OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK
MESEKÖNYVAJÁNLÓ 4-6 ÉVESEKNEK : Foxwoodi mesék

Foxwoodi mesék

  2019.09.18. 00:10

4-8 éveseknek
Cynthia Paterson: A titkok völgye
Cynthia Paterson: A csempészekCynthia Paterson: Karácsonyi meglepetésCynthia Paterson: A titkos receptÍrta: Cynthia Paterson
Fordította: Szabó T. Anna
Illusztrálta: Brian Paterson
Kiadó:
General Press, 2011-2014
 
Kötetszám: 7
Oldalszám/kötet: 32
 
 

A sorozat kötetiben Sün Tádé, Egér Misi, Nyúl Beni és barátaik történeteit ismerhetjük meg, akik egy varázslatos, békés vidéken éldegélnek.

A titkok völgye című kötetben egy beteg kislány, Nyúl Panni betegségének keresik az ellenszerét, egy különleges gyógynövényt. A csempészek című mesében pedig Borz bácsinak segítenek egy tolvaj nyomait keresni.

A kalandos történetekben a barátok mindig kitartanak egymás mellett, és persze minden jó, ha a vége jó....

 
 
Cynthia Paterson: A bűvös szánCynthia Paterson: A nagy felfedezésCynthia Paterson: Az evezősversenyA Foxwoodi mesék sorozat Cynthia Paterson és férje, a fantasztikusan tehetséges illusztrátor Brian Paterson hétkötetes mesekönyv-sorozata, melyet magyar nyelven a General Press Kiadó jelentet meg.
Patersonék Foxwoodi meséi ma már igazi kortárs klasszikusnak számítanak, igazi ágybabújós, esti mesék.

 

1. A titkok völgye
 
Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl, létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatok békében és szeretetben élnek, s a legkisebbek keresztül-kasul becsatangolják a környező vidéket.
Ha arra visz az utad, nyisd ki jól a szemed és a füled, így bizton meghallod, ahogy Tádé, Hanga és mind a többiek a közeledben játszanak. Téged is várnak, maguk közé fogadnak, s ha elfáradtál a közös játékban, csak ülj le szépen, és kérd meg őket, meséljenek egy csodálatos mesét neked…
 
A titkok völgye kötetben egy beteg kislány, Nyúl Panni betegségének keresik az ellenszerét, egy különleges gyógynövényt.
 
 

 

2. A csempészek

Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl, létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatcsaládok békében és szeretetben élnek, s a legkisebbek keresztül-kasul becsatangolják a környező vidéket. Ha arra visz az utad, nyisd ki jól a szemed és a füled, így bizton meghallod, ahogy Tádé, Beni és Misi és mind a többiek a közeledben játszanak.

Téged is várnak, maguk közé fogadnak, s ha elfáradtál a közös játékban, csak ülj le szépen, és kérd meg őket, meséljenek egy csodálatos mesét neked.

A csempészek című mesében Borz bácsinak segítenek a gyerekek egy tolvaj nyomait megkeresni. A kalandos történetekben a barátok mindig kitartanak egymás mellett, és persze minden jó, ha a vége jó....

HOME                                                                                                                                  ...

ernest shepard - Google Search

 

3. A titkos recept

Sün Tádéről, Egér Misiről és Nyúl Beniről, a három jó barátról olvashatunk. Mindannyian Sün Nagypapihoz mennek látogatóba, aki épp indulni készül Vakond asszony házába, mert ott tartják a falugyűlést. A gyerekek vele tartanak, így belecsöppennek a számukra unalmas gyűlésbe, ahol az egyik sarkalatos vitapont, hogy új termet keressenek, ugyanis a jelenlegi igencsak szűkös. Viszont nincs hozzá elegendő pénz, így a pénzgyűjtés kérdése is felmerül.

Tádét ez a rész teljesen lázba hozza, mert tenni szeretne valamit, ezért a Nagypapi a könyvtárba küldi őket, hátha találnak valamilyen használható ötletet. Rá is bukkannak egy történelemkönyvre és olvasnak benne Menyét kapitányról, Vakondvári úrnőről, de még Róka úrról is.

Ez utóbbiról különös történeteket írnak!

Foxwoodi-mesék-a-titkos-recept-belso1

Foxwood közelében élt és volt egy rejtett rókavára, melynek útját - a tulajon kívül - senki sem ismerte és övé volt a Vén Róka nevű fogadó, ahol a különleges üdítőjét árulta, melyet titkos recept alapján készített. Amikor meghalt, bezárták a fogadót, a receptet pedig azóta sem találják. A kis gézengúzok tudják, hogy merre van ez a fogadó, így arra gondolnak, elnéznek oda és keresni kezdik a receptet. Ha megtalálják, talán meggazdagodhatnak belőle és a tanácsnak is tudnak segíteni. Másnap reggel nekilátnak a kutatásnak, ahol izgalmas felfedezést tesznek és még egy új barátra is bukkannak! (Könyvparfé blog)

Foxwoodi-mesék-a-titkos-recept-belso2

Foxwoodi-mesék-a-titkos-recept-belso3

 

4. Karácsonyi meglepetés

Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl, létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatcsaládok békében és szeretetben élnek, s a legkisebbek keresztül-kasul becsatangolják a környező vidéket.

Leesett az első hó, és nincs is annál jobb, mint hogy a három jóbarát, Beni, Misi és Tádé saját maguk ácsolta szánkón vágnak neki a fehérségnek.

Körbejárják a völgyet, hogy karácsonyi dalokat énekeljenek a szomszédaiknak, ám a félelmetes udvarháznál majdnem inukba száll a bátorságuk.

 

Karácsonykor, amikor mindent belep a friss fenyőillat, a fahéjas gyertyák, és a mézeskalács illata, ösztönösen elönt minket az édes-mézes, már-már giccses hangulat utáni vágyakozás: ilyenkor akár százhuszonhatodszorra is hajlandóak vagyunk megnézni a Casablanca-t, mázsaszámra gyártani a szívecske, harangocska alakú mézeskalácsot, arannyal-ezüsttel befújni az ablakainkat, még akkor is, ha a normál hétköznapokban inkább a puritán szokások, formák kedvelői vagyunk. Cynthia Paterson Karácsonyi meglepetés című könyve e meghitt, puha, egy csöppnyit érzelgős világot jeleníti meg gyermekmese formájában.

Vegyük először is az illusztrációt: Brian Paterson képi világa egy tipikus angol ajándékbolt hangulatát idézi fel, ahol a pot-pourri, a gyömbéres süti, a vaníliás tea és a kedves állatos viaszfigurák kötelező kellékek. A szereplők és a Foxwood-i világ megjelenítése ennek megfelelően kedves, szépen kidolgozott, az egyes rajzok nyomán igazi varázslatos erdei világ tárul elénk.

Ehhez jön a tanulsággal teli történet, miszerint a másokkal való kedveskedés, mások megsegítése így, vagy úgy, de előbb- utóbb megtérül és a jó cselekedetek a legridegebb emberek (jelen esetben rókák) szívét is meglágyítják. A Karácsonyi meglepetés mesekönyv címe és cselekménye is Charles Dickens: Karácsonyi ének című könyvét jutatja az eszünkbe.  (Dickens története egy fösvény, lelketlen milliomosról szól, aki gyűlöli a karácsonyt, és az embereket. Karácsony estéjén három szellem látogatja meg és megmutatják neki a múltját, jelenét, jövőjét. A felidézett képekből kiderül, hogy amennyiben nem változtat a viselkedésén, magányos, mindenki által gyűlölt emberként fog meghalni. A látomások hatására emberünk megváltozik.)

Paterson története a kisebbekhez próbálja eljuttatni Dickens üzenetét, miszerint milyen fontos, hogyha jómódban születtünk gazdagságunkat ne tartsuk meg önmagunknak, hanem megosszuk másokkal, vagyonunkkal a rászorultakat segítsük, támogassuk. Ennél talán még tovább is megy, és arra is javaslatot tesz, hogy erőnkön felül is segítsünk a bajba jutottakon, mint, ahogy ezt a négy jó barát Tádé, Misi, Beni és Jani teszik. (Krausz Vera)

 

5. A bűvös szán

Eltelt egy év, Foxwood ismét a karácsonyra készülődik, varázslatos várakozás lengi be a falucskát.

A jó barátok fenyőfáért indulnak az erdőbe, ám útközben egy befagyott tavon csodálatos szánra bukkannak. Ez azonban nem egy közönséges szán, oda repíti az utasait, ahová azok vágynak.

Akár a Mikuláshoz is…

Az illusztrációk gyönyűek, a klasszikus értelemben vett esti mese nyugalmát árasztják. Az arisztokratikus életet élő kis állatok szép kőházban laknak, elegánsan öltöznek: matrózblúzban és kötényes ruhácskában játszanak és teázgatnak, és néha napján golfoznak is egy kicsit. Szerethető, békés életük van.

 

a-bűvös-szán-belso1a-bűvös-szán-belso2

 

6. A nagy felfedezés

http://1.bp.blogspot.com/-Z5-FQqmolHc/U3cgG4rkp-I/AAAAAAAAMM4/WPZb0W9uv-8/s1600/Image18.jpgAz ötletes Nyúl Beni, az óvatlan Sün Tádé és az okos Egér Misi ezúttal Beni feltaláló nagybácsikáját, Henci bácsit szeretnék meglátogatni, ám megérkezve házikójához, rettenetes felfedezést tesznek: a bácsit valaki elrabolta! A három jó barát biztos benne, hogy az eltűnéshez köze van az öt alattomos pofájú patkánynak, aki odafelé elállta az útjukat…

A bácsiszabadításban aztán nagy szerepe lesz egy vacogó egérlánynak, egy hőlégballonnak, egy várkastélynak és egy gyönyörű vonatnak.

A kedves történet természetesen a barátok és a jó győzelmével ér véget – ám „az igazi kalandok csak ezután kezdődnek”.

 

foxwoodi-mesek-a-nagy-felfedezes-belso1foxwoodi-mesek-a-nagy-felfedezes-belso2

foxwoodi-mesek-a-nagy-felfedezes-belso3

Igazság szerint nehéz megmondani, mi is olyan remek ebben a könyvben: mégis nagyon tetszett. Cynthia Paterson biztosan nem olyan jó író, mint amelyen kiváló rajzoló a férje – a történetben ugyanis van néhány furcsaság, például senki sem magyarázza el, miért nem kell többé félni a bácsi megszabadítása után attól, hogy ismét elrabolják (hiszen továbbra is ugyanott és ugyanolyan egyedül lakik, s a vandál patkányokat senki sem vonta felelősségre a sikeres rabszabadítás után, egyszerűen csak büntetésképpen beleestek a hóba). Ám azt hiszem, a rajzok olyan kedvesek és kedélyesek, és a szöveg olyan angolosan kerek és okos, hogy jó mesemondásnál ezek az apróságok nem tűnnek fel.

A képeken pedig egy olyan barátságos, mégis ismeretlen furcsaságokkal teli világ tárul fel, amelynek a szemlélésébe hosszasan bele lehet merülni. A foxwoodi dámák kalapkölteményeire, Nyúl Beni szánkójára, Csíkos úr postástáskájára, Panni nyuszi főkötőjére, Henci bácsi monoklijára, vagy a Vörös Róka csodálatos mozdonykocsijára újra és újra rá lehet csodálkozni, a Szabó T. Anna avatott fordításában megjelenő történetet pedig örömmel lehet kézbe venni újabb és újabb alkalmakkor. Például amikor majd hull a hó – mert különös módon ez a foxwoodi mese is téli történet. (Baranyi Katalin)

 

7. Az evezőverseny

Foxwood minden lakója a nagy evezősversenyre készülődik. Nyúl Beni, Egér Misi és Sün Tádé azonban biztos benne, a patkányok ismét cselhez folyamodnak, hogy megszerezzék a győzelmet. A három jó barát ezért elhatározza, hogy saját hajót épít, és versenyre kel az agyafúrt patkányokkal.

A három jó barátnak  Vidra kapitány segít gőzhajót építeni. Apró malőr a történetszövésben, hogy egy evezősversenyen hogyan indulhat egy gőzhajót? Amikor olvastuk, teljesen logikusnak tűnt, hogy a csaló patkányok ellen nagyon erős hajó kell...

Természetesen a mese legizgalmasabb része a verseny, amikor a patkányok fütyülnek a fair play-re és mindenkin átgázolva eveznek a célhoz. Végül a gőzhajó nyeri az evezősversenyt, s a mese végén a gyerekek Benivel, Misivel és Tádéval “érnek célba”, és lelkesen hisznek a barátságban, a sportszerűségben és az emberi jóságban.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót