AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT   0-4 éveseknek      4-6 éveseknek     6-10 éveseknek    Kiskamaszoknak (9-12)    Csak kamaszoknak
MIT OLVASSUNK?
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK
Kolibri Kiadó fényképe.

Gyűjtemények

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
TÜNDÉRMESÉK 5-10

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

AJÁNLÓ TÉMÁNKÉNT

  2017.09.06. 19:30
 
A rovatban több mint 100 klassszikus és kortárs tündérmese, meseantológia és meseregény ajánlóját olvashatjuk óvodás kortól kisiskolás korig. Mivel a tündérmesék két életkorra (5-6 + 6-8) is jellemző, ezért a fenti linkek segítségével átléphetünk az adott korosztály témáihoz.
 

A tündérmesék lélektanából

Ranschburg Jenő  2017.09.09. 14:18
Mi, felnőtt, komoly emberek, általában megrögzött realisták vagyunk. Pontosan tudjuk, hogy nincsenek csodák; a nap reggel feljön, este lemegy, ábrándozni néha lehet ugyan, de ebből megélni annál nehezebb.
 
Senki nem győzhet meg minket arról, hogy az üveggolyó - ha földhöz vágjuk - nem szilánkokra pattan, hanem soktornyú palotává változik, és már régen nem hiszünk a jótündérben, aki egyszer csak megjelenik és teljesíti három kívánságunkat.  Mégis: néha szorongunk a sötétben, megborzongunk, ha fekete macska szalad át előttünk az úton...
 

A varázs- vagy tündérmese

  2016.11.02. 13:35
„A tündérmesék lelkiál­lapotokat írnak le képek és akciók segítségével, képekre fordítva le az ember belső folyamatait" (Brun° Bettelheim).

A tündérmesékben nem meglepő, ha a szemétdombon fetrengő, bicegő vasderes egyszer csak beszélő táltos paripává változik, és a bajba jutott mesehős segítségére siet. Kettesben nem ijednek meg, ha egy-egy sárkány, boszorkány, vagy óriás akad az útjukba; a fontos az, hogy kiismerjék magukat a segítőtársak és ellenfelek között, s legyőzve minden gonosz erőt, a fiú elnyerje a királykisasszony kezét s vele a fele királyságot.

A tündérmesét legpontosabban Vlagyimir Jakovlevics Propp definiálta  A varázs­mese történeti gyökerei című tanulmányában, mégpedig a mese szerkezete felől (Propp varázsmesének hívja azt, amit a nemzet­közi kutatásban tündérmesének neveznek).
 
Sárkány„Varázs­mesék az olyan műfajú mesék, amelyek valamilyen kár vagy veszteség (elrablás, elűzés stb.) bevezetésével kezdődnek; vagy valami birtoklá­sának óhajával (pl. a király elküldi fiát a tűzmadárért); folytatódnak a hős otthonról való távozásával, segítőjével való találkozással, akitől mágikus tárgyakat kap, melyek segítségével a keresés tárgyát megta­lálja. A továbbiakban a hősnek az ellenséggel való találkozása (fő for­mája a sárkányküzdelem) szerepel, majd visszatérés és üldözés.

Ez a kompozíció gyakran tovább bonyolódik. A hős már visszatérőben van, amikor testvérei szakadékba taszítják. Ezután mégis megérkezik, ne­héz próbákon esik át, megnősül, és király lesz vagy saját országában vagy apósáéban.

Ez a rövid kompozicionális mag, amely igen sok és nagyon sokféle szüzsé alapját képezi".
 

TARTALOM (1)

  2017.12.14. 01:37
 

TARTALOM (2)

  2017.12.14. 01:37
 

A békakirály

  2017.09.09. 11:26
Grimm Testvérek - Pintyéné Krucsó Mária  (Szerk.) - A békakirály - Grimm mesék
Írta: Jakob Grimm – Wilhelm Grimm
Illusztrálta: Kricskovics Zsuzsa
Kiadó: Közgazdasági és Jogi, 1987
Oldalszám: 28
 
A tanulságos mese egy ígéret be nem tartásáról szól.
A hercegnő kizárólag önmagára összpontosít; semmi nem érdekli, csak a labdája. Nem érez semmit, amikor eltervezi, hogy meg fogja szegni a békának tett ígéretét, egyáltalán nem gondol rá, hogy annak mit fog ez jelenteni.
 
Minél közelebb kerül hozzá a béka testileg és személyesen, annál erősebbek lesznek az érzései, s ezáltal egyre inkább önálló személlyé válik...
 

A császár új ruhája

  2017.09.09. 11:27
Írta: Hans Christian Andersen
Illusztrálta: Füzesi Zsuzsa
Kiadó: Black&White
Oldalszám: 24

Hans Christian Andersen „A császár új ruhája" című meséjében olyan szolgákról ír, akik féltek őszinték lenni a császárhoz. Nem merték szemtől-szembe megmondani neki, hogy egy csaló csúnyán becsapta, hiszen semmiféle új ruhát nem készített neki, csak a pénzétől szabadította meg. Inkább hallgattak, és hagyták, hogy a császár csupaszon vonuljon végig a városon. Mígnem egy kisfiú kimondta azt, amit már addig is látott mindenki, csak mások miatt, félelmében hallgatott róla:

„A császár meztelen!"

Így tehát egy gyanútlanul megszólaló kisgyermek gondoskodott róla, hogy az igazság napvilágra kerülve futótűzként terjedjen tovább…
 

A csillagtellérok

  2017.09.09. 11:29
Grimm testvérek - A csillagtallérokÍrta: Jakob Grimm – Wilhelm Grimm
Fordította: Benedek Elek
Illusztrálta: Eve Tharlet
Kiadó: Venezia, 1993
Oldalszám: 26
 
A Grimm testvérek meséje egy nagyon szegény és árva kislány történetét mutatja be a gyerekeknek.
 
A meséből kiderül, hogy ha jó szívvel adsz, még ha az az utolsó ruhád, vagy az utolsó falat kenyered is, sokszorosan megtérül. Leginkább akkor, amikor nem is számítasz rá...
 

A csodafa

  2017.09.09. 13:28
Írta: Marianne Poncelet
Illusztrálta: Takács Mari
Fordította: Tóth Krisztina
Zenéjét szerezte: Orbán György
Kiadó: Csimota, 2007
Oldalszám: 48
 
Mese a zenélő csodafát nevelő kertészről. Akár a jól ismert Péter és a farkas történetét a mesét itt is zene kíséri, mely alkalmat nyújt, hogy már az óvódások is megismerkedhessenek a komolyzenével.
 
  
A történethez komponált szimfonikus mű a Nemzeti Filharmonikusok tolmácsolásában a CD mellékleten hallható, narrátor Mácsai Pál.
 

A csodálatos szemüveg

  2017.09.09. 14:31
A csodálatos szemüveg
Írta: Finy Petra
Illusztrálta: Herbszt László
Kiadó: Naphegy Kiadó Kft, 2011
Oldalszám: 58

A szemüveges kisfiú felfedezte, hogy a dolgok önmagukban nem jelentenek semmit, hanem mi tulajdonítunk nekik jelentést, és ha mindent a humor szemüvegén át nézünk, nemcsak jobbkedvűek, de gazdagabbak is leszünk – legalább néhány mesével.

Révész Emese

Vizuálisan újszerű metmorfózison esik át a város Herbszt László könyvében, a Csodálatos szemüvegben.

Finy Petra elbeszélésének hőse kicsi Kovács Áron, egy „igazi városi gyerek”, aki előtt egy varázsszemüvegnek köszönhetően a város új alakot ölt. Ami a szövegben egyszerű hasonlatok sora, az Herbszt László képein lenyűgöző képi látomás.

Az Erzsébet-híd dinoszaurusz csontvázzá alakul, az Alagút egy óriás tátott szája, a dunai hajók óriás fókák, a városmajori teniszcsarnok hatalmas béka, a Margit-hídon átmenő négyes-hatos pedig egy vaskos faágon kúszó kígyó.
 
A mese nem tesz mást, mint formát ad a gyermeki fantázia animikus, archaikus rétegének, amely képzeletében átlelkesíti, élőlényekké formálja a nagyváros épületeit, ily módon adva képi alakot szorongásainak.
 

A csúnya királyfi és a szép királykisasszony

  2017.09.09. 11:30
Írta: Benedek Elek
Illusztrálta: Rippl Renáta
Kiadó: Csimota, 2011
Oldalszám: 26

Benedek Elek meglepően modern meséje egy csúnya királyfiról, akit először kikosaraz a szép királykisasszony. Ám a királyfi furfangos módon, álruhát öltve, mégis elnyeri kezét.

A mese a hovatartozásról, a másságban rejlő értékekről, és ezek elfogadásáról szólnak. Teszik mindezt mesei környezetben, klasszikus motívumokkal - az ideológiai felhangokon, a mindenáron való tanulságokon és persze az Óperencián is túl.
 

A fenyőfa

  2017.09.09. 11:32
Hans Christian Andersen - A fenyőfa és más mesékÍrta: Hans Christian Andersen
 
A fenyőfa arról szól, hogy hőse képtelen az adott pillanatot élvezni, mindig valami másra vágyik. Fiatal fa korában hiába él boldog életet az erdő szélén, nyugtalanul, izzóan vágyakozik a nagyvilágba, a felnövésre.

Mégis nagyon fájdalmasan éri, amikor kivágják, hogy karácsonyfának vigyék. Bár mérhetetlen izgalomba hozza a karácsonyi dicsőség, nyugtalansága, izgatottsága miatt élete egyetlen karácsonyestéjét sem tudja élvezni.

Amikor kidobják a padlás egy sötét zugába, az odalátogató egereknek mesél életéről.
 

A fülemüle

  2017.09.09. 11:33
Írta: Hans Christian Andersen

A tanulságos mesében egy egyszerű, szürke kis csalogány volt a kínai császár legértékesebb kincse. Tisztán énekelt, vidáman szólt dala az éjszakában.

Az emberek azonban sokkal többre értékelték a műmadarat, ami ugyan szép volt, de nem tudott úgy dalolni, mint a valódi  - csak azt tudták, mi lesz a következő éneke. Egy ideig egyszerre daloltak, majd lassan megfeledkeztek a valódi csalogányról.

"Az igazi fülemüle a maga módján csattogta az énekét, a másik pedig rugóra járt."

A történet végén még próbára tették a műmadarat, de kudarcot vallott: nem volt képes elűzni dalával a halál sötétjét, nem tudta eloszlatni a császár félelmét...
 

A fűszerkatona - Hét földrész meséi

Finy Petra  2016.10.26. 21:57
A fűszerkatona
A fűszerkatona / Finy PetraÍrta: Finy Petra
Illusztrálta: Szegedi Katalin
Kiadó: Cerkabella, 2013
Oldalszám: 72
 
 
 
Hol fakad a fiatalság forrása?
Mit ajándékozott a citromtündér az embereknek?
Mivel jutalmazta meg a jaguáristen a piaci macskát?
Hogyan szelídítette meg a szerelmes lány a vad halakat?
Mi a rizsszellem titka?
Miért van a rénszarvasoknak angyalszárnyhoz hasonló agancsuk?
 
Finy Petra hét földrész ősmeséit írta meg e kötetben.
A mítoszok világát idéző történetekben istenek, varázslók, tündérek, szerelmesek, különleges állatok mesélik és teremtik újra a világot - és teszik mindezt fanyar bűverővel.
 

A hattyúk tava - CD melléklettel

  2017.08.08. 00:30
Írta: Tarbay Ede
Illusztrálta: Gyöngyösi Adrienn
Sorozat: Opera mesék
Kiadó: Holnap Kiadó, 2016
Oldalszám: 48 
 
 
Pjotr Iljics Csajkovszkij 1876-ban komponálta első balettjét, A hattyúk tavát.
 
A régi orosz népmesei ihletésű történet az igaz szerelemnek a gonosz bűverejét is legyőző hatalmát mutatja be.
 
A kötet a legifjabbaknak szóló klasszikus mese mellett ismeretterjesztő részeket is tartalmaz az idősebb olvasók számára, melyek bevezetnek Csajkovszkij és a balettmesterség világába is.
Tarbay Ede írását Gyöngyösi Adrienn kedves rajzai illusztrálják és A hattyúk tava – szvitet tartalmazó CD melléklet kíséri.
 

A Hétfejű Tündér

  2017.03.27. 16:11
8-9 éveseknek
A Hétfejű Tündér Írta: Lázár Ervin
Illusztrátor: Molnár Jacqueline
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 128
 

Ki tünteti el a lázrózsákat Juli arcáról? Milyen lesz az időjárás, ha két Reggel összeverekszik a Tejúton? Melyik a legrátermettebb szurkos kezű királyfi? És hány feje van valójában Csodaország Tündérének?

“Az Egér az Erdei Kocsma pultjánál ült, egy borral teli mogyoróhéjat tartott a kezében, és a csillagokról mesélt.” 
A hazudós Egér, az előkelő Okker család leszármazottja, a nemes Ultramarin, továbbá a Kék meg a Sárga mellett remekül egyénített mesefigurák, varázslatos szereplők lépnek színre Lázár Ervin meséiben.
Az igazságtevő Nyúl és társai közül egyik-másik ismerős a klasszikus állatmesékből, de a régi tanulságok ízig-vérig modern “hangszerelésben” jelennek meg; sok a humoros, groteszk elem a történetekben és a remek rajzokban egyaránt.
 

A holdbeli csónakos

  2016.10.31. 23:23
6 éves kortól
A holdbeli csónakosÍrta: Weöres Sándor-Berg Judit
Illusztrálta: Keresztes Dóra
Kiadó: Helikon, 2013
Oldalszám: 88

A Holdbeli csónakos az igaz szerelem és boldogság iránti vágyódásról, az útkeresésről szól. Jégapó fejedelem lánya, Pávaszem királykisasszony, Medvefia királyfi, a lapp trónörökös és barátaik számos mesés kalandba bonyolódnak utazásaik során, amelyek során körbejárják a világot, időn és téren át.

Weöres Sándor művét a kiváló gyermekíró, Berg Judit dolgozta át. A kötetet annak a Keresztes Dórának a grafikái díszítik, aki a Nemzeti Színházban nagy sikerrel játszott mesejáték látványterveit is készítette.

"Holdbeli csónakos, örök szerelmem, arany sajkádra vegyél fel engem. Sokat szenvedtem, sokat bágyadtam, a sötét erdőt könnyel áztattam. Eleget sírtam a földi porban, ölelj magadhoz a tiszta Holdban. Nem él a Földön, akire vágyok, holdbéli csónakos, te légy a párom."
 

A hosszú hajú királykisasszony

  2017.01.28. 09:30
4-8 éveseknek
A hosszú hajú királykisasszony

Írta és illusztrálta: Annemarie van Haeringen

Fordította: Csóti Magdaléna
Kiadó: Kiss József Könyvkiadó,  2016
Oldalszám: 24
 
Volt egyszer egy királylány, aki olyan dús és hosszú hajat hordott, ami végül már csak két nagy bőröndben fért el. Ezeket pedig egy erőművész hordozta őfelsége mögött.

A király így vigasztalta leányát:

- A szép haj a leány legfőbb ékessége!
 

A Hókirálynő

  2016.11.01. 21:01
Írta: Hans Christian Andresen
Illusztrálta: Vladyslav Yerko
Fordította: Sütő Gyömgyi
Kiadó: Canissa Kiadó
Oldalszám: 31
 
A dán származású Hans Christian Andresen (1805-1875) fagyosnak mondott meséje immár kétszáz esztendeje melegíti a szíveket. 
 
A csodás történet főszereplője a kis Gerda, aki útnak ered, hogy a Hókirálynő birodalmában megkeresse barátját, Kayt.
 
A könyv rajzait az ukrán rajzművész, Vladyslav Yerko készítette, aki 1962-ben született, a kijevi Művészeti Akadémián szerzett diplomát, és olyan művekért nyert elismerést, mint a Gulliver utazásai vagy a Hamlet. A Hókirálynő az első gyermekeknek szóló munkája.
 

A Kék madár

  2013.09.19. 23:08
9-10 éveseknek
Írta: Maurice Maeterlinck
Fordította: Tarlay Ede
Illusztrálta: Duschanek János
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 1987
Oldalszám: 24
 
"A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív."

Picture

A Kék madár valójában színdarab két felvonásban, ami számos sikeres szinházi feldolgozást megért itthon is, legutóbb a Vígszínházban játszották, ahol az alábbi rövid összefoglaló található:

A favágó gyerekeit, Tiltilt és Mitilt, karácsony éjszakáján meglátogatja az Alkonyi Tündér. A boldogságot jelentő kék madarat keresi beteg unokája számára. A gyerekek segítségét kéri. Ő is segít, szemfelnyitó gyémántja hatására életre kelnek a tárgyak - kipattannak szigorú kérgükből és lelküket mutatják. A Víz ragyogó, síró lány, a Cukor édeskés, mosolygó alak, a Kenyér puffogó, önérzetes férfi. A Fák, az Állatok öntudatra ébrednek. A hallgatásra kárhoztatott Kutya és Macska szavakba foglalhatja érzéseit.

 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNYEK
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

    MONDÓKÁK

 
 
 KÖNYVAJÁNLÓ

2/KISGYERMEKEKKOR (1-3)

 KÖNYVAJÁNLÓ

3/'MI EZ' KORSZAK (3-4)

  KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót