OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Rozi az égen

Rozi az égen

  2016.08.01. 16:27

5-8 éveseknek
https://konyvmutatvanyosok.files.wordpress.com/2011/10/rozi-az-c3a9gen.jpgÍrta: Tasnádi István - Jeli Viktória
Illusztrátta: Kun Fruzsina
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2010
Oldalszám: 88
 
Minden azzal kezdődött, hogy Rozi hatodik születésnapja elveszett.
Jó: esetleg elkóborolt.
Mindenesetre szőrén-szálán eltűnt, nyoma veszett, felszívódott. Még szerencse, hogy megkergült az az ágy lábához kötött lufi, mert különben mi repítette volna Rozit egyenesen fel az égbe?
 
Márpedig ha nem repül, talán sosem találkozik a szeleburdi Kentaurlánnyal, a Nagy Kaprikornusszal, a tejtó halacskáival, a Krokorigókkal, az Ikernagyikkal és mind a többi églakóval, s még a végén maga is elhitte volna azt a képtelenséget, hogy az ég olyan üres, mint egy lukas dió.

 

Tasnádi István és Jeli Viktória meseregényében Rozi elveszettnek vélt születésnapját keresve végigjárja a csillagos eget. A Skorpió, azaz saját jegye elől menekülve megismerkedik a többi tizenegy csillagjeggyel, és a hozzájuk tartozó alapvető tulajdonságokkal, vonzalmakkal és taszításokkal. Az út végére akarva-akaratlanul sok mindent megtanul, és az ellopott-elveszett szülinap is megkerül, természetesen.
 
A meseregény megjelenésével párhuzamosan elkészült a bábszínházi adaptáció is, a darabot a Budapest Bábszínház játssza.
 
 
Simon Réka Zsuzsanna
 

"A talaj is veszettül nyomta a talpát, hiszen mezítláb volt és pizsamában. Mondjuk a doktor bácsi szerint mezítláb járni egészséges, de fogadjunk, hogy a doktor bácsi még soha nem mászkált mezítláb az égen.” (19.p.)

Van annál bosszantóbb, amikor csak úgy ukmukfukk szó nélkül felszívódik, elillan, elkóborol az ember szülinapja? Hát, nincs, kérem alásan. Mondom ezt én, aki a családi krónikák szerint apró gyermekkorában, szülei nagy örömére, elég  gyakran szervezett szombati szülinapokat magának, hozzánk invitálva a tömbház körül játszó gyermekeket.
 
A meseregény kis főhőse a majdnem hatéves Rozi, akinek se szó, se beszéd, eltűnik a szülinapja. Délelőtt az óvodában megünnepelték, dalt választhatott, és még egy igazi héliumos lufit is kapott ajándékba, de sajnos hazafele menet  eltéveszthette az útvonalat, mert otthon se apa, se anya nem emlékeznek, hogy Rozinak ma van a szülinapja.
 
A történet tizennégy izgalmas, fergeteges humorral fűszerezett, néhol nagyon mély és elgondolkodtató mondanivalót hordozó fejezetből áll. Az első fejezetben Rozi meglepődve tapasztalja, otthon elmarad a szülinapi ünneplés. Ki is jelenti savanyúan a falán függő, érdeklődően bámuló plakátsünnek, nem érdemes rendesnek lenni, hisz nem jár ezért szülői hála, se egy kis szülinapi meglepetés, se egy kis torta. Sírna is még egy kört, de halk kaparászást hall. Cica, a kis puha szőrgombóc, bekérezkedik az ablakon, és ezt követően tizennégy fejezeten át Rozival bandukolja át az eget. A kislány Cicának megmutatja a lufiját, és elárulja neki, hogy az óvó nénitől kapta egy csillagmutogatós helyen, ott, ahol rávetítik az eget a plafonra. Megmagyarázza cicának, hogy az ég tizenkét szeletre van osztva, akár egy szülinapi torta, és ezekben a szeletekben laknak a csillagjegyek. Kiderül az is, hogy Rozi csillagjegye nem más, mint a Skorpió, továbbá az is, szívből utálja, hogy ő egy ilyen ronda csípős állat jegyében született.
 

Rozit a cica sem tudja megvigasztalni, szomorúságában hamar el is alszik. Álmában a narancssárga lufival és Cicával, a hű baráttal, különös, szürreális űrutazásban lesz része. A lufi az égbe repíti, majd amikor már közel jár a csillagokhoz lufija váratlanul nekiütközik egy skorpiónak. Ijedtségükben elrohannak és kezdetét veszi az égi kaland, felkerekednek, hogy megkeressék az elveszettnek hitt szülinapot. Hosszú kalandtúrájukon belebotlanak mind a tizenkét csillagjegybe, mérgelődnek, menekülnek, ismerkednek, barátságot kötnek, segítőtársakra találnak. Lássuk csak, kikkel is találkoznak:

 •  Nyilas, a kentaurlány, aki szeleburdi, vidám, aki néha épp akkor nevet, amikor nem kéne, aki Cicáról azt hiszi, hogy egy hold, és Rozit bátor kisbolygónak tekinti. Mindenkit ismer, mindenki a barátja. Kissé bosszantóan játékos, de nagyon segítőkész.
 •  Bak, a Nagy Kaprikornusz, akit a legbölcsebbként tartanak számon az égben. Akadékoskodó és okoskodó, és csak akkor hajlandó segíteni, ha Rozi kimond neki három szót: szekularizáció, planetárium, paralelepipedon. Kineveti Rozit, ezért Rozi mély haragra gerjed, és elnevezi őt Nagy Kapribogyónak,. A Bak tudtára adja, aki kineveti a kisebbet az nem bölcs, hanem buta.
 •  Vízöntő, az űrürgeöntő, akinek a legfontosabb elfoglaltsága az égi űrürgék kiöntése, azok száradásig történő kicsipeszelése, majd ezt követő űrlyukba történő visszahelyezésük.
 •  A Halak, ketten vannak, és az égi tejtóban lubickolnak. Rozit arról igyekeznek felvilágosítani, hogy néha jobb, ha az ember nem a szemével néz. Igencsak bosszantóak tudnak lenni.
 •  A Kos, aki imádja a lovagi tornákat, a megmérettetést, az izgalmas feladatokat, és kosszarvú sisakot, páncélt hord. Gyengéd szálak fűzik legnemesebb lovagi ellenfeléhez, a bikaszarvsisakos, páncélos, szőke hajú lovaglányhoz. Segítőkész, kissé meggondolatlan, és hősszerelmes típus.
 •  A Bika, aki erős, bátor, és mellesleg lány. Szerelmes a Kosba, és rajong Szupernóva énekesért, aki hárommillió évente koncertezik  az égen.
 •  Az Ikrek, a nagyikák, akik sárga tigrismintás otthonkát hordanak, strasszköves szemüveget. Édesek kedvesek, kissé rámenősek, ami az evést és a mosakodást illeti. Arról híresek, hogy Kost kiskorában cipőstül(!) megfürdették, és képesek levegővétel nélkül csacsogni, csacsogni, csacsogni.
 •  A Rák, akinek hatalmas bazárja van. Nála megtalálható minden, ami egykoron elveszett. Ő az, aki hátrafelé járva tanult meg beszélni, és ha előre megy, akkor “hátrafelé”(visszafelé? – nem mindegy! N.E. szerk. megj.) beszél. Csillagporból képes világosságot varázsolni, és előszeretettel dúdolgatja a „Filléres emlékeim” kezdetű Bródy-dalt.
 •  Az Oroszlán, aki trónján üldögélve irányítja a körülötte levőket. Szivart szív, és sok játéka ellenére is állandóan unatkozik. Ő az, aki először fogalmazza meg, amitől Rozi leginkább rettegett, és aki azt hazudja, hogy találkozott a kislány elveszett szülinapjával. Rozit  koholt vádak miatt a házi bíróság elé vetteti.
 •  A Szűz, Dr. Virgó, a hórihorgas, parókás ügyész, akinek az a célja, hogy Rozit bűnössé nyilvánítsa.
 •  A Mérleg, Libra bírónő, aki napernyővel egy kötélen táncol, és ítéletet hirdet Rozi felett. Kedves és igazságos.
 •  A Skorpió, a néha meggondolatlanul cselekvő, aki néha nem bír magával, de igazából sohasem akar rosszat. Utálja, ha megbánt valakit, de leírhatatlan megkönnyebbülést érez, ha sikerül bocsánatot kérnie.

Köszönjük a képet Kun Fruzsinának.

Rozi végigkalandozza az eget, izgalmasabbnál izgalmasabb események történnek vele, és miközben ismerkedik a csillagjegyekkel, ismerkedik önmagával is, az érzéseivel, a reakcióival, szembesül félelmeivel. Elmélázik egy-egy anya vagy apa által tett, mondott dolgon, és minden csillagjeggyel történő találkozása után rájön valamire, tudatosul benne valami nagyon fontos felismerés. Az utazás végén legnagyobb félelmével kell szembesülnie, a Skorpióval. A Skorpió az, aki végül segít Rozinak hazajutni és akiről kiderül, néha teljesen úgy viselkedik, mint Rozi. Előbb jár a keze, mint a szája, türelmetlen, dühében tombol, de igazából sohasem akar semmi rosszat. S ha sikerül bocsánatot kérnie, az ám az igazi megkönnyebbülés a számára!
 

A történet végén természetesen megoldódik a gubanc, a szomorúság elillan, és kiderül, az eltűnt szülinap valójában sosem tűnt el.

Azt hiszem, nyugodt szívvel jelenthetem ki, Rozi az égen az egyik nagy kedvencem lett. Izgalmas, egyedi történetszövése, frappáns, humorfricskákkal teli gazdag párbeszédei, a gyermeki szemszögből leképezett világa varázslatossá teszik a könyvet. Nyelvezetéből nem hiányoznak a mai szlengnyelv elemei sem, és az akciódús, pergő, rövid történeteket nem lehet megunni.

A szereplők jól megformált figurák, sokat lehet velük és rajtuk nevetni. Sok fontos, elgondolkodtató gondolat tőlük származik. Egyik kedvencem az épp csak felbukkanó kis űrürge, aki kiöntése okán jegyzőkönyve kívánja vétetni a vele sorozatosan megtörténő esetet, vagy ott van a Rák, aki régi kacatokat gyűjt, csillagporból teremt világosságot, és Bródy-dalt énekel. Ő mondja azt Rozinak, hogy a sötéttől nem kell félni, hisz a sötétségből születik a fény.

Kun Fruzsina illusztrációi: láttam én már kedves, szeretnivaló sünt, de a Kun Fruzsina által megálmodott plakátsün a szivárványszínű szemével, csíkos zoknijával, pirospozsgás arcával, jó fésült hátával,  belopta magát a szívembe. Az általa megrajzolt világban nemcsak azt az érzést szeretem, amit kelt bennem az egész összessége, hanem azt is, hogy mindig meglepetésekben gazdag. Különösképpen szeretem azokat a könyveket, ahol a szereplők, vagy egy-egy apró részlet belelóg a történetbe, bekukucskál a lapon. És ez a könyv ilyen. Meglepetés minden lapja. Melegség és báj árad minden vonásból.

Mindenki ellenőrizheti, ritka az ilyen cuki pizsama, mint amit Rozin látni, a szőke, égnek álló copfjairól nem is beszélve.
 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót