OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Wan-Wan és a kacagóvirágok

Wan-Wan és a kacagóvirágok

  2017.04.19. 14:34

Nyilasi Judit - Wan-Wan és a kacagóvirágokÍrta: Nyilasi Judit
Illusztrálta: Agócs Írisz 
Kiadó: Pongrác Kiadó, 2010
Oldalszám: 40
 
Wan-Wan egy hatalmas és kövér sárkány, aki ugyan tud tüzet okádni, de nem szeret, aki cseppet sem félelmetes, mert jóformán csak akkor hagyja el az otthonát, ha nagyon muszáj. Ugyanis nagyon dadog, ezért fél, hogy a többiek kigúnyolják.

Szerencsére akad egy jó barátja, Leperke, az eperlepke, akit cseppet sem zavarja, ha társának nem sikerül hiba nélkül elmondania egy mondatot. Ó viszont éppen akkor betegszik meg, amikor Wan-Wannak kertészvizsgára kellene menni, de nem mer, mert fél, hogy kicsúfolják dadogása miatt.

A pillangó pedig búskomor lesz, mert nem találja meg a saját táncát, belső énjét. Ezért Wan-Wannak el kell mennie a könyvtársba, hogy utána nézzen a kis pillangó bajának. A könyvtáros néni segítségével rájön, hogy barátját csak a kacagóvirágok menthetik meg, de hogy ezeket megszerezze, pár akadályt le kell győznie.

 


Nyilasi Judit könyve a dadogással való küzdést állítja középpontjába Wan-Wan történetén keresztül, aki egy hatalmas és kövér sárkány, s aki ugyan tud tüzet okádni, de nem szeret, aki cseppet sem félelmetes, mert jóformán csak akkor hagyja el az otthonát, ha nagyon muszáj.

Két önkifejezéshez kell tehát eljutni, és persze ehhez el kell utazni a hegyeken túlra, a kacagóvirágokat megszerezni, de ahhoz, hogy Wan-wan a barátján segíthessen, előbb önmagát, félelmeit, és ennek külső jelét, a dadogását kell legyőznie.

Nagyon barátságos, klasszikus felépítésű mese a kertészkedő sárkány és az érzékeny pillangó története. A történet megértését segíti Agócs Írisz zöldes-fakó-maszatos, hétköznapi-világos illusztrációi. A sárkány nagyon ’íriszes’ és nagyon eltalált: csíkos sapi, görbe hát, nagy pocak, kockás papucs, trottyos gatya, kertészkedik, látszik a fején, hogy nincs sok kedve békávézni a kalandokért.

 

Kultúrlény blog

 

Nyilasi Judit bájos meséje egy apró, törékeny eperlepke és egy nagy, bumfordi, kissé gyámoltalan, ámde dadogós sárkány igaz barátságáról mesél nekünk. Én meg olvasás közben beleszerettem egy sárkányba…

Wan-Wan a külvárosban él a Meggyfa utca 28-ban, egy több mint kétszáz éves házban, melyet még a nagypapája épített, és köré a gyönyörű kertet a nagymamája varázsolta.

Így nem is olyan meglepő, hogy kedvenc foglalatossága a kertészkedés nem pedig a tűzokádás, a kertje pedig tele van eperrel, szőlővel, káposztával és bambuszokkal. Sárkány létére kertész akar lenni, és éppen bambusztermesztésből készül vizsgázni. Ám a probléma az, hogy kissé dadog, ha idegenek vagy közönség előtt kell beszélnie, olyankor pedig nem mennek a „b” betűs szavak.

“Wan-Wan ugyanis nem szeretett beszélgetni, mert akkor beleélte magát a történetbe, és ha beleélte magát, akkor elfogta az izgalom, és ha elfogta az izgalom, akkor dadogni kezdett. Főleg a “b” betűs szavakkal voltak gondjai, és néha az “l” betűsökkel is. Ilyenkor aztán általában zavarba jött, és akkor már minden problémát okozott. Ezért inkább eleve kerülte a beszélgetéseket. “Mégis, hogy vizsgázzak le bambusztermesztésből “b” betűs szavak nélkül?!”

Wan-Wan legjobb barátja Leperke, aki az Eperlepke család legfiatalabb tagja. A Nagy Kirepülés napján találkoztak, akkor hagyta el először Leperke a családi pitypangot. Azért indult el, hogy megtalálja egyedi légtáncát. amit majd bemutat a Felnőttéválási Ünnepségen. Akkor barátkoztak össze.
 
Azóta Leperke Wan-Wannál lakik, szorgalmasan gyakorolja táncát, és közben lesi a szárnya végén ülő eperszemeket, ha bepirosodnak, azt jelzik, hogy megtalálta egyedi mozdulatát. Így éldegélnek ők kettecskén, nagy barátságban. Mert ezek a sárkányok már csak ilyenek. Tüzet okádni nem szeretnek, de a lepkékért rajonganak. Az egyik rózsabimbó szeretne lenni, a másik meg kertészlegény.

sárkány

Aztán egyszer csak Leperke nem érzi jól magát, megbetegszik. Barátja óvja, félti és keresi, kutatja az okot, a gyógymódot. Mint kideríti őszi búskomor a betegség neve, és az eperlepkéknél súlyossá is válhat, olyankor leszáradnak az eperszemek a szárnyakról, akkor pedig nem tudnak repülni. Csak a kacagóvirág segíthet, mely messzeföldön nyílik, és nagyon nehéz megszerezni. Wan-Wan nem habozik egy percet sem és szárnyra kél. Útja során megismerkedik a nagy nyugi sámánmókus Mzu-val, akiben az egész beatnemzedék bölcsessége ott lakozik: peace, flowers, freedom, happiness és a nagy nyugi, és akinek köszönhetően, sárkányunk kiállja a próbát, megmenti Leperkét, no és még a vizsgát is sikerül letennie. Hogy mindezt hogyan? Erről szól a történet.

“Egyszer egy régi könyvben olvastam a kacagóvirágokról. Egy pici, mosoly alakú virág, ami csak a Narancs-hegység legmagasabb pontján, a Hangás-fennsíkon nyílik, a Holdkapu mögött. A Narancs-hegységhez pedig igen hosszú az út, mert csak hajnalban és alkonyatkor látni, amikor a nap fénye narancsszínűre festi. Akkor kell utazni. Ha alkonyatkor felrepülsz jó magasra, és észak felé nézel, meg fogod látni.”

Végtelenül kedves és bájos a mese. A karakterei nagyon szerethetőek. Wan-Wan ott nyert meg először magának, amikor kiderült róla, hogy reggel mindig morcos, amíg meg nem itta az első borsmenta teáját. Ééérted, sárkány, amint borsmentateát iszik nagy csuporból! Mekkora ötlet!:) Aztán ott van a kedvenc szendvicse: kenyér, csípős szalámi kis erős paprikával. A legjobb! Egyedül a nevével nem vagyok kibékülve. Egyszerűen nem illik hozzá, és a hihetetlenül találó, és az egyszerűségében is ötletes Leperke mellé sem.

wan-wan-es-a-kacagoviragok-belso1

wanwantea

 

A másik hihetetlen karakter a történetben Mzu, a hatalmas, elhízott barnamókus, aki nagy zen bölcs attitűddel jó útra tereli szorongó sárkányunkat. A történetben ő a humor forrása, aki akkor is megmosolyogtat, amikor épp a kétségbeesés határán vagy. Stresszoldás és bölcselet hortyogó üzemmódban.:)

“– Neked csak nyugi kell! Nagy sárkánynak nagy nyugi kell! Hanyatt fekvés! Nagy, boldog gondolatokkal! Érezd a nagy nyugit, és nem lesz több dadogás! Higgy Mzunak! Mzu megmutatja! …
Egyszer csak egyre erősödő hortyogás hallatszott. Mzu édesdeden horkolt a fűben. (…)
– Ne legyél mérges Mzura! Kicsit nagy nyugi volt, túl nagy, na!”

 

wanwanutazik

Nyilasi Juditnak ez az első mesekönyve, de remélem nem az utolsó. A fantáziája élvezetes számomra. Nem elrugaszkodott, és mégis újat hordoz. Az ilyen könyvcímekért „A túl messzire hordó lángcsóva kezelése” vagy a „Pikkelykarbantartás kamaszodó sárkányoknál” egyenesen imádtam. A kacagóvirágokat pedig a kertemben szeretném látni. Egyedül a vége az, amely hirtelen lett lezárva, pedig éreztem benne még lehetőségeket.

wan-wan-es-a-kacagoviragok-belso2

A könyv másik nagy erőssége a szöveg mellett, az az illusztráció. Agócs Írisz, bámulatosan kedves alakjait, öröm volt nézni. Az akvarellek világos, áttetsző pasztellszínei belesimulnak a mese bájába. Wan-Wan kötött, csíkos, bojtos sapkája nagyon is kézenfekvő viselet, és mégis nagy ötlet egy sárkányra adni. Egy sapkás sárkány megdönt minden sárkány-sztereotípiát, és ad neki egyfajta időtlenséget is. Mzu pedig mindenki örökké termő mogyorófáját juttatja eszünkbe, melyet gyermekkorából bárki elő tud varázsolni, ezzel is az otthonosság érzetét adva a mesének és a szereplőknek.

Két önkifejezéshez kell tehát eljutni, és persze ehhez el kell utazni a hegyeken túlra, a kacagóvirágokat megszerezni, de ahhoz, hogy Wan-wan a barátján segíthessen, előbb önmagát, félelmeit, és ennek külső jelét, a dadogását kell legyőznie. Nagyon barátságos, klasszikus felépítésű mese a kertészkedő sárkány és az érzékeny pillangó története. A történet megértését segíti Agócs Írisz zöldes-fakó-maszatos, hétköznapi-világos illusztrációi. A sárkány nagyon ’íriszes’ és nagyon eltalált: csíkos sapi, görbe hát, nagy pocak, kockás papucs, trottyos gatya, kertészkedik, látszik a fején, hogy nincs sok kedve békávézni a kalandokért. 

A dadogó gyermekek számára is ajánlott a könyv, hiszen az imádnivaló Wan-Wan alakjában magukra ismerhetnek. A sárkány a történet végén, Mzu a humormókus segítségével megtanulja, hogy az idegeskedés legyőzésével, a nyugalom megtalálásával hogyan lehet úrrá saját dadogásán.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót