OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MÉDIAHASZNÁLAT
MÉDIAHASZNÁLAT : Kisiskolások tévénézési szokásai

Kisiskolások tévénézési szokásai

Mit néznek szívesen a kilencéves fiúk? Akció-dús rajzfilmeket vagy meséket, híreket vagy vetélkedőket, vagy akár sorozatokat, gasztronómiai műsorokat, reklámokat, videoklipeket? Vajon zavarja őket, ha a műsor nem magyar nyelvű? Mit gondolnak a képernyő sarkában látható karikáról?

Milyen lenne a két fiú saját tévécsatornája?

Szerepi Hella cikkéből kiderül, hogy a magára hagyott gyerekek milyen típusú műsort-mesét szeretnek, s miért pont ezt. A válaszok itt-ott meglepően különböznek egymástól, pedig mindketten családban élnek, illedelmes, jó tanulók, akiknek nincsenek beilleszkedési problémáik. A gyerekek szóhasználatát nem módosítottuk. 


Szereted a gyerekeknek készült csatornákat?

      GY1: A Minimax nekem ovis, de a Jetixet és Cartoont szeretem, mert ott sok az akció, sokat verekednek, sokat lövöldöznek. A Jetixen a kedvencem a Power Rangers, a Cartoonon pedig majdnem mindegyik. A Jetixen béna a Flamingó kapitány, mert az már ovis, és a főszereplő kisgyerek nagyon béna szuperhős. Cn-mozi jó, ott mindegyik rajzfilmet szeretem.

      GY2: A Cartoon networköt nem is szeretném nézni, de nincs nekünk ilyen otthon.

 

Szoktad nézni a vetélkedőket?

         GY1: A Széf az egy okos játék, ahol gondolkodni kell, a Pókerarc-ban meg nem lehet azt csinálni, hogy a játékosnak nagyon sok pénze van, és közben mosolyog. Mindegyik tetszik, csak ez a kettő a kedvencem. A Pókerarc meg a táskás (Áll az alku - a szerk.) jó lenne, ha menne még.

         GY2: Láttam a Pókerarc-ból részletet, tetszett hogy pánikgombok vannak benne. Láttam még Milliomos-t, az se rossz, érdekes. Az örökös nem olyan jó, túl sokféle játék van benne: forró krumpli, megvan a vége, meg ezek. A Széf nem tetszik, mert hogyha egy kérdést elrontanak, az összes pénz elmegy, és nem nyernek semmit.

 

Hétvégén milyen filmet, sorozatot szeretsz nézni a tévében?

         GY1: Leginkább az tetszik, amelyikben végig kardoznak, és az egész film vérben úszik, mert szeretem a vért és a piros színt. A Charly, majom a családban meg ilyenek bénák. Van még egy filmfajta, ami tetszik: a szexelős filmek. És a Bud Spencer-es filmek, mert abban van verekedés.

         GY2: Nagyon ritkán nézek filmeket a tévében. A Nils Holgersson tetszik, a Négy muskétás is jó. A Charly is nagyon jó, mert muris dolgok vannak benne.

 

A híradóról mi a véleményed?

         GY1: Szerintem az felnőtteknek való. Nem nézem, max. a bulvárhíreket, mert a bulvárhír azt jelenti, hogy rablásról vagy gyilkosságról jelentettek. Azok a kedvenc híreim.

         GY2: Láttam, de nem szeretem, mert durva dolgok is vannak benne. Nem szoktam nézni.

 

Van kedvenc reklámod?

         GY1: Nekem a tisztítószeres reklámok tetszenek, szeretem nézni a tisztítószereket az illatuk miatt, meg azért is, mert röhögök rajta, hogy milyen hülyék a reklámozók, hogy azt hiszik, hogy beveszik az emberek. Van ez a rózsaszín tubusos mosópór, olyan vettünk, és összekeveredtek a színek. Ha valami játékról van reklám, az is tetszik, de annak is jó játéknak kell lennie, vagy legalábbis jónak kell látszania.

         GY2: Nem érdekelnek, de a murisak tetszenek: amikor a borsószemek beszélgetnek. Egy reklámban azt mondja egy lány, hogy kiszökött a kutyája. Kimegy az apukája, azt mondja, megyek, megnézem, és az esőben egy szál ingben keresi a kutyát. Egy tablettát reklámoz, ami megszünteti a megfázást és van benne C-vitamin is, azt mondják. Nem tetszik ez a reklám, mert butaság egy szál ingben az esőben mászkálni.

 

Nézel főzős műsorokat?

         GY1: Csak a Stahl tetszik, meg a Bandi a hegyen. A Bandi azért, mert a környezetben főz, ami nagyon szép. A Stahlban az a része tetszik, amikor a kis szakácsokkal főz.

         GY2: Mindegyik tetszik. Két ember szokott főzni: egy sötét bőrű és egy világos bőrű. Ez a két ember ért is a főzéshez, és beszélgetnek meg vicceket mondanak az étellel kapcsolatban. Van olyan, amit egy bácsi készít egy sapiban - az nem tetszik, mert egyedül főz. Az tetszik, ha együtt főznek. Stahl Juditot nem ismerem.

 

Miről szól a Charly, majom a családban?

         GY1: Egy majmot vásárolnak, azt hiszem, és mindig beöltöztetik emberruhába, és a lakásban mindenféléket okoz, lóbálja magát a csilláron, szétszedi a függönyt, és akkor ezt meg kell javítani. Meg banánt lop, akkor jól leszidják, de egyébként nem egy rossz majom, csak nem a dzsungelben él, ahol kéne neki.

         GY2: Muris dolgokról. Van egy majma egy állatorvosnak, az a majom nagyon vicces, őt hívják Charlynak, és életeket is ment az a Charly. Azért vicces, mert van, hogy kiszúr valakivel. Egyszer, aki a birkákat öldökölte egy késsel, motorral meg akart menekülni a rendőrök elől, a Charly ráugrott, az ember félt tőle, elesett, és akkor a rendőrök utolérték.

 

Tetszenek a természetfilmek?

         GY1: Nekem az Animal Planeten az összes műsor tetszik, de legfőképpen az a fickó, akit leszúrt a rája, mert az krokodilokkal foglalkozott. A kedvenc műsorom A föld legviccesebb állatai. A macska felágaskodik a székre, és elkezd zongorázni, de nem úgy, hogy tudja, mit játszik, hanem csak úgy összevissza kalimpál. A BBC-s természetfilmeket nem nézem, csak a természetcsatornát.

         GY2: Az Animal Planet tetszik, mert sokféle dolog van benne, de azt ritkán nézem, mert otthon nincs.

 

Videoklipeket is nézel?

         GY1: Zene egy van, ami nagyon tetszik, a Madonna. De a gépen nézem, nem a tévében.

         GY2: Nem nagyon szoktam, csak a Megasztár-t.

 

Mit szólsz ahhoz, ha egy műsor vagy egy film nem magyar nyelvű?

         GY1: Engem az zavar, ha egy film nem magyarul van, vagy amiről nem tájékoztatnak, hogy nem magyarul lesz. Főleg, ha az a film akciófilm. Ha a kedvencem megy, akkor azért megnézem, de nagyon ritka.

         GY2: A BBC-t nagyon szeretem, mert 10 óra előtt vannak benne gyerekeknek filmek. Nézem, és azt mondta az anya, hogy ha hallom a nyelvet, akkor érteni is fogom egy idő után. Azt értem, miről szól a történet, mert mutatják hozzá a képet, és a legtöbb mesében még le is írják, hogy miket mondanak. Hogyha izgalmas, akkor nézem.

 

Mennyit tévézel naponta?

         GY1: Legtöbbet egy órát nézek tévét, max kettőt: mesecsatornákat. Hogyha nem lennék tőle szemüveges, akkor egész nap nézném, vagyis éjfélig, legtöbbet akciófilmeket.

         GY2: Hétköznap általában semennyit, hétvégén van hogy semennyit, de van, hogy egy órát. Ritkán nézek többet egy óránál.

 

Van kedvenced?

         GY1: Kezdjük a kedvenc műsorvezetővel: nekem a Sebestyén Balázs, mert nagyon híres, és sok műsort vezet, jó fej, jó a humora, és szép is. A Power Rangers azért, mert abban sokat verekednek, és van benne varázslat. A Csillagközi invázió azért, mert abban hatalmas bogarakat kell lövöldözni, és szeretem a bogarakat és a lövöldözést is.

         GY2: Kedvencem nincs, mert sok mindent szeretek.

 

Mi a véleményed a tehetségkutató műsorokról?

         GY1: A Csillag születik tetszett, mert vicces, olyan is kerül ide, aki nem is tud énekelni. A Megasztár pedig azért tetszett, mert ott voltak igazi tehetségek.

         GY2: Mindegyiket szeretem. Amiben korcsolyáztak (Sztárok a jégen - a szerk.), az tetszett a legjobban.

 

Szerinted jó dolog, hogy vannak korhatáros filmek?

         GY1: Szerintem ne mondja meg egy másik ember, mit nézzek. Ki találta ezt ki? Aki ezt kitalálta, egész életében korhatáros filmeket mutogatnék neki. Két 18-as volt, amit eddig megnéztem, vagyis egy, a Ryan közlegény. Nagyon jó volt, folyt a bele a fickónak.

         GY2: Szerintem jó, hogy van karika, mert az felhívja a figyelmet, hogy a kisebbek ne nézzék annyira, mert nehezen értik meg.

 

Van olyan műsor, amitől félsz?

         GY1: Nem nagyon, max kiskoromban, de arra már nem emlékszem.

         GY2: A nagyon durváktól. A Grimm legszebb meséi-ben van az erdei anyóka, attól félek.

 

Milyen műsorok mennének a te saját tévécsatornádon?

         GY1: Olyan reklám lenne, hogy aki szereti a vért, az nézze ezt a csatornát. Minden műsorban egy főszereplő lenne, vagyis én, és minden műsor úgy kezdődne, hogy folyik a vér a sötét képernyőn, és a főszereplőből folyik a vér. Akciófilmek, úgy értem, rajzfilmek, legó-Star Wars, ahol legóból vannak az emberkék - ennyi.

         GY2: Nyugodt filmek, sok természetfilm, semmi durva film, amit el kéne tiltani a gyerekektől, sok jó gyerekmese: Mazsola és Tádé, Kisvakond, Bundás és Rozsdás.

 

Milyen a jó tévé?

         GY1: Moziképernyős plazma tv, mert nagyobb teret tölt be, és nagyobb téren keresztül lehet látni a gyilkolást. 200-1000 csatorna lenne jó.

         GY2: Lehet színes vagy fekete-fehér, a fekete-fehéren jobban ki lehet venni, ahogy táncolnak az emberek, nem zavar a szín. Azt szeretem, amiben nagyon pontos a kép, nem homályos, nagy a képernyő, ennyi elég.

 

A különbségek nemcsak a családi háttérről vagy a szülői szigorról, engedékenységről árulkodnak, hanem - ebben a korban - már a személyes igények is befolyásolják a gyerekek választását.

Két ellentétes véleményből leszűrhetjük, hogy a véres akció és a kedves természetfilm is lehet egyaránt szimpatikus egy mai gyereknek.

 Forrás: origo.hu

<<Vissza

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót