OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK
MESEREGÉNY - KALANDMESÉK : A macska mondja meg! Mit ehetsz és mit nem

A macska mondja meg! Mit ehetsz és mit nem

  2019.12.06. 20:15

6-10 éveseknek
 
Bíró Zsófia - A macska mondja meg! - Mit ehetsz és mit nemÍrta: Bíró Zsófia
Illusztrálta: Rátkai Kornél
Kiadó: Book, 2019. október 02.
Oldalszám: 100

Azt hitted, a macskák nem látnak tovább a saját tonhalkonzervüknél?

Pedig amikor az áruházak polcai kétes eredetű, rossz minőségű élelmiszerektől roskadoznak, amikor a kisgazdik hasa fáj, a bőrük kiütéses, és nem ehetnek meg akármit, akkor már csak a macskák segíthetnek!

Nagy tervvel telik meg a sok macskaagyacska: kerüljön egészséges étel a hasakba! Rettenetes Ivánka és csapata a mancsába veszi a dolgokat. Egy biomérnöknek újra lesz munkája, Ilka néninek házi cicája, a félelmetes Multi Mamának pedig érző szíve.

Bíró Zsófia meseregénye nemcsak macskákkal van tele, hanem számos hasznos táplálkozási tudnivalóval is. Kiderül, mi a glutén, mi történik egy laborban, és jó-e, ami bió. A macska mondja meg! szórakoztatva segíti a tudatosabb, egészségesebb táplálkozást, hogy a gyerekeket később se etethessék meg bármivel.

Összetevők: macskák, gyerekek, palacsinta, szupernagyi, szupermarket, biomérnök, humort szabályozó anyag (E210), fűszerek (szeretet, izgalom)

Allergéninformáció: nagy mennyiségű macskaszőrt, nyomokban hasznos tudnivalókat és mozgalmas eseményeket tartalmaz. A termék tejet, tojást és zellert fel nem használó nyomdában készült.
Minőségét a világ végezetéig megőrzi. Kinyitás után elolvasandó, a könyvespolcon örök időkig tárolható.

 

Bíró Zsófia (A boldog hentes felesége) ezúttal egy nagyon aktuális témát, a fenntartható és tudatos táplálkozás fontosságát dolgozza fel A macska mondja meg! című meseregényében. Fontos és előremutató dologról mesél, mondanivalóját mégis könnyen emészthető stílusban, és humorosan közvetíti célcsoportjának, a gyerekeknek. Összetevők: macskák, gyerekek, palacsinta, szupernagyi, szupermarket, biomérnök, humort szabályozó anyag (E210) és fűszerként jó nagy adag szeretet és izgalom. Jöhet egy kis kóstoló?

Ilyen vagy olyan formában, de manapság egyre több embert érint az allergia, amiben sajnos a gyerekek is egyre jobban érintettek. Bíró Zsófia regénye, pont nekik, az ifjúságnak szól. Kalandos történetében játszva segít nekik megérteni a tudatos és egészséges táplálkozás fontosságát. A könyv ugyanis nemcsak szórakoztató, de számos hasznos táplálkozási alapfogalommal és tudnivalóval is gazdagítja kis olvasóit – a gluténtól, a pollenen az életallergián és a fenntartható gazdálkodáson át a tudatos táplálkozásig. (Ezek a fogalmak egyébként vastag betűvel vannak szedve, és a magyarázatuk a kötet végén, a Jegyzetekben külön is elolvasható) És azok a macskák!!! Mindegyik külön karakter, és mindegyik vérbeli macska egyéniség! Ráadásul – ugyan nem verik nagy dobra – de tökéletesen beszélnek emberül.

A történet főhőse, Rettenetes Ivánka, a kétbalkezes (mancsos), csupaszív kóbor kandúr, aki imád segíteni másokon. Habár odaadóan igyekszik, a törekvései valahogy mindig egy icipicit balul, vagyis mókásan sülnek el. De Rettenetes Ivánka ezúttal nagyon elszánt! Fejébe vette, hogy megmenti Marcit, a titkos kisgazdiját, akihez kóbor macska lévén csak akkor lopózott be, amikor a szülei nem látták. De most nagy a baj. Marci betegen, kipirosodott arccal, fekszik otthon és nehezen veszi a levegőt. Sajnos szinte mindenre allergiás…

A parlagfűre, a fekete ürömre, a házi poratkára, a nyírfára, a nyárfára, a szagos borjúpázsitra, a csenkeszre, a komócsinra, a taréjos cinsorra. Nem ehetett lisztet és nem ihatott tejet, mert azonnal rosszul lett tőlük.

Még szerencse, hogy a macskaszőrre nem. Rettenetes Ivánka nagyon, de nagyon aggódott, és úgy döntött, hogy a mancsába veszi a dolgokat.

Elsétált Radarhoz, a nagy fekete dán doghoz, a fizetős parkolóba, hogy meg hányják-vessék a helyzetet. Ráeszméltek, hogy nemcsak Marci beteg, allergiás kisgyerekek az egész Harsányi Irén utcában élnek. Elhatározták hát, hogy meg kell próbálniuk megmenteni a kisgazdikat, és azonnal a tettek mezejére is léptek! Vahúúhúúú, Radar összehívta a környék legmenőbb és legpengébb macskáit rögtön aznap estére. Az időzítés tökéletes: Real Madrid-Bayern München meccs lesz, senki sem fog felfigyelni az elkószáló házi kedvencekre.

Ott volt mindenki, aki számít.

 • Eljött Vacak, a szívtipró vörös-fehér kandúr, és Elza, aki a gazdija szerint négy éve nem szállt le a konyhaablak alatti radiátorról (gondolja csak így).
 • Ott volt Lujzi, a perzsa szépség, és Alexander, akarom mondani Sanyi a félperzsa kandúr is.
 • Eljött a vidéki élethez szokott Gizi, a pletykás Timúr, és Blanka is, akit a gazdája, Multi mama annyira sok pénzért vásárolt, hogy még biztosítást is kötött kis kedvencére. Megjelent Miku, a híresen eszes lángelme, és poros bundájában elbicegett Rumli bá is, aki állítólag már több, mint kétszáz éve masírozik a pesti flaszteren ( a reumáját állítólag még az 1838-as nagy pesti árvíz idején szerezte).

A cicák hosszas – na és mindenféle macskaészjárásra jellemző mókás okfejtések után – mind elismerték, hogy a baj nagy, és nekik, macskáknak kell tenniük valamit ellene.

Hogy lehet, hogy a kisgazdik folyton betegek, mikor ők nem is esznek romlott halat, tornazsákban felejtett szalámis szendvicset, múlt héten elütött galambot, vagy rigót, sárgarigót, nádirigót… döglött egeret, vagy a közért előtt kifolyt tejet sem… Khm, egyszóval ők elvileg csak a legjobbat kapják, mégis állandóan betegek!

"Ha a gyerekek mindent esznek, amit mi, akik egészségesek vagyunk, kivéve az egeret… akkor az egérnek nagyon egészséges dolognak kell lennie! Gyűjtsünk a gyerekeknek egeret!"

Miért van az, hogy az egyik kisgazdi csak nagyon spéci kenyeret, vagy tejet ihat, és miért volt ez máshogy régebben?

Aztán, amikor Miku, a lángelme épp azt fejtette ki, hogy annak idején nem an-ti-bi-o-ti-ku-moz-ták agyon a teheneket…  nos ennél a résznél fedte fel magát Peti, az állás- és fedél nélküli biomérnök. A munkájára, depláne a lelkiismeretére ugyanis nem volt szükség manapság.

"– És mit csinál egy biomérnök, édes fiam? – kiváncsiskodott Gizi néni. – Bütyköli a ződet?
– Tulajdonképpen igen."

Rövid tanakodás után őt is befogadták a bandába, aki cserébe készségesen elmagyarázta az összegyűlteknek, hogy miért is kerül rossz minőségű étel az asztalra. Kár, hogy a legtöbben elaludtak a beszámolóján… 

De akik figyeltek, azoknak többek között kiderült, hogy mit takar a biogazdaság, a fenntartható fejlődés, az intenzív állattenyésztés fogalma, vagy hogy mi fán teremnek a gyomok és a trágyázás. Hogy a nagyobb haszon elérése érdekében olyan növényeket kísérleteztek ki, amelyeknek magjuk sincs, a föld közben egyre jobban kimerül és egyre speciálisabb szerek kellenek a termeléshez.

Aztán hogy az állatok szűk, levegőtlen helyen, egészségtelen környezetben nevelkednek, így hamarabb megbetegednek. Ezért rengeteg gyógyszert, antibiotikumot kapnak – ami közvetetten a mi asztalunkra jut el.

"Lusta népség, én nem is értem, hogy lettek ezekből csúcsragadozók."

A meccset a németek nyerték 2:1-re. A gyűlésnek vége lett. Másnap, a vízilabdadöntő alatt találkoznak majd újra. Este minden macska elgondolkodva ment haza, Blanka pedig – Multi Mama kiskedvence – aznap nemcsak hallotta, de oda is figyelt, hogy miről beszél a telefonba a gazdija.

"Na és, ha nincs eperszezon? Epernek mindig kell lennie. Mindegy, milyen íze van, csak legyen szép nagy. Meg fogják venni. Mindig megveszik. ha szép nagy, akkor megveszik…

Hozzatok paradicsomot is. Akármilyet… Jó, onnét nagyon jó. Ott már van olyan is, ami négy nap alatt kinő egy pohár vízből… Ennyi pénzért ingyen van… Lehet, hogy nem piros, hanem narancssárga, és vitamin sincs benne, de legalább nem kerül sokba… Na és, ha kemény? Enni akarod, vagy dobálni? Minél olcsóbban… Annál tudok olcsóbbat szerezni… Jó, hozhatsz egy raklapnyit is. Csak legyen a dobozán hercegnő. Vagy autó. Vagy robot. vagy mit tudom én, mire buknak mostanában a kölykök. Addig nyávognak az anyjuknak, amíg megveszi. Írjátok rá a dobozra, hogy bió. Akkor többet vesznek belőle… Tudom, hogy sok benne a cukor. Írasd rá a csomagolásra, hogy természetes energia van benne. Úgy már egészséges."

Blanka nagyon, de nagyon elszomorodott… Hogy lehet az, hogy Multi Mama a legeslegjobb gazdi a világon, és másokkal mégis ilyen lelkiismeretlen? Hogyan árulhat olyan dolgokat a boltjában, amitől az emberek megbetegednek?

A másnapi gyűlésen Blanka és a macskák komoly elhatározásra jutottak: nekik kell rávenniük a multikat, hogy jobb élelmiszereket áruljanak a boltokban az embereknek. Így, habár nem lesz mocskos nagy hasznuk a dolgon, de óriási nyereségük továbbra is lesz, és még jót is tesznek az emberekkel. Ebben a küldetésben pedig Blankának kiemelt szerep jutott: el kell valahogy érnie Multi Mamánál, hogy jobb belátásra térjen. Alig várta, hogy hazaérjen és beszéljen vele… de az események ekkor nem várt fordulatot vettek. Blanka aznap nem ért haza. Sőt másnap, és harmadnap sem. Mi történhetett vele? Hogy fogadja Multi Mama az eltűnését? Révbe ér így valaha is a macskák küldetése?

De közben a szálak összeérnek, és a probléma, na meg a rejtélyek megoldása egy nem várt helyről, a Harsányi Vilma utca 21, földszint 2-ből érkezett. A kulcsszereplő pedig nem más, mint Ilka néni, aki egy igazi szupernagyi, és nemcsak hogy a legfinomabb palacsintát készíti a környéken, de a kevessége, türelme és bölcsessége is példamutató. Ilka néni ugyanis megtanítja nekünk, hogy veszett ügy nem létezik, és még a legkeményebb szíveket is fellágyíthatja egy csöppnyi szeretet és odafigyelés.

De vajon sikerül Blanka nyomára akadniuk?
És a macskák küldetése révbe ér?
És mit kezdhet magával Multi Mama, hogy ne legyen multimama többé?

Egy biztos, A macska mondja meg! végére egy fő biomérnöknek újra lesz munkája, egy magányos néninek házi cicája, és egy a félelmetes üzletasszonynak pedig érző szíve. Mindemellett az is kiderül, hogy sohasem késő a dolgokon változtatnunk, ha pedig összefogunk, nemcsak minden szebb és jobb lesz, de együtt bármi elérhető.

A macska mondja meg! egy igazán szórakoztató, hasznos és szellemes meseregény. A történethez – és azokhoz a szellemes mácskákhoz! – nagyszerűen illenek Rátkai Kornél (Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból, Czernák Eszter: Sárkányovi) elragadó illusztrációi. 

Szórakoztató, ugyanakkor informatív és hasznos meseregény a fenntartható és tudatos táplálkozásról.

Bíró Zsófia könyvét kisiskolás kortól ajánljuk – önállóan, vagy akár közös olvasásra is. Érdemes beszélgetni róla!

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót