OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Oroszlánszívű testvérek

Oroszlánszívű testvérek

  2020.06.24. 11:26

Oroszlánszívű testvérekÍrta: Astrid Lindgren
Illusztrálta: Ilon Wikland
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 280
Megjelenés ideje: 2018. október 30.

Astrid Lindgren meseregénye varázslatos, álombéli tájakra repíti hőseit. A kedves falusiak és az elszánt gonoszok rettentő küzdelme során a szerző úgy fogalmazza újra az élet, a halál és a hűséges szeretet örök kérdéseit, hogy a történetbe belefeledkező olvasó maga is új fényben látja ezeket.

Jonatan a legjobb testvér a világon. Akkor sem habozik, amikor öccse, Karl az égő házban reked: életét kockáztatva menti ki őt. Ezzel a tettével nyeri el az Oroszlánszívű nevet. És ezzel a tettével kezdődnek a fivérek kalandjai is a mesés Nangilaja hegyei közt, Cseresznyevölgyben és Vadrózsavölgyben.
 
A helybéli lakosok békéjét ugyanis a teljhatalomra törő, gonosz Tengil fenyegeti.

 

"A bátyámról fogok most mesélni. A bátyámról, Oroszlánszívű Jonatánról. Azt hiszem, ez a történet majdnem olyan, mint egy mese, egy picikét meg mint egy kísértethistória, mégis igaz az egész. Csakhogy Jonatánon meg rajtam kívül még senki sem tud a dologról.
Jonatánt kezdetben nem hívták Oroszlánszívűnek, ugyanúgy Lejon volt a vezetékneve, mint mamának meg nekem. Ez azt jelenti, oroszlán. Lejon Jonatán volt tehát a neve. Az enyém Lejon Kari, a mamáé meg Lejon Sigrid. Papát Lejon Axelnek hívták, de itt hagyott minket, amikor én még csak kétéves voltam, a tengerre ment, és azóta sem hallottunk róla. Most azt akarom elmondani, hogyan lett Jonatánból Oroszlánszívű Jonatán meg a többi csodálatos dolgot, ami azóta történt."

Ugyan, van-e olyan gyerek, aki csak egyszer is el ne merengett volna az Élet és a Halál felnőttekhez méltó, nagy kérdésein. Bánatos estéken vagy betegség idején gyerekésszel is sokan gondolnak arra, vajon milyen is lehet az elmúlás pillanata.

Astrid Lindgren, az ifjúsági irodalom immár klasszikussá nőtt alakja azonban nem a szomorú elmúlásról ír. Különös hangulatú, megdöbbentően szép meseregényében az álmodozások és képzelgések világát rajzolja elénk.

Az életnek sosincs vége, álomvilágok és megálmodott történetek olykor megható, olykor pedig nagyon is izgalmas, kalandos jelenetei rajzanak elénk, és e kalandok, történetek mindig újra meg újra álmodhatók, felidézve a bátorság, a szeretet és a becsület nagy próbatételeit.

 

Both Gabi
 
Az nem lehet véletlen, hogy Astrid Lindgrenről nevezték el a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját. Harisnyás Pippi, Háztetey Károly és Juharfalvi Emil is az ő fejében született, minden mesefigurája a legszínvonalasabb irodalmat kínálja gyerekek millióinak, hisz számtalan nyelvre lefordították e nagyszerű műveket.

Ezt a tabudöntő és korát messze megelőző könyvet 1973-ban adták ki az írónő hazájában, Svédországban, és tíz évvel később jelent meg nálunk. (Ma már csak antikváriumban lehet hozzájutni.) Sokan azt mondják, hogy fantasy, én mégis inkább egyszerűen „tiszta mesének” nevezném: sodró erejű elbeszélés egy testvérpárról, akik minden nehézséget legyőznek együtt.

Hogy lehet legyőzni a nehézségeket, ha a testvérpár egyik tagja halálos beteg, a másik pedig egy tűzvészben hal meg akkor, amikor öccsét az élete árán menti ki onnan? Hát úgy, hogy létezik egy világ, egy birodalom, Nangija, ahol a testvérek újra találkozhatnak. Ez látszólag egy olyan hely, ahol nem történhet semmi rossz.

Cseresznyevölgyben minden gyönyörű, de a szomszédos Vadrózsavölgyben gonosz erők uralkodnak, és elveszik az emberek szabadságát, pénzét és boldogságát. A gonoszokat az oroszlánszívű testvérpár, Jonatán és Kalle bátorsága, kitartása és ereje győzi le, de ennek az az ára, hogy Nangiját is el kell hagyniuk. Hosszú, fáradságos és hősies küzdelem után egy újabb birodalomba érkeznek (Nangilima), ahol azok a lelkek laknak, akik Nangijában újra meghaltak. A könyv a testvéri szeretetről, a hősiességről, a bátorságról szól, és arról,

„hogy az ember ne legyen lekvár”?

A főhős nem érzi magát bátornak, állandó kétségek gyötrik, de lekvár sem akar lenni. Nem keresi a bajt, de viszik előre az események, megy velük, és teszi, amit tennie kell. Azt hiszem, ez a könyv tízéves kor alatt riasztó lehet. Az ötödik–hatodik osztályosok számára viszont átélhetővé teszi a legfontosabb emberi tulajdonságokat: a feltétel nélküli szeretet, a jóság, a bátorság és a hűség minden didaxis nélkül mutat egy utat, amit érdemes követni. Fontos, bátor, jó könyv. Minden sora megszívlelendő az identitáskereső nemzedék számára, mert:

„Vannak dolgok, amiket meg kell tenni, különben nem ember az ember, hanem csak egy rakás lekvár.”

 

andielmenyei.blogspot
 
 
Hogy hol van Nangija? Már az elején megtudjuk: valahol a csillagokon túl......
Ott ahol az Oroszlánszívű testvérek, Károly és Jonatán élnek a haláluk után.
Hogy ne vágjak a közepébe: egy fiú testvérpár egyik tagja, Kalle haldoklik. Véletlenül tudja meg betegsége tényét, szenved, fekszik, köhög a nap minden percében. A testvére, a szép, csinos, fess Jonatán tartja benne a lelket, ő mesél öccsének Nangijáról, hogy ne aggódjon, mert a halál után gyönyörű környezetbe, az édes életbe fog csöppenni, ahol a későbbiekben úgyis találkozni fognak.

Valami véletlen folytán felcserélődik Nangijába való érkezésük sorrendje, de mint minden mesében itt is be kell következnie a jónak, az örömnek. Találkozásuk után, "minden jó, ha a vége jó" is lehetne, olvashatnánk a gyönyörű életükről, a mesebeli találkozásokról, állatokról, képzeletben csodás tájakra utazhatnánk, ha......

Egy másik verziót olvashatunk. A megérkezés, a fiúk egymásra találása a "Paradicsomban" megtörténik, de az ígért élet, (hogy minden rendben lesz, a mesék szépek lesznek az élet pedig könnyű és egyszerű) még várat magára.
A két völgy egyike egy gonosz ember Tengil keze és emberei közé kerül, pusztulnak az emberek. Jonatán vállalja magára a feladatot, hogy a helyzetet és a kedves embereket megpróbálja megmenteni.

Egy fantasy-t olvastam gyermekkoromban, egy fantasztikus mesét olvastam felnőttként. Akkor a mese varázsolt el, most az összetartozás, az önzetlenség. A feltétlen szeretet, a segítségnyújtás. A fiúk közötti hatalmas testvéri szeretet a történet egészén végighúzódik. Elvarázsolt a képzelet világának sokrétűsége, hogy merjünk álmodozni!

A mese tartalmazza mindazon elemeket, amelyekre szüksége van: izgalom harcosokkal, katonákkal, lovakkal, árulóval, szeretettel. Megtalálható benne a gyöngédség, a lágyság a testvéri összetartozásban, Zsófia és a galambok személyében, Mátyás segítőkészségében.

Oroszlánszívű Jonatán jelleme, viselkedése egy példát állíthat a gyermek elé. Ő az aki még az ellenség emberét is megmenti, mert állítja, hogy "vannak dolgok, amiket meg kell tenni, különben nem ember az ember, hanem csak egy rakás lekvár."
...és, hogy hol is található Nangilima, és hogyan jutnak el ebbe az országba a fiúk? ... A titok megfejtése a könyvben található.

Astrid Lindgren nem csak Harisnyás Pippi írójaként alkotott maradandót, hanem az Oroszlánszívű testvérek megszemélyesítésével is. Hiteles, csodaszép.

 

A meseregény üzenete örök - életről és halálról, mesékről és csodákról ír, a gyermeki egyszerűség határát súroló elképesztő stílusban.

A két fiú szüleik nélkül, egy új világban egymást támogatva nőnek fel. A nagyvilágot Karl szemszögéből láthatjuk, megélhetjük a halált.

A kisfiú aki csodálattal tekint bátyjára, Oroszlánszívű Jonatánra, a kalandok alatt ugyan olyan rettenthetetlenné és bátorrá válik, mint példaképe.
Egy életút tanulságát sűríti bele az írónő ebbe a felnőtt mesébe.

 

 

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót