OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK : Frakk-sorozat

Frakk-sorozat

  2017.04.13. 16:21

5-8 éveseknek
Illusztrálta: Várnai György
Kiadó: Móra Könyvkiadó
 
Frakk a macskák rémeBálint Ágnes: Frakk és a fociBálint Ágnes vizslája, Frakk legelőször 1973-ban tűnt fel egy papírkivágásos filmben, majd Várnai György által kitűnően megtervezett és megszólaltatott figurákkal olyan művészi indítást adott a sorozatnak, amely később sem tompult. 
 
Károly bácsi, Irma néni és a két macska idilli világába bombaként robban be Frakk, és kalandjai révén gyökerestül megváltozik az életük.

 

1. Frakk a macskák réme
 
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 84
 
A meseregény közép-pontjában az örökös kutya-macska civódás áll. A Frakk, a macskák réme történetében a két macska, a butuska Szerénke és az ármányos Lukrécia nemcsak szemtelen, lusta és kövér, de még Károly bácsi kedvenc foteljét is elfoglalja. Szükség van tehát egy kutyára, aki a macskanépet jól megrendszabályozza.
 
Meg is érkezik Frakk, és megkezdi a két elfajzott állat nevelését. A Frakk-történetek varázsa nem elsősorban a meseszövésben, hanem sokkal inkább az író finom humorában, jellemábrázoló képességében rejlik.
 
„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép kis kertes ház. Abban lakott két kövér macska. Rajtuk kívül ott lakott még Károly bácsi és Irma néni is."
 
A kövér macskák boldogan éltek a szép kertes házban, igaz, hogy Irma néni nagyon elkényeztette őket. Ebből lett a baj. Károly bácsi addig álmodozott egy olyan kutyáról, amelyik macskát reggelizik, ebédel, vacsorázik, amíg egyszer csak valóban egy eleven kutya jelent meg a házban: Frakk, a macskák réme.
 
Így kezdődött a kutya-macska háború, amelynek minden epizódját jól ismeri tévénézők apraja és nagyja. Irma néni és Károly bácsi, Lukrécia, Szerénke és Frakk, a macskák réme személyes ismerősként köszöntik az Olvasót.
 
Részletek:

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép kis kertes ház. Abban lakott két kövér macska. Rajtuk kívül ott lakott még Károly bácsi és Irma néni. Ők nem voltak olyan kövérek, mint a macskák, sőt, Károly bácsi kimondottan szikár volt...
(...) - Egér! - rebegte Szerénke elhűlve. - De hiszen az szalad!
- Szalad, bizony! - hagyta rá Micike.
- Elképesztő maradiság! - szólalt meg végül Lukrécia. - Futni az élelmiszer után, mint valamikor régen, a múlt században!

(...) (Károly bácsi) egy este is sokáig hánykolódott álmatlanul. Végre nagy nehezen elaludt - legalábbis úgy rémlett neki, hogy már álmodik. Azt álmodta, hogy Frakk szép szelíden odatette jobb mellső lábát az ágy szélére. Az ő ágya szélére. Kisvártatva a bal mellső lábával is odatámaszkodott. Károly bácsi hallotta, egészen közelről hallotta a szuszogását. Egy idő múlva Frakk jobb hátsó lába is fölérkezett az ágy szélére. És egyszer csak - különös álom! - Frakk mind a négy lábával fent állt az ágyon, majd némi forgolódás után lefeküdt Károly bácsi mellé."

Tartalom

Kié a karosszék? 5
Érettségi találkozó 13
A nevelés fortélyai 22
A nyoszolya 33
Téli gondok 41
Szerénke művelődik 49
Bizsu 64
Minden jó, ha a vége jó 78

 

2. Frakk és a foci

Frakk és a foci Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 128
 
Frakk, a macskák réme mindannyiunk jó ismerőse. Mi történt vele azóta, hogy móresre tanította Irma néni kövér kedvenceit? Addig rágta Károly bácsi fülét, míg beíratta a kutyaiskolába, addig könyörgött Irma néninek, míg kapott tőle egy labdát. Szerénkével és Lukréciával azonban nem lehet focizni, ahhoz a macskák túlságosan lusták. Frakk új játszótársa Lajcsika, a szomszéd kisfiú, akivel kettesben számtalan galibát okoznak.
 
Frakk, a macskák réme művelődni akar, ezért addig rágja Károly bácsi fülét, míg az beíratja a kutyaiskolába. Ugyanakkor addig rágja Irma néni fülét, míg megkapja a hőn áhított szép, piros pöttyös labdát. Igen ám, de Károly bácsi már öreg mind a kutyaiskolához, mind a labdázáshoz, ezért roppant megörül, mikor a szomszéd kisfiú átvállalja mindezen feladatokat.
 
Legaza Ilona
 
A népszerű írónő kedves mesefigurája Frakk, a filozofálgatásra hajlamos vizsla már a tévében is megnevettette a gyerekeket. A Frakk, a macskák réme című kötet után e meséskönyv az érzékeny kedélyű vizsla újabb kalandjairól szól. A címszereplő mellett fölbukkannak mindazok - gazdái, továbbá ellenfelei -, akik a kutya életében eddig is jelentős szerepet játszottak.

Károly bácsi és Irma néni változatlanul idilli békességben töltenék napjaikat, ha a kutya-macska ármány, a vizsla és az álságos lelkületű Lukrécia macska háborúja fel nem dúlná e derűs napokat. A békésebb természetű Szerénke és a háziak mellett felbukkan egy újabb szereplő is: Lajcsika. A szomszéd kisfiú új színt visz a vizsla életébe, mert - mint kiderül - Frakk él-hal a labdarúgásért. Szenvedélyében osztozik Lajcsika is, így hát sikerül is számtalan galibát okozniuk. Jelentős eseményként könyvelhető el az is, hogy tanúi lehetünk Frakk tanulóéveinek, ugyanis beiratkozik a kutyaiskolába...

Az előző Frakk-történethez hasonlóan Bálint Ágnes regényének legfőbb varázsa itt sem annyira az izgalmas meseszövésben, sokkal inkább finom, ironikus humorában, jellemábrázoló képességében rejlik. Az ismert karikaturista Várnai György mulatságos rajzai illusztrálják a - 6 éven felüli gyerekolvasóknak ajánlható kedves kötetet.

Részlet:

„Frakk a tornácon sütkérezett. Egyszer csak finom pecsenyeszag csapta meg az orrát. Felnézett, de csak Irma néni mutatóujját látta az orra előtt, annak volt sültkaraj-szaga.

 – Ó, ez az ennivaló kezecske! – lelkendezett Frakk, és annyi szeretettel, odaadással csókolta meg a dorgálásra emelt kezet, hogy Irma néni ellágyult.

 – Nem vagy te rossz kutya, Frakk. Talán csak keveset foglalkozunk veled.

 – Igen, elég ritkán járunk sétálni – panaszkodott Frakk, és orrát mély szippantással belefektette Irma néni sültkaraj-szagú tenyerébe. Irma néni ezt a ragaszkodás jelének vélte, elérzékenyülten cirógatta meg Frakk fejét.

 – Ha akarod, sétálhatunk egyet.

 – Akarom! – kiáltott Frakk, és mind a négy lábával egyszerre ugrott fel a levegőbe. Szerénke, aki éppen kidöcögött a tornácra, csak azt látta, hogy Irma nénit fergetegesen sodorja a kapu felé valami vörös, négylábú erő.“

Tartalom

Lajcsika 5
Kutyaiskola 16
Egy tollseprő tündöklése 28
A vadmacskák 42
Itt az ősz! 51
Nyesőolló díszdobozban 59
Majd mi megmutatjuk! 74
Egér pongyolában 81
A falkatárs 92
Ki táncol Lukréciával? 105
Mit hoz a Télapó? 116
Poós Zoltán

Retrómesék mai olvasatban

Frakk, a derék magyar vizsla hamarosan bélyegeken is látható lesz, ami afféle felvezetése is lehet a Bálint Ágnes centenáriumnak, ugyanis 2022-ben lesz száz éve, hogy megszületett a XX. századi magyar gyerekirodalom egyik legjelesebb írója.

Gyerekkorunk könyvei

Aki mániákusan vadássza gyerekkora könyveit, annak nem meglepetés, hogy Bálint Ágnes mindkét frakkos mesekönyve (Frakk, a macskák réme, Frakk és a foci) kapható a könyvesboltokban, hasonmás kiadásokban, amelyek szinte semmiben nem térnek el a rendszerváltás előtti kötetektől. A Frakk-mesék olvasása közben nem könnyű elvonatkoztatnunk az 1972. december 23-án indult rajzfilm-sorozat emblematikus képkockáitól, Lukrécia (Schubert Éva) Szerénke (Váradi Hédi) elbűvölő orgánumától, és persze ott van maga Frakk (Szabó Gyula) főcímben is elhangzó legendás vakkantása.

Mivel a rajzok mozgatása olyan, mintha éppen egy könyvből vágták volna ki a figurákat, nem nehéz visszatalálni Bálint Ágnes köteteihez. A két könyv történetei sokkal gazdagabban, élményszerűbben írják körül Frakk világát, mint amit meg tud mutatni a legendás rajzfilm-sorozat. Például Károly bácsi és Irma néni rózsamániáját, azt, hogy rózsás tányérból ettek, rózsás bögréből ittak és még a függönyük is rózsás volt, és talán azt sem közismert, hogy a bűbájos idős házaspár szinte minden nap vajas pirítóst reggelizett.

A két könyvet a sorozatból írta vissza Bálint Ágnes

Ugyanúgy, ahogy korábban a Futrinka utca és a Mazsola is Esti mesékben jelentek meg először, és a sikerre való tekintettel készültek belőlük könyvek. A kötetekben sikerült úgy felrakni Frakk ebugatta történeteit, hogy a rajongók nagy része valószínűleg arra kötött volna fogadást egy Szerénke-plüssre, hogy a könyvek voltak előbb.

A történeteket egyszerű konfliktusok indítják be

Károly bácsi vagy a macskák telepedjenek-e a karosszékbe? A derék asszony kivételezik a cicusokkal, míg Frakknak nem jut jutalomfalat.

Ezekből az egyszerű helyzetekből viszont Bálint Ágnes mindent kihoz, remekül teremt atmoszférát, remekül formázza meg a karaktereket, akik a magyar mesetörténet legjobban felépített alakjai közül valók. Főleg a macskák a bajkeverők, ugyanakkor sosem fordul elő, hogy a kelleténél nagyobb büntetést kapjanak, például Frakk sosem harapja meg őket, maximum jól megtornáztatja, kifárasztja az elkényeztetett cicusokat. Frakk becsületes ellenfél, van, amikor lovagias módon megmenti a hó alá került Lukréciát, és hazaviszi őket, amikor eltévednek.

Érdekes, hogy szinte semmit nem tudunk a két öreg fiatal koráról

A közelmúltjuk is rejtve marad, a figurák látszólag egydimenziósak, mégis van mélységük. Szerénke személyiségében is számos figyelemre méltó árnyalat van, ő például közel sem olyan rafinált, mint Lukrécia, nincs is rossz viszonyban a kutyával, csak hát befolyásolható, egyszerű felfogású, naivnak tűnő cicus, aki macska létére tériszonyban szenved, így aztán utál fára mászni.

Frakk sem akar rosszat, csak a lusta és pimasz macskákat akarja megnevelni, a két szeretetre méltó öreg pedig csak a kutya-macska horizonton konfrontálódik, a legnagyobb gondjuk, hogy ősszel össze kell szedni a lehullott diót.

Akkor miért is ajánljuk a mai gyerekeknek?

Kétségtelen, hogy ezek a történetek lassúak azoknak a korosztályoknak, akik akciófilmes hatású lebutított mesékhez szoktak hozzá, amelyek inkább hasonlítanak egy ételszínezékkel és tortazselével megalkotott témaparkhoz, mintsem ahhoz, amire azt mondanánk: a gyerekkor varázsvilága. De pont ez a slow-life, ez a kellemes lassúság az, ami kimondottan vonzó lehet a gyerekeknek, az az idill, amit csak a kertvárosokban (maga a Frakk is ilyen helyen játszódik) lelhető föl, ahol a kopott kerti törpék és fémből hajlított Pif-figurák kandikálnak ki az aranyeső bokrok mögül. Mégis: a történetek túllépnek a biedermeier idillen.

Amikor Károly bácsi vonata késve érkezett meg, Irma néni selyemharisnyás rablókat vizionált, de amikor szóba került, hogy hol is lehet az esernyő, akkor kiderült, hogy Irma néni kivette magával a temetőbe. Nagyon el kéne gondolkodunk, hogy találjunk egy olyan mesét, Mirr-Múrrtól a Pom-Pomon át a Füles Mackóig, ahol szóba került a temetkezés helyszíne. De már az első epizód végén Károly bácsi arról fantáziált, hogy olyan kutyával ül egy asztalhoz, akinek macskát tálalnak fel vacsorára.

Tehát a történek inkább az úgynevezett kisreáliák világából erednek, mintsem Fantáziaország manókkal és koboldokkal őrzött birodalmában, de pont ezért szeretjük. Mert a macska, az macska, a kutya, az kutya, és nem kell mindenkinek tündérszárnyakat aggatni, nem kell minden fület manósan hegyesre rajzolni ahhoz, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését.

Bálint Ágnesnek méltó alkotótársa volt Várnai György

A Ludas Matyi karikaturistája keltette életre, rajzolta meg a figurákat, a könyv jó ritmusban mutat fel egy-egy illusztrációt. Bálint Ágnes történeteinek van egy külső héja is, a mesék bár önálló epizódok, mégis egymásra épülnek a rétegei. Az első részben még nem tűnik fel Frakk, Károly bácsi csak ábrándozik egy macskafaló vérebről, az Érettségi találkozó címet viselő második epizódban azonban valósággal berobban a kutya, amikor is egy bizonyos Jenőtől, Károly bácsi egykori diáktársától hazahozza.

Bálint Ágnes fantasztikus atmoszférateremtő

Lelki szemeink előtt azonnal megjelenik a ház, a kert, érezzük a virágok vagy éppen a rizsfelfújt illatát, ugyanakkor nincs felesleges szépelgés, a történetek a kiéleződő konfliktusok, majd a feloldás irányba hatnak. Mindezekhez remekül megírt dialógusok társulnak, naná, Bálint Ágnes, mint a Magyar Televízió dramaturgja, ösztönös érzékkel, felesleges mondatok nélkül, mégis sok esetben líraian építette meg az idős házaspárral együtt élő állatok teleregényét.

A történetekből némileg következtethetünk a hetvenes évek társadalmi viszonyaira is, az Attilában feszítő Károly bácsi és a kissé urizálós, kedvesen modoros, kiválóan zongorázó Irma néni a letűnt polgári világ kertvárosi képviselői. Az elkényeztetett macskák az úrinők világát idézik, maga Frakk az új nemzedék izmos, sportos vidéki sráca, akit lenéznek a szobamacskák, és legszívesebben száműznék a házból. 

Frakk történetei meglepően modernek is

Emlékezzünk csak a Mit hoz a télapó? című epizódra, amelyben a macskák azt mondják, hogy ők az Éjszakai Diszpécser Szolgálat, és ők segítik majd a Mikulás munkáját. (Aki a hetvenes években volt gyerek, talán emlékszik arra, hogy a kislányok vagy bemondónők vagy éppen diszpécserek akartak lenni.) És arról nem is beszéltünk, hogy Irma néni cicuskái aktív tagok az Egerészők Egyesületében.

Bálint Ágnes remek szerkesztő is. A Frakk és a foci című 1979-ben publikált kötet utolsó meséjének végén így kiáltott fel a hős vizslánk: „Ez szép mese volt! Még egyszer szeretném újra hallani.” És ezt mi is így gondoljuk, és nemcsak ezt az egy mesét, hanem a kötet minden kis történetét. Mi is szívesen felrúgnánk Frakk fociját az égig, hogy aztán majd Lukrécia fejére pottyanjon, amikor visszarántja a gravitáció. De az is elég lenne, ha gyerekkorunk poros udvarára hullana vissza.

Fofrás: igyic.hu

 

VISSZA AZ OVISOK OLDALÁRA>>

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót