OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : Gubanc Manka és az eltévedés művészete

Gubanc Manka és az eltévedés művészete

  2019.02.10. 02:20

5-9 éveseknek
Guus Kuijer - Gubanc Manka és az eltévedés művészete
ÍrtaGuus Kuijer
IllusztráltaJan Jutte
Fordította: Győri Hanna
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Oldalszám: 88
Megjelenés: 2019. február 11.

Manka, a világ legvagányabb kislánya, és barátai, Sebi meg Jakó minden délután együtt játszanak a játszótéren. Hol fejjel lefelé lógnak a mászókáról, hol úgy tesznek, mintha megsebesültek volna, hol meg csak veszekednek egy kicsit.

Ám egy nap Mankának eszébe jut, hogy milyen nagyszerű lenne eltévedni! Az eltévedésből igazán óriási kaland lesz, mindhárman különös emberekkel ismerkednek meg, míg az apukáik hajkurásszák őket...

Sőt, Sebinek lesz egy saját elefántbarátja! És még a tévébe is bekerülnek! Azért ez igazán nem mindennapi, ugye?

"Vannak jó könyvek. És vannak tökéletes könyvek, tíz, ötven meg száz évben egyszer. Guus Kuijer nem tud hibázni, de ez most a jónál is jobb: ez egy tökéletes könyv. Akárhányszor el tudom olvasni, és mindig nevetek és sírok rajta újra meg újra." (Győri Hanna)
 
 
Így eltévedni tényleg művészet
Amikor annyira elképedsz a gyereked leleményességén, hogy elfelejtesz dühös lenni

 

Hajdu Zsanett
 
 
 
Szánt szándékkal eltévedni egyáltalán nem könnyű dolog, de azért megoldható.  Igényel ugyan némi találékonyságot és olyan barátokat, akik vakon is megbíznak egymásban, de ha ez megvan, máris kész egy életre szóló kaland.

Guus Kuijer neve mindazoknak ismerősen csenghet, akik tényleg figyelik az ifjúsági- és gyerekirodalom világát. A többek között Astrid Lindgren-emlékdíjas holland író Amszterdamban született 1942-ben. Először általános iskolai tanárként helyezkedett el, pedig sosem szerette az iskolát. 1975 elhozta számára a változást. Ekkor jelentek meg az első könyvei. A címük magyarul nagyjából így szólhatna: Férfi kalapáccsal és Rács a határon, csakhogy ezek sajnos még nem jelentek meg magyarul. Mindenesetre Kuijer azóta ontja magából a szépirodalmi varázslattal megáldott, jobbnál jobb regényeket.

A szemfüles és bennfentes magyar olvasók elsőként a Minden dolgok könyve magyar megjelenésének örülhettek 2014-ben, ami a Kolibri kiadó gondozásában, Wekerle Szabolcs fordításában olvasható. Később, 2016-ban jelent meg magyarul immáron a Pagonynál a Polli című kétrészes regénysorozat első része szintén Wekerle Szabolcs magyarításában annyi csavarral, hogy a költőnek készülő kislány elbeszélő verseit Kemény Zsófi fordította.

https://www.pagony.hu/resources/images/2c/5f/k6/post_side/manka1.jpgAki ezek közül egyet is olvasott, annak nem kell, nem is lehet szavakba önteni, miért zseniális minden mondata és minden mondatok közötti hallgatása a regényeknek.

Most azonban egy teljesen új oldalával ismerkedhetünk meg Kuijernek. Új arccal, ami mégis hamisíthatatlanul az övé. A családon belüli hatalmaskodás, a függőség, a gyerekek és kamaszok mérhetetlenül hiteles ön- és igazságkeresése tematizálódott a kamaszoknak szóló könyveiben. Lehetséges, hogy egy ilyen árnyalt és összetett író, akit a legmélyebb emberi valóságok és lehetőségek izgatnak, a kisebbekhez is sikerrel szóljon?

manka2.jpgNos, a Gubanc Mana és az eltévedés művészete olvasása után egyértelmű a válasz. Kuijer a legviccesebb dialógusok, helyzetkomikumok és karakterek mentén, a legkalandosabb eltévedős meseregényben is képes mesélni egy picit (és pont úgy és annyira, amennyire azt az öt-tízéveseknek lehet és kellene is) azokról a valódi és mély kérdésekről, amik a gyerekeket feszítik.

Mit jelent gyereknek lenni? Talán nem pont azt a bátorságot és fantáziát, mint kamasznak vagy felnőttnek? Talán nem pont azt, hogy a legmerészebb pillanatban, amikor a legmélyebb filozofikus kérdések feszítik őket - mernek, lépnek és az élet után erednek?

manka3.jpgMankát, a történet kis hősnőjét igazán nem kell félteni. Akár barátságról, társas helyzetekről vagy csak puszta kíváncsiról is legyen szó, ő mindig bátran halad előre, felfedez, megél, gondolkozik. Persze ezzel sokszor kalamajkába is keveredik. No, de ki ne lenne a legnagyobb zűrben is büszke egy ilyen bátor és szeretnivaló kislányra? Mert az apukája a lelke mélyén még akkor is, amikor más szülő biztosan forrna a dühtől. Talán a legszebb szülői pillanatok egyike, amikor meg kell húzni ugyan a határt, sőt lehet bátran forrni, de titkon, a szülői szív legmélyén mégiscsak büszkeség önti el az embert. Mert ilyen csínyt, ilyen eszmefuttatást, ilyen igazán bátor tettet (ami ráadásul csak a gyermeki logika következő, igazán őszinte, bátor és helyes lépése mentén következhetett be) nem minden kisgyerek csinál ám.

Ha már érezted ezt a gyerekeddel, akkor Gubanc Manka biztos, hogy nektek, rólatok szól. Ha pedig még nem, akkor itt az ideje, hogy megismerkedjetek egy csupaélet lánykával, aki kicsit feldobja a hétköznapjaitokat.

14.jpg

 
MANKA MINDIG TALPRA ESIK
avagy éljenek a belevaló lányok!
 

Nagyon gyakori kérdés a boltba belépő lánygyerekes szülőktől, hogy kapható-e nálunk olyan könyv, amelynek főszereplője lány. Ez egy teljesen jogos igény, valamint a kérdés is indokolt, hiszen a mesekönyvek nagy részében a főhősök fiúk. Lány hősökre, mintákra nagy szükség van! Fontos megmutatni, hogy a lányok is bátrak, kalandvágyóak, és bizony időnként rosszcsontok is. Most olyan meséket gyűjtöttem nektek, amiknek a főszereplői egytől-egyig vagány, okos és talpraesett kislányok, akik rettenthetetlenül menetelnek előre, és oldanak meg minden felmerülő problémát.

Emlékszem, amikor én voltam kislány, még nagyítóval kellett keresni azokat a könyveket, amikben lányok kalandjairól olvashattam. Ilyen volt például a Harisnyás Pippi, de később Hermione is a Harry Potterből, aki a generációmból sok lánynak szolgált példaképként. 

A Gubanc Manka, a Pagony kiadó egyik legújabb meseregénye egy elképesztően lehengerlő, vakmerő kislányról szól, aki soha nem riad vissza egy kis (vagy esetenként egy kicsit nagyobb) kalandtól.

Manka imád becsukott szemmel mászkálni, fél lábon ugrálni és fejjel lefelé lógni a mászókáról.

És eltévedni.

Így aztán úgy dönt, hogy két kis barátjával, Sebivel és Jakóval együtt eltévedőset fog játszani Amszterdamban. Ez eleinte remekül is működik, egészen addig, amíg Manka ki nem találja, hogy egy költöztető autóba bújva emeli a tétet, és elhagyja a várost. A fiúk ebben már nem partnerek, így Manka egyedül kel útra.

Innentől kezdve teljes a káosz, bekapcsolódnak a szülők is a keresésbe, felbukkan egy cirkuszi elefánt (hátán Sebivel), egy vak nagymama (aki nem is nagymama), egy makaróniimádó főtörzsőrmester és még számos őrült, vicces és bájos szereplő.

Sokszor hangosan nevettem, amíg olvastam ezt a könyvet, annyi képtelenség van benne. Ha hasonlítanom kéne valakihez Mankát, az Harisnyás Pippi lenne. Ez a kislány nem ismeri a félelmet, minden helyzetből kidumálja magát, és olyan sokszor veszett már el (egészen pontosan kilencvenhétszer), hogy a saját apukája is derűs elfogadással veszi tudomásul ezt az újabb esetet.

Ezt a könyvet nemcsak a lányok fogják élvezni, hanem mindenki 5-99 éves korig!

Forrás: pagony.hu

VISSZA AZ OVISOK OLDALÁRA>>

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 
 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót