OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12)
MESEREGÉNY KISKAMASZOKNAK (9-12) : Gergő könyvek

Gergő könyvek

  2017.10.05. 00:50

10 éves kortól
 
Böszörményi Gyula: Gergő és a bűbájketrecBöszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadalÍrta: Böszörményi Gyula
Illusztrálta: Fábián Noémi
Kiadó: Könyvmolyképző, 2008-2012
 
Maga a Gergő-regényfolyam öt kötete (Gergő és az álomfogók, Gergő és a bűbájketrec, Gergő és a táltosviadal, Gergő és az álomvámpírok 1-2) hatalmas terjedelmű, kiegészítve a szorosan hozzá kapcsolódó három Zsófi-kisregénnyel:
 
 

Böszörményi Gyula: Zsófi és az ősboszorkányZsófi és az elnévtelenedett falu, Zsófi és a Boszorkány-pláza, Zsófi és a Dalnok – közös kötetben a három mű: Zsófi és az ősboszorkány - bizony  többezer oldalnyi lebilincselő történet.

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomvámpírok 2.Kis főhősünk, Gergő ugyanis nem hisz a csodákban: az egyre sűrűsödő furcsa jelenségeket, amelyeket Csipetke utcai házukban észlel, mindig racionálisan próbálja megmagyarázni, és álmaira sem figyel oda, sőt, visszatérő álombéli cimboráját, a kis kölyökfarkast is rendre elzavarja.

Nem így újdonsült mostohatestvére, Zsófi, aki sokkal fogékonyabb a természetfeletti jelenségekre, és apjával, a cipőpucoló Botlik Dénessel a házba, Gergőékhez költözve rögvest barátságot köt az öreg házmesterrel, Barboncás Dömével.

 

1. Gergő és az álomfogók
 
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 544

Ki ne vágyna rá, hogy esténként, mikor elalszik, egy beszélő farkaskölyök szegődjön mellé álmában, és elkísérje kalandozásaiban?

Az Álomfogó hőse, Gergő viszont egyáltalán nem kívánja a farkaskölyök társaságát, mint ahogy azt se, hogy az általa csak Bolhásnak becézett segítőjével együtt vágjon keresztül az álmok néha mulatságos, máskor fenyegető erdején.

Gergő családja váratlanul meghívót kap a Vajákosok, Táltosok, Énekmondók, Sámánok és Egyéb Révülők Találkozójára.

A bűbájosok a Börzsönyben tartott, összejövetelét azonban több dolog is fenyegeti: Monyákos Tuba, az illegalitásba szorult lidérc gerillák vezetője társaival együtt azon munkálkodik, hogy minél több borsot törjön a rendezvény résztvevőinek orra alá. Kobzos Béla, a környék fővadásza, elmaradhatatlan kísérőjével, Furdancs Pepével együtt észreveszi, hogy valami nincs rendben az utóbbi időben, és úgy dönt, végére jár a dolognak, holott a bűbájosok világának rejtve kell maradnia a hétköznapi emberek előtt.

Ráadásul a találkozón az éjfekete varázslónő, Holló egymás után álomfogságba ejti a Heteket, akik féken tartják a Sárkányt, így őrizve a világ egyensúlyát. Holló uralkodni akar az álmokon és a való világban egyaránt. Egyedül Gergő állíthatná meg, ő azonban nem hisz a bűbájban és az álmok világában. A varázslónő el akarja pusztítani a fiút, mielőtt az ráébred ki ő, és milyen hatalom van a kezében. Rémálmai mindenkinek vannak, és az álom a mindennapok tükörképe. Gergő bárhogy kapálódzik ellene, rádöbben, hogy a nehézségek elől nem lehet kitérni. Szembe kell néznünk velük, ha azt akarjuk, hogy ne gyötörjenek. Nem mi választjuk meg, mikor mivel találkozunk, azonban egyedül rajtunk áll, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. 

Az Álomfogó színes, kavargó világba repíti olvasóját, de hétköznapi gondjainkra ad választ.

 

2. Gergő és a bűbájketrec
 
Böszörményi Gyula: Gergő és a bűbájketrec
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 494

Az álomfogók után most itt folytatódnak Gergő kalandjai, a bűbájketrecben. Ismét mesés tájakra révül Gergő, a farkas-sámán, és Zsófi, a Vajákos Lányképző tanulója.

A Csipetke utcai bérházban bármi megtörténhet. Gergő, a barátai és a ház lakói ismét számtalan kaland részesei. Csodák, nagy kihívások és igaz barátságok története ez az izgalmas, hazai varázsvilágot teremtő könyv.

 

3. Gergő és a táltosviadal

Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadalKiadás éve: 2012
Oldalszám: 494

Álomvilág nagy bajban van! Nem működik a Világfa, az Ébredés Ajtajai bezáródtak. Gergő az Álomvilágban rekedt, két tündér társaságában keresi Kende táltost, aki visszaviheti a valóságba. A mesében keverednek a magyar és a kelta mitológia elemei; tündérfiak, tündérlányok, leprikónok, francok és más apró lények segítik vagy akadályozzák Gergőt és Zsófit, akik a világ megmentésén fáradoznak. A két gyerek felnőtteknek is nehezen feldolgozható élethelyzetekbe kerül; megismerkednek az elmúlással, a halállal, a szerelemmel és a csalódással. A Gergő főszereplésével játszódó történetek újabb kötetét bizonyára örömmel fogadják a gyerekek.

4. Gergő és az álomvámpírok

Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 494

A Gergő és az álomfogók című meseregényből megismert hősök a szereplői ennek a történetnek is. Gergő és mostohatestvére, Zsófi látszatra semmiben sem különböznek az átlagos, mai gyerekektől. A pesti bérházban, szüleikkel élő testvérek azonban sokkal többre hivatottak, mint hétköznapi társaik. A történet szerint ugyanis a Keleti Varázsvilág darabokra hullik, a Világfa kiszárad, és az ősi regéket őrző levélvirágok is mind élettelenül lehullnak a fákról.

Ennek a csodálatos világnak uralkodóra van szüksége, azonban Kende táltos, a Révülők Világának főtáltosa elhunyt és Gergőre vár az a feladat, hogy kiderítse az új Főtáltos hová tűnhetett el. Gergő ugyanis időközben avatott sámánná válik, és bár a háttérben sötét erők munkálkodnak, akik a Főtáltos helyébe hamis vezetőt akarnak ültetni, a címszereplő és Zsófi mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gonosz erők hatalmi játékát meghiúsítsák. A történet végén azonban mindketten csapdába esnek…

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomvámpírok 2.Gergő és Zsófi izgalmas kalandjai folytatódnak ebben a történetben. Réti Gergő, azaz Farkas, az ifjú sámán nyomozásba fog, hogy kiderítse hová indult annak idején Kende, a főtáltos. Húga Zsófi, a csinos nagylánnyá érett Botlik Zsófia, akit az Álomvilágban Büvellőként ismernek a Gyökérszint alatt lakozó, félelmetes teremtmények titkára szeretne fényt deríteni, és ennek érdekében a Keleti Varázsvilág kénytelen megvívni végső csatáját a fennmaradásért. A testvérek időt és fáradtságot nem kímélve, veszedelmek kereszttüzében vívják harcukat a sötét erőkkel.

Az izgalmas történet végére az is kiderül, hogy ki Kende utódja, a Legfőbb Sárkányőr, az új Főtáltos…
 
Miként az az első kötetben is történt a kalandokat, napló formájában örökítik meg a krónikások. Gergő kalandjait Tanarilla írja le, míg a Zsófival történteket Monyákos Tuba, az Álomfelügyelet ügynöke, a híres lidérc jegyzi le.
 
Zsófi és az ősboszorkány
Oldalszám: 688
 
Botlik Zsófi átlagos budapesti lány. Látszólag. Aki azonban ismeri a sámánok, táltosok, vagyis a dob szavával révülő bűbájosok világát, az jól tudja, hogy Botlik Zsófi valójában Farkas Húga, másnéven Büvellő, a Rontásűzők és Szörnyszivatók Árnyjurtájának tanulója.

E vaskos kötetben (három könyv egyben) az olvasó mindjárt három történetet talál. Látszólag. Aki azonban elolvassa, az hamar rájön, hogy a fiatal, tapasztalatlan, de nagyon is talpraesett rontásűző lánynak valójában mindhárom kaland során ugyanazzal a rettenetes ellenféllel kell szembenéznie. Ő Lúdvérc, az ősboszorkány, aki még soha nem engedte ki élve a karmai közül azt, akire rontást kívánt szórni.

E könyv lapjain pedig Büvellőre veti ki bűvhálóját, hol a csodákkal teli erdélyi Havasokban, hol a rémségekkel zsúfolt Boszorkánypláza sötét folyosóin, hol pedig az ártó és segítő szellemektől nyüzsgő Tetejetlen Fán!

A GERGŐ ÉS AZ ÁLOMFOGÓK c. nagysikerű regénysorozat főhősének húga, Zsófi, akit a Világfán Büvellőként (a lány, aki bűbájjal játszadozik) ismernek önálló kalandjai. Révülj vele Te is a varázslatos Erdélyben, a Boszorkányplázában és a Tetejetlen Fán!
 
 
Zsófi és az elnévtelenedett falu, Jonathan Miller Kiadó, 2005

Böszörményi Gyula - Zsófi és az elnévtelenedett faluBotlik Zsófi átlagos budapesti lány. Látszólag. Botlik Zsófi ugyanis titkon a Rontásűzők és Szörnyszívatók Árnyjurtájának kollégiumába nyert felvételt. A budaörsi repülőtérről hajnalban induló felhőgomoly-járattal utazik a havasokba, nem sejti még, hogy bűbájképzős tanoncként a történelem legelvetemültebb ősboszorkányával van találkája.

A nagy sikerű Gergő és az álomfogók Zsófija, Gergő húga önálló kalandra indul.

 

 

 

Zsófi és a boszorkánypláza, Jonathan Miller Kiadó, 2005

Böszörményi Gyula - Zsófi és a boszorkányplázaAzt hiszed, a te életedbol tökéletesen hiányzik a varázslat? Úgy gondolod, hogy egy hatalmas bevásárlóközpontban nem élhetnek boszorkányok, lidércek és rémtündérek? Ha igen, akkor hatalmas tévedés áldozata vagy, s ezt Botlik Zsófi hamarosan be is bizonyítja neked e könyv oldalain! Zsófi, a Rontásűzők és Szörnyszívatók Árnyjurtájának tanonca úgy véli, két nő van az életében, akivel soha többé nem fog találkozni.

Az egyik az édesanyja, aki évekkel korábban elhagyta őt és az édesapját. A másik Lúdvérc, az ősboszorkány, aki egyszer már a lány életére tört. Mikor azonban Zsófi belép a boszorkánypláza kapuján a sötét varázstudók kinyújtják érte a kezüket... A nagy sikerű Gergő és az álomfogók Zsófija, Gergő húga önálló kalandra indul. Révülj vele te is a boszorkánypláza rejtélyes folyosóin! Ezt a könyvet 10-14 éves gyerekek számára ajánljuk.

 
GERGŐ-KÖNYVEK

Aki olvasta A bolhedor lovagjait, Böszörményi előző kötetét, nem fog meglepődni, hogy ismét egy varázslatos ifjúsági regény világába csöppen a könyv segítségével. A csoda mindjárt az első oldalon elkezdődik, és az utolsóig (sőt, talán tovább is...) tart, hiszen rögtön egy rejtelmes, egész Budapestet megrázó viharjelenettel indul a kötet, a zárlat pedig konklúzió: "varázslat nem csak mesékben létezik."

Kis főhősünk, Gergő ugyanis nem hisz a csodákban: az egyre sűrűsödő furcsa jelenségeket, amelyeket Csipetke utcai házukban észlel, mindig racionálisan próbálja megmagyarázni, és álmaira sem figyel oda, sőt, visszatérő álombéli cimboráját, a kis kölyökfarkast is rendre elzavarja. Nem így újdonsült mostohatestvére, Zsófi, aki sokkal fogékonyabb a természetfeletti jelenségekre, és apjával, a cipőpucoló Botlik Dénessel a házba, Gergőékhez költözve rögvest barátságot köt az öreg házmesterrel, Barboncás Dömével.

A kedves arcú öreg - a ház lakóinak döbbenetére - időnként meglepő dolgokat produkál: a legnagyobb vihar közepén kiáll az esőbe különös dalokat énekelni, életre kelti az elszáradt citromfát, és kedvelt szokásai közé tartozik dongóvá változva megcsipkedni a rosszakaró révülőket. A révülők ugyanis a könyv másik világbéli szereplői: ők azok, akik a világ dolgait intézik, és most éppen rendes évi gyűlésüket rendeznék meg, amelyre Gergőnek is küldenének meghívót, lévén ő a kiválasztott. Ám az invitáció nem könnyű feladat: nem elég, hogy a kisfiú mit sem sejt róla, és füle botját sem mozgatja környezete jeleire, de még a révülők egy gonosz csoportja - Holló és csapatának tagjai, akik erőt, észt, és ravaszságot egyesítve, az alakváltoztatás képességével felruházva jönnek az emberek közé - is meg akarják akadályozni meghívását, és nem válogatnak eszközeikben. Legyőzésükhöz a család összetartására van szükség, ami nem megy egykönnyen, hiszen Gergő nem szereti sem Zsófit, sem mostohaapját, a kislányt pedig idegesíti új anyja, Réti Boglárka, mert úgy érzi, gondoskodásával az ő helyét akarja elfoglalni apja szívében.

A könyv tökéletes jellemrajzokkal, finom pszichológiai érzékenységgel írja le a gyerekek változásait, fokozatos egymásra találását, miközben a csodavilágba a mai kor is be-betör: Zsófi osztálytársnői például majd' meghalnak a holdjárócipőért, a házbéli Nemcsók család pedig rendszeresen nézi a TV-Shop ajánlatait, és semmi sem hozza őket olyan lázba, mint a "vécédugulás elleni, antimagnetikus, önjáró csőkukac", vagy a lila és mályva színű műanyag kutyacsont.

A humor, a brillírozó stílus és a sokszálú, feszes cselekmény - minden gyerek és felnőtt kedvenc mesekönyvévé avathatja a könyvet.

 

 

 

 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót