OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
BABAKÖNYV: 1-3 éveseknek - MUTOGATÓ LAPOZÓK (tárgy-képes és cselekvő képes)
BABAKÖNYV: 1-3 éveseknek - MUTOGATÓ LAPOZÓK (tárgy-képes és cselekvő képes) : Amit a lapozókról tudni érdemes

Amit a lapozókról tudni érdemes

Varga Betti  2017.07.29. 15:08

A gyerekek első könyvélménye egészen biztosan egy lapozó vagy leporelló lesz, amit nem lehet eltépni (vagyis de, csak nem olyan egyszerűen), bírja, ha átmásznak rajta, lemosható róla a kaja, tele van képpel, és általában egy kedves(nek szánt) szöveg is tartozik hozzá. Viszonylag olcsó (400-1000 Ft körüli összegért árulják a legtöbbet), és szinte minden gyerekirodalmi klasszikust feldolgoztak már ebben a formában. De mitől igazán jó egy lapozó?

Az esztétikai nevelés 0 évesen kezdődik

A leporellók harmonikaszerűen összehajtható-szétnyitható, gerinc nélküli könyvek, nevüket Mozart és Da Ponte operájának, a Don Giovanninak hasonló nevű szereplőjéről kapták. Mi sem bizonyítja jobban a műfaj tartós sikerét, hogy a könyvesboltokon túl a posta, a benzinkút, az ABC is tart lapozót, leporellót. A legnagyobb könyves webáruházban több mint hétszáz találatból válogathatunk. De hogyan válasszunk jól? Két elismert és népszerű illusztrátort kértünk meg, hogy segítsenek összeszedni, miért is olyan izgalmas a lapozók, leporellók világa, és hogyan ismerjük fel a minőségi darabokat közülük.

 

bababab

 

Takács Mari – számos más mellett az ikonikus Friss tinta! antológia és Kovács András Ferenc verskötetének, a Hajnali csillag pereménnek illusztrátora – arra mutatott rá, hogy a lapozóknak, leporellóknak komplex elvárásoknak kell megfelelniük. Játékosságot, kreatív megoldásokat várunk tőlük, miközben a könyvélményt is számon kérjük rajtuk:

„A lapozó vagy a leporelló a gyerekek első könyvélménye, ami persze egyben játék és izgalmas tapasztalás is. Olyan tárgy, ami színes, kemény, vagy épp puha, vízhatlan és remek építőelem, ha arról van szó. A játékos többletfunkció mellett azonban a lapozók elsősorban könyvek, amelyekben az illusztrációknak kiemelt szerepük van. A jó lapozók játszva tanítanak, miközben szórakoztatnak, és a felismerés örömteli érzését nyújtják egy-egy egyszerűbb, stilizált forma vagy figura színes, foltszerű megjelenítésével. A lapozó illusztrációinak segítségével megismerkedhetnek a gyerekek a különböző állatokkal, formákkal, színekkel és tárgyakkal, ezen felül elmesélhetünk velük rövidebb történeteket is a humort sem mellőzve. Marianne Dubuc Állatkarnevál című lapozója jó példa erre. De nagyszerűnek gondolom Eric Carle összes lapozóját is. Képei igazi művészi alkotások tele humorral, színnel, kedves, absztrakt, szerethető figurákkal. Ha csak egyetlen kedvencet kellene említenem tőle, akkor A telhetetlen hernyócskát mondanám, mely nem véletlen oly népszerű a mai napig. A pillangóvá válás történetén keresztül megtanít a napokra, a gyümölcsök és színek felismerésére, átlyukasztott oldalainak köszönhetően pedig még interaktív is. Esszenciája mindannak, amit egy lapozó tudhat, mindezt egyedi, senkivel sem összetéveszthető módon teszi.”

 

falusihangverseny

 

Ezt a komplex könyvélményt nem egyszerű megtalálni a végtelennek tetsző választékban. Paulovkin Boglárka grafikusművész 5 kérdéscsokorba foglalta össze azokat a szempontokat, amelyeket művészi vénával, érdeklődéssel nem feltétlen rendelkező szülők, barátok is figyelembe tudnak venni:

 1. A kihajtogatott leporelló visszaadja-e a szöveg által megidézett világot, hangulatot, történetet? Szöveg és kép egymást kiegészíti, avagy az illusztrációk a szöveg puszta leltárszerű leképezéseként értelmezik feladatukat?
 2. Hitelesek-e az illusztráció figurái? A képeken ábrázolt mozgásuk, testbeszédük, mimikájuk és az ezek által kifejezett érzelmek indokolt mértékűek, dekódolhatóak? A történethez kapcsolható módon stilizáltak a figurák, vagy inkább az aktuális játékipar különböző termékeit, látványtrendjeit kívánják küllemükkel megidézni?
 3. Logikus rend uralja-e a látványt? Zavaros, vagy világos a képek kompozíciója? Alá-, fölé-, mellérendelések, a lényeg kiemelése megtörténik-e a szöveg értő megjelenítésekor? Alkalmazkodnak-e az olvasó életkori sajátságaihoz? (Például ahhoz, hogy a kicsik elsősorban síkban képesek értelmezni a képeket, s könnyebben észlelik az egyértelmű körvonalakkal bíró elemeket – utóbbi azonban nem csak vastag kontúrral valósulhat meg!)
 4. Színpadias, mesterkélt beállításokkal jeleníti meg, vagy értelmezi a szövegben írt szcenikus viszonyokat az illusztráció? Kiemeli-e a kompozíció a szövegben írt helyzet(ek), történés(ek) lényegét, kapcsolódnak-e egyáltalán a szöveghez a képen ábrázolt dolgok?
 5. Tudatosan megszűrt színpalettát használ-e a művész az esztétikus és vizuális rendezettséget adó képi világ megalkotásakor? Művészi vagy kommersz technikákat alkalmaz?

Babakézbe tartós könyv kell

A lapozók és a leporellók anyaga általában karton vagy lemosható műanyag. Mivel ezeket a könyveket a szó legszorosabb értelmében nyúzni fogják, a kiadványok esztétikai minősége mellett a kivitelezésük is fontos szempont, ezért Wunderlich Péter nyomdai szakemberhez fordultunk iránymutatásért. Elsőre talán meglepő, de érdemes próbálgatni a lapozók súlyát, hiszen babakézbe szánjuk. Wunderlich szerint az igényes kiadók erre biztosan figyelnek, és ha a könyv oldala fehér vagy tojáshéj színű, biztosan könnyebb papírból készítették. A szürke oldalú lapozókat azonban valóban érdemes tesztelni. Szorosan ide tartozó szempont a lapozó mérete is: a kisgyerek ki fogja-e tudni nyitni, ölbe tudja-e venni? A súly és a méret azonban nemcsak a babák kényelme miatt megfontolandó. A választásnál azt is mérlegelhetjük, mi fér be a táskánkba, mi lesz a kisebb teher, ha útközbeni szórakoztatásra vinnénk magunkkal a lapozót.

A 0-2 éveseknek szánt könyvek általában a fentieknek megfelelő méretezésűek, inkább a lapozhatóság szempontjából tapasztalható jelentős különbség: a túl szorosra fűzött lapozókat a finommozgásokat még tanuló kisgyerekek nem tudják könnyen forgatni. A bababiztos lapozók sarka kerekített, így nem okoznak sérülést, és jobban bírják a dobálást, földhöz verést. És nézzük meg azt is, milyen minőségű a fóliázás, mennyire tudjuk majd könnyen tisztítani – tette hozzá Wunderlich Péter.

A legkisebbeknek szánt könyvekhez általában nem csomagolnak kivehető, külön tartozékokat (játékokat, rajzeszközöket stb.), de gyakran kerülnek beléjük flipflopok (nyitogatható, hajlítgatható könyvrészek). Ha ilyet választunk, nézzük meg, mennyire könnyű kitépni, és egyáltalán, esélyesen mekkora darabokat téphet ki belőle a gyerek, okozhatnak-e ezek fulladást. Sok olyan lapozó is van, amelyekhez műanyag vagy textil tartozékokat is tesznek, vagy az egész könyv ilyen anyagból készül, tipikusan ilyenek a babakocsira rögzíthető könyvecskék vagy a pancsolókönyvek. Ha ilyesmit szeretnénk, mindenképpen keressük rajta az EU szabvány jelet, és próbáljuk ki, mennyire erősen vannak rögzítve a csipogó, simogatható, húzogatható tartozékok.

Wunderlich Péter végül külön hangsúlyozta, hogy a nagy ellenség, a gyereknyál ellen viszont egy könyv sincs biztosítva.

Személyes best of

A végén álljon itt egy szubjektív toplista a nálunk legjobban bevált lapozókból. Kisfiam 16 hónapos, pár hetes korától Nagy Diána Babageometriáját nézegette a kiságyban. A kontrasztos lapozó most újra megjelent a Két Egérnél, és folytatást is kapott (Babageometria: Formák).

A Móra Kiadó néhány éve felfrissítette gyerekkorunk lapozóit, a klasszikus szövegek kortárs illusztrátorokat kaptak, a sorozatból nagy kedvenc nálunk Mészely Ilka gyerekrajzokat idéző illusztrációival Szabó Lőrinc ritmikus, vicces Falusi hangversenye és Maros Krisztina bohókás medvéivel Nemes Nagy Ágnes Ki ette meg a málnát? verse. A nosztalgiának nem tudtam ellenállni, muszáj volt beszereznem Móra Ferenctől A cinege cipőjét, és bármennyire is tartom ma nyomasztónak a szegény cinege vergődését, Keszeg Ágnes montázsai finoman ellensúlyozzák a szöveg komorságát.

A ritmikus, skandálható, darálható, harsányan előadható szövegek mellett szinte bármilyen illusztráció állhat, a fiam nagyokat nevetve, izgatottan készül a kedvenc részeire. Néha úgy érzem, Nyulász Péter mondókáit (A baba bab, Betűtészta Kiadó, most megjelent átdolgozva is) végtelenítve sem volna elég ismételgetnem. Hogy a képi világ mégsem mindegy már ilyenkor sem, azt a szöveg nélküli lapozók bizonyítják, ezen a vonalon most a Csimota Kiadó talán a legerősebb. A színes, egyszerű formákból, vonalakból építkező könyveket (Nagy Diána: Könnyű, nehéz és Járgányok, Pap Kata Számolós lapozója) többször leveszi, lapozgatja egyedül is, a kedvenc oldalainál hosszabban elidőzve vezeti végig ujjait a formákon. A bonyolultabb szín- és formavilág most kezd működni nálunk, egyre többször „olvassa” magának, nekünk Kun Fruzsina csak képekben elmesélt történetét is (Csóka és Veréb, Két Egér).

És persze az interaktív lapozók is hódítanak. A Kolibri Kiadó Lukas lapozóiban a fiam nagyon viccesnek találja, hogy bedughatja az ujjait az állatok szemébe vagy a járművek kerekeibe. A flipflopos lapozók közül most nagy sláger a  Nézd meg! sorozat (különösen a Nézd meg, mi történik éjszaka!, Centrál Könyvek), amibe rengeteg ötletes hajtogatható részletet terveztek. Amin már én is szórakozom, az Thorsten Saleina könyve, a Hohó! Kié ez a popó? hajtogatós állatai és találós versikéi, Szabó T. Anna játékos fordításában.

 

Forrás: Tisza online

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót