OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK
KLASSZIKUS ÉS KORTÁRS IRODALOM 6-9 ÉVESEKNEK : ÉLETRAJZI SOROZAT

ÉLETRAJZI SOROZAT

  2020.06.30. 17:53

https://www.naphegykiado.hu/wp-content/uploads/2020/04/sorozat-03-1024x480.jpg

Inspiráló példaképek, valódi mesehősök gyerekeknek

Miért fontos, hogy a kisebbek is megismerjenek értékes példaképeket, találkozzanak inspiráló életutakkal? Életrajzi sorozatunkban olyan híres magyarokat ismerhetnek meg, mint a világhírű matematikus, Erdős Pál, az első magyar orvosnő, Hugonnai Vilma, a zeneszerző, Bartók Béla, vagy az első magyar női csillagász, Balázs Júlia. A sorozatban megjelent köteteknél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a kisebbek számára is könnyen érthető, színes képeskönyv formátumban mutassuk be nekik híres magyarok életét. Arról, hogy miért is töltenek be fontos szerepet életünkben a példaképek, Boldizsár Ildikó meseterapeuta mesélt egy korábbi cikkben:

„Időnként megkérdezek hozzám közel álló embereket, hogy van-e példaképük? Általában meglepődnek a kérdésen, zavarba jönnek, egyenes, határozott választ azonban csak ritkán kapok. Velem egyidős barátaim némi gondolkodás után általában a tanáraikat, mestereiket nevezik meg példaképüknek, a fiatalok pedig focistákat, rockzenészeket, színészeket, bloggereket, a média által „felpumpált” szerencselovagokat és divatmagazinok photoshopolt szépségeit.”

 

A meseterapeuta a későbbiekben arra is felhívja az olvasók figyelmét, hogy óriási különbség van az eszménykép és a példakép között, mivel az eszményképként szolgáló celebek csak egy ideig képesek betölteni az „eszménykép” szerepet, addig a példaképek egy életen át végigkísérhetnek minket. Az eszményképek nem fognak hitelesen viselkedni, vagy morális példát mutatni, míg a példaképeket cselekedeteiken keresztül ismerhetjük meg.

„Csakhogy napjainkban valóban nem olyan egyszerű példaképekre találni, holott égetően nagy szükség lenne rájuk. Ezért is örültem meg a Naphegy Kiadó sorozatának, amely 5-8 éves gyerekek számára mutat be olyan személyeket, akiket méltán tekinthetnénk példaképeknek. Az első könyv Erdős Pál matematikus életét dolgozta fel (A fiú, aki imádta a matekot), a második az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról szólt (A lány, aki orvos akart lenni), a harmadik Bartók Béláról (A fiú, akit elvarázsolt a zene), a negyedik pedig az első magyar csillagásznőről, Balázs Júliáról (A lány, aki csillagász lett).”

A Könyvesblog Boldizsár Ildikóhoz hasonlóan szintén arra hívja fel a figyelmünket, hogy valódi emberek élettörténete legalább olyan fontos és izgalmas lehet, mint a kitalált mesehősöké.

„Híres emberekről ritkán mesélünk kisgyerekeknek, pedig nincs kőbe vésve, hogy csak kitalált szuperhősök vagy királylányok lehetnek a mesék hősei. Hogy a valódi, hús-vér emberek élettörténete is lehet kalandos és tanulságos, azt a Naphegy Kiadó szuper életrajzi sorozata is jól bizonyítja.”

(1) A fiú, aki imádta a matekot

Print

Deborah Heiligman meséjéből megtudhatjuk, hogy Erdős Pált már kisgyerekként is elvarázsolták a számok, felnőttkorára pedig ő bűvölt el mindenkit újszerű és játékos matematikai gondolkodásával. Végtelenül fontosnak tartotta, hogy a matematikusok közösen gondolkodjanak régi és új kérdéseken, feladatokon. A „budapesti varázsló” – ahogy nevezték – remek társasjátéknak tekintette a matekot, s ezzel mindenkinek a szívébe lopta magát. Ebben a kis kötetben kedves rajzokon keresztül elevenedik meg hihetetlen élettörténete.

(2) A lány, aki orvos akart lenni

Hugonnai Vilma

Az első magyar orvosnőről, Hugonnai Vilmáról Kertész Edina először írt könyvet a 4-8 éves korosztály számára. Arról, hogy miért éppen rá esett a választása, és milyen ember volt Hugonnai Vilma, egy vele készült interjúban mesélt.

„Vilma több évtizeden át küzdött azért, hogy orvos lehessen, ami az akkori Magyarországon nem volt könnyű. Mégsem adta fel, és ez a kitartás volt az, ami számomra különlegessé tette az életútját. Pontosan tudta, mit akar, és el is érte, pedig számtalan akadály állt előtte. Lenyűgözőnek tartom ezt a fajta szelíd, de makacs kitartást.”

Hugonnai_tordeles.indd

Maros Krisztina illusztrátor rengeteget kutatott, hogy Hugonnai Vilma életét a lehető leghitelesebben- és korhűbben jeleníthesse meg az első magyar orvosnő életéről szóló képeskönyv lapjain.

(3) A fiú, akit elvarázsolt a zene

Print

A sorozat 3. részében ezúttal egy művészi területen tevékenykedő fiú, Bartók Béla zeneszerző életét vette górcső alá Mészöly Ágnes. A kötetből kiderül, hogyan figyeltek fel Bartók Béla tehetségére, az, hogy előbb tudott énekelni, mint beszélni, és az is, hogy amíg a zenében egyáltalán nem volt szabálykövető, addig az életben végletekig precíz volt.

„A gyerekkora mesés és elbűvölő. Az ifjúsága lázadó és lelkesítő. Azt hiszem, nem csak azok a gyerekek csodálkozhatnak rá az ő történetén keresztül a zene erejére, akik esetleg a Mikrokozmosz darabjain keresztül ismerkednek a zongorával…”

A fiú, akit elvarázsolt a zene_Meszöly_Agnes

Bartók Béla kalandos életútját Bertóthy Ágnes illusztrátor elevenítette meg, Maros Krisztinához hasonló módon, szintén a legapróbb részletekre, történelmi korhűségre való odafigyeléssel.

(4) A lány, aki csillagász akart lenni

Print

Kertész Edina ezúttal az első magyar női csillagász, Balázs Júlia életét mutatta be a Bölecz Lilla által illusztrált képeskönyv lapjain.

„Lenyűgözött, ahogy Júlia élt: nappal a háztartást vezette és a négy gyerekről gondoskodott, éjjel pedig csillagászati megfigyeléseket nézett. Mindig is azt éreztem, hogy túl keveset beszélünk a női tudósokról. Most a Naphegy Kiadónak köszönhetően olyan nagy szerencsém volt, hogy írhattam egy női csillagászról.”

„Egyszerűen jó kézbe venni ezt a könyvet: jók az arányok, a csillagképekkel teleszórt előzék hosszas böngészésre invitál, Bölecz Lilla pedig a képeivel úgy tudott meseszerű atmoszférát teremteni, hogy közben egyszer sem merül fel bennünk az a gondolat, hogy ne a valóságot látnánk.”

A lany_aki_csillagasz lett

Boldizsár Ildikó így zárja sorait ajánlójában:

„Az illusztrációk azonban sokat segítenek a megértésben, és igazi csemegét jelentenek a szülőknek. A különböző történelmi korokat felidéző képi jelentések feloldására talán nincs is minden esetben szükség, sokkal nagyobb öröm a könyvek végén elhelyezett információk közös böngészése. Kedvenceim a csillagásznőket felvonultató tablók, lenyűgözött, hogy ilyen sok nő kutatta a csillagokat a történelem folyamán. Gyerekként egészen bizonyosan közülük választottam volna példaképet magamnak.”

 

(5) A fiú, aki Varjúvárról álmodott

A sorozat 5. részében Kós Károly építész, író, polihisztor életét ismerhetik meg a kisebbek Boldizsár Ildikó elbeszélésében, Bertóthy Ágnes rajzaival.

Forrás: naphegy.hu

 

(6) A lány, aki szavakkal varázsolt

"...az lesz benne hangsúlyos az életéből, hogy tíz éven keresztül, míg nem jelenhetett meg könyve, az asztalfióknak írt.

Ebben a történetben a kitartást akartam kihangsúlyozni, és azt, hogy a híres embereket is rengeteg kudarc éri, csak azt sokszor nem látjuk.

Úgy érzem, nagyon fontos, hogy női példaképeket is állítsunk a gyerekek elé, amellett, hogy a sorozatnak férfi hősei is vannak Erdős Pál, Bartók Béla vagy Kós Károly személyében.

Szeretném, ha többet beszélnénk a nagy formátumú nőkről, és már a gyerekek is megismerkednének a történetükkel. Ha csak egyetlen lány emiatt dönt úgy, hogy csillagász vagy író lesz, már megérte" - Kertész Edina

 
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót