OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET
ÓVODA-ISKOLA ÁTMENET : Tíz nehézség az első osztályban, amire segít felkészülni a Leszel a padtársam? című mesekönyv

Tíz nehézség az első osztályban, amire segít felkészülni a Leszel a padtársam? című mesekönyv

Vadadi Adrienn meséi már belopták magukat az ovisok szívébe. Érzékeny történetei pontosan azokat a pillanatokat ragadják meg a gyerekek mindennapjaiból, amik természetesnek tűnnek – nekünk felnőtteknek – a gyerekek mégis megakadnak tőlük, forgatják magukban és nem mindig találnak feloldást.
A nagyszerű írónő az ovisok után most végre segít az elsősöknek is megrázkódtatások nélkül beülni az iskolapadba!

 

1. Félelem vagy izgalom?

Ez a tartalmas, 15 izgalmas mesét rejtő könyv egyvalamire pontosan rávilágít, megnyugtatja a gyereket és a szülőt: hiába kell iskolába menni, izgulni, helytállni a legfontosabb a család biztonságot adó hálója. Még ha érzelmileg nehéz időszak előtt áll is a kisiskolás gyerkőcöd, ha meg tudod nyugtatni, egy vicces trükkel vissza tudod billenteni a gyermeki világba, vagy fel tudod oldani benne a suliban keletkezett gócokat egy tökéletesen a helyzetetekre illeszkedő mesével, akkor nem lesz nagy gond! Olvasd fel este a Leszel a padtársam? című könyv egy meséjét és utána beszélgessetek! Ezek a mesék tuti, hogy megnyitják a gyerekekben a csapokat...

 

2. Elválás

Ha már el kell válni, a legjobb, ha te alaposan felkészülsz mint szülő, és felkészíted a gyerekedet is. Még ha rendkívül magabiztosnak is tűnik az ifjú elsős, tuti, hogy legbelül nagyon izgul. Emlékszel, hogy neked milyen volt az első reggeled az iskola felé? Ahhoz, hogy ne legyen elhamarkodottan magabiztos, vagy ne ragadja el a gyereked az izgalom, olvasd el neki a Leszel a padtársam? első meséjét!

3. Ültetés

Ez az, ami (szinte) minden meghatároz, mégsem lehet rá kellően felkészülni. Hiába érkezel korán, szervezel a gyereked legjobb barátjának a szüleivel egy szép, közös padot, az ültetés mindig tartogathat meglepetéseket (erről a témáról van még egy friss könyvünk! Olvass bele itt!). Akár oda csücsülhet a gyereked, ahova szeretne, akár nem, egy találó mese mindig segít feloldani az ezzel kapcsolatos izgalmakat!

4. Az ovis társ

Mindig akad egy gyerek az ovis csoportból, aki szintén abba az iskolába és abba az osztályba kerül... Lehet, hogy eddig nem játszottak sokat, nem voltak éppen a legjobb barátok, de ő lesz az a láncszem, ami megőriz valamit a megszokottból, ami biztosítja az állandóságot a a családon kívüli életében a gyerekednek. Lehet, hogy furcsa neki ez a helyzet, nem tudja, hogy hogyan kezelje a furcsa barátságot, ezért mindenképpen meséljetek, beszéljetek erről is! (Ha olyan mázlitok van, hogy a "legjobb-baráttal" kerül egy osztályba az újdonsült kisdiák, akkor tapsikolj, de ne felejtsd, hogy egy új csoport új csoportdinamikát eredményez. Mindenkinek újra kell pozicionálnia magát a megváltozott helyzetben, ezért még ebben az estben is lehetnek gondok. De ne csüggedj, hanem mesélj, hallgasd meg, és beszélgess!

5. Fiúk - lányok

Az új közösségben ismét játékba jönnek az oviban már lejátszott meccsek a fiúk és a lányok között. Az érdeklődés persze adott, ebből pedig mindig kikerekedik egy kis piszkálódás, vagy egymásra találás. Mivel ez egy elég érzékeny téma, ráadásul magánügy, a legjobb, ha nem vájkálsz, hanem mesével és játékkal próbálod enyhíteni a az esetleges intenzívebb érzések okozta feszültséget. Naná, hogy ebben is segíteni fognak neked a Leszel a padtársam? meséi!


6. Mi változott meg?

Az iskolát a mesében is - ahogy az életben is, a gyerekek különböző hangulatokban, lelki állapotokban kezdik. Van, aki örül, van, aki kíváncsi, van, aki nagy mellényű, van, aki félénk, van, aki pityogós és van, aki szégyellős. Az érzések feldolgozása a kisiskolásoknál is fontos a beszoktatás során. Lea, Maja, Peti, Dorci, Ákos, Peti, Eszti és a többiek tanítónénije remek játékot eszel ki, ami segít is gyerekeknek abban, hogy észrevegyék magukon és a társaikon az apró változást... Olvasd fel a Mi változott meg? című mesét, hogy kiderüljön, mi az!

7. Mi van a táskában?

Sőt, kezdhetném ott is, hogy milyen a tatyód?! Bizony, már ez nagyon fontos a gyerekeknek... Mivel a a táska, a tolltartó, a füzetek és minden sulis kiegészítő (fontos kiemelni a csomagolt elemózsiát!) a kisiskolások önkifejezésének a részei, sajnos muszáj lesz komolyan venni a beszerzőkörutat (ez igazából fontos hangolódási pont az évre), és nagyon fontos konszenzusra jutni a gyerekkel az uzsonna terén. Ha eddig viszolygott a vitamintól, akkor most semmi értelme a nyers répát dobozolni, viszont, ha szereti az egészséges falatokat, akkor erősítsd meg abban, hogy ez bizony menő! Mit gondolsz? Vadadi Adrienn kisiskolásai mit pakolnak az uzsisdobozba? Bizony, ebből a mesekönyvből a táplálkozás érzékeny témaköre sem marad ki: Dorci uzsija tele van egészséges falatokkal, Petié cukros finomságokkal, Leáé pedig tojásmentes, ő ugyanis allergiás. Ne aggódj, mert itt is megengedő és türelmes a mese, még egy zacskó csipsz is előkerül épp úgy mint egy átlagos hétköznap a szünetben.

+ TIPP: Készítsetek együtt finomságot uzsira!
Itt egy szuper recept, amit ha együtt elkészítetek, tuti, hogy vidáman indul majd a gyereked az iskolába, itt pedig egy szuper családi receptkönyv, amiben még sok trükkös uzsonnaötletet találsz!


8. Torna

A tesi is egy érzékeny pontja az iskolának, hiába volt már oviban is. Van olyan gyerek, aki imádja, ám a bátortalanabbak itt szembetűnőbben perifériára szorulhatnak. Készítsd fel egy jó kis történettel a leendő kisiskolásod arra, hogy át kell majd egyedül öltöznie, hogy valószínűleg kidobót fognak játszani és ne felejtsd el hangsúlyozni, hogy mindez játék, ami azt szolgálja, hogy végre szaladgálhassanak a gyerekek ahelyett, hogy folyton az iskolapadban kellene ülniük!

9. Napközi

"A napköziben az a jó, hogy lehet játszani." Milyen igaz. Lehet, hogy most még tartasz attól, hogy délután is iskolában lesz a gyereked, de ha más nem is, az biztos, hogy jó a dologban, hogy ilyenkor szabadon nyüzsöghetnek végre, kimehetnek az udvarra szaladgálni és mindenki a saját tempójában haladhat az esetleges tanulással, gyakorlással. Mégis a legeslegjobb az, hogy ilyenkor fellazulnak az iskolai szabályok és a gyerekek egymásra találhatnak – egy kicsit másképp. 

10. Késés

A késés bizony nagyon érzékeny pont az elsősök életében. Ez az a dolog ugyanis, amiről ők nem tehetnek, mégis nagyon nehezen élik meg. Vértezd fel magad és a gyereked is: van ilyen. Soha nem lehet tudni, mikor nem cseng a vekker, farolsz bele a durrdefektbe, vagy jön közbe valami egészen váratlan. Amíg a kicsik megszokják a sulit, minden ilyen malőr megviseli őket. Éppen ezért készítsd fel magad: a suliban már tényleg nem megengedett a késés. Ugyanakkor nem kell véresen komolyan venni a dolgot akkor, ha egy évben egyszer valami mégis másképp alakul. Eltaláltad, ehhez is szolgáltat egy szuper történetet Vadadi Adrienn legújabb mesekönyve. 

 

+1 Elvárások

Erre alaposan rá kell készülnöd neked is, és neki is el kell magyaráznod, hogy az iskola az ő dolga, az ő feladata. Ne ellenőrizd, ne stresszeld a tanulással, ez az ő dolga - ahogy Dr. Vekerdy tanárúr is mindig mondja. Akár milyen egyszerűnek is tűnik ez, éles helyzetben épp olyan nehéz, de elvárások helyett inkább szeresd úgy, ahogy eddig. Ha nem megy neki a suli úgy, ahogy tervezted, akkor sincs baj. Mindig akadnak elfogadható megoldások. Lehet, hogy a suliban lesznek nehéz élményei, de te semmi estere ne nehezítsd meg a dolgát! Lehet, hogy a követelmények egyszerűen nem passzolnak a gyerekedhez. 

leszelapadtarsamMindezeket a problémákat (és hidd el, még sok másikat is – akár úgy, hogy észre sem veszed), helyzeteket, kérdéseket Vadadi Adrienn Leszel a padtársam? című mesegyűjteménye dolgozza fel a legfinomabban.

Szívből örülök, hogy idén szeptemberre megjelent a könyv, így mostantól – ha előre (és a sulikezdéstől számítva az első két hónapban) sokat olvassátok, tuti, hogy felkészültök a legnagyobb nehézségekre, és kellően megnyugodtok, hogy a váratlan helyzeteket kiegyensúlyozottan kezelhessétek.

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót