OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK : Szupermalac és Űrpatkány - meseregény-sorozat

Szupermalac és Űrpatkány - meseregény-sorozat

  2019.02.10. 01:46

7-10 éveseknek
 
  1. Hősök leszünk!
Dóka Péter - Hősök leszünk!
Írta: Dóka Péter
Illusztrálta: Máli csaba
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2018
Oldalszám: 119
Sorozat:
Szupermalac és Űrpatkány
 

Szupermalac és Űrpatkány egy messzi-messzi galaxisban él... Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és szuperhősök lesznek.

Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát!

Megmentheti egy malac és egy patkány a világot?
Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve?
És vajon megkapják a szuperhősengedélyt?

A sorozat első kötetében a két űrvagány cukisítja a csillagpolipot, segít a Mikulásnak, és szembeszáll a gonosz Rosszkutyával is. De csak akkor győzhetnek, ha Szupermalac meg tudja állítani az időt….
Szupermalac és Űrpatkány a tévében is felbukkan! Az animációs sorozat rajzait és a kötet illusztrációit Máli Csaba készítette.

Mind magányos disznók vagyunk

 

Mind magányos disznók vagyunk

Vajon az alábbi sorokat olvasók között hányan akadnak olyanok, akiket óvodában, általános suliban, gimiben külső vagy belső, mások szemében különös, taszító tulajdonságuk miatt kigúnyoltak? Úgy sejtem, sokan, mert – mit tagadjuk – a gyerekek őszinték, és az őszinteség sokszor bántó. Minél kisebb az ember, annál nehezebb az ilyen szurka-piszkákat, kisebb és nagyobb sértéseket, a kiközösítést feldolgozni. Sokszor a szülők sem veszik észre, tudják meg, hogy gyermeküket a társaik bántják, megszólják, kigúnyolják, így segíteni sem igazán képesek nekik.

Mától azonban nem kell többé aggódni, mivel a segítség úton van, méghozzá két frissen termett, igen vidám és velő[scsonto]t (ezt majd érti, aki elolvassa a könyvet!) rázóan merész szuperhős alakjában!

Csocsót, aki a történet elején nem több a tanyasi udvar egyéb lakói szemében, mint messziről kerülendő, büdös és koszos, ráadásul falánk disznó, titkon gyötri a magány. Barátot szeretne, aki megérti őt, ezért próbál kétségbeesetten azonosulni a környezetével, és előbb – megtagadva saját lényegét – igyekszik kutyává, majd macskává „változni”. Előre sejthető, hogy ezek biz hiábavaló kísérletek, ám nem mese a mese, ha az írója ki nem segítené csóró malacunkat a csávából, útjába hozva Patit, a patkányt.

A két, mindenki által megvetett kis fickó azonnal megérti egymást, ám barátságuk még ki sem bontakozhat igazán, mikor beüt a krach: malacunkért eljön két Man in Black, azaz fekete öltönyös, napszemüveges fickó, hogy megvásárolják és azonnal elvigyék az ólból, ahol felcseperedett.

Rövid, ám annál plasztikusabb (mondhatnám: hátborzongatóbb) jelenet, mikor malacunkat rabláncra fűzve elhurcolják, s közben a tanya többi állata kárörvendőn, gúnyosan örömködik afelett, hogy a tőlük oly sok dologban (derékbőségben, személyes higiéniában) eltérő, tehát „más”, vagyis „idegen” állattársukat hamarosan levágják, és kolbászt, sonkát készítenek belőle. Egyedül a kiskacsák egyike borzad el erre a rettenetes gondolatra, őt azonban a mamája hazugsággal („csak kirándulni viszik a malacot”) próbálja megnyugtatni – persze rögvest több felnőtt állat is akad, aki ezt hangosan cáfolja, azon macsós álláspontra helyezkedve, hogy hadd tudja csak meg mihamarább az a kacsagyerek, hol lakik a magyarok istene!

Nem, ez így nincs leírva a könyvben – mégis benne van.

És épp ez az a jelenet – meg sok más is –, ami engem ismét meggyőzött arról, hogy Dóka mennyire érzékeny író!

Malacunk és a megmentésére érkező patkánybarát természetesen kivágják magukat a bajból, sőt, egy különös laborbaleset (vagy inkább labordézsmálás) eredményeként szuperképességekre tesznek szert. Pati zseniálissá, míg Csocsó a fénynél is sebesebb mozgásra képes disznóvá változik. Innentől kezdve nevezik önmagukat Szupermalacnak és Űrpatkánynak. Rögvest meg is lovasítanak egy űrhajót, amivel meg sem állnak a szomszédos galaxisig, ahol aztán annyi kaland vár rájuk, mint égen a csillag.

Említettem már, hogy Dóka igen érzékeny író?

Legújabb kötete rendkívül vidám, kacagtató, fordulatos, könnyed történet. Egy-egy fejezete épp egy esti mesényi terjedelmű, bár alig hiszem, hogy a csemete be fogja érni ennyivel, mert hőseink szupersebességgel csábítják magukkal tovább és tovább olvasóikat. Viccelnek, bliccelnek, cseleznek, csatangolnak, mentenek és menekülnek, ha az kell, és közben…

Nos, közben nagyon finoman, nagyon szépen (ahogy csillag megy az égen) tanítanak, titkos lelki sebeket gyógyítanak, rámutatnak a gyermekeinket körülvevő valós világ visszásságaira, randaságaira, hibáira is.

Dóka érzékeny és ügyes író, aki úgy tanít-ápol-szeret gyerek és felnőtt olvasót egyaránt, hogy az cseppet sem tolakodó!

A könyv szereplői állatok, naná, hogy emberi tulajdonságokkal. Felbugyog itt a köztünk élő önteltség, rosszindulat, gyűlölködés, „mások” megvetése, önzés, és sok más negatív emberi tulajdonság, ám nem kell félni, mert Szupermalac és Űrpatkány végül mindig győz. Vagy legalábbis túlél, átevickél a bajon, megússza a dolgokat, miközben eleinte félénken, majd később egyre magabiztosabban áll ki ama tény mellett, hogy légy akár rút, kövér, gúnyos nevetésre ingerlő, elesett és üldözendő mások (a kegyetlen többség) szemében, az élet mégis szép kaland!

Dóka új mesetrilógiájának első kötete gyógyító könyv. Bő humorral, finom bölcsességgel, bájjal és szeretettel balzsamozza gyerek és felnőtt lelkét egyaránt. Tapasztalatból írom ezt: mikor olvasni kezdtem, épp ezer gond nyomasztott, fojtogattak sürgető tennivalók, megoldhatatlannak tetsző problémák – két órával később azonban, mikor becsuktam a könyvet, újra tetterősnek, életvidámnak éreztem magam!

Szupermalac és Űrpatkány megtörhetetlen optimizmusa, derűs szemléletmódja valóban átszivárog az olvasóba. Ahhoz pedig, hogy Dóka szövege képes legyen erre a csodára, Máli Csaba zseniális illusztrációi is kellenek. Érezhető, hogy a két alkotó nagyon egymásra talált, szöveg és kép tökéletes harmóniában működik, hat és él. A rajzok finomak, lendületesek, híven követik a történet hangulatát, sőt, fokozzák, kiteljesítik annak humorát, gondolatiságát. A rajzfilm, mely a történetből készült, szintén ezt a vidámsággal operáló gyógyerőt hordozza magában – bár ezt néznék a gyerekeink, és nem az erőszakkal teli animéket.

Meg kell még említenem, hogy Dóka nem csupán érzékeny, de merész író is. Nem tudok róla – bár lehet, tévedek –, előfordult-e már, hogy kicsiknek szóló gyerekkönyvet függővégesre írtak. Dóka épp ezt tette. A Szupermalac és Űrpatkány első kötete (Hősök leszünk!) bizony erősen függővéges: hőseink épp addigi legveszedelmesebb küldetésükre indulnak, mikor hopp, elérünk az utolsó oldalra.

Szülő legyen a talpán az, akinek állnia kell majd a sarat, midőn a lurkója hevesen követeli a folytatást – mert hogy követelni fogja, az nem vitás!

Forrás: librarius.hu / Böszörményi Gyula / 2018.10.27.

 

2. A három űrbetyár

A három űrbetyár
Oldalszám: 112
Megjelenés: 2019. április 18.
 
Szupermalac és Űrpatkány egy messzi-messzi galaxisban él…
Kísérd el csillagközi kalandjaikra a két űrvagányt! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát!
 
Szerinted megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve?
És vajon megkapják a szuperhősengedélyt?
 
A sorozat második kötetéből kiderül, kicsoda Űrpatkány fia, találkozhatsz Kisgömböccel, a mohó fekete lyukkal, és a Tükörbolygóra is elutazhatsz.
Még Unikornélia, a bájos egyszarvú is feltűnik, hogy segítsen hőseinknek, amikor Rosszkutya visszatér!
 
De vajon kicsoda a három űrbetyár?
Miért rabolnak ki egy hűtőt?
És tényleg tudnak zenélni?
 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót