OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : A kék bolygó története

A kék bolygó története

  2016.06.17. 11:44

8-10 éveseknek
Írta: Andri Snaer Magnason
Illusztrálta: Kovács Katalin
Fordította: László Noémi
Kiadó: Koinónia, 2011
Oldalszám: 120

„Aranykori teljességet idéző ős-állapot honol a kék bolygó kis szigetén: az örökifjú gyermeklélek önfeledt, kiapadhatatlan derűje és harmóniája."

De egyszer csak váratlanul becsapódik a szigetlakók életébe űrhajóján Hahó Jónapot. Ezzel véget is ér az ártatlanság idilli állapota, és elkezdődik a történet, a móka, az álom-valóraváltás. 
 
Csakhogy mindennek ára van.
Még ha az elején úgy is tűnik, hogy a kaland megéri a kis kompromisszumot, a folyamatot már nem lehet leállítani. Vagy mégis?

 

A meseregény igazi remekmű. Bölcseleti magja a bűnbeesés mítoszából táplálkozik, a történet kifejtése színes, izgalmas. A fikció magával ragadó, stiláris eszköztára gazdag, eredeti. Megállja a helyét a gyermekirodalom klasszikusainak sorában.
 
Bátran ajánlható gyermeknek, felnőttnek egyaránt.
 
 
Széni Kalatlin
 
Gyerekkorom egyik kedvence volt az a tévéfilm, amelyben a gyerekek átveszik a hatalmat egy város felett. Arra már nem emlékszem, hogyan sikerül száműzniük a felnőtteket, és a film címe is a homályba vész, de az biztos, hogy nagyon beindította a fantáziámat az ötlet, milyen lenne egy olyan helyen élni, ahol csak gyerekek laknak. A filmbeli történetben aztán sajnos minden rosszra fordul, és a gyerekek végül kénytelenek belátni, hogy nem boldogulnak a felnőttek nélkül, Magnason könyvében azonban épp ennek fordítottja történik.

A kék bolygó ugyanis nagyon is jól működik felnőttek nélkül, amióta csak az eszüket tudják, olyan gyerekek élnek rajta, akik sosem nőnek fel. A bolygó összes lakója boldog és elégedett. Ezért aztán, amikor egyikük kap a barátjától egy kívánságteljesítő követ, nem is tud mit kezdeni vele, és eleinte még a bolygójukra érkező egyetlen felnőtt sem tud kicsikarni belőlük egyetlen be nem teljesült vágyat sem. Pedig neki nagyon fontos lenne, hogy eladhasson valamit a gyerekeknek, hiszen egy igazi vigécről, azaz csillagporszívós utazó ügynökről van szó. Aztán persze mégis kitalál valamit, ami elcsábítja a gyerekeket, és újabb kívánságok láncolatát hozza magával.

Ő pedig szívesen teljesíti mindegyiket, nem is túl drágán, csupán egy kis fiatalságot kér cserébe tőlük. Csak később derül ki, hogy a vágyak teljesítésének valójában sokkal nagyobb ára van, addig a gyerekek egyfajta bódult örömmámorban élvezik, hogy egy kis segítséggel a saját kedvük szerint formálhatják a világot.

A könyvben nem túl nehéz felfedezni a fogyasztói társadalom emberének mentalitását. S tulajdonképpen még az a spirál is teljesen természetesnek tűnik, amibe a bolygó lakói kerülnek: ahhoz, hogy kiélhessék vágyaikat, a korábban tökéletesnek hitt bolygót is át kell alakítani. Például felszögezni a napot az égre, vagy örökre elkergetni a felhőket, hogy mindig jó idő legyen.

És miért is kellene nekik arra gondolniuk, hogy akkor a bolygó másik felén az örök sötétség miatt lassan elpusztul minden élet? Mindez lehet, hogy hazugság, s ha igaz is, könnyen megnyugtathatjuk magunkat azzal, ha odaküldünk egy segélycsomagot levetett ruháinkból, megmaradt ételeinkből.

A világ valós problémáinak megidézése után a befejezés mégis inkább mesei. A gyerekek nem lesznek okosabbak a felnőtteknél, egyszerűen csak újra gyerekként kezdenek viselkedni, és még az életük árán sem hajlandóak szívüket kő- vagy acélszívre cserélni. S bár úgy tűnik, hogy az utazó ügynök a markában tartja őket, végül egy különös fordulattal sikerül megszabadulniuk szorult helyzetükből: teljesítik a vigéc kívánságát, hiszen az ő szívének mélyén is lapul egy – talán a gyermekkorból megőrzött – titkos vágy. 

Forrás: Meseutca
 
Fülöp Noémi
 

A kék bolygó története: nem pillangófing

 
Kisiskolás koromban utáltam a tanmeséket – hogyan is jön a tanulás ahhoz, hogy akár a nevében is összeragadjon a mesével? Arról nem is beszélve, hogy meg voltam győződve róla: ami eleve pedagógiai szándékkal születik, sehogy sem lehet izgalmas (akkoriban nem voltam tisztában azzal, hogy Selma Lagerlöf Nils Holgerssonja tulajdonképpen földrajz-tankönyvnek készült).

Talán ennek az ellenérzésnek az árnyéka miatt volt látatlanban gyanús a A kék bolygó története című mesekönyv. Környezetvédelmi nevelést sejtettem a cím mögött, főleg hogy az izlandi szerző, Andri Snaer Magnason elkötelezett környezetvédő. De A kék bolygóból legfeljebb a felnőttek számára lóghat ki a lóláb – és még ők sem nevezhetik szájbarágósnak a könyv mondanivalóját.

Úgy tűnik, Magnason üzenet terén nem jön korszakalkotó ötletekkel. Értékeld a kis, mindennapi örömöket, vigyázz a barátaidra, gondolja a bolygóra is, amelyen élsz, ne legyél önző, de főképp: gondold meg jól, mit és mennyit kívánsz magadnak. Mindez gondolkodásmódtól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül bármelyik család értékrendjébe beleillik.

Talán ez az egyik oka annak, hogy a mesét érdemesnek tartották 22 nyelvre, köztük magyarra is lefordítani. A könyv külalakja hozza a Koinónia Könyvkiadó megszokott színvonalát: öröm kézbe venni, végiglapozni, rácsodálkozni Kovács Katalin részletgazdag, érzékeny illusztrációira.

A magyar fordítás László Noémi műve, akinek sikerült leheletnyi költészetet is belelopnia a szövegbe:

„A háború az, amikor valaki annyira megmérgelődik, hogy vulkánbűzből és a hegyek gyomrában erező vasból bombát készít, és ezekkel a bombákkal hajigálja azokat, akikre haragszik.”

A kék bolygóban egészséges arányban keveredik a könny, az izgalom és mosolygás.

Sőt, helyenként egyenesen hangosan felnevettem:

„A király olyan, mint a majom a ketrecben. Etetni kell, meg bámulni, de azon túl igazán semmi gond sincs vele.”

Amikor pedig az egyik oldal alján azt olvastam: pillangófing, azonnal vizionáltam egy teli szájjal kacagó kisiskolást. Üdítő, ha nem akarják aranyoskodó gügyögéssel hülyére venni a gyerekeket – a kék bolygó mosdatlan lakói büdösek, a felhőbáránykák esőt pisilnek, sőt, szellentenek is.

A történetbe akár Ádám és Éva-parafrázist is bele lehet magyarázni (szerencsére azért a főhősök, Brimir és Hulda nem jönnek össze a végére: emlékszem, nem értékeltem túlságosan kisiskolásként az egymásba szerelmesedő gyerekszereplőket). A kék bolygó maga az elrontott – és persze a végére visszacsinált – paradicsom, a „gonosz” szereplő, Hihi-Hahó pedig a teljes elégedettség édeni állapotából zökkenti ki a gyerekeket.

A mese sikerének sokadik oka valószínűleg a karakterek milyenségében rejlik. Magnason fekete-fehér, jó és gonosz szereplők helyett kerek egyéniségeket írt a könyvbe, hiteles motivációval, karakterfejlődéssel. A legnagyobb meglepetést a történet végére tartogatja az író: kiderül, a kék bolygó paradicsomi állapotát nem Hihi-Hahó legyőzése, eltávolítása hozza vissza, sőt, még „megjavulnia” sem kell azért, hogy ott maradhasson.

Amikor a gyerekek megértik, mit miért csinál az űrből pottyant porszívóügynök, sikerül számára is elfogadható helyet találniuk a bolygó életében. Magnason csavarosan elrejtett, legfontosabb üzenete megértésről, elfogadásról szól, és megtörténhet, nem egy gyereknek segít majd megbékélni a saját életében garázdálkodó kisebb-nagyobb gonoszokkal.

Fülöp Noémi
Forrás: ujkonyvek.egologo.transindex.ro

cardinalis.blog

Van-e értékesebb dolog a fiatalságnál? Képes vagyok-e megérteni, hogy ha én mindent megkapok, akkor azért valakinek szenvednie kell ezen a bolygón?

Súlyos, fontos kérdéseket feszeget Andri Snær Magnason a Kék bolygó című művében.

Izlandon ezért irodalmi díjat kapott és már vagy 30 országban megjelent. Mi a titka? Talán az, hogy a világ egyik leghűvösebb szigetéről, a legforróbb szeretet árad belőle. Magnason úgy pendíti meg az empátia, a végtelen szeretet húrjait, hogy attól bizony megnő a gombóc a torkunkban. Az izlandi szerző ehhez nem találja fel a spanyolviaszt. Az ártatlanság elvesztése, a kiűzetés a paradicsomból a tematikája, azonban mindezt úgy teszi, hogy egy kisiskolás is képes legyen megérteni, felfogni és legfőképp azonosulni vele.   

A sztori

Tessék elképzelni egy bolygót, ahol csak gyerekek élnek. A csöppségek nem öregszenek és a legnagyobb problémájuk csupán az, hogy a gumimacikat vagy a palacsintákat termő fákról lakmározzanak két, izgalmas játék között.

Kovács Katalin illusztrációja.

A kék bolygó, kék egére egy űrhajóval érkeznek meg a viharfelhők. A járműből Vicces Vili lép ki és izgalmakkal kísérti meg a naiv, mit sem sejtő bennszülötteket.

Vili először képessé teszi a gyerekeket repülni és hogy ne kelljen aludniuk, kiszögezi a napot az égre, na meg csodaspray-t ajándékoz nekik. Persze nem ingyen. Minden egyes „varázslatért” egy kis adag fiatalságot kér a gyerekektől. Azok mit sem sejtve, boldogan ajánlják fel a fiatalságukat a jobbnál jobb mókák kedvéért.


Tartalma

Volt egyszer egy kék bolygó
A történet elkezdődik
Az űrszörny
Hahó Jónapot
Pillangópor
Azt est leszáll, lemegy a nap
Farkas! Farkas!
A borzasztó bűz
A nagy repülőverseny és a kékség
Szél-hideg farkas-fák
A dühöngő medve
Szőrös pókok és mérges rovarok
A pillangószörnyek
A legvadabb vadak
A kísértet-gyerekek
Ha ha ha ha ha
Hihi-Hahó, a komédiás
Kié a nap?
A szavazás
A mentőbuli
Bomba a ládában
Acélszív vagy kőszív
Hihi-Hahó álma
Őfelsége Hihi-Hahó

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót