OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2023. Február
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : Az ügy-sorozat - A tesó-ügy, A doki-ügy - Az ovi-ügy

Az ügy-sorozat - A tesó-ügy, A doki-ügy - Az ovi-ügy

  2016.12.02. 15:36

Írta: Finy Petra
Illusztráta: Levente Tani 
Kiadó: Pozsonyi Pagony
 
A tesó-ügy
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 48
 
Emma elmeséli nektek, mi is az a tesó-ügy. Érthető, "gyermeknyelvi" stílusban tájékoztató mesekönyv a tesó érkezéséről, annak a szemszögéből, akit ez legjobban érint, vagyis a nagytesóéból.
 
 
Szoptatás és bőgő kisbaba, hatalmi harcok és közös játék – mindez meg van Finy Petra tesó-ügyében.

 


A könyv első felében a terhesség a téma: hiszen már ekkor megváltozik az anya, és szó szerint szinte kitúrja az öléből a nagyobb gyereket a kisebb. A középpontban az áll, hogy hogyan lehet a testvért beilleszteni a családba - a nagyobb gyerek szempontjából. Emma mulatságos hangnemben, szóviccszerű elszólásokkal tarkítva, de nagyon is racionálinsan mérlegeli az előnyöket és a hátrányokat: ugyan anya nem tud oviba vinni, de apa vesz útközben fagyit stb. A tesónak is megvannak a maga hátrányai, a bőgéstől a mászós korszak rombolásán át a központi szerep átvételéig. De az előnyei is: mindig van kivel játszani, van, aki felnéz rá, akinek ő a legesleg. Örökre.

Finy Petra stílusa pedig a felnőtteket is elszórakoztatja: a hétköznapi apróságok kicsit megcsavart leírása, a lényegtelennek tűnő részletek kiemelése egy-egy eltalált hasonlattal. Ráadásul a szokásos bájolgás helyett realistán és ironikusan láttatja a kistestvéres mindennapokat. Ugyanakkor a hároméves elbeszélő megmarad azon a szinten, amit az egykorú olvasók is értenek és értékelnek. A színes, minimalista, humoros rajzok is segítenek fenntartani az érdeklődést a korosztályhoz képest elég hosszú könyvön keresztül.
 

A doki-ügy

Kiadás éve: 2010
Oldalszám: 48
 
A tesó-ügy után ismét egy hasznos és nagyon humoros útmutató kicsiknek: az óvodás Emma ezúttal arról mesél, milyen dokikkal találkozhatnak a gyerekek, a házorvostól kezdve - Emma bárányhimlős, Eszter szemüveget kap, Lulu eltöri a kezét - a fogorvoson keresztül a fül-orr-régészig -, sőt, az állatorvos munkáját is bemutatja.
 
 
Fontos kérdés egy gyermek, család életében, ha orovoshoz kell vinni a kicsit.  Petra pedig nagy-nagy szeretettel és sok-sok humorral tudja mindezt előadni, amolyan pszichológus módszerrel meséli el a problémamát.

Kistestvér születik, oviba kerül a gyerek, beteg, kóházba kerül, fáj a füle, nem szeret aludni, nem szeret enni, válogatós – Petrának mindenre van ötlete. 

Petra stílusa nem asszonyos, nem didaktikus, sőt, mi sem áll távolabb tőle a didaxisnál – inkább gyerek lesz megint, és kerek-perec kimondja azt, amit gondol. Persze, óhatatlanul, ez a gyerek többet tud, mint egy valódi gyerek, hiszen felnőtt – és ezért ez a vicces, kevert stílus, kimeríthetetlen fantáziával és nyelvi leleménnyel, sok felnőttesen bölcs és gyermekien naiv (vagy fordítva?) meglátással.

A doki-zöld kötet igazi kézikönyvkönyvként használható, minden olyan orvos és betegség megtalálható benne, akivel-amivel gyermekünk jó eséllyel találkozni fog – és nagyon reméljük, segíteni tud abban, hogy ne (vagy legalábbis ne annyira) féljenek az orvosoktól.

Az ovi-ügy

Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2009
Oldalszám: 48

"Szia, Emma vagyok, és a tesó-ügy után megint el szeretnék Neked mesélni valamit. Erről az ovi-dologról lenne szó. Mert azért ez sem annyira sima ügy, mint azt gondolná az ember."

Finy Petra - a testvérszületés után - most azt mutatja be frappánsan, viccesen és mély gyerekismerettel, hogy mi minden jó az oviban, mi okozhat problémát, és mi az, ami után majd bátran vágyakozhat a kistesó.

Ügyes légy! – mondjuk szorongva gyermekünknek, amikor – nem kevés fájdalommal a szívünkben – először hagyjuk ott az óvodában. Finy Petra könyve jól előkészíti a nehéz terepet az ilyen és ehhez hasonló mondatokkal:

„Hamar kiderül ugyanis, hogy az óvó néni csak gyerekekre vigyáz. Anyukák felügyeletét sajnos nem vállalja, ezért anyukádnak is el kell mennie onnan.

Te pedig ott maradsz egyedül.”

Az „ügy”-es sorozat kötetei méltán lettek népszerűek, hiszen mindennapi, olykor nehezen kezelhető problémákat világít meg a gyermek és a szülő szempontjából. Ráadásul remek humorral és sok nyelvi leleménnyel tárja elénk a reális helyzeteket.

A képek Tommaso Levente Tani „ügy”-ességét dicsérik. Rendkívül kifejező képi világa az óvodáskorúak számára is könnyen kódolható.

A könyv szorongáscsillapító hatása garantált. Noha a könnyeket valószínűleg nem lehet megúszni óvodakezdéskor, mégis szép, hasznos és vicces könyv született egy nehéz ügyről óvodáskorúak és szüleik számára.


 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!