OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
VARGA KATALIN GYEREKKÖNYVEI

Életrajza

gyermekirodalom.hu  2019.02.24. 22:16
 
 
Varga Katalin író mesekönyvei (Fotó: Cultura.hu)
 
„Négy gyermekem van. Ennek köszönhető végeredményben, hogy gyermekkönyveket is írni kezdtem, mert nem készültem gyermekírónak…” – vallja önmagáról Varga Katalin, a számos népszerű mesekönyv és ifjúsági regény szerzője.
 
Varga Katalin 1928. március 26-án született Budapesten. Közgazdásznak készült, de később az ELTE bölcsészkarán magyar szakos tanári diplomát szerzett. Kezdetben köztisztviselőként, majd könyvkiadói szerkesztőként dolgozott.
Főleg gyermek- és ifjúsági könyveivel lett népszerű, de verseskötetei, regényei is megjelentek. Harminc könyvét adták ki mostanáig. Meséit, gyermekkönyveit számos nyelvre lefordították, több regényéből film is született.
 
Irodalmi pályája költőként indult. Első könyve verseskötet volt, A megszökött gyermekkor címmel jelent meg 1960-ban. Később A második ég (1963), Az égő csipkefa (1966), A szavak száműzetése (1969) című verseskötetei mellett 1974-ben Árpa és gödölye című regényével prózaíróként is jelentkezett.
 

„Nem készültem gyerekírónak...” Beszélgetés Varga Katalinnal

Csokonai Attila  2019.02.24. 23:44
Varga Katalin mindenekelőtt költő, aki 1960 és 1988 között hat verseskötetet adott ki, író, akinek 1974 és 1981 között három regénye látott napvilágot. A nevét minden olvasni tudó hazánkfia ismeri, hiszen három olyan műnek a címlapján áll ott a neve, amelyeket iskolai segédanyagként az általános iskola első négy osztályában használnak: Gőgös Gúnár Gedeon, Mosó Masa mosodája és Én, te, ő. Természetesen ismerik őt mindazok, akik évtizedek óta a könyvszakmában dolgoznak, mert 1988-ban a Szépirodalmi Kiadó főszerkesztőjeként ment nyugdíjba.
 
Azóta visszavonultan, csöndben él, s alkalmasint ír is, verseket - természetesen. Sikeres gyerekkönyvei pedig újra megjelennek.
 
Gyerekkönyveinek száma közelebb van a húszhoz, mint a tizenöthöz. Van köztük kicsiknek szóló mesekönyv, mint az 1976-os első megjelenést követően éppen most újra kiadott Piskóta, van közöttük megfilmesítve is sikert aratott ifjúsági regény. Ezek majdnem mind a Móra Kiadónál jelentek meg. Amikor a könyvszakmában végbement a nagy átalakulás, Ön már nem volt ott: a Szépirodalmi Kiadó sajnos jogutód nélkül megszűnt.
 

A kesztyű

  2019.02.26. 09:14
1-4 éveseknek
Varga Katalin: A kesztyűKiadó: Santos, 2004
Oldalszám: 8
Kötés: lapozó
 
Kapcsolódó képVarga Katalin ismert meséje, amely többek között a Mosó Masa mosodájában is olvasható ebben a kiadásban önálló lapozgató formájában tartalmazza a legkisebbeknek szóló történetet.
 
Radvány Zsuzsa színes, hangulatos rajzai keltik életre az erdő apró állatait, a békát, a cinkét, a szarvasbogarat, a hangyát, a pockot.
 

A zöld torony

  2019.02.25. 00:38
9-12 éveseknek
Varga Katalin - A zöld toronyIllusztrálta: Zsoldos Vera
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 184

 
Zsuzsa, Zoltán és Péter kiskoruk óta elválaszthatatlan jó barátok. Van egy közös titkuk: a félig mesés, félig valóságos romvár, a zöld torony, ahol a Világ Titka rejtezik; itt fognak ők is berendezkedni, és romantikus kalandok várnak rájuk.
 
A költői képzeletű Zoltán építi legbuzgóbban közös ábrándvilágukat, mígnem az osztályban feltűnik Szilvia, és felrobbantja a baráti hármast.
A zöld torony egyre inkább elveszti varázsát, és végül a visszavonhatatlanul eltűnt gyermekkor jelképévé válik, de a megtépázott barátság, úgy tűnik, még helyreállhat.

Bonca

  2019.02.25. 00:25
8-10 éveseknek
Illusztrálta: Csuka Zsuzsa
Kiadó: Ciceró, 1997
Oldalszám: 187
 
Varga Katalin két kisregényét - Barátom Bonca és Legyél te is Bonca! - nyújtjuk át egy kötetben kis olvasóinknak.

Könyvünk főhőse Bence, a Nagy Vadász, akivel csodálatos dolgok történnek. Barátjával, aki magát miszter Doolittle-nek nevezi, afrikai expedíciót terveznek, és le akarják csapolni a Viktória tavat.

Miszter Doolittle eltűnik. Bence elnevezi Boncának és keresésére indul.

Eközben új barátokra lel, akiket mind Boncának nevez. Találkozik Madaras Boncával, aki már öreg, vak és a madaraival él. Életre szóló barátságot köt Bálinttal, a festővel, aminek a könyv második részében igen nagy jelentősége lesz, amikor színre lép Madaras Bonca rokonsága, köztük a szomorú kislány, Nóra.

Kaland, nagy képzelőerő, sokféle érzelem - leginkább az emberi jóság - jellemzik a hősöket, akiknek sorsa a lenyűgöző történet során mindvégig ébren tartja az olvasó érdeklődését.
A két könyv alapján néhány nagy sikerű ifjúsági filmek készültek.
 

ÉN, TE, Ő - Kalandok a szófajok birodalmában

  2019.02.24. 22:41
8-10 éveseknek
ÉN, TE, Ő Illusztrálta: Görög Júlia
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2018
Oldalsztám: 240
 
A Hókusz-Pókusz cirkusz Bergengóciába hajózik. A fedélzetén két híres ikerpár nézi a vizet: pitt és Patt, a bohóckölykök, no meg Dinó és Dóró, a két pompás oroszlán. A hajó sosem jut el Bergengóciába... viszont furcsábbnál furcsább szigeteken köt ki, a szófajok szigetein. A szavak hercegének birodalma ez, ahol az ármányos Kalamona gyakran bajt kever, hol eltünteti, hol elvarázsolja a szereplőket. Szerencsére talpraesett hőseink új barátaik segítségével túljárnak a varázsló eszén, kalandjaik során pedig megismerkednek a szófajokkal és a szavak toldalékaival.
 
Varga Katalin, a Gőgös Gúnár Gedeon és a Mosó Masa mosodája szerzője most a másodikos-negyedikes gyerekekhez fordul; fordulatos meséi, versei és rejtvényei a nyelvtan és a helyesírás megtanulását szórakoztató kalanddá változtatják.
 

Gőgös Gúnár Gedeon

  2019.02.24. 22:33
6-8 éveseknek
Gőgös Gúnár Gedeon Illusztrálta: K. Lukáts Kató
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Oldalszám: 93

A Gőgös Gúnár Gedeont szülők és kisiskolások nemzedékei ismerték meg. A mesék, versek zöme szándékosan hiányos betűkészlettel íródott, azért, hogy már azok az első osztályosok is önállóan olvashassák, akik még nem ismerik az egész ábécét.

A tartalomjegyzékben a mesék, versek címe mellett meg van jelölve, melyik hangzó tanításában és gyakoroltatásában segít az adott szöveg.

Ott, ahol külön hangzó nincs feltüntetve, az eddig megismerteket lehet ismételtetni. Reméljük, hogy a kis- és nagybetűket együttesen tanuló első osztályosok ugyanolyan örömmel forgatják majd a Gőgös Gúnár Gedeonnak ezt a változatát, mint a korábbi kiadások olvasói.
 

Kisbence

  2019.02.26. 09:07
3-5 éveseknek
KisbenceIllusztrálta: Kálla Nagy Krisztina
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2009
Oldalszám: 112

Egyszer volt egy kemence, belebújt a Kisbence...

Ezt az éneket természetesen te is ismered. Kisbencét azonban nem.
Varga Katalin népszerű gyerekkönyvének bevezető sorait még ma is sokan kívülről fújják. Mesehősének, Kisbencének története egykor nevetésre fakasztott gyereket és felnőttet egyaránt. A hajdani olvasó Kisbencével együtt tanulta meg, hogy miért nem lehet vendég a házigazda, mikor lesz az ember fóka, és hogy milyen a jó óvodás.
 
A kötet most új illusztrációkkal, ám humorából, tanulságaiból mit sem veszítve, a nosztalgia jegyében lát ismét napvilágot.
 

Kiugrott a gombóc...

  2019.02.26. 09:21
1-4 éveseknek
Illusztrálta: Papp Anikó Mira
Kiadás éve: Móra Könyvkiadó, 2008
Oldalszám: 12

"Kiugrott a gombóc a fazékbul,
utána a molnár fazekastul,
stul-stul-stul, fazekastul..."

Ebből a színes képeskönyv lapozóból megtudhatják a legkisebbek, hogy mi történt azután, hogy a gombóc kiugrott a fazékból.
A kiadvány Papp Anikó Míra rajzaival jelent meg.
 

Madzag és cimborái

  2019.02.26. 08:57
6 éves kortól
Madzag és cimboráiIllusztrálta: Damó István
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 64
 
A legtöbb könyv olyan, mint egy vendégség. A történet szereplői a házigazdák, az olvasó pedig a vendég. Most te vagy a vendég. Mégpedig egy puliházban, Madzagnál és Pamacsnál, az ikerkutyáknál.
Amíg náluk vendégeskedsz, megismered cimboráikat, a tigriscsíkos ikermacskákat és a csalanta Samut, a vadkacsafiókát. Miközben Madzagnak és cimboráinak a vendége vagy, látni fogod, hogy a bátorságot is tanulni kell, akárcsak az ugatást, az egerészést és a repülést. Látni fogod azt is, hogy milyen jó barátságban lehet a kölyökkutya a kölyökmacskával és a vadkacsafiókával is.
Reméljük, majd jól érzed magad az öt cimbora társaságában, de ne feledd a gyelmeztetést: A lábadat töröld meg! S meghívásunk köszönd meg!
 

Mosó Masa mosodája

  2019.02.24. 22:49
6-8 éveseknek
Varga Katalin: Mosó Masa mosodájaIllusztrálta: F. Győrffy Anna
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Eredeti megjelenés: 1968
Oldalszám: 93
 
A Mosó Masa mosodája az általános iskolák első osztályosai számára készült mesekönyv, amely a helyesírás fejlesztését célozta meg. Versek, mondókák, hosszabb-rövidebb mesék gyűjteményét tartalmazza az iskolai segédkönyv.

A könyv - mintegy a Gőgös Gúnár Gedeon című olvasó mesekönyv folytatásaként – a kisiskolások nyelvtanulását, illetve helyesírásuk fejlesztését segíti.

A mesék elég rövidek ahhoz, hogy az olvasással épphogy barátkozó gyerekek örömüket leljék bennük, és a fokozott figyelmet követelő betűzgetés mellett követni tudják a történetek fordulatait is.
 

Piskóta

  2019.02.25. 00:20
7-8 éveseknek
Varga Katalin: PiskótaIllusztrátor: Kállai Nagy Kriszta
Kiadó: Móra Kiadó
Oldalszám: 56

Hogy miért hívnak egy kislányt Piskótának?

Azért, mert kislány; ha nem is baba, aki piskótát majszol, de kicsi. És ha már nem akar kicsi lenni, ha egy elrejtett sziget felkutatására indul, ha már öcsikéje is van?
 
Nos, akkor már Júliának nevezik, már letesz a sziget felkutatásáról, hiszen az a legkisebbek szigete, ő pedig nagylány lett.
 

Tündérek éjszakája

  2019.02.25. 00:37
10-12 éveseknek
Varga Katalin - Tündérek éjszakájaIllusztrálta: Perlitzy Géza
Kiadó: Dovin, 1991
Oldalszám: 134 
 
Mi történik, ha Békakirályfi egy olyan kútba kerül, ahol sohasem akadhat rá a meséje szerint a királylány?
Ha Macskacicó nem jut ahhoz a három különlegességhez, amivel elnyerhetné egy királyfi kezét és általa megszabadulhatna macskabőrétől?
 
Ha Tövisdisznókirályfi merő szívességből lemond az őt megszabadító lehetőségről? Egyáltalán: kik ők? Mifélék? Kicsoda Földanya, Tűzkirály, Vízanya? Hogyan élnek?
Mit csinál Pirkadat hercege, Déli bábi, Szürkülethercegnő, Éjkirálynő?
 

Tündérforgó - Mesebeli időutazás a regék birodalmában

  2019.02.25. 00:37
8-11 éveseknek
Illusztrálta: Békés Rozi
Kiadó: Ciceró, 1999
Oldalszám: 188
 
Varga Katalin kötete rendhagyó meseregény. Főszereplője egy "igazi" tündérfiú, Karácsonyfi, aki végigjárja Tündérországot, és ezalatt nemcsak varázstudományokban, tapasztalatokban gyarapodik, hanem - hol rénszarvas vontatta szánon, hol ötszögű tojásból kikelt táltosparipán utazva - régi vagy távoli mitológiák, regék világában is megmerítkezik.
 
A történet fő motívuma tehát a tündérvilágba vezet, de ebben a birodalomban helye van a regevilág rekvizitiumainak, a természet csodáit mesébe emelő epizódok egész sorának. Így a könyv másik olvasatban mitológiák, regék alak- és mesekészletével tündérekkel, törpékkel, kőevő óriásgyerekekkel, boszorkánnyal és a magyar nép mesekincséből már ismert Tündér Ilonával, Árgirussal ismerteti meg a gyerekeket.
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?