OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Űrdöngölők - CD lemezzel

Űrdöngölők - CD lemezzel

  2018.03.09. 23:42

Írta: Ruttkai Bori
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2018
Oldalszám: 44

Űrdöngölők…

Mit jelenthet ez a furcsa, rejtélyes szó?
Táncoslábú ufókat?
Égig érő, csűrdöngölő slágereket?
Vagy egy kalandos utazás résztvevőit, akik körül a végtelen és féktelen mesélőkedv álombeli történetekkel népesíti be a csillagfényes éjszakát?
 
 
A nagy sikerű Sárkányjárgány és Pizsamátor után a Rutkai Bori Banda egy vidám, pörgős Űrdiszkóba várja az egész családot. A Bori által megfestett és megénekelt dalokkal még a Föld nevű, titokzatos bolygóra is eljutunk, és megismerjük a galaxis legfurcsább élőlényeit és szokásait. Például, hogy születésnapokon egymás fülét húzkodják.
Nyíljon hát a könyv, és induljon a tánc!

 


A lemezen található dalok:
• Robot vagyok
• Fánkitán (Funky Town)
• DJ Bácsi
• Balatoni paloták
• Gyere, szeptember!
• Hóváró
• Helló, Télapó!
• Hócsalád
• Boldog születésnapot!
• Bandzsáró (Elefántszerenád)
• Hableves Qπ • (Kupi)
• Öt perc repülés
• Űrhering

A zenekartól megszokott kaland-dalok ezúttal űrbéli, kozmikus kirándulásra és egy igazi zenei időutazásra csábítják a kicsiket és a nagyokat.

Visszaszámlálás, és már repül is az egész család a csillagok felé!

Rutkai Bori – ének, szöveg, bábok, jelmezek
Darvas Kristóf – billentyű, ének
Szerető Dániel – basszusgitár, ének
Dudás Zsombor – dob, ének 

A Rutkai Bori Banda Sárkányjárgánya meghódította az eget, a Pizsamátorral a tengereken kalandozhattunk, a zenekar harmadik lemeze pedig még távolabbra, űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Nemcsak kozmikus kirándulásban, de igazi zenei időutazásban is részünk lesz, ha meghallgatjuk a zenekar legújabb CD-s mesekönyvét.

A Pörgettyű nevű kisbolygón, közvetlenül a Zsebtenger ezüstkavicsos strandján csillogó diszkó várja a kozmosz apraját és nagyját. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú Űrdöngölők. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, a világ minden tájáról gyűjti a zenéket; harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták, sutyorognak a Qupi-szigetek varázsénekei, kinyílnak a dzsungelszerenádok pirosló hangszirmai.

A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek, és az ott élő lények furcsa szokásairól szólnak, akik születésnapokon egymás fülét húzogatják, vagy vízilovakkal habgaluskákat szaggatnak az illatos, esti fürdővízbe. Aztán időutazás veszi kezdetét, az avarkergető, őszi szél felemeli a táncosokat, szánkón repülnek tova Hópapa családjával, síelnek a sóvárgó Hóváróval és Bandzsáró ormányán elefántcsúszdáznak a Balatonba, ahol víz alatti palotákban nyári parádé veszi kezdetét.  Az Űrcsűr híre messzi-messzi galaxisokig is elér, és idecsalogatja régi barátainkat is: Nyúl Ubul, Űr Lajos, a Békalepke és a Sárkányjárgány az Űrhering társaságában kelnek útra.

 

Utazz az űrdiszkóba a Rutkai Bori Bandával!

Már a Vacka Rádió megjelenése óta nyomon követjük a Rutkai Bori Banda munkásságát. Az idén 10 éves zenekar most egy új albummal örvendeztette meg a közönséget, amelyből nem hiányozhatnak az űrlények, robotok, focisták és a diszkó sem. Rutkai Borival beszélgettünk az Űrdöngölők című új lemezről és még sok minden másról…

10 éves idén a Rutkai Bori Banda. Terveztek egy nagy szülinapi bulit vagy turnét, akár a szülinap, akár az új lemez kapcsán a lemezbemutatón kívül?

Lett most egy szülinapos számunk, amihez szeretnénk majd  forgatni egy kis klipet is. Egy igazi házibulit képzelek el, olyat, mint amilyeneket gyerekkorunkban csináltunk. Uborkás szendvicsekkel, ropival, kazettásmagnóval és persze sok táncoslábú vendéggel, aranyos rokonokkal.

Nagyon termékeny időszak áll mögöttetek (2014 óta 3 lemez, számos klip), rengeteg koncerttel. Hogyan tudjátok fenntartani a lelkesedést napról napra és ráhangolódni a koncertekre?

Szárnyakat ad, amikor kikukucskálunk a függöny mögül, és ott vannak az izgatottan várakozó gyerkőcök, akik már alig várják, hogy elkezdődjön a buli. A koncertek alatt is végig nagyon szépen áramlik a szeretet. Amikor lemegyek a gyerekek közé a bábokkal, néha olyan csodálatos dolgokat mondanak, hogy: „szép vagy” és a „nadrágod is nagyon szép” ☺, vagy felkiabálnak a színpadra, hogy „jó ez az új szám”, „és a klipet is láttuk, az is jó volt”, „nekünk megvan az összes lemezetek”. Ez az őszinteség és kedvesség egy hihetetlenül friss energia, amiben mindig újjá lehet születni.

Hogyan tudjátok összeegyeztetni a felnőtt zenekari életet a gyerekkoncertekkel? Hiszen a zenekar többi tagja több projektben is részt vesz.

Sokszor van délelőtti koncert, vagy mondjuk az ország egy távolabbi pontjára utazunk már hajnalok hajnalán, ilyenkor néha kicsit lassabban ébred az, akinek előző este felnőtt koncertje volt. Cserébe viszont már ebéd után visszafeküdhet alukálni, vagy elringatja a turnébusz. Igazából főleg nekem kell toppon lenni. Mostanában néha kicsit nehéz eldöntenem, hogy egy elegáns rocknagyi legyek, vagy kislányos copfokkal ugrabugráló földönkívüli. Szerencsére a dalok sokfajta szerepjátékot rejtenek magukban, úgyhogy végül is elsimulnak a kor- és stíluskérdések a jelmezek segítségével.

Már az előző lemezen is kacsingattatok az űrbe (Távoli barát) és a diszkótéma (Rizibizi Diszkó) is előjött. Ezen a lemezen is hangsúlyos szerepet kaptak több számban (Űrdöngölők, Űrhering, Fánkitán, DJ Bácsi). Ennyire bejöttek ezek a témák gyerekeknek (szülőknek is) vagy „bennetek volt” még dal a témáról?

Igen, valószínűleg ezek az előzmények indukálták, hogy tovább emelkedjünk térben és hangzásban is. Újdonság, hogy a számok többségében megjelenik az elektronika, néha csak effektek, szférák, de van amikor már az alapritmusban is dobgép van Németh Imre elektronikus zenész jóvoltából, aki egyébként korábbi lemezeink hangmérnöke és – velem együtt – zenei producere is. Persze nem buta tuc-tuc zenét csinálunk, hanem kreatív stíluskavalkádot, és mindig az akusztikus hangszercsaládokkal együttműködve.

Természetesen a Balaton sem maradhat ki a témák közül (Balatoni paloták c. szám). Van még időd ennyi program mellett ott feltöltődni?

Nyáron úgy alakítottam az időmet, hogy volt sok balcsizás. Mostanában egy budapesti uszodában pótolom az életérzést.

Sena, Mező Misi és Hajdú B. István sportriporter is vendégszerepel az új albumon. Hogy kerültek ők a lemezre?

Misivel a Budapest Bárban együtt „dolgozunk”, gyakorló apuka, és a gyerkőcei nagyon megszerették a zenénket, Sena is ezt mesélte a kislányáról. Örömmel jöttek énekelni a lemezre. Focimeccset ritkán nézek, inkább csak hallgatom, de csak ha Hajdú B. István közvetíti. Nagy tisztelője, rajongója vagyok. Merészen elhívtuk, és rendkívüli élmény volt, ahogy a kis stúdiónkban kreatívan formálta a fánkitáni (funky towni) focisták mérkőzését. Nagyon vicces volt, ahogy én mint outsider nőnemű lény, és ő mint avatott focitudós, hogyan jutottunk kisebb kommunikációs összecsapásokkal közös nevezőre. Igazi meccs volt közöttünk, de szerencsére mindketten elégedettek lettünk az eredménnyel. Kincset érő felvétellel gazdagodott a lemezünk.

Nemcsak az új CD-s könyv jelent meg a múlt héten a Kolibri Kiadónál, hanem elkészült a klip is, az új lemez címadó dalával, az Űrdöngölőkkel. Hogyan választjátok ki a szereplőket, vagy hogy éppen melyik dalból készítetek klipet? (Nyilván a télapós szám időzítése adott volt tavaly év végén….)

A lemez címadó dala az Űrdöngölők, nyilvánvaló volt, hogy a könyvmegjelenéshez ez a nóta passzol. Imádom ezt a számot, mert van benne valami azokból a brazil lüktetésekből, hangulatokból, amik számomra a legfontosabb zenei gyökerek. Most már elárulhatom, félig brazil vagyok, félig marslakó:) A lányokat Hevér Zsófi Zabora tánccsoportjában láttam meg, és első pillanattól kezdve éreztem, hogy fantasztikus lesz velük dolgozni. Zsófi, a koreográfusuk is szerepel a klipben. Nagyon jó alkotótársnak bizonyul, és már törjük a fejünket a folytatásokon. Egyetlen fiú szereplőnket egy barátnőm ajánlotta. Benke Pierről, azt hiszem fogunk még hallani, fotogén, vibráló karakter, igazi művészalkat. Anyukájának így nyilatkozott a forgatásról: „Nagyon jól éreztem magam, és jó ötleteim is voltak, amiket Bori elfogadott.”  És tényleg így volt!

Készültek új bábok, jelmezek is az új lemezhez?

Alakulnak, horgolódnak. Kedvencem a Robot és a Papucsállatka. De van világító égősorral díszített Űrheringünk és bolygóink is.

Március 10-én és 11-én 17 órától a Marcziban lesz a lemezbemutató, amit mindannyian nagyon várunk. Lehet még jegyet kapni? Mivel készültök? Úgy tudjuk lesz egy kiállításod is a helyszínen…

Hát lehet, hogy mire ez a cikk megjelenik, addigra elfogynak a jegyek (a március 10-11-ei koncertekre minden jegy elfogyott! – a szerk.). Meglepetésként Sena jön énekelni a koncertekre és lesznek további vendégek is, többek között Mészáros Ádám és Rieger Attila gitárművészek. Akik lemaradnak, azok április 14-én jöjjenek el az Eötvös10-be, ahol tovább döngöljük az Űrt! A marczibányis kiállítás pedig március 28-ig mindenki számára ingyenesen megtekinthető.

Illusztrációk: Rutkai Bori
Fotók: Pajor Kristóf

Forrás: minimatine-hu

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót