OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Mász Kálmán, a faljáró

Mász Kálmán, a faljáró

  2017.10.11. 20:31

8-10 éveseknek
Írta: Mikó Csaba
Illusztrálta: Stark Attila
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 88
Jártál már Nadíniában? Nem? És a térképen sem találod? Pedig Nadínia létezik, csak nehéz oda eljutni.

Ez a furcsa ország ugyanis a falban van, és ott élnek a lakói is. Csupán egyvalaki képes arra, hogy közlekedjen Nadínia és a kinti világ között: Mász Kálmán, harmadik osztályos tanuló. Az egyetlen faljáró a világon. Ha akarná, bebarangolhatná a piramisokat, eljuthatna a várak titkos kincstáraiba is.

Most azonban fontosabb dolga van: meg kell mentenie Nadíniát. A falak fogyni kezdtek, és Nadínia lassan eltűnik. Egyedül Kálmán segíthet. Ő pontosan tudja, miért történik mindez. És azt is, hogy ki okozta a galibát…

 

Larsson Mária

Mász Kálmánnak szülinapja van, de még a tortának sem tud örülni egy skatulyába bezárva, ahol csak falak vannak. Vajon mit kívánjon, amikor elfújja a nyolc gyertyát?

“Persze ha tudja, micsoda szörnyűséges, hallatlan, elképesztő és csodás eseményeket idéz elő a kívánsága, akkor nem fújja el a gyertyákat, az biztos. De hát ki tudhatta előre? Ő csak azt tudta: két hét múlva suliba kell mennie, harmadik osztályba, egy olyan város olyan iskolájába, ahol nem ismer az égvilágon senkit.” Kálmán csalódott, haragszik a szüleire, amiért elköltöztek a számukra olyan fontos új otthonukba, s azt kívánja: “BÁRCSAK ELTŰNNE AZ ÖSSZES FAL!”

Két héttel később, iskolakezdés előtt egy nappal aztán furcsa dolog történik. A kisfiú felfedezi, hogy be tud menni a falba. Ott pedig egy másik világba csöppen. Egy kolbászt sütögető férfi felvilágosítja, hogy Nadíniába, a falak népének országába került. Az Írnok egy hatalmas könyvbe beír mindent, ami történik. Feljegyzi Nadínia történetét, és amit nem ír be a könyvbe, az nem is létezik. Kálmán elindul, hogy felfedezze a falbéli világot, és egy hatalmas csarnokba, a Tanácsterembe jut, ami tele van siránkozó emberekkel. A Polgármester teát és vajas kenyeret kínál körbe az emberek között, akik otthontalanok. Nap mint nap egyre többen veszítik el az otthonukat. Kálmán három, hozzá hasonló korú gyerekkel is találkozik. A fiúk, Gégé és Bébé, ikrek. A határozott Réka pedig mindjárt megtetszik Kálmánnak:

“Úgy tűnt, a lány kicsit mégis más, mint az iskolatársai. Nem a rövid, kócos haja, amibe mindenki bele akarna túrni, nem is a dacos piros szája, hanem a szeme volt különös. Ilyen kék szemet Kálmán még életében nem látott. Egy barlangmélyi tó lehet ilyen kéken ragyogó, amikor ezer év után először éri fény.”

Kálmán felfedezi, hogy zavartalanul tud mászkálni a két világ között. Megígéri Rékának, hogy visszaviszi a szüleihez. Átjuttatja a lányt a falon, de akkor Hoplacsek, a NE FÉLJETEK Őrző-védő Kft. megbecsült tagja felfedezi az egyik lebontott ház romjai között, és kihívja a rendőrséget. Réka a fal foglya lesz. Hoplacsek rájön, hogy Kálmán megszökött otthonról, és bezárja egy lakókocsiba. A kocsi ablakából hatalmas gépeket pillant meg, amelyek a legvastagabb falakat is képesek lerombolni. Az őr közli vele, hogy másnap a szülei házát is ledöngölik majd. Kívánsága tehát valóra vált: eltűnik az összes fal.Kálmánnak egy kis bravúrral sikerül megszöknie a lakókocsiból, és még épp időben kiszabadítja Rékát, akinek kis híján elfogyott a levegője a szűk falban.

Visszaviszi a lányt Nadíniába. Egy másik hatalmas terembe kerülnek, ahol Réka megtalálja a szüleit a tömegben. Kálmán bizalmába fogadja a lányt, és szorongva elárulja, hogy az ő kívánsága miatt másnap a Rombolók az összes falat ledöntik, és minden elpusztul. Ám hirtelen mentő ötlete támad. Ha az Írnok könyvében megsemmisítik a születésnapja óta teleírt lapokat, megmenthetik Nadíniát. A gyerekek kitépik és elégetik visszafelé a lapokat, de amikor Kálmán születésnapjához érnek, rádöbbennek, hogy itt végképp elszakadnak egymástól. Végeszakad a rövid barátságnak. Kálmán meggyújtja az utolsó lapot majd átrohan a falon, és a szobájában találja magát. Ott ég a nyolc gyertya a tortán és csak kívánnia kell. Most vajon mit kíván? A könyv utolsó lapján kiderül.

Úgy vélem, Mikó Csabának különösen jól sikerült a Kálmán és Réka között apránként kialakuló gyerekszerelem ábrázolása. Réka igazi erős lány (mint a svéd gyerekkönyvekben), aki tudja mit akar.
Igazán örülök annak, hogy újabb férfi illusztrátort fedezhettem fel ebben a könyvben. Stark Attila új színt hoz a magyar gyerekkönyvek világába. Azt hiszem, szerencsés választás volt ennek a történetnek az illusztrálását férfi illusztrátorra bízni.

 

Both Gabi

Egy nyolcéves kisfiúról szól a könyv, aki nemrégiben költözött vidékről a lakótelepre, és visszavágyott a nagymamájához, ahol „van kert, erdő és patak”. Úgy érezte, nem szeretik a szülei, hisz körbefalazták az egész eddigi szabad életét. Ezért a születésnapján a gyertyákat elfújva azt kívánta: „Bárcsak eltűnne az összes fal!”

Látszólag nem történt semmi erre a kívánságra, de egy hét múlva Kálmán szabályosan beesett a falba, és kiderült, hogy minden falon képes áthatolni. A falak mögött egy másik világ, Nadínia várta, ahol valamilyen rejtélyes okból minden fal összeomlott, emberek ezrei váltak otthontalanná, gyerekek veszítették el a szüleiket, egyszóval egy kaotikus világba érkezett. Kálmán egyedüliként képes volt arra, hogy átjárjon egyik világból a másikba, sőt, egy harmadikba is.

Nadíniában váratlanul barátokra lelt, majd szép lassan rájött, hogy születésnapi kívánságával ő volt minden baj okozója, ezért egyedül ő oldhatja meg a helyzetet. Ez csakis úgy sikerülhet, ha lemond a barátairól, a faljárási képességéről, és visszatér abba a világba, amit szülei jelöltek ki számára.

A Mász Kálmán egy kedves, szomorú történet olyan kisfiúk számára, aki szeretnék hinni, hogy meg tudják változtatni a világot. Stark Attila képei szervesen illeszkednek a kötethez, önmagukban azonban inkább riasztónak hatnak. Mikó Csaba könyve a kisiskolások körében biztosan népszerű lesz. A magyar „Pókgyerek”, Mász Kálmán akár tovább is kalandozhatott volna. Sajnos, egy kis hiányérzet maradt bennem az olvasás után, ezt a jó ötletet tovább lehetett volna írni, de azért így sem rossz a végeredmény. ()

 

Turai Juli

Mász Kálmán azt kívánja születésnapjára, hogy tűnjön el minden fal. Mert utálja, hogy vidékről egy lakótelepre kellett költözniük, utálja a mindent körülvevő falakat, utálja a bezártságot. Teljesül is a kívánsága: számára eltűnnek a falak, ugyanis faljáró lesz. Csakhogy a falakon belül van egy másik világ is, Nadínia. És kívánságával pusztulást hoz az ott élőkre. Látva, hogy mekkora galibát okozott, magára vállalja a feladatot, hogy megmentse Nadíniát és a szintén bajba jutott saját világát is. Kálmán olyan kiválasztott, aki épp azáltal lesz alkalmas a világ megmentésére, mert ő sodorta azt veszélybe. Az ismerős történetséma egyedi megközelítése teszi érdekessé a könyvet.

De nagyon tetszett a filozófiája is. Na jó, nem kell nagyon magasröptű eszmefuttatásoktól tartani, minden egyértelműen, a célközönség számára érthetően van tálalva. A fal és a falon kívüli világ kiegészítik egymást: csak együtt létezhetnek, egyik alkotja a másikat: ha nincs fal, nincs faltalan világ sem, és a fal sem állhat meg önmagában. A  városokat és az őket képviselő falakat értéktelen, elszemélytelenedett világnak szokás tartani a vidékhez képest, itt azonban kiderül, hogy ezekben is lakozik érték, és hogy minden úgy van a legjobban, ahogy van. Ráadásul mindez egy igazi időutazós mesébe van csomagolva, az időutazás minden paradoxonával együtt! Vissza kell menni a múltba, hogy megváltoztassuk a jövőt. És nem lehet kihagyni

Stark Attila izgalmas illusztrációit: néhol falfirkaszerűek, néha nem annyira, de ami nekem különösen tetszett, hogy végre egy illusztrátor, aki nem bájolog, nem cuki kis mesehősöket rajzol, hanem humorizál, sőt, néha már-már karikatúraszerűek az ábrázolásai.

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót