OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Varázsigék

Varázsigék

  2019.02.08. 16:20

Simon Zoltán Ákos - Varázsigék4-8 éveseknek
Írta: Simon Zoltán Ákos
Illusztrálta: Balázs Gabriella
Kiadó: BALTO Kft., 2016
Oldalszám: 96
 
Abrakaabra! Hókuszpókusz!
Csiribí-csiribá!

Ezeket akkor mondjuk, ha varázsolni szeretnénk.

Tudtátok, hogy varázsigék nem csak a mesékben léteznek?

Csiribiri, aki azért kapta ezt a becenevet, mert az óvodai farsangon egyszer szellőlánynak öltözött, most fedezi fel ezeket. Azonban csak akkor lesznek hatásosak, ha egyedül jön rá a használatukra.

Némelyik varázsigével barátokat szerezhetünk, némelyik segít elűzni félelmeinket és olyan is van, amelyik megszünteti az árulkodást. Mindenki ismeri ezeket, csak bátran ki kell mondani. Csiribiri kalandjai során észrevétlenül gyűjt össze tizenkét varázsigét barátai segítségével. Hogy könnyebb legyen ezeket megjegyezni, Pufi, a kerti törpe mindegyikhez verset is költött.
Kérem, tessék, köszönöm, bocsánat. Ugye, nem is nehéz?
 
Azoknak a szülőknek ajánljuk a Varázsigéket, akiknek fontos, hogy gyermekük megoldásokat találjanak az őket foglalkoztató problémákra.
 
 

 

Az írás, meseírás nem idegen terep Simon Zoltán Ákos számára, pályafutása során volt már kritikus, szövegíró, jelenleg a Café Communications ügyvezető igazgatója. Varázsigék című mesekönyve azonban fejlett pszichológiai érzékről is tanúskodik.

Pszichológiai kutatások szerint egy kisgyermek csak kapcsolatokon keresztül tudja átérezni a másik érzéseit, gondolatait. A jó emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen feltétele, hogy úgy tudjak valakivel beszélgetni, kapcsolatban lenni, hogy el tudjam képzelni a másik érzelmeit.

Az egymással kapcsolatokban a jó és a rossz élményeinket együtt éljük meg.

A Meztelen Csóka, Irigy Kutya, Megmondalak Manka és társaik története hozzásegíti a gyerekeket, hogy felnőve képesek legyenek a mentalizációra.

Változása során a társadalom bizonyos szempontból az értékvesztés jegyeit mutatja. Ajánlom ezt mesekönyvet azoknak a szülőknek, akiknak fontos, hogy gyermekeik megoldásokat találjanak az őket foglalkoztató problémákra. És mindenki másnak.

 
Részlet a Kupáncsapfa című meséből:

- Én hallottam egy olyan fáról, amelyiknek a termését a földről is elérnéd, mégis megfájdulna tőle a fejed. – fordult hozzá Panni.

- Olyan rossz az íze?

- Dehogy. Egyszerűen csak kupán csapna.

- Engem ugyan nem! – fogadkozott Pufi. – Miféle fa az?

- Kupáncsapfa a neve.

 
Pufi verse a háláról:

"Hogy is kezdjem, öhöm-köhöm,
ha a nyelvem el is töröm,
Akkor is jobb, ha kibököm,
Amit adtál, azt köszönöm!"

 
Pszichológiai kutatások szerint egy kisgyermek csak kapcsolatokon keresztül tudja átérezni a másik érzéseit, gondolatait. A jó emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen feltétele, hogy úgy tudjak valakivel beszélgetni, kapcsolatban lenni, hogy el tudjam képzelni a másik érzelmeit. Az egymással kapcsolatokban a jó és a rossz élményeinket együtt éljük meg.

A Meztelen Csóka, Irigy Kutya, Megmondalak Manka és társaik története hozzásegíti a gyerekeket, hogy felnőve képesek legyenek a mentalizációra. Változása során a társadalom bizonyos szempontból az értékvesztés jegyeit mutatja.

"Pontos Idő szerint a második nyúl is lassabban futott, mint legutóbb. A répa megint lefelé mutatott.

– Itt a versenyzők nem egymás ellen versenyeznek? – kérdeztem csodálkozva.

– Van, aki nagyobbnak születik a többinél, és van, aki kisebbnek. Az egyiknek hosszabb a lába, a másiknak meg rövidebb. De olyan is van, akinek akkora a füle, hogy akadályozza a futásban – magyarázta türelmesen.

Ekkor a harmadik futó is célba ért. Gyorsabb volt, mint korábban bármikor! A répa máris felfelé fordult, a közönség pedig boldogan tapsolt a mancsával és a fülével.

Közben Pontos Idő elmesélte, hogy itt nem az a lényeg, hogy a legjobb legyél a többiekhez képest, hanem hogy mindig egyre jobbat hozzál ki saját magadból."

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

"Az Álomfarkas ijesztőnek nézhet ki, ám a mese elolvasása után, csak azt fogjuk tudni mondani: Annyira cuki."

 

Mihályi Réka

"Egy újabb gyöngyszemre leltem!!!!

A Varázsigék c. mesekönyv szerzője egy háromgyermekes apuka, Simon Zoltán, aki mesénként az élet varázsigéit gyűjtötte össze, amiket nemcsak a gyerekek, de sokszor mi is felnőttek elfelejtünk, mint pl. kérem, köszönöm, bocsánat!

A könyv illusztrátora egy tünemény tehetség Balázs Gabriella.

Bárcsak minden gyerekeknek szóló anyag, ilyen profi lenne! "

 
Erős Antónia
"Mindenki megpróbál mesélni a gyerekének, és mindenkinek megfordul a fejében, hogy ki kellene adni könyv formájában, mert annyira jól sikerült. Mindenkit óva intenék ettől!

Simon Zoltánnak viszont tényleg sikerült valami, amivel azt érte el, hogy a gyerekeim még később alszanak el, mint eddig, mert végig akarják olvastatni az összes történetet, és mert annyit nevetnek közben, hogy egyre éberebbé válna. Pedig ismernek már minden, sokszor ismételt „varázsigét”, amivel – a felnőttek szerint- minden könnyebb lesz.

Egy apuka őszinte varázsigéi valahogy mégis jobban hatnak, mint bármi. Használjátok hát bátran az övéit!"

Tóth Judit Nikoletta

Kérem. Köszönöm. Bocsánat

Néhány hete került kereskedelmi forgalomba Simon Zoltán Ákos első családi kikapcsolódást és összekovácsolódást kínáló, Balázs Gabriella illusztrációival kiegészített Varázsigék című mesekönyve. A valaha színházkritikus, szövegíró alkotótól soha nem állhatott messze az, hogy képzeletével egészítse ki saját véleményét az általa szerethető és élhető világról, és az abban zajló történésekről. A mesekönyv megszületéséhez azonban édesapjától gyerekkori hagyatékként beleivódott esti meséi mellé a szülőként megszerzett tapasztalataiból, és kislányai fantáziájából is merített. A mesék szerzőjét ugyanis saját bevallása szerint a gyermekeivel rendszeres tevékenységként végzett közös mesélés motiválta a történetek megírására.

A Balázs Gabriella által pasztellszínekbe öltöztetett tucatnyi történet mindegyikében, a hősök  kivétel nélkül egy-egy alapvető emberi érték fontosságára és nélkülözhetetlenségére jönnek rá. Ez által nem csak egy kedves jelenkori, családi, szinte meghitt történettel gazdagodnak a kis olvasók, de az azok végén mondókában is megfogalmazott és kiemelt egy-egy érték által az élmény még egy megerősítést kap. A legkisebbeknek ugyanis nagyon nagy szükségük van személyiségfejlődésük mentén arra a tapasztalatra, amikor rájönnek, hogy mindenki ugyanazon értékkészletből reagál a rá irányuló helyzetekre. De abban, hogy a gyermek rendelkezésére milyen válaszlehetőségek állnak ezekre a szituációkra, nekünk felnőtteknek nagyon nagy felelősségünk van.

Nem csak a kezébe adott olvasmányokon, az együtt végzett tevékenységeken, de a saját, a helyzeteinkre adott reakcióinkon keresztül is. És ezek, a mindannyiunk napjaiban előforduló helyzetek megoldására pont a könyv beszédes nevet viselő hősei – Meztelen Csóka, Irigy Kutya – adják meg a választ, hogy aztán varázsigékként beépüljenek már az óvodás korosztály életébe is. Így ott a későbbiekben is alapvetésként tudjanak megnyilvánulni az előforduló helyzetekre. Mert, hogy a szerző szavait idézzem: “A legnehezebb helyzetek is megoldódnak, ha kimondjuk azt, ami a szívünkön van. Egyszerűen, hangosan és bátran.”

Az egyszerű, igényes, modern de mégis bájos illusztrációkkal ellátott, kemény kötésű, fényes papírra kinyomtatott könyv történetei indokot szolgáltathatnak mindenki számára arra, hogy korosztályos különbségeinket elhagyva, beszélgetve meséljünk egymásnak.

Simon Zoltán Ákos modern, mégis klasszikus mesevilágán egy póni és egy törpe barátságán keresztül játszi könnyedséggel érinthetünk együtt olyan témákat, mint a kihívás, árulás, irigység, a bocsánatkérés, a rend fontossága, az akarat és az akaratosság különbözősége, az igaz barátság természete. De szó esik a cselekményekben olyan jellemvonásokról is ami erősíthető, mint a bátorság, a hűség, a hála. A könyv történetei által a rendelkezésükre bocsátott “értéktár” igazi varázsige gyűjteményt kínál olvasóinak, nemtől és kortól függetlenül. Mert szülői korba érve – ha csak önmagunknak is – válaszoljuk meg őszintén a kérdést,  hányszor és hányféle szituációba keveredve feledkezünk meg akár naponta is  ezeknek a varázsigéknek a fontosságáról. Márpedig mi baj érhet minket, ha Simon Zoltán Ákos hőseivel azonosan mondjuk ki azt, ami a szívünkön van?

Forrás: artnews.hu

2. bővített kiadás

Simon Zoltán Ákos - Varázsigék
Kiadó: BALTO Kft., 2017
Oldalszám: 116
 
Elfogadás, kérés, megbánás, közösséghez tartozás - a kötet fontos értékeket közvetít a gyerekeknek.

"Simon Zoltán Ákos meséiben egy kicsi lány két varázs-baráttal utazik, tanul és fejlődik.

A közös kalandozások során megtanulják, milyen felszabadító ereje van az emberi kapcsolatokban a tiszta, kritika mentes elfogadásnak, hogy milyen ereje van a köszönetnek és az egyértelműen megfogalmazott kérésnek.
Megtapasztalják, hogy az őszinte megbánás ledönti az sértett felek közé emelt falakat és hogy a közösséghez való tartozás milyen nagy érték. "
 
A képen a következők lehetnek: szövegA képen a következők lehetnek: szöveg
 
„Varázslat maga a mese: amikor úgy és azt meséljük gyermekeinknek, amit jól ért és amire épp akkor szüksége van. Arról mesélünk, ami épp érdekli, amibe beleütközik. Az ő világában vagyunk, az ő szemével látjuk a dolgokat és mégis: tovább tudjuk segíteni az elakadt dolgokat. A konfliktusok, nehézségek megoldódnak, akár olyan tudományosan is alátámasztható módszerekkel, mint az az Álomfarkas meséjében történik, akár a felnőtt hétköznapi bölcsessége, emberi tapasztalatai segítségével, mint például a Megmondalak Manka esetében.” (Farkas Mária gyerekpszichológus)
Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
 
 
Részlet a mesekönyvből
 
FÜRGE LÁB

Az eredményhirdetés úgy történt, hogy azok, akik javítani tudtak a régi idejükön, közösen felálltak egy hatalmas dobogóra.

– Most már elárulod, ki van a fényképen? – kérdezte Pufi később.

– Én vagyok, csak egy évvel korábban. Azért nézek úgy ki rajta, mintha a saját öcsém lennék – magyarázta Fürge Láb.

Pufi zavartan vakargatta a fejét a sapkája alatt.

Búcsúzás előtt Panni megkérdezte Fürge Lábtól, mit tanácsolna nekem a másnapi versenyre.

A válasz rövid volt, és egy bajnokhoz méltóan magabiztos.

– Csak magadat kell legyőznöd, senki mást!

– Ez úgy hangzik, mint egy varázsige.

– Igen, valami olyasmi.

 
PANNI
 
Szegény Panni valóban olyan gyenge volt, hogy alig tudta az egyik lábát a másik elé rakni. Szinte összerogyott a súlyom alatt. Már éppen le akartam szállni róla, amikor hátrafordította a fejét, és megkérdezte:

– Az előbb csak tréfáltál, ugye?

Nem értettem a kérdést. Mi az, hogy az előbb? Amikor azt mondtam Apának, hogy megyünk egy kört a barátommal?

A választ keresve nagy barna szemébe néztem, és egyszerre megértettem, hogy mit szeretne hallani:

– Dehogy tréfáltam! – súgtam a fülébe. – Tényleg azt szeretném, hogy legyél a barátom!

Több sem kellett neki. Megrázkódott, mint egy mobiltelefon, amikor bedugják a töltőbe. A teste kikerekedett, a szőre pedig kifényesedett, szinte felragyogott. Boldogan nyerített, és néhány szökkenéssel utolérte a karavánt.

 

A NAGY FALTÖRŐ

– Szeretnél mondani valamit? – mennydörögte a sárkány, amikor Nagy Faltörő már farokcsapásnyi távolságon belülre került.

– Engedj át a hídon... – kezdte a barátunk reszkető hangon, majd megköszörülte a torkát, és kimondta a varázsigét:

– Kérem szépen.

– Hogyan mondtad?!

– Kérem szépen!

– Na azért! – dörgött a válasz. – Már azt hittem, örökké csak fejjel fogsz rohanni a falnak.

Azzal a hatalmas fenevad félrehúzódott a kistermetű kos elől, amíg az átkocogott mellette a túloldalra.

Mi pedig egymás nyakába ugrottunk, és az innenső partról gratuláltunk neki.

 

IRIGY KUTYA

Egy napon azonban a Gazdi feleségének kerekedni kezdett a pocakja. Babát várt. A kutya, akit akkor még nem hívtak irigynek, rövidesen azt vette észre, hogy a csöppség bár még meg sem született, máris fontosabb lett nála. Egyre kevesebbet jártak vele kiképzésre, kirándulni, de még sétálni is. Amikor pedig az újszülöttet hazahozták a kórházból, hirtelen minden rosszra fordult.

Azt sem engedték meg neki, hogy megszagolja az új családtagot. Sőt, bár korábban bent alhatott az előszobában, most még a házból is ki kellett költöznie. Az ajtót is becsapták az orra előtt. A lábtörlőn fekve hallgatózott és szaglászott befelé egész nap.

 

Varázsigéket a gyerekeknek!

Hajdu Zsanett

A kisgyerekek világágban teljesen hétköznapi dolog egy-két csoda. Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked meg is értsen valamit abból, amit félelemről, megbocsátásról, irigységről, akaratról, együttműködésről magyarázol neki, ha úgy kívánja a helyzet, akkor az egyetlen helyes út, ha az ő nyelvén, a fantázia nyelvén közelítesz.

A gyerekeknek már a borító és az illusztrációk is egyből felkeltik az érdeklődésüket. Az enyém legalábbis bőszen lapozgatni kezdte, és követelte a felolvasást. (Mondjuk nem csoda, ha a borítón csillogó betűk és égbolt is van...)

Örömömre szolgált, hogy a képek beljebb sem okoztak csalódást, sőt! Balázs Gabriella illusztrátor pontosan tudja, mi az, ami megfogja a gyerekek figyelmét. Pont annyira aranyos, hogy még a szülőknek is tetsszen, pont annyira vicces, mint a mesék, és pont annyira izgalmas a képek dinamikája, hogy a gyerekek fantáziáját meglendítse.

A főhősünk egy nagyon szerethető kislány, Csiribiri, aki bizony már nehezen hisz a varázsigékben. Legalábbis, amikor felnőttekkel beszélget. De amikor az apukájával elmennek az Állatkertbe, megérti egy póni szavait, akit történetesen Panninak hívnak. Panni pedig képes öklömnyi nagyságúra zsugorodni, és bemászni Csiribiri zsebébe.

varazsigek_bocsanat.jpgDe ez még messze nem minden, csak a meseregény legeslegeleje, mert Panni el tudja repíteni Csiribirit a legkülönlegesebb helyekre, amikről talán azt hittük, hogy nem is léteznek.

Ha megnézted a borítót, akkor láthattad, hogy Panni hátán nemcsak Csiribiri, hanem egy kis kerti törpe is csücsül, akiről eddig nem esett szó, és – ahogy ismerem – ezen nagyon felmérgesedne. Ő Pufi, akivel a kerti kis házban ismerkedett meg Csiribiri, és aki – most figyelj! – ha Csiribiri sapkáját a fejére húzza, láthatatlanná válik.

Ezzel máris megérkeztünk oda, ahol a gyereked nap mint nap tengeti az idejét, a gyermeki fantázia birodalmába, ahol bizony megannyi fantasztikus varázslény társaságában és szoros barátságában játszadozik. Az, hogy a mesék képzeletbeli hősei egy szempillantás alatt láthatatlanná válnak a felnőttek számára, pedig tökéletesen tükrözi azt, amit a gyerekek nap mint nap tapasztalnak – a felnőttek bizony tényleg vaksik az ilyesmire, amikor pedig próbálkozni kezdenek a mímeléssel, elég viccessé válhatnak.

Csiribirit teljesen átlagos impulzusok és megtapasztalások érik, mint bármelyik másik kisgyereket.

Esténként például fél az álombeli farkastól.

varazsigek_farkas.jpg

Aztán a kislány rájön, hogyha Pannival és Pufival együtt gondolnak valakire, itt mondjuk az álombeli farkasra, akkor Panni hátán szempillantás alatt odarepülhetnek. Csiribiri persze retteg az újabb találkozástól, ám rájön, hogy a varázsigék pont az ilyen helyzetekben működnek, és sikerül szembenéznie a félelmével.

Aztán ott a Kupáncsapfa, aki rávezeti Csiribirit, hogy mi az a hála. Ez szintén egy teljesen jogos téma könyvben – a gyerekek négyéves kor körül kezdik el megérteni, az akaratuk beteljesedése bizony nem egyből és egyértelműen kell, hogy bekövetkezzen. Ez egy szomorú és nehéz megtapasztalás, amiben nem árt, ha segítesz neki, mert itt bizony véget ér a boldog babakor.

Amikor Csiribiri felháborodik, hogy már nem kap fagyit a cukrászdában, hiszen az neki jár, akkor ellátogatnak a Nagy Faltörőhöz is, aki történetesen egy kos. Ő aztán mindig ajtóstul ront a házba, ám egyszer, egy sárkány állja az útját, és akármekkora erővel iramodik is neki, nem tud átcsörtetni rajta.

Mit gondolsz? Melyik varázsige hallatára lesz egyből jámbor és készséges a sárkány?

varazsigek_akaratos.jpg

A Nagy Faltörő történetét a makacs Bocsi Csacsié, az Irigy Kutyáé, Megmondalak Mankáé, Fürge Lábé, Tévé Tivié és sok már hősé követi... Egyik mese jobb, mint a másik, mindegyiken lehet nevetni, izgulni és elgondolkozni.

varazsigek_tv.jpgTizenkét mese segít a gyerekeknek feldolgozni azokat a megtapasztalásokat, amik a hétköznapok nap mint nap az orruk alá dörgölnek, de nem olyan könnyű elfogadni őket.

Az egyik kedvencem lett a kisnyuszi története, amivel akkor találkozik Csiribiri, amikor az iskolai futóversen miatt izgul. Fürge Láb minden évben indul a versenyen, amiről szuper nyelvi finomsággal csak a mese végére derül ki, hogy a nyulak nem egymás ellen futják, hanem a tavalyi eredményük ellen. Minden nyuszi csak önmagához képest állít maga elé elvárásokat, és csak saját magukat meghaladására kell törekedniük.

Fontos kiemelni, hogy egyik téma sem ad hoc jelenik meg Csiribiri életében, hanem mindegyiket egy teljesen hétköznapi helyzet, vagy konfliktus előz meg.

Aztán jöhet a megoldás, a mese a mesében: ahogy Csiribiri használja a képzeletbeli, varázslatos rácsodálkozásokat, megtapasztalásokat, úgy ad iránytűt az a gyerekeknek ahhoz, ahogyan ők használni tudják Csiribiri történeteit.

Forrás: pagony.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót