OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Sibi sorozat

Sibi sorozat

  2018.03.09. 22:54

5-8 éveseknek
https://www.lira.hu/upload/M_28/rek1/862/1465862.jpgÍrta: Vibók Ildi
Illusztrálta: Igor Lazin
Kiadó: Holnap Kiadó
 
Vibók Ildi elképesztő stílusbravúrral és humorral, saját kislánya bőrébe bújva írta meg nem hétköznapi családjának mulatságos mindennapjait.
 

 


1. Sibi
https://www.lira.hu/upload/M_28/rek1/862/1465862.jpgKiadás éve: 2018
Oldalszám: 64

„Sári vagyok, de mindenki csak Sibinek hív. Egy dombtetőn lakom a mi kis faházikónkban. A Papi csak úgy hívja – Noé bárkája, és ezen mindenki mosolyog, kivéve a Papit. Ő komolyan gondolja, mert nem csak mi lakunk itt, hanem egy csomó állat is. A Mami szerint túl sok, a Papi szerint elég, szerintem meg Öcsi szerint még tuti befér néhány.

Szerencsére Papi meg Mami elég feledékenyek lesznek, ha meglátnak egy beteg, vagy gazdátlan állatkát, így nem jut eszükbe, hogy kicsi a házunk, és mindig találnak egy kis szabad helyet. Így lett három kutyánk, néhány farkatlan agámánk, verébfiókánk, meg egy ideges szkinkünk, aki igazából egy kékfarkú gyík arany-fekete csíkos pizsamában. Van, aki csak meggyógyulni marad, van, aki örökre beköltözik.”

Vibók Ildi elképesztő stílusbravúrral és humorral, saját kislánya bőrébe bújva írta meg nem hétköznapi családjának mulatságos mindennapjait. A különös família és a velük egy fedél alatt élő állatok Igor Lazin rajzain elevenednek meg.

 
Most arról mesélek…

…amikor a mami nincs itthon

Sári vagyok, de mindenki csak Sibinek hív. És a hajam majdnem a földig ér. Persze csak álmomban. Na álmomban soha nem fésülködöm. És hajat se mosok. A hajam csak úgy magától gyönyörű és gubanc egy darab sincs benne.

Mikor ébren vagyok, akkor is hosszú a hajam. Ugyan nem ér a földig, de ráülni azért rá tudok, szóval pont elég hosszú ahhoz, hogy jó gubancos legyen. Engem nem zavarnak a gubancok, de a mamit nagyon és ez nem könnyíti meg az életem, mert a mami minden reggel megfésül és sajnos este is. Régebben nem értettem, miért olyan fontos ez neki, de most már tudom. A Bogmanók miatt.

A Bogmanók akkor költöztek be hozzánk, mikor mami elutazott. Egy egész hétre el kellett mennie és én már előre cidriztem, mi lesz ha csak hármasban leszünk papival meg öcsivel, mert nálunk a mami tud mindent.

Ha valamit megkérdezünk papitól, például, hogy ehetünk e még a tortából, hogy nézhetünk-e még egy mesét, vagy hogy befesthetjük-e kékre a kezünket egészen a könyökünkig, a papi mindig azt válaszolja: kérdezzétek meg a mamit.

A mami pontosan tudja, megfájdul-e a hasunk a plusz sütitől, hogy zizik leszünk-e egy második mesétől és hogy árt-e a festék a bőrünknek. Szóval komolyan aggódtam, hogy mami nélkül működünk-e. Bátran állíthatom: működünk.

Az ebéd ugyan soha nem délben volt, mert egész nap rágicsáltunk valamit, öcsi széke odaragadt a padlóhoz, mert beletolta a lecsurgott lekvárba, pizsi helyett bugyiban és trikóban alhattunk és kétszer is sikerült elbliccelnünk a fogmosást, de ez egy percig sem jelentett gondot…

mert papi is ügyelt, hogy csupa egészséges dolgot rágcsáljunk egész nap, mert oldalról is fel lehet mászni egy székre, fölösleges folyton kihúzgálni, mert bugyiban és trikóban pont olyan szépet lehet álmodni, mint pizsiben és egy fogam sem lyukadt ki. Öcsinek se. Leellenőriztük a tükörben rögtön azután, hogy nem mostuk meg őket. Nem is értem, miért csinál ezekből a dolgokból a mami akkora ügyet.

Míg a mami nem volt itthon, papi szabadságot vett ki, hogy tudjon ránk koncentrálni. Meg a házimunkára. Papa nagyon jó fej és vele olyanokat lehet játszani, amit ha mami itthon van, soha. A hatodik napra már akkora halom piszkos ruha gyűlt össze a fürdőszobában, hogy a fürdőkád széléről ugráltunk bele. Papa is. Egyszer ugyan megpróbálta kimosni őket és mi segítettünk is szétválogatni a dolgokat, csináltunk piros, kék, zöld, fekete meg fehér kupacot, de sajnos a mami kedvenc zöld pulcsija nagyon kicsi lett, mikor kivettük a mosógépből. Azt hiszem éppen jó lesz rám.

Papa nagyon meg volt szeppenve, én meg mondtam, hogy szerintem nem kellene többet mosnunk, mert ugyan nekem lehet, hogy lesz egy csomó új ruhám, de a maminak esetleg egy sem marad és a fiúk is egyet értettek és megegyeztünk abban is, hogy a házimunka bonyolultabb, mint gondoltuk, a legjobb, ha megvárjuk vele a mamit. Egyébként is van annyi tiszta ruhánk, hogy kihúzzuk vele a hét végéig. Alaposan leellenőriztük.

Így viszont, rengeteg szabadidőnk maradt játszani. Reggeltől estig, mert a papival minden játék.

Vele nem autóval megyünk bevásárolni, hanem gyalog. És viszünk hátizsákot, meg Matyi kutyát pórázon. És nyomolvasunk és felderítjük a terepet és összegyűjtjük út közben a gyönyörű köveket és a papi zsebében elfér mind.

Vele a pudingot homoksüti formába öntjük. És így vacsorára van helikopter, hajó, kisautó és delfinpuding is. Csokis, epres és karamellás.

Vele szívószállal ihatjuk a teát talpas pohárból, amit amúgy csak a felnőttek használhatnak és citromkarikát tűz a pohár szélére.

Vele nem kell elrakni este a játékokat, mert másnap reggel úgyis elő kellene szedni őket és ez rengeteget elrabol az ember drága idejéből.

 És gyönyörűséges meséket olvas este. És soha nem fárad el. És ez nagyon kell, mert este mindig elszomorodunk, mert a mami olyankor felhív telefonon és ha csak a hangját hallom, annyira elkezd hiányozni, hogy majdnem sírok és arra gondolok, talán jobb lett volna, ha fel sem hív… De mikor lerakjuk a telefont, elővesszük a naptárt és annak örülünk, hogy megint egy nappal kevesebb van addig, míg a mami végre hazaér. Mert bármennyire is jó nekünk hármunknak együtt, már nagyon-nagyon várjuk őt.

 Aztán eljött végre a nap, mikor megérkezett a mami. Kicsit izgultunk, mit szól majd, mert nem volt akkora rend, mint amikor itthon van, de a papi azt mondta ebből is láthatja a mami, vannak dolgok, amihez csak ő ért. Én arra gondoltam, ezután segítek neki és eltanulom a házimunkát, mert ugye egyszer én is mami leszek és azt nem szeretném, ha minden ruhám olyan kicsi lenne a mosógéptől, hogy csak a kislányomra lenne jó.

 De igazából mikor a mami belépett mindnyájan elfelejtettünk mindent. És őt sem érdekelte a rumli, csak mi. És ahogy átölelt minket és cirógatta a buksi fejünket, egyszer csak beleakadt a keze a hajamba, rám mosolygott és azt mondta:

“No lám, míg nem voltam itthon, ebbe a frizurába beköltöztek a bogmanók!”

 És akkor jutott eszembe, hogy egész héten elfelejtettünk fésülködni…

http://www.holnapkiado.hu//upload/books/6768/Sibi_beliv.jpg

 

2. Sibi újabb meséi

Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 56

"Sári vagyok, de mindenki csak Sibinek hív. Egy egészen kicsi házikóban lakunk a dombtetőn. Annyira kicsi, hogy ha valaki úgy jön vendégségbe, hogy nálunk is alszik, összébb kell húzódnunk, hogy elférjünk. Így hívják a felnőttek azt, amikor mindenki a másik ágyában alszik, a Papi és a Mami pedig a földön, matracon.

Ezért van az, hogy a Mami szereti jó előre tudni, ha valaki elhatározza, hogy meglátogat minket, és úgy tervezi, hogy hosszabb ideig marad. Azt szokta mondani, hogy rá kell készülnie mielőtt szétrobbantja a házat. De hozzánk nemcsak az emberek szeretnek vendégségbe jönni, hanem olyan állatok is, akiket egyáltalán nem hívtunk meg, és erre nem is olyan könnyű felkészülni."

Vibók Ildi immáron másodszor mesél saját kislánya bőrébe bújva nem hétköznapi családjának mulatságos mindennapjairól. A különös família és a velük egy fedél alatt élő állatok ismét Igor Lazin rajzain elevenednek meg.

Hintafa blog

Pár hónappal az első rész után megérkezett a folytatás, ugyanolyan  elsöprő sikert aratott ez az imádnivaló testvérpár hatalmas állatseregletükkel.

img_4650.jpg

Még mindig a humor és az állatok mélységes szeretete a kötet fő szervezőereje. Előbbit egyébként Vibók virális nyelvezettel közvetíti az elbeszélő szerepébe bújtatott kislány imádnivaló fecsegő stílusban,  aranyosan tudálékosan, szórakoztatóan és némi gyermeki szenvtelenséggel mesél. Az első kötet után már rutinosan meghatároztam, hogy milyen állatokat NEM fogunk semmilyen kényszer hatása alatt átengedni a küszöbünkön. (Szülők, vértezzétek fel magatokat.) Viszont a család kalandjait egyöntetűen a szívünkbe zártuk.

img_4642.jpg

Sibi családja ismerősen ismeretlen kalandozásaikról hét fejezetben olvashatunk. Szomorúsággal vegyes együttérzéssel vettem tudomásul, hogy a nagyszülők Sibiéknél is mennyire kevéssé veszik figyelembe a szülői óvásokat. Persze tudom én, hogy a nagypapik és a nagymamik evolúciós késztetése arra nézve, hogy életben tartsák a következő nemzedéket jelentősen csökkent (nyilván vannak üdítő kivételek), de attól még csalódottan konstatáltam, hogy milyen lazán kezelik, kijátsszák az anyuka intelmeit. Nademártényleg!

Szerettető, nevettető a magyar Durell-család legújabb kalandja. A vagány és jófej gyerekektől a kötélidegzetű és feneketlen türelmű szülők semmiben sem maradnak el, így az újraolvasás a sorok közé vannak kódolva.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót