OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ
AZ ELSŐ NÉGY ÉV: MESEKÖNYVAJÁNLÓ : A madárijesztők esküvője

A madárijesztők esküvője

  2018.06.14. 22:21

2-4 éveseknek
A madárijesztők esküvőjeÍrta: Julia Donaldson
Illusztrálta: Axel Scheffler
Fordította:
 Papp Gábor Zsigmond
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2018
Oldalszám: 32
 
"Két madárijesztő, Rozs Réka s Zab Bence
Mindennap a madarakat ijesztette.
És mivel szerették egymást nagyon régen,
Bence egy nap így szólt:
– Légy a feleségem! 
Csodás esküvőnk lesz, olyan, amit senki
Soha az életben nem fog elfeledni.”
 
Drukkoljunk Rékának és Bencének, akét madárijesztőnek, hogy ebben a kalandos, megható és vicces történetben minden úgy sikerüljön, ahogy elképzelték.
 
Ovis szerelem - vicces versben elbeszélve

 

donaldson.jpgJulia Donaldson a kortárs angol gyerekirodalom egyik legmeghatározóbb karaktere. Totyogóknak szóló versesmeséit már nem csak a szigetországban, de számos más európai országban is betéve tudják a gyerekek és szülők, történeteit megfilmesítik és színre viszik, a figurák pedig plüssfigurákként vagy ujjbábként, esetleg farsangi bulik kedvenc jelmezeiként köszönnek vissza.
 
De vajon mit tud Donaldson, amivel ennyi családot elvarázsolt?

Kétségtelen, hogy a szerzőnő legnagyobb erénye a gyermeki fantázia, aminek a segítségével megalkotja szeretnivaló karaktereit, és végtelenül humoros történeteit, de nem mehetünk el amellett sem, hogy minden meséjében van egy kis csavar, amitől a klasszikus felépítésű történetek, archetipikus szereplők igazán maiként hatnak. A sárkány, akinek nem megy a sárkánykodás, a királylány, aki inkább orvos lenne, a jóságos boszorkány, vagy a szerető családapa, Bot Benő mind-mind azért ragadtak meg az emlékezetünkben, mert van bennük a megszokott szereplőkhöz képest valami plusz. A szövegek rövidsége és a cselekmény egyszerűsége nem megy a karakterek kidolgozottságának rovására, többek között talán ez lehet az oka, hogy annyira népszerűek a történetei színdarab formában is.

A gyerekeket könnyen magukkal ragadják ezek a versesmesék, mert az egyszerű rímek és humoros sorok sok-sok ismétléssel játszanak, amelyek nem csak a szöveg, de a cselekmény szintjén is jelen vannak.


Julia Donaldson lapozói azonban nem lennének teljesek Axel Scheffler illusztrációi nélkül. A krumpliorrú, kikerekedett szemű figurák már önmagukban is viccesek, egy-egy jól eltalált, precízen megrajzolt arckifejezés vagy mozdulat pedig egyenesen nélkülözhetetlen ezekhez a történetekhez. Scheffler illusztrációi a legapróbb részletekig izgalmasak, sokszor olyan elemeket is felfedezhetünk, amelyek nem kapcsolódnak szervesen a történethez: egy meglepett vakond, egy kukucskáló borz, vagy egy krumpliorrú pillangó megjelenése külön humorforrás a mesén kívül is. Észrevettétek már, hogy néhány lapozóban felbukkan a Graffaló is egy-egy kis rajz erejéig?

Legújabb közös meséjük A madárijesztők esküvője a korábbi történetekhez híven szintén egy hihetetlenül aranyos, vicces mese, Papp Gábor Zsigmond pedig – ahogyan azt megszokhattuk – fantasztikusan ülteti át magyar nyelvre Donaldson humorát. A történet szerint Rozs Réka és Zab Bence, akik rég óta együtt madárijesztősködnek egy farmon, egy nap úgy döntenek, összeházasodnak. Ehhez azonban szükségük van egy pár dologra, például szép tollruhára, csengőre, virágokra – szóval mindenféle esküvői kellékre. Szép lassan össze is gyűjtögetnek mindent, már csak a virág hiányzik, úgyhogy Bence nekiindul, hogy a béka, a csiga és a méhecske segítségével virágot szerezzen, de itt jön a csavar: míg távol van, a gazda új madárijesztőt állít a helyére, a galád Árpa Árpádot, aki kelletlen kivagyiságával próbálja elcsábítani Rékát. Vajon mi lesz a történet vége, időben visszaér Bence a hosszú útról? Réka hogyan kezeli az öntelt új madárijesztőt?

Gyerekkönyvekben nem túl gyakori, ha szerelemről van szó, pedig szinte minden élethelyzetre van már egy könyv. Ovikezdés, tesószületés, ottalvás, kirándulás – a sort a végtelenségig folytathatnánk, de az óvodáskori szerelemről nem sok szó esik, pedig ez egy nagyon jellemző jelenség. Otthonról kikerülve az óvoda a gyerekek első találkozása a világgal, sok-sok inger és impulzus éri őket, és néha bizony tiszavirág életű szerelmek is szövődnek, amik jórészt fogócskából és egy-egy pusziból állnak, mégis nagyon fontos állomásai a gyerekek életének, amelyekről érdemes beszélgetni. Ez a könyv tökéletes alapja lehet egy ilyen beszélgetésnek, hiszen két madárijesztő egymás iránti szeretetéről, szerelméről és kitartásáról szól, ahol még egy kellemetlen harmadik fél is színre lép.

https://www.pagony.hu/resources/images/e9/77/z0/03illusztracio.jpg

A madárijesztők esküvője tökéletesen illeszkedik a Donaldson-kötetek sorába, hiszen ez is egy klasszikus helyzet újszerű megvilágításban. Nem csak azt mutatja be a gyerekeknek, hogy fellengzősséggel, kivagyisággal és mások megalázásával nem lehet mások szeretetét és figyelmét megvenni, hanem arra is rávilágít, hogy a véleményünk mellett igenis ki kell állni, és nemet kell mondani, ha valaki ránk akar erőltetni valamit, amit mi nem szeretnénk vagy rosszat tesz nekünk.

Maga a cselekmény egy klasszikus szerephelyzetet dolgoz fel, ahol a lányt meg kell menteni, mégis Réka hozzáállásából láthatjuk, hogy nem az elfogadás az egyetlen opció, fontos, hogy a véleményünknek hangot adjunk.

Donaldson történeteinek mindig aktuális mondanivalója most is a sorok között rejlik, és éppen ettől lesz igazán maradandó a tanulság.

 Forrás: pagony.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?