OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK
MESEREGÉNY - ÁLLATHŐSÖK : Fantasztikus Róka úr

Fantasztikus Róka úr

  2020.06.29. 09:35

6-8 éveseknek
Írta: Roald Dahl
Fordította: Pék Zoltán
Illuszrálta: Quentin Blake
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 96
 
“Róka úr és a három rókakölyök tempósan, egyenes vonalban ásott. Annyira izgatottak voltak, hogy nem éreztek se fáradtságot, se éhséget. Tudták, hogy hamarosan nagy lakoma vár rájuk, és fel-felkuncogtak, amikor csak eszükbe jutott, hogy Buci tyúkjait fogják enni. Remek érzéssel töltötte el őket a tudat, hogy míg a dagadt gazda a dombon arra vár, hogy ők éhen haljanak, közben vacsorát is ad nekik, még ha nem is tud róla.”
 
Minden alkalommal, amikor Róka úr egy-egy zsíros tyúkkal, libával vagy pulykával tér haza esti portyájáról, a falu három elvetemült gazdája majd szétrobban a dühtől a farmjukat ért támadások miatt.
A dagadt Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán ezért bosszút esküszik. Elhatározzák, hogy örökre kiforgatják Róka urat, feleségét és gyerekeiket a családi odúból. Csakhogy Róka úrnak is megvan a magához való esze! Agyafúrt tervet eszel ki… méghozzá fantasztikusat!

 

pagony.hu
 
A könyv egész vékonyka, szinte minden oldalon illusztrációkkal, a megszokottnál kicsivel nagyobb betűmérettel, így nem csak folytatásos esti meseként olvashatod, hanem a vállalkozó kedvű gyereked megpróbálkozhat az önálló olvasással is. Leginkább a nagycsoportos korosztálytól érdemes elkezdenünk, amit innen felfelé mindenki élvezni fog, mivel egy nagyon akciódús, mozgalmas történetről van szó.

És hogy miről is szól ez a fantasztikus történet?

Róka úr minden éjjel zsákmányszerző útra indul a rókalyuk közelében lévő három tanya egyikére, hogy családjának meglegyen a napi tápláléka. A három tanyán három kapzsi és gonosz gazda- Buci, Bugris és Bán- tyúkot, libát, pulykát tart és nagyon kezd elegük lenni Róka úr tolvajlásaiból. Ezért fejükbe veszik, hogy egyszer és mindenkorra elintézik a dolgot és a Róka családot levadásszák. Bevetnek mindent- ásót, markolót- hogy kiforgassák Rókáékat föld alatti üregükből.

Azonban Róka úr nem véletlenül fantasztikus!

Nagyszerű tervet eszel ki. Kölykeivel együtt alagutakat ásnak a három gazda tanyájához, konkrétan pont az éléskamráik alá. Útjuk során találkoznak Borz úrral, akinek – akárcsak Menyétéknek és Nyúléknak – szintén menekülnie kell, hiszen a három gazda már az egész erdőt felásta, hogy a rókák nyomára bukkanjon. Róka úr pedig felajánlja nekik is a segítségét, sőt a végén olyan jól sikerül az akció, hogy az állatok megbeszélik soha többé nem bújnak elő odújukból, hiszen így kényelmesebben tudják a gazdák készleteit dézsmálni. A három gazda pedig, mondanom sem kell, azóta is csak áskálódik és várja, hogy az éhségtől legyengült rókák előbukkanjanak a rókalyukból.

A Fantasztikus Róka úr megidézi a népmesei hagyomány kapzsi és mohó emberek eszén túljáró állat figuráját, de a történet ismerős lehet Fekete István Vukja miatt is. Itt is, ott is a gonosz emberek és az állatok szembenállását tükrözi a mese, az állatok mellett téve le a voksot...

Ugyanakkor Róka úr története az eltulajdonítás problémáját is tematizálja, hiszen Borz úr a történet egy pontján felveti, hogy vajon helyes dolog-e, hogy ők lopnak a gazdáktól... A szöveg bármilyen komoly kérdéseket is vet fel- időnként, sosem lesz tanító jellegű, nem sulykol belénk semmiféle erkölcsi tanítást. Titka sokkal inkább a fabula gördülékeny, változatos erejében rejlik: az első betűtől az utolsóig izgalmas és élvezet olvasni.
 
 
Könyvkritikák blog

A Kolibri Kiadó folytatja a tavaly nyáron megkezdett Roald Dahl-életműsorozatát, ezúttal egy rövidebb, inkább a kisebbekhez szóló történettel. A legújabb kötet korábban már megjelent magyarul (rövidsége okán egy másik Dahl-kisregénnyel együtt), a mostani kiadás azonban kapott egy új fordítást és az illusztrációk is Quentin Blake nevéhez köthetők.

Róka úr minden éjjel meglátogatja a falu három gazdáját, hogy élelmet lophasson magának. A három gazda – a kövér Buci, a törpe Bugris és a vézna Bán – azonban egy idő után megelégeli az éjszaki portyázást, így erőt és időt nem spórolva csapdát állítanak Róka úrnak és a családjának. Azonban hősünket nem lehet olyan könnyen kijátszani, így más megoldásokhoz kell folyamodnia. A történet végén az egész földalatti és üregi társaság jól lakik – hála a fantasztikus Róka úrnak!

 

Roald Dahl (1916. szeptember 13. - 1990. november 23.) norvég származású, Walesben született angol nyelvű novellista, regény- és forgatókönyvíró. Az 1940-es években gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt való könyveivel szerzett hírnevet és lett a világ egyik legsikeresebb írójává. Számos műve jelent meg magyarul, köztük a Karcsi és a csokoládégyár (amelyből Tim Burton készített filmet Charlie és a csokigyár címmel), a Matilda, Danny, a szupersrác, A barátságos óriás (korábban Szofi és a HABÓ címmel jelent meg) című meseregény, valamint a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesék. Több művéből filmsorozat, játékfilm, illetve rajzfilm is készült.

A Roald Dahl-életmű negyedik része ezúttal leginkább a kezdő olvasóknak szól, de nagyobb óvódásoknál is remekül szolgálhat több estén át tartó esti meseként. A fejezetek kellően rövidek, a betűk mérete is pont megfelelő, ráadásul szinte minden oldalon található egy-egy kisebb-nagyobb illusztráció. A történet számunkra akár ismerős lehet, nem egy példát tudnánk mondani népmeséinkből vagy akár a Grimm testvérek meséiből, amelyben az állatok túljárnak az emberek eszén. Dahl azonban felismeri és leírja azt, ami egyébként a fenti történetekből hiányzik, még pedig a morális kérdést. Mivel a kötetben Róka úr a pozitívnak kikiáltott hős, akinek szurkolni kell és az emberek minősülnek ellenségnek, így az olvasóban fel sem merülne, hogy ettől függetlenül amit a róka tesz, az lopás, ha erre nem hívná fel a figyelmet a kötet egy másik szereplője, Borz úr. Ez számomra egy nagyon szimpatikus lépés volt a szerző részéről, mert így a gyermekek és szüleik megbeszélhetik, hogy valójában mennyire helyes Róka úr cselekedete (az ő érvei is elhangoznak a könyvben), így tulajdonképpen már kicsiként szembesülhetnek egy nagyon fontos kérdéssel. Természetesen Dahl sem bízza a véletlenre, a három gazdát komikusan eltúlozza, akik irigy, mohó, kapzsi emberekké válnak így, ezáltal ad egy felmentést az őket kizsákmányoló állatoknak.

A történetből 2009-ben animációs film is készült, Róka úrnak George Clooney, Róka asszonynak Meryl Streep kölcsönözte a hangját. A magam részéről roppant kíváncsi vagyok az alkotásra, hiszen a sztori viszonylag egyszerű és rövid ahhoz, hogy egy egész estés alkotást forgassanak belőle, érdekel, hogyan bővítették ki a cselekményt.

A Dahl-életmű soron következő kötete a Charlie és a Nagy Üveglift c. történet lesz, remélhetőleg hamarosan a Kolibri valamelyik társkiadója (Libri, Helikon) belekezd a szerző másik sikeres sorozatának, a felnőtteknek szóló Meghökkentő mesék megjelentetésébe is.

Tartalom

A három gazda 9
Róka úr 75
A lövöldözés 18
A rettenetes ásók 23
A rettenetes markológépek 28
A versenyfutás 32
„Soha nem hagyjuk futni!" 37
A rókák egyre éhesebbek 39
Róka úrnak támad egy ötlete 42
Buci egyes számú tyúkólja 45
Meglepetés Róka asszonynak 51
Borz 53
Bugris óriási raktára 58
Borznak kétségei támadnak 66
Bán titkos borospincéje 69
Mabel 75
A nagy lakoma 80
Még várunk 89


VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 
 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót