OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MAGASFESZÜLTSÉG
MAGASFESZÜLTSÉG : A Hold legsötétebb oldala

A Hold legsötétebb oldala

https://olvassbele.files.wordpress.com/2014/03/gardner_a-hold-legsc3b6tc3a9tebb-bor180.jpgÍrta: Sally Gardner
Fordította: Pék Zoltán
Illusztrálta: Julian Crouch
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 282

"Káprázatos, borzongtató, lélegzetelállító. Tökéletes." - Meg RossoffSally Gardner megdöbbentő regénye egy kegyetlen világban játszódik. Standish Treadwell - akinek különböző színűek a szemei, és diszlexiája miatt nem tud írni-olvasni sem - egyetlen barátjával, Hectorral átmászik a várost körülvevő fal túloldalára, és rájönnek, mit rejteget előlük az Anyaföld.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a két kamasz rájön egy óriási titokra, ami kapcsolatban van a Holdra szállással, az életük veszélybe kerül.

 

Száz nagyon rövid fejezet, tökéletesen egyedi elbeszélésmódban, mely szinte végighajszolja az olvasót a történeten, mert egyszerre izgalmas és sötét humorú, lakatlan és borzongtató, gyöngéd és elragadó. A Hold legsötétebb oldala eredeti és megindító történet, melyben a barátság és a bizalom az igazi fegyver.

Sally Gardner Londonban nőtt fel, ma is ott él. Gyerekként maga is megküzdött a diszlexiával, egészen 14 éves koráig nem tanult meg sem írni, sem olvasni. Ikrei születése után kezdett regényeket publikálni, melyek a mágikus és történelmi realizmus egyedi keverékei, stílusuk és témájuk kihívás az olvasóknak, akiket beszippant az általa teremtett világ.
 
Sally szenvedélyesen hiszi, hogy a fiatal olvasókat inspirálni és szórakoztatni kell a könyvekkel, mint ahogy azt A Hold legsötétebb oldala is bizonyítja, melyet számos díjjal tüntettek ki.
 
Kelly és Lupi olvas blog

Sally Gardner megdöbbentő regénye egy kegyetlen világban játszódik. Standish Treadwell - akinek különböző színűek a szemei, és diszlexiája miatt nem tud írni-olvasni sem - egyetlen barátjával, Hectorral átmászik a várost körülvevő fal túloldalára, és rájönnek, mit rejteget előlük az Anyaföld. Attól a pillanattól kezdve, hogy a két kamasz rájön egy óriási titokra, ami kapcsolatban van a Holdra szállással, az életük veszélybe kerül.

Száz nagyon rövid fejezet, tökéletesen egyedi elbeszélésmódban, mely szinte végighajszolja az olvasót a történeten, mert egyszerre izgalmas és sötét humorú, lakatlan és borzongtató, gyöngéd és elragadó. A Hold legsötétebb oldala eredeti és megindító történet, melyben a barátság és a bizalom az igazi fegyver.

Sally Gardner Londonban nőtt fel, ma is ott él. Gyerekként maga is megküzdött a diszlexiával, egészen 14 éves koráig nem tanult meg sem írni, sem olvasni. Ikrei születése után kezdett regényeket publikálni, melyek a mágikus és történelmi realizmus egyedi keverékei, stílusuk és témájuk kihívás az olvasóknak, akiket beszippant az általa teremtett világ. Sally szenvedélyesen hiszi, hogy a fiatal olvasókat inspirálni és szórakoztatni kell a könyvekkel, mint ahogy azt A Hold legsötétebb oldala is bizonyítja, melyet számos díjjal tüntettek ki.
 
Az első gondolat, ami eszembe jut a könyv olvasása után, hogy ezt bizony minden kamasznak olvasnia kell, sőt a felnőtteknek sem ártana. A könyv szerkesztése egyedülálló, 100 rövid fejezetre van osztva, rajzokkal tűzdelve, ami egy külön történet (légy, patkány, egy üveg méreg és férgek szereplésével), de persze szorosan a könyv mondanivalójához tartozik. Ez a 100 fejezet, némelyik csak fél-egy oldal, egyszerűen arra sarkalja az olvasót, hogy ne hagyja félbe az olvasást, az oldalak pörögnek  letehetetlenül.

Egy alternatív világban vagyunk, 1956-ban, ahol a társadalom leginkább a sztálinista világra emlékeztet, agymosó oktatással és propagandával. Az erőszak állandóan jelen van, folyamatos a katonai ellenőrzés, a tanárok némelyike élvezettel bünteti fizikai bántalmazással a tanulókat. 

Narrátorunk a 15 éves Standish Treadwell, aki többféle szempontból kilóg a társai közül, diszlexiás, nem tud írni és olvasni, ráadásul külsőségekben is eltér a szabványtól: egyik szeme  kék, a másik barna.

Az Anyaföld célja meghódítani a Holdat, és katonai támaszpontot létesíteni a felszínén, hogy az ellenség felé támadást indíthassanak. Az emberek egy része azonban meg van győződve arról, hogy ez lehetetlen küldetés, földalatti ellenállási mozgalmat indítanak. Akik lelepleződnek, vagy csak a gyanú árnyéka is felmerül, azokat végleg eltüntetik, jobb esetben átnevelő táborba kerülnek, ami gyakorlatilag a lassú halál megfelelője.

Standish a nagyapjával él a Hetes Körzetben, szülei egy évvel ezelőtt "tűntek el". Az iskolában folyamatosan szekálják, bánják a különbözősége miatt, ezért hatalmas változást hoz az életébe, amikor összebarátkozik a szomszédba költöző család fiával Hectorral. Együtt tervezik el, hogy űrhajót építenek és eljutnak a Juniperre, ahol végre békében szabadon élhetnek, félelem, éhezés és fájdalom nélkül.  Hector tökéletesen elfogadja és megérti Standish-t, aki végre átélheti az igaz barátság érzését.

Amikor Hectort és családját elviszik, mert túl sokat tudnak a Hold küldetésről, Standish elhatározza, hogy megkeresi és megmenti a barátját, és megpróbálja leleplezni az egész hazugságot.

Az írónő megérdemli az elismerést, létrehozott egy olyan főhőst, aki teljesen más mint az átlag, mégis minden szava értelmet sugároz, szellemes, elgondolkodtató. Gazdag képzeletvilággal rendelkezik, és hiába becsülik alá az iskolában, intelligencia terén veri a többieket.

Sally Gardner

A másik nagy érdeme az írónőnek maga a történet, mert szerintem nincs olyan olvasó, akit ne érintene meg valamilyen szempontból. Elvarázsol, megrémít, ámulatba ejt és reménnyel tölt el egyszerre. A nyelvezet nagyon tetszett, gondolom ebben nagy érdeme van a fordítónak is, minden esetre tökéletesen hangzanak a mondatok, a káromkodás, csúnya szavak kellően tompítva vannak. 

Remeknek tartom, hogy egyre több hasonló könyv jelenik meg ennek a korosztálynak, amiknek témája, mondanivalója elüt a megszokott,  átlagos young adult történetektől. Kíváncsian várom a Kolibri Kiadó Magasfeszültség sorozatának további újdonságait. 

Összességében ez egy olyan könyv, amit nemre való tekintet nélkül, szívből ajánlok a 12-99 éves korosztálynak, akiknek jelent valamit a családi kötelék, a szeretet, a barátság a bátorság, mindenképpen az újraolvasós polcon a helye.

 

 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót