapozók

A Ringató-könyvek legkisebbeknek szóló sorozatában egy mondókás kötete és a négy lapozóban a legnépszerűbb énekekből válogat  Gróh Ilona.
 

Kacagtató baba lapozók

  2017.11.23. 03:36
Kacagtató 1.Kacagtató 2.
Kacagtató 3.
 
Kacagtató baba lapozó sorozat egy újszerű, szokatlan vállalkozás, melynek köszönhetően híres költőink verssorainak hangulatát már pár éves korban is átélhetik, átérezhetik a kisgyermekek. A kapcsolódó mozdulatkincs számukra is izgalmassá teszi, hisz ebben az életkorban alapvető az érintés, együttmozgás és a végén a kihagyhatatlan csattanó.

Az élet első évei érintésekből, ölelésekből állnak, a felcseperedő kisgyermek életszükségletei közé tartoznak.

Meghatározó, utólag pótolhatatlan érzelmi biztonságot nyújtanak. Érintés és humor-  múltunk és jövőnk közös lételemei; a régi paraszti kultúrában és a mai világban egyaránt fontosak.

Felgyorsult, eltárgyiasodott világunkban különösen fontos, hogy a szülő hangja, érintése, mosolya, ölelése kísérje a gyermeket. A személyes kapcsolatok és az összenevetések elmaradhatatlanok. A Százérintő harminc ölbeli játéka ebben van segítségünkre! Ne feledjük, hogy sokszor ismételve játsszuk mindegyiket! Ezek nem versek, hanem eljátszható rigmusok. Ízlelgessük kántálva, ösztönösen vagy az iránytűnek szánt játékleírás szerint! Némelyiket billegtessük egyszerű dallammal pár hangon!

A kisgyermekek első játékai, melyekkel a még beszélni sem tudó kicsinyét szórakoztatja a szülő, nagyszülő, nagytestvér, vagy más hozzátartozó, mindig is az embert körülvevő tárgyak és tevékenységek köré épültek.

A nagyanyáinktól örökölt gazdag, időtálló, értékes játéktár mellett, szeretettel ajánlom Lackfi János mondókáit, melyekben a mobiltelefontól kezdve a repülőig sok mai dolog is helyet kap, alkalmat adva a kisgyermekünkkel való önfeledt játékra, cirógatásra, böködésre, dögönyözésre.

Ölbeli játékok magyar költők verseiere
- Kartonált lapozók -
 

Mondókák a legkisebbeknek

  2018.03.31. 08:25
 
Nem csak a beszédfejlesztésben játszanak szerepet a mondókák, de a hozzájuk társuló simogatás, szeretgetés a személyiségfejlődéshez is elengedhetetlen.
 
A gyermek érzi, hogy foglalkoznak, törődnek vele.

 

Másrészt ezeket a rigmusokat könnyen megérti és meg is tudja tanulni, ami az emlékezőtehetségét is fejleszti.

 

 
Mondókás játékok  
 

Mozgásfejlesztés mondókákkal, énekekkel

  2018.03.31. 08:33
Mindenki által ismert tény, hogy a zenei nevelés hatásai túlmutatnak a zenei fejlesztésen.

A teljesség igénye nélkül sorolok fel néhányat: érzelmi fejlődés, értelmi képességek fejlődése (figyelem, emlékezet, stb.), beszédfejlődés, mozgásfejlődés (nagy- és finommozgások), szocializációs folyamatok fejlődése. 

Minden terület külön-külön hosszas fejtegetést kaphatna, én most mégis a mozgás fejlődésére térnék ki részletesebben.
 

Mozgással kísért mondókák

  2018.03.31. 08:34
Az első megtanult mondóka, vagy versike nagy örömet szerez a családnak. Sok kisgyerek jobban érdeklődik a mozgással kísért mondókák iránt. Vicces dolog, amikor utánozni próbálja a mozdulatokat és tanulja a szöveget. A remek mulatság mellett megtaníthatók a testrészek, az irányok, gyakorolhatóak a nagy mozgások.
 
Nagyon sok versre magunk is kitalálhatunk hasonló mozdulatsorokat.
Példaként bemutatunk tíz nagyon ismert mozgással kísérhető versikét, mondókát!
 

TARTALOM - MONDÓKÁZÓ (1)

  2018.02.02. 21:58
 

TARTALOM - MONDÓKÁZÓ (2)

  2020.02.05. 18:33

 

TARTALOM - VERSELGETŐ (1)

  2018.02.02. 22:00
 
 

TARTALOM - VERSELGETŐ (2)

  2018.05.23. 17:53
 

Mondókázó-verselgető: Toppantós

  2017.11.23. 00:28
1-3 éveseknek
Legkisebbek mondókás- és verseskönyve
 
Lovász Andrea (Szerk.) - ToppantósSzerkesztette: Lovász Andrea
Illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita
Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó, 2016
Oldalszám: 280
 
Mikor kezdjünk mondókázni egy kisgyerekkel?

Ha lehet, még akkor, amikor anya pocakjában lakik. És aztán mindig, mindenhol, minden alkalommal: ringatás, öltöztetés, etetés, fürdetés, altatás közben – játsszuk és dudorásszuk végig együtt vele a napokat.

A Toppantós a legkisebbeknek készült: a népköltészeti és gyerekirodalmi szövegek legjavát válogattuk ki. A legegyszerűbb dajkarímektől kezdve egészen a verses mesékig, játékmondókákig, találós kérdésekig sok-sok mondogatni valót kínál.

A Dajkarímek között találunk Arcsimogatókat, Altatókat és Lovagoltatókat egyaránt, kalandozhatunk az Időszámítás és az Időjárás berkeiben, a Gyerekkonyhában, az Állat- és Növényvilágban, s különféle mondókákat, hangutánzókat, nyelvtörőket, találós kérdéseket is olvashatunk a legkisebbeknek szóló válogatásban.
 

Mondókázó: A baba bab - Mondókák kicsiknek

  2017.11.23. 03:12
2011-ben jelent meg először Nyulász Péter mondókáskönyve, amelyen azóta gyerekek ezrei indultak el a beszéd fejlődésének kihívásokkal teli útján. A könyv sorozattá nőtte ki magát, új versekkel gazdagodott. Mindegyik kötet 9 mondókát tartalmaz, korhatár nélkül játszható - mondható, 0 éves kortól. Ami a szülőknek a "kerekecske-gombocska" volt, gyermekeiknek A baba bab.
 
A beszédtanulást segítő lapozó illusztrációit Schall Eszter fiatal grafikus készítette, természetbe olvadó színeket használt, rajzai friss lendülete új látásmódot hoztak be a mondókáskönyvek világába.
 

Mondókázó: A baba bab: Babagombóc

betuteszta.com  2017.11.23. 03:14
Illusztrálta: Schall Eszter
Kiadó: BETŰTÉSZTA, 2016
Oldalszám: 18
 
Lehetünk-e könyvbarátok, ha még beszélni sem tudunk? A válasz: igen! A Babagombóc ugyanis éppen olyan babáknak lett összeállítva, akik talán még egyetlen szót sem tudnak rendesen kiejteni.  A lapozó formájú kiadvány nem más, mint egy könyvformába rejtett hívogatás a beszéd világába.

A Babagombócban a kisbaba életének egy-két fontos, vidám mozzanatáról olvashatunk mondókákat, olyan bújós, ringatós, szeretgetős versek, és az éppen beszélni tanuló babáknak is jó és kellemes elfoglaltság ezeknek a mondókáknak a próbálgatása. Újszerű versikék, mégis annyira ismerősek, mint a régi nagy klasszikusok, a Cini-cini Muzsika, vagy a Gá-gá bíró, bumm bele Máté (nálunk ez nagy kedvenc volt). Nagyon dallamosak, mondogatni is jó őket, és hallgatni is nagyon jó érzés, ellazító és szórakoztató.

Schall Eszter illusztrációival készült a Babagombóc, imádtam ezeket a rajzokat, pasztelles, ám mégis figyelemfelkeltető kedves rajzaival kerek egészet alkot a mondókákkal, megkeresheti rajta a baba a versben hallottakat, a mondókákon kívül még a képekkel is lehet időt tölteni, belefeledkezni és gyönyörködni. (konyvutca.hu)

A kötet 9 mondókát tartalmaz, korhatár nélkül játszható - mondható, 0 éves kortól. Ami a szülőknek a ,,kerekecske-gombocska" volt, gyermekeiknek A baba bab, amely  beszédtanulást segítő mondókás lapozó.
 
„Közte pocak, benne kóc…” Érkezik a Babagombóc!
 

Mondókázó: A baba bab: Morzsa kutya

  2017.11.23. 03:15
Illuztrálta: Schall Eszter
Kiadó: Betűtészta, 2016
Oldalszám: 18

A baba bab-sorozat második kötetét, a Morzsa kutyát azoknak a babáknak ajánljuk, akik éppen most kezdenek el beszélni. Ám a lapozóban már olyan szövegek is találhatóak, melyek a Babagombóctól egy lépéssel tovább vihetik a mondókázókat.

A második részbe ezért az egykor nagy népszerűségnek örvendő mondókákon túl olyanok kerültek, melyek új távlatokat nyitnak a beszéd tanulásában. Nyulász Péter, a Helka-trilógia szerzője olyan friss mondókákkal és versekkel bővítette könyvét, mint a Festőművősz vagy a Kinyerma.

A baba bab című, dizájntárgynak is beillő lapozó Schall Eszter grafikus és ékszertervező első illusztrációs munkája volt, aki azóta sok szép könyvvel örvendeztette meg a gyerekeket. Az lapozók, akárcsak elődjük, kerekített szélekkel lettek megtervezve, hogy a kicsik is biztonsággal kezükbe vehessék, emellett új és felújított rajzokat tartalmaznak.  
 

Mondókázó: Akinek (1) Akinek a lába hatos - Korszerű mondókák kisbabáknak

  2017.11.23. 03:18
Illusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Manó Könyvek, 2010
Oldalszám: 32
 

Varró Dániel, korunk sztárköltője írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, kisgyerekeknek – ám kisgyerekes szülőknek még soha.

Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt egy éves.

A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. Minden szülő felszabadultan kacagva fogja olvasni ezt a szépen illusztrált könyvet, mert "Varró Dani" mindennapi örömeiket énekli meg, a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával.
 

Mondókázó: Akinek (2) Akinek a foga kijött - Még korszerűbb mondókák kevésbé

  2017.11.23. 03:20
Illusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Manó Könyvek, Budapest, 2011
Oldalszám: 32

Az Akinek a lába hatos (Szép Magyar Könyv-díj, 2010) páratlan sikere után itt a folytatás: tréfás mondókák azoknak a szülőknek, akiknek már nem kisbabája, hanem kúszó-mászó, gügyörésző csemetéje van.

Varró Misi egyre nő, fogai már előbújtak, nem is rest használni őket, mondjuk, fémpénzt rág velük, és mellé egy kis finom homokot. Misi már megtanult járni, kisebb-nagyobb döccenőkkel, sőt pakolni is tud: nehéz feladat ám mindent gondosan kirámolni a szekrényből, s azt gyönyörűen szétszórni a földön. Nem is beszélve arról, milyen pompás szórakozás kirángatni apa laptopjának zsinórját, szétpüfölni a homokvárakat vagy megcibálni a cica farkát.
 

Mondókázó: Akinek (3) Akinek a kedve dacos - Mondókák apró lázadóknak

  2017.11.23. 03:22
 
Illusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: MANÓ KÖNYVEK, 2014, 2021
Oldalszám: 32
 
Túl megannyi viszontagságon, Varró Dániel újra kiadott egy olyan könyvet, melynek a címe így kezdődik: Akinek, s melyet ismét Maros Krisztina bájos-bumfordi rajzai díszítenek. Ez alkalommal apró lázadóknak írt mondókákat, a dackorszakban lévő gyermekeknek, kik szüleik igazi mestereiként lépnek fel, hogy megtanítsák nekik a türelem, az elfogadás, a megértés és együttérzés soha korábban nem tapasztalt mélységeit. Ha ugyanis nem tanulnak a szülők, akkor az idegbaj megannyi pokoli válfaja vár rájuk.
"Akinek a kedve lapos,
Olvasson fel „…kedve dacost”!
Felvidítja Varró Dani:
Á-tól Z-ig super funny."
Itt helyes megjegyeznem, hogy aki nem érti az iróniát, az inkább ezt a könyvet se vegye meg Varrótól. Aki viszont szülőként szeretne néha inkább nevetni, mintsem sírni a nyomorán, annak gyógyír lesz e könyv. Nem kétlem én, hogy vannak szülők, akiknek semmi gondot nem okoz a csemetéjük, még akkor sem, ha beköszönt a gyermeknél a méltán hírhedt, okkal rettegett dackorszak. De úgy sejtem, a többségnek azért meg kell harcolnia nem egy s nem két csúf csatát. /Uzseka Norbert/
 

Mondókázó: Amikor a kis állatok elfáradnak

  2017.11.23. 03:27
1 éves kortól
Írta: Sabine Cuno
Illusztrálta: Ana Weller
Fordította: petrőczi Éva
Kiadó: Scolar, 2016
Oldalszám: 24
 
A könnyen megjegyezhető  mondókák és a hangulatos képek elmesélik, hogyan durmol a medvebocs, hogyan alszanak a kutyusok, a kiscicák és sok más állatkölyök.
A kötet mondókái megkönnyítik az elalvást, és fejlesztik a beszédkészséget.
 
 Álmukban a malackák fel-felröfögnek olykor.  A rókák üregében nagy a kényelem.
 A kisbárány az anyja mellett horkol.  Az egérlyukban békés álom terem.
Ki alszik a tavon tavaszi piheágyon?
Kit vesz körül puha,
meleg fészekben az álom?
 

Mondókázó: Csigabiga, gyere ki!

  2019.12.22. 12:08
Csigabiga, gyere ki! - Első mondókáskönyvemElső mondókáskönyvem
 
Kiadó: Szalay Könyvkiadó, 2018. december
Oldalszám: 6
Kötés: lapozó
 
Az egyszerű mondókák nem csak a szókincset, hanem a kics gyerekek ritmusérzékét és memóriáját is fejlesztik.
 
Fejlesztőpedagógusok ajánlásával.
 

Mondókázó: Csiri-biri torna-tár 1.

  2017.11.23. 03:32
Orszáczky Ildikó - Csiri-biri torna-tár 1.Válogatta: Orszáczky Ildikó
llusztrálta: Takács Mari
Kiadó: Csimota, 2010., 2020
Oldalszám: 50

Az első néhány év egy kisgyerek életében roppant meghatározó, mondhatni, itt dől el sok minden. Ma már tudjuk: a legtökéletesebb „fejlesztés” ebben az időszakban a mondókázás, höcögtetés, ringatás és a sok-sok mozgás.

Nem csupán azért, mert a szülővel való közös játék semmivel sem pótolható érzelmi biztonságot nyújt a kicsiknek, és nem csak azért, mert ezek a kis mondókák észrevétlen készítik elő a gyerekeket a későbbi „nagy mesék” befogadására, hanem mert a kis dalocskákat, rigmusokat kísérő különféle mozgásformák (hintázás, ringatás, ugrálás stb.) alkalmazása számtalan, később megjelenő tanulási és viselkedési zavart előzhetnek meg.
 

Mondókázó: Csiri-biri torna-tár 2.

  2017.11.23. 03:34
Válogatta: Orszáczky Ildikó
Illusztrálta: Takács Mari
Kiadó: Csimota, 2011
Oldalszám: 50

Dalok, mondókák a Csiri-biri torna anyagából válogatva. Takács Mari ismét izgalmas illusztrációkkal lepte meg a gyerekeket.
 
A verseket és képeket kis ceruzarajzok kísérik, felidézve a tornán végzett mozgásokat, illetve ötletet adva azoknak, akik nem ismerik, de ki szeretnék próbálni.
 

Mondókázó: Ec-pec kimehetsz

  2019.12.22. 12:21
Ec-pec kimehetsz
Népi gyerekmondókák
 
Kiadó: Szalay Könyvkiadó, 2019
Oldalszám: 64

Ebben a meseszép könyvben a legkedveltebb népi gyermekmondókákat gyűjtöttük össze, melyek egy részét az óvodákban is előszeretettel tanítják a gyerekeknek.

A mondókákat vidám, színpompás, tarkabarka rajzok illusztrálják, melyek sok apró felfedeznivalót rejtenek a kíváncsi gyerekszemeknek.
 

 

Ec-pec kimehetsz,
Holnapután bejöhetsz,
Cérnára cinegére,
Ugorj cica az egérre,
Fuss!
 

Mondókázó: Ecc-pecc, kimehetsz - Kedvenc mondókáim

  2020.02.05. 17:46
Kedvenc mondókáim - Ecc, pecc, kimehetszKiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Oldalszám: 10
Kötés: lapozó

Melyik kisgyerek ne szeretné a mondókákat?

Most összeválogattuk a legkedvesebbeket és legismertebbeket, melyek nagyszerű szórakozást nyújtanak a legkisebbek számára.

Illusztráció: Színes képekkel.

 

Mondókázó: Ég a gyertya, ég

  2020.11.26. 13:58
1-4 éveseknek
Rippl Renáta - Ég a gyertya, égÍrta és rajzolta: Rippl Renáta
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó
Oldalszám: 10
Kötés: lapozó
Megjelenés: 2020. november 24.

A strapabíró, keménylapos sorozat már a bölcsisek számára is kényelmesen fogható, a lekerekített sarkok pedig megóvják őket a sérülésektől.

A közkedvelt verseket Rippl Renáta részletgazdag és bájos rajzai elevenítik meg.

 

Mondókázó: Egy kismadár kettőt lép - Számolók, kiszámolók, hintáztató népi mondókák

  2019.12.22. 12:38
Egy kismadár kettőt lépElőszót írta:
Halász Andrea
Illusztrálta: Nagy Diána
Kiadó: Naphegy, 2019. november
Oldalszám: 64

Tematikus népi mondóka-sorozatunk első válo-gatásában számoló, kiszámoló-kiolvasó, hintáztató mondókákat gyűjtöttünk össze, amelyek nem csak az önfeledt játékra nyújtanak lehetőséget, de a korai fejlesztésben is pótolhatatlanok.

Egy, megérett a meggy, kettő...

Sokan, sokféleképpen tudjuk folytatni a versikét.

 

Mondókázó: Félperces mondókák

  2019.11.17. 03:07
2 éveseknek
Félperces mondókákÍrta: Gryllus Vilmos
Illusztrálta: Megyeri Mária
Kiadó: Teknőc Könyvek
Oldalszám: 16

Macska, mókus, teknős és sok más kedves állat elevenedik meg Gryllus Vilmos játékos rímeinek köszönhetően.

Megyeri Annamária életteli rajzaival színesíti a mondókákat ebben a lapozóban, amit a kisgyerekek egész biztos nem csak fél percig forgatnak majd...

 

Mondókázó: Ha kicsi vagy... Népi mondókák Sinka Erzsébet gyüjteményéből

  2020.02.05. 18:17
Szerkesztette: Sinka Erzsébet
Illusztrálta: Damó István
Kiadó: Móra Könyvkliadó, 2015
Oldalszám: 8
Kötés: lapozó
 
"Hét! Hét! Hét! // Minden darab hét! // Hét az ára, // ne piszkálja, // annak is csak hét az ára. // Hét! Hét! Hét! // Mindenféle hét!"
 

Mondókázó: Ha mérgesek az állatkölykök

  2017.11.23. 03:30
2 éves kortól
Írta: Regina Schwarz
Illusztrálta: Eva Muszynski
Fordította: Tóth Krisztina 
Kiadó: Scolar, 2017
Oldalszám: 14
 
Bájos illusztrációkkal ellátott lapozó a legkisebbeknek a mérgelődő és hisztiző állatkákról, Tóth Krisztina magyarításában.
 
A kedves rajzok és a ritmikus, mondókaszerű versek miatt akár már egyéves kortól is örömmel nézegethető, mesélhető.
 
 

Mondókázó: Hohó! Kié ez a popó? - Vidám kihajtókkal

  2018.02.08. 14:17
24 hónapos kortól
Írta és illuszrálta: Thorsten Saleina
Fordította: Szabó T. Anna
Kiadó: TESSLOFF ÉS BABILON KIADÓI KFT., 2015
Oldalszám: 18

Találgass és nevess! Ezek a vidám mondókák egyben találós kérdések is. Nyisd fel a lapokat, és fedezd fel az állatokat!

Találd ki!
Melyik állaté lehet ez a popsi?
 
 
A kitalálós versikéket Szabó T. Anna fordította. Van közöttük kevésbé sikerült, de egészen jópofa is (hogy ebből mennyi a szerző és mennyi a fordító érdeme, nem tudom). Az első darab pl. így hangzik: 
"Farkincája kunkori, 
dagonyában gyakori.
Nos? Tudatlan nem maradsz:
ez itt bizony a
malac."
 

Mondókázó: Jár a baba, jár - Száraz tónak nedves partján

  2019.11.17. 02:35
Jár a baba, járSzáraz tónak nedves partjánKiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó
Oldalszám/kötet: 10
Megjelenés: 2019. november

A legnépszerűbb mondókák és dalok a legkisebbeknek, kortárs illusztrációkkal.

A strapabíró, keménylapos sorozat már a bölcsisek számára is kényelmesen fogható, a lekerekített sarkok pedig megóvják őket a sérülésektől.
 

Mondókázó: Karácsonyi mondóka - angol népköltés

  2018.10.12. 12:32
Fordította: Tarbay Ede
Illusztrálta: Szimonidesz Kovács Hajnalka
Kiadó: Holnap, 2017
Oldalszám: 6
Kötés: leporelló
 
Az angol gyermekek egyik kedvenc karácsonyi énekét, a Twelve Days of Christmas-t Tarbay Ede ihletett fordításában leporelló formájában tárjuk a legkisebbek elé.
 
Szimonidesz Kovács Hajnalka varázslatos illusztrációin elevenednek meg a kedves vers szereplői.
 

Mondókázó: Kedvenc mondókáim sorozat

  2018.01.29. 01:22
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Illusztráció: Színes képekkel
Oldalszám/kötet: 10
Kötés: kartonált
 
Melyik kisgyerek ne szeretné a mondókákat?
Most összeválogattuk a legkedvesebbeket és legismertebbeket, melyek nagyszerű szórakozást nyújtanak a legkisebbek számára a négy kötetben.
 
1. Boci-boci tarka
Kedvenc mondókáim - Boci-boci tarka  2. Cirmos cica, haj!
Kedvenc mondókáim - Cirmos cica, haj! 3. Ecc-pecc, kimehetsz
Kedvenc mondókáim - Ecc, pecc, kimehetsz
4. Nyuszi ül a fűben
Kedvenc mondókáim - Nyuszi ül a fűben

 

 

 

 

Mondókázó: Kinn a tanyán sok az állat

  2017.11.23. 03:40
Írta és illusztrálta: Ursula Weeller
Fordította: Torma Péter
Kiadó: Scolar, 2016
Oldalszám: 16
 

 

Mondókázó: Kiugrott a gombóc...

  2018.01.29. 01:44
Írta: Varga Katalin
Illusztrálta: Papp Anikó Mira
Kiadás éve: Móra Könyvkiadó, 2008
Oldalszám: 12

"Kiugrott a gombóc a fazékbul,
utána a molnár fazekastul,
stul-stul-stul, fazekastul..."


Ebből a színes képeskönyv lapozóból megtudhatják a legkisebbek, hogy mi történt azután, hogy a gombóc kiugrott a fazékból. A kiadvány Papp Anikó Míra rajzaival jelent meg.
 

Mondókázó: Százérintő - Ölbeli játékok és mondókák

  2017.11.23. 03:45
Százérintő - Ölbeli játékok és mondókák Írta:  J. Kovács Judit, Lackfi János
Illusztrálta:
 Agócs Írisz  
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2013
Oldalszám: 48

Fejbirizgálós

Falevelek úsznak a levegőben,
csikizik a kertet libegősen.
Öregek a körték, lepotyognak,

süni-süni fűben szimatolgat.

Mesélj „fejmesét” a gyerekednek! Olyat, amit te találsz ki! Éppen akkor és éppen ott… Meglátod: élvezni fogja. Hát még ha „fejből” mondókázol, „kerekítesz” vele! Lackfi János és J. Kovács Judit ezt csinálták. És milyen jól! Még te is használhatod… És mintául is szolgál: így kell – így is kell – a mai szülőknek a mai gyerekkel „kerekíteni”. - Vekerdy Tamás

Az élet első éveiben fontos, hogy a szülő hangja, érintése, mosolya, ölelése kísérje a gyermeket. A személyes kapcsolatok és az összenevetések elmaradhatatlanok.
 
Ujjmajszolós

Egy kifli,
egy virsli,
egy kifli,
egy virsli,
meg egy rúd szalámi,
meg fogjuk zabálni,
hamm, nyamm, nyamm!
 
A Százérintő harminc ölbeli játéka ebben van segítségünkre. Lackfi János mondókáiban, a süni, mókus, labda, béka, szúnyog mellett a mobiltelefontól a repülőig sok mai tárgy is helyet kap, és alkalmat ad az önfeledt játékra, cirógatásra, böködésre, dögönyözésre.
 
A rigmusokhoz kapcsolódó játékleírásokat J. Kovács Judit a Kerekítő baba-mama foglalkozáshálózat vezetője készítette.
 

Mondókázó: Zsubatta! Beszédfejlesztő mondókáskönyv

  2017.11.23. 03:25
2 éves kortól
Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 48
 
A Mit sütsz, kis szűcs? vagy a Répa, retek, mogyoró nyelvtörőin generációk nőttek fel, napjainkban szakavatott beszédtanárok oktatják helyes kiejtésre, jó beszédtempóra, választékos nyelvhasználatra a kisgyermekeket. A pösze, hadaró, selypítő óvodai beszélgetéseket hallván, a diszlexiával küzdő kisiskolások erőfeszítéseit látva mégis hiányérzetünk támad.

Hol vannak a mai humoros nyelvtörők, a játszva tanító, szórakoztató szójátékok?

  
 

Verselgető: A versritmus fejlesztő hatásai

  2017.11.23. 04:02
A legaranyosabb versek apák napjára: ezeket tanítsd meg gyermekednek!
"Nyelve nemcsak az embereknek van,
hanem a népeknek is.
Úgy hívják, hogy anyanyelv,
és mindenkinek csak egy van belőle. Anyának is."
(Kiss Ottó: „A” mint Anyanyelv)
 
 
A 2-3 éves kisgyermeket a vershallgatás ragadja meg a legjobban, ám ekkor még a ritmus és a zeneiség hat rájuk, nem a rím. 
 
Kisgyermekben a beszéddallam váltja ki az érzelmet, s idézi fel benne később a csecsemőkori mozgásos élmény érzelmi színeit. Az öröm, a bánat, a sírás, a kacagás és a szorongás okozta sztereotip mozdulatok (ujjszopás, a fej és a test lassú himbálózása) kora gyermekkori emlékként él bennük, mely később ritmusfeszültséggé alakul át hozzákapcsolódva a megfelelő hangulathoz.
 

Verselgető: Arany Lacinak

  2018.02.05. 22:52
Írta: Petőfi Sándor
Illusztrálta: Szalma Edit
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 8
Kötés: leporelló

Arany János hároméves kisfiának írta Petőfi, Szalontára látogatva 1847 júniusában. A klasszikus vers színes lapozó formában jelent meg.

 

A vers mindenki előtt jól ismert: Petőfi az izgő-mozgó kisgyermeket egy mesével köti le, melyben a nagybajuszos ember ürgét akar önteni, ki is megy a mezőre, bele is zúdítja vödrének tartalmát egy lyukba – s nemsokára nyakon csípi a menekülő kis állatot, aki nem más, mint: Laci!

Gyermekirodalmunk egyik nagy klasszikusát virtuóz ritmusa és rímei, sodró lendülete ugyanolyan élvezhetővé teszik ma is, mint száz éve – nem véletlen, hogy sok iskolában kötelező memoriter is.
 

Verselgető: Az állatkölykök elalszanak

  2018.02.02. 19:21
2 éves kortól
Írta és illusztrálta: Sabine Cuno
Fordította: Lackfi János
Kiadó: Scolar, 2018
Oldalszám: 16
Kötés: lapozó

Elalvás előtt az állatkölyköknek is vannak vicces szokásaik: a madárfiókáknak altatót kell csicseregni, a kisbárány anyuhoz bújik, a bociknak pedig ezer jóéjt-puszi jár.

Az esti lefekvés remek mulatsággá válik e kedves versikék segítségével a kisgyermekek számára is.
A verseket Lackfi János fordította.
 

Verselgető: Állatos album

  2017.11.22. 23:57
2 éves kortól
kiss_ott_llatosÍrta: Kiss Ottó
Illusztrálta: Takács Mari
Kiadó: Móra Kiadó, 2011
Oldalszám: 6
 
 
Az Állatos album Weöres Sándor Bóbitájának formájában írt altatóvers.
 
A könyvben a kanáritól és a delfintől kezdve a zsiráfon, oroszlánon át a kígyóig, békáig számtalan állat vonul fel, hogy elkápráztassa az olvasót - míg csak álomra nem tér.
 
Kiss_Ott_llatos_bels
 

Verselgető: Barátaink a ház körül

  2017.12.16. 15:18
Írta: Nemes Nagy Ágnes
Illusztrálta: Szalma Edit
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 12
Kötés: lapozó
 
A barátaink a ház körül: a kutya, cica, liba, nyúl, kakas, kacsa, kecske, juh.
Színes lapozó a legkisebbeknek.
 

Verselgető: Barni világot lát

  2017.11.22. 23:59
2 éves kortól
Írta: Kiss Ottó
Kiadó: Móra Kiadó, 2011
Oldalszám: 6

legkisebbeknek szóló, aprócska és strapabíró kötet főhőse Barni, a medve. De Barni nem ám egy közönséges mackó, hanem egy kedves világcsavargó, aki bejárja Londont, Moszkvát – még Kínába is eljut – no és úgy facsar ruhát, mint senki más...

A vicces kis mosómedve-bocs a József Attila-díjas költő, író, Kiss Ottó mesehőse, és most egy színes lapozgató könyv oldalain elevenednek meg verses kalandjai a Móra Kiadó gondozásában. A nem mindennapi mackó eljut Londonba, ahol duzzogva teázik, Moszkvába, ahol kellemetlen meglepetés éri, és Kínába is, ahol meg nagyfalat a nagy falat megmászni, nem is lesz túra belőle...

A Barni világot lát kötet hat rendkívül humoros világjáró költeményt és Takács Mari tündéri illusztrációit tartalmazza a legkisebbek igényeire szabva, de felnőttek számára is abszolút élvezhető formában.
 

Verselgető: Bumburi és a tanya állatai

  2017.11.23. 00:02
 - Bumburi és a tanya állataiÍrta: Harcos Bálint
Illusztrálta: Kőszeghy Csilla
Kiadó: Pozsonyi Pagony. 2015
Oldalszám: 12
Kötés: lapozó
 
Bumburi bemutatja a legkisebbeknek a tanya állatait: a csacsit, a cicát, a lovat.
Megtudjuk, hogy kit hogy hívnak, ki mit mond - mindezt rímes, ritmusos, egyből megjegyezhető versikékben!
 
"Nagyon szerettem a sok-sok állatot lerajzolni, különböző kis vicces karaktereket készíteni belőlük. Külön figyelmetekbe ajánlom a paint lovacskát, ami egy foltos, amerikai fajta, leginkább western stílusú lovaglásra használják. A másik nagy kedvencem a malacok, akik fejest ugranak a sárba.)"
A legkisebbeknek ajánlom sok szeretettel!
 

Verselgető: Élni hogy kell? - Kisjuli versek

  2017.11.23. 00:04
2 éves kortól
Lackfi János - Élni hogy kell? Kisjuli-versekÍrta: Lackfi János
Illusztrálta: Horváth Ildikó 
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2016
Oldalszám: 40 
 
Kisjuli a hatodik gyerek a családban – közben persze az első gyerek a Földön.
Hiszen vele újrakezdődik minden: a lépcsőn leesés veszélye, a pitypang­fújás ámulása, a csilipaprika ­csípőssége, a koszolás, a pancsolás, a pizsama­babusgatás és más hasonló észveszejtő kalandok.
 
Ébresztők, altatók, ringatók, rosszalkodó, játszogató, okoskodó, ugrándozó versek, mondókák egy hatgyerekes apuka tollából. A főszerepben a vadi új földlakó: Kisjuli. (Lackfi János)
 
Végtelenített altató a láthatáron!
 

Verselgető: Erdőben jártam

  2018.05.27. 14:55
1-3 éveseknek
Csukás István: Erdőben jártamÍrta: Csukás István
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2018
Kötés: leporello
 
A legkisebbek kilenc erdei állattal ismerkedhetnek meg Csukás István verses leporellojából, megtudva azt is, hogy mit eszik, s milyen tulajdonsága van a medvének, nyuszinak, rókának, harkálynak, sünnek, mókusnak, vaddisznónak, őznek és a kakukknak.
 

Verselgető: Évszakok - Weöres Sándor versei

  2018.11.13. 15:12
 

Verselgető: Falusi hangverseny

  2017.11.23. 00:07
Írta: Szavő Lórinc
Illusztrálta: Mészely Ilka
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 10

Szabó Lőrinc versében felvonul előttünk a falusi udvar népe: a kacsa, tehén, kakas, malac, liba, szamár és pulyka.

 

Verselgető: Három székláb

  2017.11.23. 00:09
2-4 éveseknek
Kányádi Sándor - Három székláb
Írta:
Illusztrálta
Szimonidesz Kovács Hajnalka
Oldalszám: 8
Kötés: leporelló
 
Kányádi Sándor Kaláka által is megzenésített verse, Szimonidesz Kovács Hajnalka rajzaival.
 

Verselgető: Iciri-piciri

  2019.04.23. 10:51
Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
Írta: Móricz Zsigmond
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2013
Oldalszám: 8
 
 
Móricz Zsigmond kedves, kisgyerekeknek írt verses meséi a magyar gyermekirodalom legnépszerűbb, legjátékosabb kincsei közé tartoznak.

 

Verselgető: Jó reggelt, gyerekek!

  2018.10.12. 12:56
Nemes Nagy Ágnes: Jó reggelt, gyerekek!
Írta: Nemes Nagy Ágnes
Illusztrálta: Szalma Edit
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 12
Kötés: leporelló

“Itt a reggel, szép a reggel, keljetek fel, szól a vekker!

Évi, jól aludtatok? Jóból is megárt a sok. […]”

 

Verselgető: Kakasszótól pacsirtáig

  2018.06.25. 19:28
2 éves kortól
lllusztrálta: Kürti Andrea
Kiadó: Gutenberg, 2015
Oldalszám: 14
 
A magyar líra mestereként „gyermekül” is kiváló tisztasággal beszélő Kányádi Sándor Kakasszótól pacsirtáig című versét igényes, időtálló, játékként és könyvként egyaránt szolgáló lapozóként vehetik kézbe a gyermekek.
 
Kürti Andrea színes, izgalmas, részleteiben is továbbgondolható rajzai pompásan emelik ki a Kányádi-vers sokrétű játékosságát – egy helyen vonultatva fel annyi ötletet és meglepetést, amennyi még egy dombhajlatba húzódó, most ébredő, de már élettől nyüzsgő falucskában is boldog zsivajt okoz.

 

Verselgető: Ki ette meg a málnát? - verses mese

  2017.11.23. 00:15
Írta: Nemes Nagy Ágnes
Illusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2014
Oldalszám: 10

Nemes Nagy Ágnes verses meséjében a két kis medvebocs málnát szedni indul, amíg medvemama nagymosást tart.

Amikor megtelik a kosarul, lehevernek egy fa alá, felébredve azonban hűlt helyét találják a fáradsággal összegyűjtött szemeknek. Meglátogatják Nyúl Pált, Rókaasszonyt, Sün Sámuelt és Mókus Miklóst, de egyikük sem tud semmit az eltűnt málnáról.

Végül mégis megtalálják a tettest: Tolvaj Ferkét látják elszaladni, a tele kosár málnával a kezében. Az égi igazságszolgáltatás azonban hamarosan lecsap rá: Ferke megbotlik egy fatörzsben, és nagyot esik.
 
A bocsok úgy döntenek, hogy lemondanak a bosszúról, és nem próbálják meg visszaszerezni az ellopott szemeket, hanem szorgosan újra málnagyűjtésbe kezdenek, ezúttal a mókustól kapott kosárkába. Hazaérve, kistestvérükkel, Márikával együtt belakmároznak a friss gyümölcsből, azután ágyba bújnak, és medve mama fonogatva őrzi az álmukat.
 

Verselgető: Kutyát kérek, kiskutyát

  2017.11.23. 00:21
2 éves kortól
Írta: Gryllus Vilmos 
Illusztrálta: Horváth Ildi
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 12
 
Gryllus Vilmos nemcsak mások verseit zenésíti meg, de ő maga is ír verseket, mondókákat, amelyek magával ragadó ritmusuk, könnyen megjegyezhető szövegük miatt rögtön a legkisebbek kedvenceivé válnak.
Horváth Ildi rajzaival lapozgathatjuk a jól ismert verseket diófáról, fecskéről, a gólyáról és természetesen mindenféle kutyáról.
 

Verselgető: Maszkabál (1-2)

  2019.02.14. 01:15
11 dal rajzfilmmelléklettel
Írta: Gryllus Vilmos
Illusztrálta: Albena Petrova
Kiadó: Centrál Könyvek, 2018

Egy maszkabálon sok-sok különös alakot rejtenek a jelmezek. Róluk énekel Gryllus Vilmos.

A tüneményes illusztrációk és a különös gonddal megalkotott rajzfilmcsokor fülbemászó dallamaival, szívderítő szövegeivel és őszinte lelkesedésével mesés világba repíti a gyerekeket, örömteli perceket szerezve az egész családnak.

Maszkabál 1.Oldalszám: 48
 
"Gyerekeknek és azoknak a szülőknek, akik nem felejtettek még el együtt játszani és együtt nevetni gyermekeikkel." (Dr. Ranschburg Jenő)

Végre láthatjuk is azt, amit eddig csak hallgattunk, és persze kívülről fújtunk a gyerekekkel együtt! - Prokopp Dóra Szelíd humorú, eredeti magyar csapatmunka világszínvonalon! (Levente Péter)

Gryllus Vilmos - MASZKABÁL 2. RÉSZ (KÖNYV + DVD)Oldalszám: 52
 
"Szelid humorú, eredeti magyar csapatmunka világszínvonalon!" -Levente Péter "Gryllus Vilmos és a Cinemon rajzfilmstúdió együttműködéséből csoda született.

Egy tartalmas, hangulatos, szép és nem utolsósorban humorral teli, nagybetűs Csoda. Vegyék le a polcról, forgassák, nézzék, hallgassák!" (D. Tóth Kriszta)

 

Verselgető: Mesebolt

  2018.01.29. 02:15
Mesebolt / Lapozó Írta:  Gazdag Erzsi
Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina  
Kiadó: Móra Könyvkiadó,  2017
Oldalszám: 12  
Kötés: kartonált
 
Volt egyszer egy mesebolt, 
abban minden mese volt:
fiókjában törpék ültek, 
vizilányok hegedűltek. 

Öreg anyók szőttek-fontak, 
apró manók táncot roptak. 
Lidérc ugrált az udvarban, 
kaszás pók varrt az ablakban. 

A lámpában ecet égett, 
az egylábú kettőt lépett, 
cégére egy tündér volt:
ilyen volt a mesebolt.
 

Verselgető: Mit mond a bagoly? És a többi állat?

  2017.11.23. 00:30
bagoly
https://konyvmutatvanyosok.files.wordpress.com/2014/11/lukaslapozok3.jpgFordította: Kovács János
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft., 2013
Kötés: kartonált lapozó
Oldalszám: 22
 
Kedves és félelmetes állatok hangjait ismerhetik meg a legkisebbek a különleges fogású, „lukas könyv” humoros verséből és tarka rajzaiból.
 
„Ahol a zöld mezőn érik a szamóca,
Ott harsog a madár, s ott zeng a kabóca.
Ti mit is mondotok?
Fülemet hegyeztem,
CSIP-CSIRIP!, KRI-KRIKRIK!,
fújták egyszerre ketten.”
 

Verselgető: Mókus, mókus, mit csinálsz?

  2017.11.23. 00:23
Írta:  Gryllus Vilmos
Illusztrálta: Horváth Ildi
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 12
 
A Mókus lapozóban  négy dal szerepel,
-a Hallgatag erdő,
-a Mókus, mókus mit csinálsz?,
-a Borz, és a Sündisznó.
 
Aki ismeri a versek dallamát, az énekelheti, aki nem, itt meghallgathatja.
 
 

Verselgető: Napsugár-csízió

  2018.03.03. 18:42
Írta: Kovács András Ferenc
Illusztrálta: Faltisz Alexandra
Kiadó: Gutenberg, 2011
Oldalszám: 14

Kovács András Ferenc Kossuth-díjas költő Napsugár-csízió című gyermekversét lapozó formájában vehetik kézbe a gyerekek. A „tág esztendőben” csúszkáló, farsangolni illanó, pillangót lehelő, zöldet özönöltető, cimpát veresebbre húzgáló napsugár az évszakok bejárásával egy öröknaptárt körvonalaz – ezt a játékosságot jeleníti meg színes, gyerekekhez kedves, művészi illusztrációival Faltisz Alexandra IBBY-díjas grafikusművész.

Az 1–6 éveseknek ajánlott, egyszerre könyvként és játékként használható, kemény kartonra nyomtatott és ezért szinte elnyűhetetlen lapozó a kicsik és szüleik egyik kedvenc közös könyve lehet. Az ennek a korosztálynak szánt lapozók szerepe kiemelten fontos, ha figyelembe vesszük, hogy az olvasóvá nevelésnek, a könyv megszerettetésének már egészen zsenge korban el kell kezdődnie: amikor az anya, ölében gyermekével, „mondókás könyvek” forgatása közben segíti gyerekét az anyanyelv zeneiségének, a szókincs, a beszédkészség és a beszédértés elsajátításában.

 

Verselgető: Nálatok laknak-e állatok?

  2017.11.23. 00:25
Nálatok laknak-e állatok? Írta: Rigó Béla
Illusztrálta: Elek Lívia
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2008
Oldalszám: 12
 
"Olykor felkiált: "Na, megállj!"
Hogy miért, ez az ő titka.
Néha meg, furcsa beszéd, azt mondja: "Gyurrrika szép!"
Nálatok őrzik -e állatok az álmotok?
Szörcsög-e kis táljából az aranyhörcsög,
ha bántják a görcsök?" (...)
 
Gazdagon illusztrált képeskönyv a háziállatokról, a legkisebbeknek.
 

Verselgető: Plüsspuma

  2017.11.23. 02:57
1-3 éveseknek
PlüsspumaÍrta: Ambrózy Zsófi
Illusztrálta: Megyeri Annamária
Kiadó: Betűtészta, 2016
Oldalszám: 18

Egyévesként az élet csupa kaland!

Ebben a korban nincs finomabb dolog egy bögre fülénél. Egy nap telis-tele van felfedezésekkel, például hogy vannak nálunk kisebb és nagyobb gyerekek is. A járókánk a saját birodalmunk, ahol minden a miénk. Persze előfordul, hogy elveszik tőlünk kedvenc „rágókánkat”.

A bolti pénztáros, akár a legtöbb felnőtt, csuda érdekes. A gumiállatoknak menhelyet alapítunk, és ha orvososdihoz jönne meg a kedvünk, a legjobb játszótárs saját plüsspumánk. Persze egyvalamire mindennél jobban vágyunk: hogy Apa este hazajöjjön!
 

Verselgető: Puszi, nyuszi!

pagony.hu  2018.08.04. 00:38
Kárpáti Tibor - Puszi, nyuszi!Írta és illusztrálta: Káráti Tibor
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2016
Oldalszám: 26
 
Csoki, maki! Üdvöz, légy! Puszi, nyuszi!
Kárpáti Tibor fantáziája kiapadhatatlan, ha vicces köszönésekről és állatokról van szó.
 
Ebben a könyvecskében közel ötvenféle köszönést találunk, a szerző-grafikus zseniális rajzaival.
 

Verselgető: Ringató

  2020.10.10. 13:01
2-4 éveseknek
RingatóÍrta: Gazdag Erzsi
Illusztrálta: Reich Károly
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 40
Megjelenés: 2020. október 08.

Ring, ring, ring a nád, nádon ring a fészek. Nádirigó kisfia, aludj, álmodj szépet…”

Gazdag Erzsi verseinek olvasása közben valóban úgy érezheti a gyerek, hogy a kedves, meleg szó, a népdalra emlékeztető zeneiség bűvöletébe ringatja, a játékos kedv, az álmodozás vágyát ébreszti fel benne.

 

Verselgető: Szóhalászó

  2020.02.05. 11:51
2-4 éveseknek
Írta: Duba Gábor
Illusztrálta: Faltsz Alexandra
Kiadó: Móra Könybvkiadó, 2012
Oldalszám: 8
Kötés: lapozó
 
"Annyi szó van. Ilyen, olyan.
Kimondom őket boldogan.
A legtöbb vidáman táncol,
dalol, mint egy fülemüle.
De néhánynak igazából
nincsen se farka, se füle."
 

Verselgető: Városi állatok

  2018.05.23. 17:28
Demény Péter - Városi állatokÍrta: Demény Péter
Illusztrálta: Orosz Annabella
Kiadó: Gutenberg, 2017
Oldalszám: 12
Kötés: lapozó
 
„A porszívót, azt, tudja, kérem szépen,
békén kell hagyni mindig mindenképpen,
mert abban szüntelenül ott a morgás,
vén oroszlán, kit meggyötört a sok rács.
 
Érdekes ló a vasaló,
nem gyermek kezébe való,
kés, villa, olló, vasaló,
ez mégis milyen zavaró,
ha a kezembe nem való,
minek is van a vasaló?!”

Ilyen és hasonló titokzatos, zúgó, búgó, tejet melegítő, ruhát tisztáló élőlények népesítik be azt a teret, amelyben Demény Péter gyermekversének rejtett alanya – a világra rácsodálkozó kisgyermek – él. A versnyelv zeneiségével és a nyelvi humorral kiszámítottan játszó Városi állatok nem szokványos formában – lapozóként – jut el a gyerekekhez.

 

Verselgető: Virágról virágra, csillagtól csillagig - Régi és új gyerekversek

  2019.12.22. 13:00
1-4 éveseknek
Angela Koconda - Virágról virágra, csillagtól csillagigÍrta és illuaztráltaAngela Koconda
Fordította: Malomsoky Ildikó
Kiadó: CASPARUS KIADÓ
Oldalszám: 22

A gyermekek belső világa tiszta és érzékeny. Nyitottan, érdeklődéssel, szárnyaló fordulnak az őket körülvevő emberek és események felé.

Angela Koconda mesekönyve varázslatos, lágy rajzaival és a gyermekek világát hűen megragadó versekkel segíti megóvni, ápolni finomat formálódó lelküket.

A pasztell színvilágú, éles kontúrok nélküli rajzok arra ösztönzik a kicsiket, hogy gondolatban továbbrajzolják a képet, kibontakoztassák fantáziájukat. Ezt segíti a versek képszerűsége is, melyek egyszerűségükkel s természetes közvetlenségükkel azt erősítik a gyermekben, hogy a világ jó.

A képekhez méltóan a versek szövege kézírással került a könyvbe, hogy ezzel is megtartsuk a mesék varázslatos, élő közegét.
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?