OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Kisrigók - Három gyerek hazatalál

Kisrigók - Három gyerek hazatalál

  2017.10.11. 03:24

6-10 éveseknek
 
Paulon Viktória - KisrigókÍrta: Paulkin Viktória
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 129

A Kisrigók igaz történet, három gyerek hazatalálásának, örökbefogadásának története úgy, ahogyan azt el lehet mesélni.

Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőmamánál. Nincs ­igazi ­otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket. Mert hiába választja el őket egymástól sok-sok kilométer, mégis tudják, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük.

Legyőznek minden akadályt, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, hogy összetalálkozhassanak, mert összetartoznak.
 
Részletek a meseregényből

 

De Szaszka még nem tud írni, és a három testvér nem is lakik egy házban, hogy együtt mesét írjanak, de még egy városban sem.

Nem is találkoztak még. Ez a mese nem ott kezdődik, hogy éldegél a három testvér, és nagy kalandokra indulva elválnak egymástól.

Ez a mese ott kezdődik, hogy találkozni szeretnének. Ez a mese nem tündérmese, mert nincs benne tündér. Sajnos, mert egypár dolgot jól elrendezhetne, ha volna. Ez a mese nem is boszorkánymese, mert nincs benne boszorkány. Jobb is így, csak még gonoszabb dolgok történnének, ha még boszorkány is volna! Ez a mese egy csodamese. Úgy fűződnek fel egymás után a csodák, mint a gyöngyök, és amikor elfogy a szál, már csak össze kell jól kötni, és készen van. Egyik csoda a másik után. Nem győzünk csodálkozni!

Leírom ezért én Szaszka, Csabó és Gigi helyett a meséjüket, szóról szóra, csak az igazságot, ahogy megtörtént. A valóság be tud néha csapni, de a csoda, az mindig igaz, annak lehet hinni.
És érdemes is!

Szaszka hatéves. Amikor még csak öt volt, könnyen becsapták, és jobban félt a sötétben. Most már bátrabb, és furfangos is.

Csabó ötéves. Amikor még csak négy volt, azt hitte, végtelen nagy a gyerekotthon kertje, nem is lehet egy nap alatt körbejárni. Most már három perc alatt körbefutja, és aztán unatkozik.

Gigi négyéves. Amikor még csak három volt, arra nem is emlékszik. De most már megjegyez mindent, és majdnem mindent megért. Például megérti, hogy van anyukája, akkor is, ha nem emlékszik rá.

Csabó is megérti, hogy van anyukája. Azt mondja, a születés miatt muszáj, hogy legyen, mert minden és mindenki születik valakitől.

A gyerek is, a gondolat is, meg a nagyon jó ötletek is.

Szaszka szerint nem olyan rettenetesen fontos, hogy legyen anyukája, de azért jó lenne valaki, aki megértené őt. És az sem lenne baj, ha néha megmondaná, mit csináljon, mert egy ideje már mindent magának kell kitalálnia.

Csabó tudja, hogyha nem a gyerekotthonban élne, akkor néha nem kéne reggel reggelizni, sötétedés előtt lefeküdni, hanem lehetne egészen másként, és valami ilyesmi lehet a szabadság. Vagy olyan, hogy kimehetsz a betonútra a rollerral.

Gigi úgy hallotta, hogy egy anyának meg egy apának nem is kell mindig szót fogadni, és ezt szívesen kipróbálná, mert nem tudja, hogy milyen érzés lehet.

kisrGigiék háza nagy, és sokan laknak benne. Egy nevelőmama, aki mindenkiről gondoskodik, talán nem is alszik soha, és gyerekek: kisebbek és nagyobbak, néha több, néha kevesebb. Gigi nem emlékszik rá, hogyan került ide. Neki csak Szaszka mondta, hogy nem itt született, mert itt senki sem születik, mindenki csak idekerül.

kisrCsabó háza még nagyobb, és még több gyerek van benne. Meg nénik, akik nem laknak ott, hazamennek máshová, amikor lejár a munkaidejük. Gyerekotthonnak hívják. Egy otthon a gyerekeknek, de nem otthon a felnőtteknek. Csabó sem emlékszik rá, hogy mikor került ide, de látta már, ahogy más gyerek idekerül, és pár napig sokat sír. Úgy gondolja, vele is valahogy így lehetett.

Szaszka háza nagy, de a szobája nagyon kicsi. Kicsi rajta az ablak, és nincs szinte semmije. A nevelőmama és a nevelőapa gondoskodik mindenkiről, vagyis ők mondanak meg mindent. Szaszka sem emlékszik rá, mióta él itt, de az lehetetlen, hogy örökre itt maradjon, mert azt nem lehetne kibírni. Azt szokta álmodni, hogy ez a ház nincs is az utcában, mert ahol ilyen rossz, azt jobb lenne lebontani. Elképzeli, hogy együtt laknak Gigivel meg Csabóval egy nem túl nagy szobában, az is elég lenne. Ő még rendet is tudna tartani benne, ha egy kicsit a testvérei is segítenének, de nem lenne könnyű, mert csak színes ceruzából is hétszázhetvenhét lenne.

Csabó azt szokta álmodni, hogy a gyerekotthon kapujában páncélos lovagok állnak őrt, és felnőttet csak akkor engednek be, ha annak a szívében még maradt valami gyerekkori. Annyi legalább, hogy felteszi néha a lábát az asztalra, vagy örömmel saraz.

Azt szokta képzelni, hogy Szaszkával meg Gigivel parkokban csavarog, és villamossal mennek haza, és amikor hazaérnek, az anyukájuk a lányoknak cukorkát ad, neki meg hol egy rugót, hol egy csavart, és időnként mérőszalagot, amiből neki akkor már egy egészgyűjteménye van.

Gigi azt szokta álmodni, hogy kisbaba, és egy fán lóg egy kosárban, amiben ringatózik, és ha sír, kiveszik onnan, és ölben viszik. Azt szokta képzelni, hogy Szaszkával és Csabóval lakik egy szobában, amire Szaszka kiírja majd, hogy „Senki se zavarjon!”, de néha bekopog az anyukájuk, és elnézést kér a zavarásért, de kisült a mákos pite, és pont most langyos.

Kedves Gyerekek és Felnőttek!
A csodamesékben az álmok valóra szoktak válni.
Valahogyan.

Perpetuum mobile

Perpetuum mobile, mondta anya, és megkértem, hogy ismételje el kétszer. Van ilyen, csak éppen nem létezik. Örökmozgó magyarul. Minden megáll: megy az autóm, vagy a szétgurulnak a golyók, elég messzire, ahhoz, hogy nehéz legyen összeszedni, de végül megállnak. 

Na, ezt sem tudták jól a gyerekotthonban! 

– Csabó, te egy örökmozgó vagy. – mondták. 

De ezen nem kell csodálkozni, ott semmit se tudtak rólam, azt sem, hogy félek a sötétben, meg a hajvágástól. Persze, hogy ezt az örökmozgót se tudták jól.

Gigi azt hiszi, a perpetuum mobile egy varázsige, magyarul: abraka-dabra. 

Szaszka meg el szokta felejteni, és engem kér meg, hogy mondjam meg a szót. Meg szoktam neki mondani általában. 

Beszéltem erről Szaszkával, hogy a gyerekotthonban azt mondták, én perpetuum mobile vagyok. 

– De anya megmondta, hogy nem is lézetik olyan! Lehet, hogy te sem léteztél, Csabó?

Ezért nem kell lányokkal ilyesmikről beszélni. Pár napig féltem emiatt, hogy úgy voltam régen, hogy nem is léteztem. Úgyhogy mégiscsak jobb lenne feltalálni a perpetuum mobilét. Elkezdtem gondolkodni, és azt hittem, hogy ez nehéz lesz, és nem is csinálhatok semmit, csak gondolkodni egyfolytában. De még aznap este meglett, és annyira egyszerű! Elmesélem:

Fekszünk az ágyban mind a hárman, sötét van, elbúcsúztunk egymástól, már csak el kell aludni. És akkor elindul az örökmozgó! Én a kedvenc ritmusomban (tá-tá-titi-tá) elkezdem rugdosni az ágyat legfölül, akkor Szaszka felül középen, és kiabál:

– Csabó, nem tudok így elaludni!

És akkor Gigi is felül, és kiabál:

– Anya, a Csabó meg a Szaszka nem alszanak! 

És bejön Anya. Az örökmozgó az egész lakásban működésbe lép. Anya után a kutya is jön. 

– Mi folyik itt? – kérdi, és én azt mondom: – Szomjas vagyok.

Anya kimegy, nyomában a kutya. Behozza a vizet, megiszom.

– Aludj mostmár! – mondja anya, és megszólal Szaszka: – Én is szomjas vagyok.

Én lefekszem, ő felül. Anya kimegy a konyhába, utána a kutya, vizet enged, behozza, jön utána a kutya. Szaszka iszik, és lefekszik. 

Na, itt meg tudna állni a perpetuum mobile, ha nem lennék elég okos! De kihajolok legfölülről és lesuttogok: 

– Gigi, te nem vagy szomjas?

Gigi felül:

– Ti kaptatok még vizet? Anya, én is szomjas vagyok!

Anya bejön, jön utána a kutya.

– Na ebből elég legyen!

Gigi nyafog:

– De ők is ittak, nekem is hozzál!

Anya kimegy, megy utána a kutya. Behozza a vizet, Gigi iszik, lefekszik, akkor felülök én, és suttogok:

 – Anya, lépj fel a létrára, szeretnék mondani valamit!

Anya fellép. 

– Ne haragudj, anya, de ez egy örökmozgó, nem állhatunk meg, most jönnek a pisilések sorban, tudod.

Anya a fejét rázza, Szaszka is felül, hallani akarja, mit suttogunk. 

– Megállítom ezt az örökmozgót, ha elismered, hogy létezik!

Anya szerncsére mindig megérti, hogy mit akarok: 

– Minden létezik, amt te kitalálsz. – mondja, és már nem megyünk ki pisilni.

Forrás: kisrigok.blog.hu

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót