OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Gúfó sorozat

Gúfó sorozat

  2018.09.23. 19:02

Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombákLanczkor Gábor: Gúfó a fák ünnepénLanczkor Gábor: Gúfó a boszorkányszombatonLanczkor Gábor: Gúfó a csillagok között
 
Írta: Lanczkor Gábor
Illusztrálta:Takács Mari
Kiadó: Csimota
 
1. Gúfó és  gombák
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 60
 
A repülést próbálgató bagolyfióka, Gúfó kiesik a fészkéből.
A földből kinövő gombákat követve egy titkos mulatságon találja magát, ahol a gombák a teliholdat ünneplik. A történetből megtudjuk, hogyan mulatnak a gombák és hogy Gúfó miként tér haza odújába.
 
Lanczkor Gábor a felnőtteknek szóló könyveivel már bizonyította, hogy helye van a kortárs magyar irodalomban. Első gyerekkönyve, a Gúfó és a gombák, egy sorozat első könyve, mely reményeink szerint a legkisebb korosztály körében is népszerűvé teszi. Takács Mari, illusztrátor, ismét megmutatta, hogy folyamatosan képes a megújulásra és egy nagyon szerethető és vizuálisan izgalmas világot álmodott Gúfónak, a könyvben szereplő bagolyfiókának.

 

    

   

 
2. Gúfó  a fák ünnepén
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 60

A sorozat második részében Gúfó, a bagolyfióka, ismét izgalmas kalandokba keveredik.

A bükk egy titokzatos ünnepre indul meg vele, ahol a Fekete-hegy famatuzsálemei egyetlen éjszaka alatt eljátsszák az évszakok váltakozását. 
 
Gúfó akaratlanul is központi szereplővé válik…

 

 

3. Gúfó a boszorkányszombaton
 
Kiadás éve: 2017
 
sorozat harmadik részében Gúfó, a kíváncsi bagolyfióka, nyomába ered három furcsa, két lábon járó lénynek, akik magukkal hurcolnak egy darabka holdat.

Egy tisztásra érve azután Gúfó szemtanúja lesz egy varázslatos szeánsznak, amely majdnem tragédiával zárul…

 

 

 

4. Gúfó ​a csillagok között

Kiadás éve: 2018

A sorozat negyedik részében Gúfó, egy hullócsillagnak köszönhetően egészen az űrig szárnyal.

Odafent megismerkedik a csillagképekkel, akik maguk közé akarják fogadni. Gúfónak gyorsan kell döntenie, hogy marad-e közöttük vagy hazarepül, mert az ég kapuja lassacskán bezárul.

Sopotnik Zoltán

 

Gúfó kirepül

Lanczkor Gábort senkinek sem kell bemutatni, aki kicsit is érdeklődik a kortárs irodalom és egyéb mágiák iránt. És persze Gúfót sem, a repülni tanuló bagolyfiókát, akinek kalandjait már negyedik alkalommal olvashatjuk Takács Mari zseniális és titkokkal teli illusztrációi kíséretében.

A szárnyait próbálgató baglyocska újabb története a felnövés birodalmába visz, és ez a felnövés egyszerre lehet visszafogottan ijesztő és nagyon otthonos. És tényleg, mintha ezen a tájon állna Gúfó fája, ahonnan kalandozni indul. Felfedezni a külső és belső természetet. Lanczkor takarékos nyelve alatt ott sompolyog a misztika, a metafizika rókája nyaldossa a száját Gúfóék odúja körül. Az olvasóról nem is beszélve. És nem kell megijedni, harapni nem fog, csak jelezni, hogy itt sokkal több van a mondatokban, mint azt gondolná az ember gyereke. Egyébként a bagolylak és környezete határozottan olyan, mintha a Kis Herceg bolygóján állna, amire csak ráerősít a felnövés-problematika elbeszélése, persze minden didaktikus kényszertől menetesen, hál' istennek és az univerzumnak.

Persze van ebben a rövid mesében egy traumafeldolgozós szál, számomra konkrétan a betegség vagy a halál kérdést hozza be szépen, és mutatja meg a kis olvasóknak. Semmit nem mond ki, és milyen jól teszi, a fantázia majd elmagyaráz mindent, de akkor sem történik katasztrófa, ha nem.

Gufó a csillagok között-02

Pár éve hazánkban is fókuszba került a trauma-meseköltészet és próza, vagy nevezzük bárhogyan, amivel egy fontos ponthoz érkezett el a kortárs gyerekirodalom, csak előfordul, hogy olyan görcsösen nyomják le szegény Annácska meg Sanyika torkán a tejbegrízzel együtt, hogy a sikítófrász kerülget. Ha igazam van ebben a kérdésben a könyvvel kapcsolatban, ez a mese nem ilyen.

 A Gúfó a csillagok között történetének metaforikus alapja, hogy a kis bagoly szárnyaira egy hullócsillag „ritkás” pora ereszkedik, amitől a bagolyfióka a csillagképek között találja magát. És ezt a képet kibontva, rengeteg irányba indulhatunk el ebben az álomszerű birodalomban. Lanczkor világa egyszerre természetközeli és kozmikus, nincs benne semmi cicoma, mégis tud újszerűen a legmélyebb dolgokról beszélni, olyan, mintha egy posztmodern vagy posztmodern utáni sámán mormolná a történetet.

Takács Mari nagyon érzékenyen követi rajzaival a történetet, és erősíti azokat a pontokat, amik hozzátehetnek valami pluszt az értelmezéshez. Rajzai, festményei egyes helyeken a hetvenes-nyolcvanas évek minimalista világát idézik, amit aztán rafináltan formál át abszolút maivá. Az „égi állatokat” például úgy teremtette meg, hogy azonnal gyermekkorom plüssfigurái jutottak eszembe: szétnyúzott medvém, rókám, és az öcsém szinte szétporladt nyula, amit a mai napig is titkos szekrénybe elzárva rejteget.

Így most már csak azt várom, hulljon rám egy kis égi por, metaforikusan persze.

Forrás: igyic.hu

Tamás Zsuzsa

AZONOSÍTATLAN REPÜLŐ LÉNY
Lanczkor Gábor: Gúfó-könyvek
 
„Gúfó álmossága egy pillanat alatt elillant. Még sosem látott lámpást. Embert se látott még soha.” Lanczkor Gábor bagolyfiókája repülni tanul, bulizik a gombákkal és a fákkal, boszorkányokkal és csillagképekkel ismerkedik.

Nagy utat kellett megtenniük szegény baglyoknak, míg a hiedelmek halálmadarából mesehőssé váltak. Gyakran a mesékben is megőrzik bölcs vagy közvetítő szerepüket. Ki más írna születésnapi üdvözletet Fülesnek, mint Bagoly? Ha el is maradnak a magánhangzók – emlékszünk: MG SK LYN BLDG SZLTSNPT KVNK –, egyértelmű, hogy a Százholdas Pagonyban Bagoly az írástudó. De gondolhatunk Harry Potter hóbaglyára, Hedvigre is, és bizonyára ismerősen cseng Errol, Hermész és az izgága Pulipinty neve is. Ám fiókaként a baglyok is ugyanolyan gyámoltalanok, mint a tapasztalatokat gyűjtő embergyerekek – legalábbis én ezt a következtetést vontam le Jill Tomlinson A bagoly, aki félt a sötétben című könyvéből, és ezt a sejtésemet erősítette meg Lanczkor Gábor Gúfó-sorozata is.

               A kicsit nehezen kimondható nevű hősünk (hiába fedezi fel benne az ember az olasz „gufo” szót, szívesebben ejtené rövid u-val, mintha ufó volna, aztán meg túl hosszú ú-val mondja, hogy e tévedését kompenzálja), tehát hősünk valóban azonosítatlan repülő tárgyként, vagyis pottyanóként kezdi: szülei távollétében kimerészkedik odújuk elé, bükkfájuk ágára, aztán egy pillanat alatt a földön találja magát. Egy gombával találkozik, akivel kölcsönösen nem tudják azonosítani egymást. Igaz, a váratlanul előbújt erdei csiperkét és társait nem is igen érdekli Gúfó: a gombák titkos, föld alatti bulijába igyekeznek. Erről Gúfó egy Béla nevű egértől értesül, aki zenész a csodás összejövetelen, s bár a táplálékláncban előnytelen helyet foglal el (Gúfó szülei épp egérre vadásznak a fennsíkon), ennek ellenére vagy épp ezért segít neki bejutni az összejövetelre, egy öreg tölgy gyökerei közé. A fergeteges (mondhatni pszichedelikus) éjjeli parti végén Gúfó hirtelen a levegőben találja magát, repül, majd hunyt szemmel siklik a fényességben, végül odújába hazaérve összegubózik, és azonnal elalszik. Ezzel a zárlattal a mese felkínálja azt az értelmezést, hogy talán az egész egy álom volt – mégsem varázstalanítja, nem teszi vele kevésbé misztikussá.

Ami inkább ront a hatáson, az a folytatás: túlságosan hasonló koreográfiát követ mind a második, mind a harmadik kötet (s bizonyos szempontból a negyedik is). A második részben Gúfó a fák ünnepén találja magát. Gúfó szülei ismét, mint minden este, vadásznak. A magára maradt fióka ezúttal nem egészen önszántából indul felfedezőútra: otthona, a bükkfa indul meg vele. Az erdő második legvénebb fája a matuzsálemek ünnepére igyekszik. Az ünnepségen elvileg nem lehetnének jelen mások, csak a fák, de a jószívű bükk nem akarta kitenni kis lakóját. A ceremónián a fák egy varázserejű lant zenéjére játsszák majd el az évszakok váltakozását, a kis bagolynak nincs más dolga, mint hogy meghúzza magát. Az ünnepen kiderül, a legöregebb fa, egy hatalmas tölgyfa a bükkre hagyományozza a lantot, amelynek őrzéséhez már túl öregnek tartja magát.

                 Ez után a kis döccenő után kezdetét veheti az ünnep, és a lant éteri hangon fel is zeng. Ám amikor Gúfó nem tud úrrá lenni kíváncsiságán, felfedezik a kis betolakodót. A baj nem jár egyedül: a szél is eláll, a lant is elhallgat. Éppen ez hoz pozitív fordulatot is a történetbe: Gúfó gondol egy merészet, és maga szólaltatja meg a hangszert. Felparázslanak a kövek, felizzanak a bazaltdarabok. Lehullik a fákról a színes lomb, lekopaszodnak a koronák, majd megjelennek a rügyek a gallyakon. A szöveg erős látomásait az illusztráció csak jelzésekkel érzékelteti, ám az olvasók pontosan értik, miért tér ásítozva, ugyanakkor nagyon is büszkén nyugovóra az ünnep végeztével a kis bagolyfióka.

A harmadik kötetben Gúfó egy boszorkányszombaton találja magát (itt tehát megjelennek emberek, ha mégoly mágikusak is), vagyis ismét egy ceremónia akaratlan részese lesz. A fióka perspektívájából a boszorkányok úgy járnak, ahogy a szárnyaszegett madarak lépdelnek, lámpásuk mintha egy darabka hold lenne.

„Gúfó álmossága egy pillanat alatt elillant. Még sosem látott lámpást. Embert se látott még soha.”

Ennek ellenére már tapasztaltabb, mint az első két mesében: már át tud röppenni egyik fáról a másikra. Ezt meg is teszi. És alaposan megfigyeli a boszorkányokat: az első koszos kék ruhát visel, hajában borostyánindákkal. A második vörösbe öltözött, madárfészekszerű hajából piros csipkebogyók és annak tüskés szárai merednek elő. A harmadiknak „sárga göncei voltak”, „bongyor frizurájában tövises gallyakon lógó vadcitromok virítottak”. (Az illusztráció nem szolgálja ki ezeket a szinte szecessziós látomásokat, megmarad az eddigi stílben.)

A szeánsztól értelemszerűen nem várunk semmi jót: ördöggel cimborálás, pogány tiszteletadás, új boszorkány avatása, féktelen tánc és lakoma – vajon mi következik? Gúfónak sem tetszik, hogy a banyák tüzet gyújtanak, igaz, ő csak szülei beszámolójára emlékszik egy tavalyi erdőtűzről, ám ennyi is elég ahhoz, hogy megpróbálja eloltani. Nem sejti (ahogyan az olvasók sem), hogy a boszorkányok ezúttal egy engesztelő szertartást szeretnének bemutatni, méghozzá éppen azért, mert „kicsi tűzből támadt nagy láng” – vagyis ők okozták az elmúlt évi erdőtüzet. A máglyával megidézett medve kiengesztelődik, Gúfónak pedig – aki közvetve megakadályozott egy újabb tűzvészt – nem marad más dolga, mint hazarepülni.

                  A negyedik történet szó szerint kicsit „elemelkedik” a korábbiaktól: az égben játszódik, a 88 csillagkép között, sőt közreműködésével. Gúfó épp akkor ismerkedik a nyolcvankilencedik társukra váró csillagképekkel, amikor „nyitva van az ég kapuja” – tehát ez is a közösség jeles pillanata –, és végül csupán határozott ellenállásának köszönhetően jut haza a Fekete-hegy fennsíkjára, a bükkfára, s menekül meg a csillagképpé válástól.

A találkozás a csillagképekkel és/vagy állatövi jegyekkel közkedvelt mágikus utazás: Mary Poppins is elviszi a Banks gyerekeket a Csillagcirkuszba, vagy hogy kortárs magyar példát említsek, Rozi is jár az égen. A Gúfó a csillagok között jól illeszkedik ebbe a hagyományba, annak erényeit és gyengéit is magán viselve. Erénye természetesen maga a varázslat, hátránya a seregszemle, a megkerülhetetlen felsorolás, amelyet nehéz dramaturgiailag kellően fordulatossá tenni.

Az eseményekkel sodródó, ám meséről mesére ügyesedő fióka nemegyszer kilép passzivitásából, és a cselekmény kulcsfigurája lesz: ezek a fordulatok, „most vagy soha” fellépései biztosan segítik a mesébe bevonódást a mesét hallgató gyerekeknek. A kiadó a sorozatot 4 éves kortól ajánlja: ez a korosztályi besorolás teljesen pontos, hozzátéve, hogy mégse várjunk a sorozattól tipikus óvodába kísérő, kistestvérváró s egyéb „szokásos” – egyébként valóban fontos – problémákat orvosló meséket. S hozzátéve, hogy nagyobbak is örömmel elmerülnek a történetekben, amelyek nemcsak önbizalmat adnak hallgatóiknak, hanem rányitják szemüket a természet látható és láthatatlan csodáira.

A köteteket Takács Mari illusztrálta. Az ő illusztrációinak humora, intellektusa gyakran épp abból fakad, hogy keveset mutat, s azt változatos eszközökkel. Ezúttal sem mesél a szöveg helyett, s nem is egészíti ki azt szolgaian: mer keveset mutatni (és sokat bízni a fantáziára), mer elvonatkoztatni, és mer szavakat – különböző feliratokat, mintákkal ellátott papírokat, anyagokat – felhasználni, hogy azok gomba tönkjét, kalapját, kavicsot, követ, farakást díszítsenek, jelentsenek. Sajnos a montázsok szellemességét a harmadik kötetben egy kellemetlen asszociáció zavarja meg: a máglyarakás feliratos fadarabjai azt a hatást keltik, mintha könyveket égetnének, mintha könyvek gerinceit látnánk. Ennek ellenére a szabásminták, csipkék, különböző textúrák felbukkanása külön játékra hívja a könyvet forgatókat, érdemes az illusztrációkat akár a meséktől függetlenül is böngészni.

A négy kötetes sorozatnak várhatóan nem lesz folytatása, derül ki Ayhan Gökhan a szerzővel készített interjújából. Lanczkor Gábor ugyanis nem akarja, hogy kifulladjon a karakter. Nos, ha nem is feltétlenül egy újabb erdei ünnepen, de szívesen találkoznánk még a világgal ismerkedő bagolyfiókával.

Forrás: revizoronline.com

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót