OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Állattörténetek
IFJÚSÁGI - Állattörténetek : A suttogó

A suttogó

  2013.08.12. 01:33

Írta: Nicholas Evans
Fordította: Sóskuthy György
KiadóEurópa Könyvkiadó, 2006
Oldalszám: 496
 
 
Ősidők óta léteznek olyan csodálatos képességgel megáldott emberek, akik belelátnak a lovak lelkébe. Hangjuk lecsillapítja a megvadult állatokat, érintésük begyógyítja lelki sebeiket. Suttogóknak nevezik őket. Egy ilyen férfi miatt teszi kockára fényes karrierjét és házasságát, s utazza át fél Amerikát a lányával egy anya. Kétségbeejtő helyzetében tőle várja, hogy helyreállítsa lovuk - és az egész család - lelki békéjét. 
A tizenhárom éves Grace és barátnője, Judit egy szép, havas téli reggelen lovagolni indul. A jeges hegyoldalon fölfelé kapaszkodva Judit lova megcsúszik, s a lányok lovaikkal együtt egy arra haladó kamion alá kerülnek. Grace és lova, Zarándok túléli a katasztrófát, de a kislány fél lábát elveszíti, az állat a pedig a sokk hatására kezelhetetlen vadállattá válik.

 

Mindenki úgy gondolja, hogy Zarándok menthetetlen, és pusztulnia kell; csak Grace anyja, Annie ragaszkodik makacsul gyógyításához, mert ösztöne azt súgja, hogy a ló fölépülése lánya lelkének gyógyulását is meghozza. Ezért amikor arról értesül, hogy otthonuktól távol, a Sziklás hegység lábánál él egy – az ősi legenda nyomán “suttogóként” emlegetett – férfi, aki szaktudásával képes lecsillapítani a megvadult állatokat, lányával és a lóval együtt, a család minden tiltakozása ellenére útra kel.

 

A férfi nem fűz nagy reményt Zarándok gyógyulásához, de mélyen átérzi a kislány testi-lelki gyötrelmét, és elvállalja a feladatot. Hosszú, kitartó munkával építi újra a ló megrendült önbizalmát és kapcsolatát az emberekkel, s szelíd törődése nyomán nemcsak a ló, de lassan Grace is magára talál. A megszerzett törékeny bizalom azonban újra veszni látszik a férfi és Grace anyja között kibontakozó szép és szenvedélyes szerelem miatt, amely mindannyiukat tragikus választás elé állítja. 

 

Egy szörnyűséges balesettel kezdődik a történet. Minden egy havas, és hideg napon történt. Grace elveszítette legjobb barátnőjét és annak hűséges társát Gonzót. Saját lova Zarándok, és ő maga is maradandó sérüléseket szenvedett.

 

Grace azonban nem egy átlagos kislány, ahogyan Zarándok sem egy mindennapi ló. Hosszú és nehéz utat járnak be a történtek után külön-külön, hogy aztán újra egymásra találjanak. Annie-t, lányát Grace-t és Zarándokot összeköti a fájdalom és csalódottság láthatatlan köteléke. Egyre távolabb sodródnak egymástól és kapcsolatuk felőrlődik a ki nem mondott szavak súlya alatt.

 

Annie számára nagyon fontos a munkája és az évek alatt sokmindent háttérbe szorított karrierjéért. Szakmai berkekben kegyetlennek és rámenősnek ismerték, de emellett remek író volt. Sohasem volt képes kimutatni érzéseit, helyette mindig inkább cselekedett, ezért lánya balesete után elhatározza, hogy nem hagyja annyiban a dolgokat.

 

Zarándokon senki nem tudott segíteni igazán, csak szenvedés volt a ló élete. Bizalmatlanná és gonosszá vált az emberekkel szemben, erős nyugtatókon élt. Annie hallott olyan emberekről, akiket "Suttogóknak" hívtak és értettek a lovak nyelvén. Eljutott hozzá Tom Booker híre, és utolsó reménysugárként kapaszkodott a férfibe. Annie rámenősségének és szenvedésüknek köszönhetően Tom végül nagy nehezen elvállalja a lovat. Csodálta a nő kitartását és szánalmat érzett irántuk, amiért ilyen kegyetlenül elbánt velük a sors.

 

A messzi Montana államban látnak neki a munkának. A táj gyönyörű, hatalmas szabad legelők között lassan indul gyógyulásnak még a sérült lélek is. Zarándokon keresztül Annie és Grace is kezd egyre közelebb kerülni egymáshoz. Minden egyszerűbbé válik és letisztulni látszik. Grace már nem kislány többé és még a lovaglással is újra megpróbálkozik, pedig a balesetben fél lábát elveszítette. Szégyellte, hogy megnyomorodott és hogy szánalmat vált ki az emberekből. Tele volt gátlásokkal és haraggal, ami kezdett oldódni benne.

 

Tom Booker fantasztikus ember, aki nem csak a lovakat, de az emberek is jól ismeri. Ösztönösen és természetesen viselkedik, erős, de mégis nagyon gyengéd. Amint megpillantotta Annie-t, rögtön felkeltette az érdeklődését. Annie, bár magának sem meri bevallani, nagyon is vonzódik a férfihoz. Közben felmond a munkahelyén és egy cseppet sem aggódik miatta. Még neki is jót tett New York után a környezetváltozás és kezdi átértékelni az életét. Úgy dönt, visszatér az íráshoz, amit mindig is szeretett.

 

Robert, Annie férje egy hétvégén meglátogatja családját, ami nem várt bonyodalmakhoz vezet. Már régen nem működik jól a házasságuk Annie-vel, de nem beszélnek a témáról. Robert rájön, hogy titokzatossá vált előtte felesége és valahogy megváltozott. Már nem ismeri minden rezdülését és gondolatát. Az asszony titokba Tom szeretője lett, nem bírtak tovább megálljt parancsolni érzéseiknek. Csak pár napjuk van, hogy egymáséi lehessenek, és mindketten tudják, hogy előbb-utóbb meg kell hozni egy súlyos döntést. Ha Annie elhagyja a férjét, olyan sebeket okoz az éppen csak meggyógyult szívekben, ami iránt mindig is bűntudat fogja gyötörni, megmérgezve ezzel Tom iránti szerelmét. De hát hogyan is hagyhatná volna el? Tom már része volt az életének.

 

Grace megbízott és szerette Tomot. A megmentőjeként gondolt rá, ezért is érezte árulásnak, amikor rájött, hogy viszonya van az anyjával. Ebből a szituációból nem lehet úgy kimászni, hogy senki ne sérüljön.

A regény vége mindezek ellenére nem szomorú, sőt. A tanulság, hogy mindig érdemes lenézni a visszafordulni onnan, hiszen mindig hozhat valami szépet a holnap.   

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót