AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
Az év gyerekkönyve díj
AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT   0-4 éveseknek      4-6 éveseknek     6-9 éveseknek    Kiskamaszoknak (9-12)    Csak kamaszoknak
CÍMOLDALAK

 

 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Március
HKSCPSV
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
CSAK KAMASZOKNAK

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Téma szerint

  2017.02.16. 14:15
 

Janne Teller művei a Scolar Kiadótól

  2015.07.20. 16:27
 
A közgazdász végzettségű Janne Teller a kilencvenes évek közepéig az ENSZ és az Európai Unió gazdasági és politikai tanácsadójaként dolgozott, egyik fő szakterülete a konfliktuskezelés volt. Munkája során olyan veszélyeztetett térségekben tevékenykedett, mint Tanzánia, Mozambik vagy Banglades. Az írás miatt azonban 1995-ben hátat fordított addigi életének. Első regénye, a modern északi saga stílusában íródott Odin szigete 1999-ben jelent meg.
A Semmi című kötet 2000-ben robbant be, és kavart viharokat: Dániában több iskola egészen egyszerűen nem volt hajlandó az órai anyagba beemelni a könyvet. A jég akkor tört meg, amikor 2001-ben a kötet elnyerte a dán kulturális minisztérium Gyermekkönyv-díját – azóta a Semmi kötelező olvasmány a dán iskolákban.
 

Rázós témákról - csak kamaszoknak!

  2017.04.07. 11:09
Kamaszoknak, fiatal felnőtteknek szóló könyvekkel foglalkozó kiadók szinte egytől-egyig elindították a maguk sorozatát vagy kialakítottak egy brandet, hogy célzottan a rázósabb témákkal foglalkozzanak. 
 
Móra Kiadó 2011-ben indított Tabukönyvek sorozatának darabjai egy-egy konkrét témára fókuszálnak. Családon belüli erőszakkal kezdték a sort, de volt szó a kerekesszékesek világáról, tanár-diák szerelmi viszonyról vagy éppen a kamaszkori öngyilkosságról. Dóka Péter elmondta, hogy az első könyvvel ( B.T. Hanika: Soha senkinek) nagyon magasra tették a lécet, utána már oda kellett figyelni, hogy a témák keménységben, illetve feszültség tekintetében is tartsák ezt a szintet.

Más a helyzet a Kolibri Kiadónál, hiszen ahogyan a főszerkesztő, Balázs Eszter Anna mondta, náluk sokkal szerteágazóbb, honnan válogatnak be köteteket a Magasfeszültség címmel ellátott sorozatukba, többek között a magyar ifjúsági thriller megteremtésével is kísérleteznek, ami a kategória nevével ugyan könnyen összeegyeztethető, de nem kifejezetten tabutéma feldolgozását ígéri. Jellegzetes tabukönyvre is hozott példát, Sara-Cohen Scali Max című regényét, melyben egy a Lebensborn-program keretében született kisfiú ír (fiktív) naplót.

Tilos az Á könyvek érdekes ötlethez folyamodott: nem ők próbálnak az iskolába bejutni, hanem a tanárokat hívják el magukhoz, s workshopokat tartanak számukra. 
 
A program sikeresnek mondható, s a felmerülő kérdésre, hogy a kínálatból végül is milyen témát is válasszon egy tanár, a kiadó válasza, hogy amelyikkel maga is szivesen foglalkozik, mert ezáltal válhat ő is hitelessé a könyv tanórai feldolgozása során.
 

"Magasfeszültség" könyvek a Kolibri Kiadótól

  2015.07.20. 16:47
Olyan irodalmi alkotásokra kerülnek rá a speciális, kolibris Magasfeszültség emblémák, melyek kényes témákat járnak körül, izgalmas, újszerű nyelven íródtak, vagy épp nézőpontjuk tér el a megszokottól.
 
Ezek a könyvek úgy hatnak, akár a valóságbeli magasfeszültség, melyet a transzformátorok – jelen esetben az olvasmányélmények – kisebb feszültséggé alakítanak. Feldolgozzák, de legalábbis továbbgondolásra ösztönözik az adott problémát.
 

Móra tabukönyvek

  2017.04.07. 11:15
TABU könyvek

A sorozat kötetei elhallgatott  témákról, kényes kérdésekről, megrázó történetekről szólnak, többek között családon belüli erőszak, pedofília, iskolai erőszak, tanár-diák viszony, fogyatékossággal élők.

 

Gyere és beszélj!

pagony.hu  2018.03.08. 02:53
youMelyek a mai kamaszok leggyakoribb problémái?
Szerinted melyik az a három legnagyobb probléma, amivel egy 21. századi kamasznak meg kell küzdenie?

Wéber Anikó (író, újságíró, pedagógus)
 
"Nagyon nehéz erre válaszolni, mert szerintem más problémákkal néz szembe egy 11, 15 vagy 17 éves kamasz. Vannak persze tipikusan 21. századi problémák, mint az internetes zaklatás. Míg korábban a diák egy kisebb, zárt közösség céltáblájává vált, addig ma akár több ezren láthatják, mit gondolnak, posztolnak róla a többiek. Ráadásul, ha a szó el is száll, az interneten ott marad az írás, videó, kép, még nagyobb fájdalmat okozva az áldozatoknak."
 

VÉSZKIJÁRAT sorozat - Tilos az Á

  2017.12.12. 04:02
Te kerested a bajtA Tilos az Á Könyvek kemény témákról, gyakran láthatatlan problémákról szóló regényei. A problémád olyan, mint egy szoba, ahová be vagy zárva. De van kijárat, csak tudnod kell, hol keresd. A vészkijárat sokszor ott van egy karnyújtásnyira. Annalisa Strada: Két rózsaszín csíkVészkijárat lehet egy felnőtt, egy barát, egy testvér, de akár egy könyv is.

Neal Shusterman: Az óceán mélyénA Vészkijárat-könyvek arra hivatottak, hogy felhívják a figyelmet azokra a láthatatlan problémákra, amelyek bármelyikőnkkel megtörténhetnek, és amelyek sajnos sokszor meg is történnek, valamint olyan témákat vesznek elő, amelyekről még mindig úgy érezzük, tabu beszélni.

Vészkijárat mindig, mindenhol van, keresd meg!

 

Tilos az Á Könyvek

  2015.07.20. 16:26

Eddig megjelent ifjúsági művek könyvrészletekkel>>

A Pozsonyi Pagony Kiadó 2013-ban volt 12 éves, s vele együtt felnőtt egy generáció, akik már többre vágynak, mint a mesekönyvek világa. A Kiadó ezért indította útjára a Tilos az Á Könyveket, melyekkel a 12 év feletti és young adult korosztálynak szeretne minőségi, kortárs műveket felsorakoztatni. (A Young Adult magyarul az ifjúsági irodalom, vagyis 12-18 éves korosztálynak szóló könyvek.) Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője arról mesél, miért is fontos, hogy új irányt vegyen az ifjúsági irodalom.

A Tilos az Á Könyvek felépülő világa egy új típusú felelősséget jelent. Egy új generáció számára adnak ki könyveket - azoknak, akik a legérzékenyebb korban fogják őket olvasni. Ezek a kiskamaszok, kamaszok, fiatalok szinte falják a könyveket és keresik az új hangot, témát, és szívesen olvasnak mindarról, ami az adott órában és percben foglalkoztatja őket.
(gyermekirodalom.hu) 

Tíz tabudöntő könyv tízen túliaknak

Both Gabi  2016.03.15. 01:20
Hogy miért tabudöntők?

Mert csupa olyan ügyet dolgoznak föl, amelyek – ha tetszik, ha nem – az életünk részei, de nem szeretünk vagy nem szoktunk róluk beszélni. Alkoholizmus a családban, kirekesztés, erőszak, betegség, halál, reménytelenség…

 

Nem kell megijedni ezektől a témáktól, hiszen párbeszédre sarkallnak, empátiát szülnek, érzékenyítenek. Az a legjobb, ha a gyerekeink után, mi is elolvassuk ezeket a könyveket. (A sorrend véletlenszerű.)
 

Piknik könyvek

  2016.08.05. 12:12
Húszegynéhány évvel ezelőtt élte fénykorát az akkori magyarországi ifjúsági könyvkiadás zászlóshajójának is tekinthető Piknik sorozat. A korombeliek nyilván még emlékeznek erre a szériára, mely a Szovjetuniótól az Egyesült Államokig mindenhonnan emelt át értékes műveket. 
A Piknik könyvek Feleki Ingrid szerkesztésében és Maurer Dóra sorozattervei alapján, a Móra Könyvkiadó gondozásában jelentek meg 1985 és 1990 között.
 
A PIKNIK KÖNYVEKBEN az akkori kortárs külföldi szerzők ifjúsági művei jelentek meg, melyek jelenleg csak antikváriumi példányként kaphatóak, ezért könyvtárból érdemes kikölcsönözni.
 

VÁLOGATÁS - 2011 legjobb ifjúsági könyvei a Csodaceruza ajánlásával

  2016.07.26. 21:57

10-12 éveseknek:

Családcsere  Jeff Kinney: Egy ropi naplója 4. – Kutya egy idő  Ez Párizs  Neil Gaiman: Farkasok a falban

Kosársuli  Nem vagyok Samu Fredrik Skavlan, Unni Lindell: Rém Rozi és a hetedik csillag - A második igazság   Szép kis család!   Válasz és Kérdés

 

VÁLOGATÁS - 2013 - Nehéz témák a kortárs ifjúsági irodalomban

  2016.07.26. 15:23
Vajon hogyan lehetne definiálni az ifjúsági irodalmat, mi jellemző egységesen ezekre a könyvekre, vagy vannak-e egyáltalán ilyen jegyek és érdemes-e kategorizálni?

A kortárs ifjúsági könyvek elsősorban kamaszoknak szóló, célzott tartalommal íródott, alkalmazott irodalmi alkotások.

Megszólítják a közönségüket, aktuális és tényleg az életükben jelen lévő problémára próbálnak reagálni, megoldást találni. Emiatt a könyvek nagy része, az életkori sajátosságokhoz kapcsolódó problémákat dolgoz fel, így kerülnek kereszttűzbe azok a nehéz témák, melyeket a tinédzser nem a szülő vagy a tanár segítségével szeretne feldolgozni.

Ilyen kényes kérdések például a hatalom, vagy a gyűlölet, az agresszió és egyéb negatív érzelmek, vagy a szexualitás nyomán kialakult, sokszor húsbamaróan őszinte történetek.

Mely könyvekről van szó pontosan?
 

VÁLOGATÁS - 2014 legjobb ifjúsági könyvei

  2016.07.26. 14:11

VÁLOGATÁS - 2015 - REGÉNYEK / SOROZATOK – 14+

  2016.07.26. 14:15

regeny2

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót