OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IFJÚSÁGI - Történelemi regény

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Egri csillagok

  2016.09.25. 00:10
Egri csillagokÍrta: Gárdonyi Géza
Illusztrálta: Herbszt László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2016
Sorozat: Móra Klassz
Oldalszám: 608

A XVI. század derekán az egykor dicsőséges Magyar Királyság végnapjait éli. A mohácsi vészt követően az ismétlődő török hadjáratok sorra veszik be a végvárakat: Buda, Pécs, Esztergom, Szeged után elvész Temesvár és Szolnok is.

Az Oszmán Birodalom ékként hatol az ország belsejébe, de Eger vára, a Felvidék védelmezője áll még, ahol kétezernél is kevesebb várvédő néz szembe kétszázezernyi törökkel.

Erzsébet királyné

  2017.05.09. 18:07
Erzsébet királyné Írta: 

Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2012
Oldalszám: 142
 
A bajorországi Possenhofenben, szinte polgári körülmények között, ceremóniátlan, természetközeli környezetben nevelkedik a bakfiskorú Sissi. Senki sem szánja uralkodónak. Amikor Zsófia főhercegasszony menyjelöltválasztása a Habsburg-családnak erre az ágára esik, akkor sem Erzsébet, hanem a nővére, Helén a császárnak kiszemelt menyasszony.
 
A közismert történet, hogyan szeret belé első látásra az ifjú Ferenc József gyönyörű unokahúgába, Dániel Anna színesen és élvezettel meséli. A századunk 30-as éveiben megjelent nagy sikerű, több kiadást megért életregény romantikakedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ajánlható, vonzó olvasmány.
 

István király útja

  2017.05.09. 18:29
Írta: Dániel Anna
Kiadó: Dante, 1938
Oldalszám: 114

Esztergom ​várának külső udvarában semmi változás sem látszott. Nyugalomban, békésen folyt minden a maga rendjén. Az emberek pontosan végzik munkájukat, – merthogy így parancsolta a beteg Géza fejedelem felesége, Sarolta nagyasszony. A fejedelem betegségéről is csak halkan, lopva beszélnek. Mindenki végezze munkáját, – így szól a parancs.

A hiábavaló szószaporítást soha nem szerették a várban. Magyar embernek nem is természete, idegen meg hamar leszokik róla.
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat - Gáspár Ferencet kérdeztük

Szepesi Dóra  2016.08.11. 03:42
G__sp__rFerenc_kalaposk__p_n.jpgNemrég jelent meg a magyar történelem tényein alapuló, gyerekeknek szóló kalandregény-folyamod kilencedik kötete, A holló a napba száll. Hogy Johnny Fortunate kalandjai ezennel véget értek-e, még nem tudhatjuk… Mindenesetre több mint tíz éve kezdted írni a sorozatot. Hogyan lesz egy magyar-történelem szakos tanárból regényíró? Hogyan alakult a pályád?
 
2001-ben kirúgtak az egyik nagy országos napilaptól, nem volt állásom. Edit, a feleségem azt mondta, csináljak valami értelmeset. Akkoriban lett a Harry Potter népszerű, gondoltam, én is tudnék hasonlót írni magyar történelmi háttérrel, hogy lehessen belőle valamit tanulni.
 
Az első regényemet, A strucc vérét még Joe Coldwell álnéven írtam meg. Egy kedves ismerős adta ki, gyógyszerekkel kapcsolatos könyvekkel foglalkoztak, úgy gondolták, hogy szépirodalmat angolszász néven jobban el lehet adni. Mi akkor költöztünk Hidegkútra, így lettem Hidegkúti Józsi.
 
A következő évben kaptunk támogatást az akkori FIDESZ kormánytól, Editnek köszönhetően, mert ő még Lévai Anikónak is írt levelet, hogy mennyire jó a regény, amit a férje írt, több pénzt érdemelne. Így aztán támogatták a történelmi sorozatot, olyan feltétellel, hogy saját nevemen jelenjen meg: annál is inkább, mert ha meglátják, hogy Joe Coldwell: A strucc vére, akkor azt hihetik, hogy valami horror, pedig hát Nagy Lajosról szól, meg a magyar történelemről. Aztán a Coldwell-t megtartottuk a kiadó nevében.
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 1-3. Strucc trilógia

  2013.04.12. 23:45
Írta: Gáspár Ferenc
Kiadó: Coldwell Art Könyvkereskedelmi Bt.

Gáspár Ferenc Johnny Fortunate kalandjai ifjúsági történelmi kalandregény sorozata a magyarországi középkorba viszi el az olvasót.

Johnny alakjában - szinte így érezzük -, mintha mi magunk járnánk a sejtelmes várakban, mintha személyesen vennénk részt a csatákban. Johnny - bármilyen különös -, de New Yorkban lakik. Pontosabban Brooklynban, ahonnan az ember éppen rálát Manhattan felhőkarcolóira.

A két idősík bravúros váltakozása izgalmassá teszi a könyvet és óhatatlanul is párhuzamokat, valamint ellentéteket mutat a lovagkor és a mi mostani életünk között.

A 9 kötetes sorozat első három része Nagy Lajos király korába viszi az olvasót: 

1. A STRUCC VÉRE a nápolyi hadjáratok idejét öleli fel,
2. A STRUCC TERJESZKEDIK Nagy Lajos uralkodásának utolsó négy évét,
3. A STRUCC HALÁLA pedig az 1382 és 1387 közötti éveket mutatja be.
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 1. A strucc vére

  2013.04.13. 00:05
Gáspár Ferenc: A strucc vére - Johnny Fortunate kalandjai
Oldalszám: 286

A Johnny Fortunate kalandjai sorozat bravúros időutazásokkal a magyar középkor fantasztikus és egyben kegyetlen eseményeit láttatja Johnny személyén keresztül. Johnny New Yorkban lakik egy soknemzetiségű környezetben, és különleges szálak fűzik a magyar nagypapájához: az ő segítségével jut el álmában, fantáziájában, néha a misztikum által a középkorba.

A strucc vére kötetben Johnny időutazásai során Nagy Lajos királlyal ismerkedik meg, találkozik Toldi Miklóssal és a gonosz Artus Bernáttal, szemlélője lesz a csatáknak, a pestisjárvány terjedésének, aktív résztvevője az eseményeknek, még az élete is veszélybe kerül…
 
Mindeközben Johnny a szürke és átlagos kisdiákból az iskola egyik legnépszerűbb alakjává válik…
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 2. A strucc terjeszkedik

  2013.04.13. 00:11
Gáspár Ferenc: A strucc terjeszkedik - A strucc halála (Johnny Fortunate kalandjai)
Oldalszám: 264

A strucc terjeszkedik kötetben az időutazásokban már nemcsak Johnny, hanem Claire is részt vesz, amire a kettőjük között kibontakozó szerelem teszi képessé. E sok idősík még feszültebbé és izgalmasabbá teszi a középkori kalandokat, amik során megtudhatjuk, miként is folytatódott és végződött Nagy Lajos élete.

Misztikus jelként is felfogható, hogy halála, amivel egy korszak zárult le, éppen szeptember 11-én következett be az 1382-es esztendőben, és 2001-ben ugyanezen a napon lesz Johnny és Claire szemtanúja a World Trade Center felrobbantásának, amivel talán szintén egy korszak ért véget...
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 3. Strucc halála

  2013.04.13. 00:18
Gáspár Ferenc: A strucc halála
Oldalszám: 232

Johnnyt elrabolja valaki, aki rettentő gonoszságra készül... Johnny ellenáll, ám hamarosan kiderül, hogy... De ne lőjünk le minden poént!

Legyen elég csak annyi, hogy Johnny szerelmes, bár ezt önmagának sem meri bevallani. Érzelmeit itthon, a diósgyőri várban sétálgatva sikerül megértenie. Eközben középkori énje, Szerencsés János szintén szerelmes odaát, ahol Nagy Lajos halálát követően igencsak felgyorsultak és kegyetlenekké váltak az események.

Gáspár Ferenc bravúros írói technikával, sodró lendülettel megírt regényfolyama, a Johnny Fortunate kalandjai sorozat maradéktalanul beleillik a kiadó célkitűzésébe, amit a Coldwell könyvek mottója is hirdet: Történelem másképpen. Hőse, a magyar származású Johnny időutazások, megdöbbentő akciók szem- és fültanúivá képes avatni az olvasót, miközben mai és középkori életét követjük nyomon.
 
A jelenben a kalandok Amerikában kezdődnek 2001-ben, a középkoriak pedig Nagy Lajos idején Magyarországon.
A történelmi szál mellett a tizenéves Johnny kedves alakját hívta életre az író, annak minden csetlésével-botlásával, érzelmi problémáival, ám karakán személyiségével együtt.
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 4-6. Sárkány trilógia

  2013.04.13. 00:33

Zsigmond király és kora: Zsigmond uralkodásának kezdeti évei és a Sárkányos Lovagrend.

Kötetek: A sárkány pallosa,  A sárkány harca, A sárkány álma.

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 4. A sárkány pallosa

  2013.04.13. 00:56
Oldalszám: 271 oldal

Ez a könyv a „Fortunate kalandjai” sorozat 4. része.

Gáspár Ferenc új, lebilincselõen izgalmas kalandregényében Zsigmond király uralkodásának elsõ éveibe röpíti el az olvasót. A strucc vére, A strucc terjeszkedik és A strucc halála kötetekbõl megismert Szerencsés János legújabb kalandjaiból természetesen most sem hiányozhat ármány és szerelem, csatajelenet, férfias küzdelem, rabság és szöktetés.

Az író boszorkánykonyhájából oly lüktetéssel pattannak elő az események, hogy szinte észre sem vesszük, s már el is sodort bennünket a cselekmény fergeteges áradata.
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 5. A sárkány harca

  2013.04.13. 01:02
Oldalszám: 271

Ez a könyv a „Fortunate kalandjai” sorozat 5. része.

Szeretne olyan könyvet a kezébe fogni, amit még a fürdőkádban is olvas? Amelyben valóság és fantázia kézen fogva szárnyal múltba, jelenbe egyaránt? Olyan regényt, amiben egyszerre megtalálható gyerekszerelem, romantika és vérfagyasztó kalandok sokasága? És amiből az olvasó szinte észrevétlenül megismerheti a magyar történelem kevéssé ismert korszakait?

A szerző a regényfolyam ötödik részében megint olyan izgalmas könyvet írt, ami önállóan, az előzőek ismerete nélkül is élvezhető, no és – egyszerűen letehetetlen!

 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 6. A sárkány álma

  2013.04.13. 01:10
Oldalszám: 271

Lehet-e még tovább fokozni a feszültséget? Újabb kalandokat, újabb izgalmakat követni? Úgy látszik: lehet!

Gáspár Ferenc regényében, a Johnny Fortunate sorozat hatodik részében a főszereplő már nem csupán egyszerűen eljut a múltba, Zsigmond király udvarába, hanem meg is akarja változtatni a magyar történelmet!

Vajon sikerül-e ez Johnnynak, illetve Szerencsés Jánosnak, aki tulajdonképpen a New York-i fiú alteregója?

Sikerül-e megmérkőzni a gonosz Flégiásszal, aki mostanáig minden alkalommal kicsúszott a keze közül? Mindez kiderül A sárkány álmából...
 

Johnny Fortunate kalandjai sorozat 7. A holló felrepül

  2013.04.13. 01:17
Oldalszám: 256

Bármily meglepő, de még mindig Zsigmond király korába kalauzol el bennünket új könyvében Gáspár Ferenc, hiszen a címbeli holló már a Hunyadiakra utal. Hunyadi János meg is jelenik a regény lapjain, mégsem ő az egyedüli főszereplője ennek a varázslatos könyvnek, melyben egyszerre kavarog múlt és jelen, így többek között Husz János egykori pere és a mai -immáron legénnyé serdült- Johnny egy komolyabbá váló szerelme osztálytársa, Claire iránt.

Hogy miképpen kerül össze korunk New Yorkja és a XV. századi Magyarország, az nem kérdés annak, aki a szerző korábbi műveit olvasta. Azoknak viszont, akik most találkoznak először az ifjúsági regényciklussal, eláruljuk, hogy Johnny nagypapája magyar, sőt egyenesen a híres-neves Lackfi család leszármazottja. Ezért kezd el Johnny komolyabban foglalkozni a magyar történelemmel, s ezért keveredik néha egészen misztikus úton-módon a régmúlt történéseibe.

Johnny története ezúttal csupán követi a középkori eseményeket, mintegy alsó szólamként kísérve azokat, főképpen Tar Lőrincét, a pokoljáró lovagét, akinek - mint ahogy talán Johnnynak is- sikerül végül megtalálnia még gyermekkorában elvesztett hitét, mely nélkül nem élhet az ember.
 

Johnny Fortunate sorozat 8. Pogányokkal táncoló - A holló jegyében

  2016.08.09. 21:33
Gáspár Ferenc - Pogányokkal táncolóOldalszám: 464

Pogányokkal táncoló: erről a címről mindenkinek Kinizsi Pálnak, a medveerejű vitéznek a kenyérmezei ütközet után lejtett győzelmi tánca jut az eszébe. De hallott valaki Tallóci Jánosról, Nándorfehérvár hős várkapitányáról?

Hogy Hunyadi…? Nem, ez sem tévedés!

Tallóci János 1440-ben ugyanúgy megvédte a töröktől Nándorfehérvárat, mint tizenhat évvel később Hunyadi János! Óriási ostrom volt, s hatalmas diadal! S ki emlékszik már erre?

Csupán a történészek, no meg Gáspár Ferenc, kinek tolla alatt megelevenedik a kor, a harcok, a sokféle nép. Magyar táltosok, dalmát hajósok, talján kémek nyüzsögnek a könyvben, melynek lapjain lassan-lassan, de mindent elsöprően bontakozik ki egy gyönyörű szerelmi történet, mely a végkifejlet során a várostrom fortissimójában összecseng a Raguzából származó Tallóciak jelmondatával: A szabadság nem eladó a világ összes kincséért sem!

A Johnny Fortunate sorozat legújabb kötete igazi, vérbő kalandregény
 

Johnny Fortunate sorozat 9. A holló a napba száll

  2016.08.09. 21:44
Gáspár Ferenc - A holló a napba szállOldalszám: 240

,,Johnny emlékezett a könyvre, tudta, hogy leginkább a nápolyi hadjáratok vannak benne leírva, mikor ez a magyar király elindult a messzi Itáliába, hogy bosszút álljon a fiatalon meggyilkolt öccse haláláért. Ezt a történetet várta, s helyette valami egészen mást talált, ami szerfölött furcsa volt: egy kisfiúról szólt, aki New York-i Brooklynban járt iskolába, és időnként A strucc vérét olvassa."
 

Mindennek vége szakad egyszer: a kilenc kötetes sorozatnak is, melynek első része éppen tizenhárom évvel ezelőtt jelent meg. A főszereplő Johnny akkor még kisgyermek volt, gyenge fizikumú, de dús fantáziával megáldott. Így kiváló alanya lehetett annak a történetnek, mely Nagy Lajos nápolyi hadjárataival kezdődött, és most Hunyadi János és Kamonyai Simon közös győzelmével ér véget.

A háromszor három trilógiából (strucc, sárkány, holló) álló sorozatot sokan megszerették, játékos vetélkedőkön dramatizálták. Johnny azóta megnőtt, megerősödött testileg, lelkileg egyaránt. Mint azok a gyerekek, akik ezeken a könyveken keresztül tanulták-, ismerték meg hazájuk történetének legdicsőségesebb korszakát, s lettek büszke magyarok a Kárpátok között, s szerte a nagyvilágban.
 

Mátyás király lantosa

  2017.05.09. 19:28
Írta: Geréb László
Illusztrálta: Pohárnok Zoltán
Kiadó: Dante, 1940
Oldalszám: 162

Részlet a regényből:

Jánoska komor arccal terelgette hazafelé a libákat. Időnként hátraszólt Biri húgának, aki könnyeivel áztatta kötényét:

- Ne ríjj már no! Nem lesz baj!
De nem sok meggyőződéssel mondta. Lenszőke haja összeráncolt homlokába hullt és maga is szigorúan pillantgatott hol a zokogó kislányra, hol a libákra, melyek közül hiányzott a kisebbik gúnár.

Birike sokáig maradt el a réten. Végre édesanyjuk utána küldte Jánoskát, hogy hozza már haza Birikét meg a libákat.

Ekkor derült ki, hogy a kislány nem mert hazakerülni, mert hiányzott a kisebbik gúnár. Róka ragadta el vagy héja tépte szét vagy talán rossz emberek csenték el - ki tudná megmondani! Talán kalandozni, világot látni indult s beleakadt valahol a bozótba. Hiába minden, oda volt a kisebbik gúnár és Birike könnyeivel itatta az egereket.
Már beértek a faluba. A ludak gágogva rohantak előre, csapkodtak a szárnyukkal és toronymagasra verték fel az utca porát. A nádfedelű vályogházak mintha kérdő, szemrehányó tekintettel mondogatták volna: Birike, Birike, hol a kisebbik gúnár?
 

Quo vadis?

  2020.06.06. 00:02
Írta: Henryk Sienkiewicz
Fordította: Murányi Beatrix
Kiadó: Európa 2018
Oldalszám: 746

A ​Quo vadis Nero félelmetes uralkodása idején játszódik. Egy csodálatos szerelem története bontakozik ki a regény lapjain: Vinicus a gazdag patrícius, beleszeret Lygiába, aki királylányból lett római rabnővé. A lány Plautuis házában él.

Plautius felesége Pomponia, már keresztény, s keresztény Lygia is. Nero udvarába hívatja a lányt, s Viniciusnak ajándékozza. Lygia szereti Viniciust, mégis megszökik tőle. A férfi úgy érzi, mindenáron vissza kell szereznie Lygiát.

De boldog lehet-e egymással ez a két, olyannyira különböző ember a keresztényüldözés korában? Megérthetik-e egymást? Hiszen mindketten mást tartanak fontosnak az életben, a boldogság s a szerelem sem jelenti számukra ugyanazt. Az ő személyükben megtestesülő kettősség jellemzi azt a világot, azt a kort, melyben élnek.

Róma Nero eszeveszett dorbézolásaitól hangos, ember ember után esik áldozatul gyilkos tébolyának. Az új eszme hívei katakombákban bújkálnak, cirkuszok porondján halnak mártirhalált, de a kivégzettek helyébe mindegyre újak lépnek, mert megérett az idő a változásra, s a történelem parancsát nem semmisíthetik meg az égő Róma lángjai sem.
 

Rab ember fiai

  2017.04.23. 00:40
Írta: Móra Ferenc
Kiadó: Pro-Team, 2010
Oldalszám: 120
 
Móra ​Ferenc elbeszélése az aranykort követő viszontagságos időkbe kalauzolja az olvasót. Mikor Apafi Mihályra került a fejedelemség sora, nehéz évek köszöntöttek az országra. Nagyváradon, Erdély kapujában a török volt már az úr.
 
A Felső-Magyarországot és a fejedelemséget összekötő területsáv – az úgynevezett Részek, latinul Partium – nagy része a Habsburgok birtokába került. 
 
„Olyan világ járt akkor szép Erdélyországban – így az író, hogy mikor este lefeküdt a fejedelem, sose tudta bizonyosan, hogy fejedelem lesz-e még reggel, mire felébred? A német volt annak a megmondhatója, meg a török.”
A Szitáry testvérek története egy kalandos nyomozás fordulatait követi. A fejedelem palotájában látjuk őket először, majd elkísérjük a két fiút keresztül-kasul az országban. Bepillanthatunk velük az udvar hétköznapi életébe, a nagyurak világába, de megismerhetjük a rongyos bujdosók sorsát is. Szemügyre vehetjük a ravasz görög kereskedő házát csakúgy, mint a váradi basa fényűző palotáját. Megismerjük a várvédő vitézek életét és a szegény országúti vándorokét. Egyszer káprázatos keleti lakomának a vendégei közé képzelhetjük magunkat, másszor arra tanít bennünket az író, miképpen él a természet kínálta javakkal, gyökerekkel, magokkal a házatlan-hazátlan bújdosó.

Robin Hood

  2020.07.18. 00:22
Robin Hood Írta: Mándy Iván
Illusztrálta: Herbszt László 
Sorozat: Móra Klassz
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017 
Oldalszám: 224
 
Mándy Iván híres ifjúsági könyve a középkori Angliában játszódik, és a sherwoodi erdő igazságosztójának, Robin Hoodnak a történetét meséli el. Vidám kópékról, a sherwoodi erdő sok kalandot megért bujdosóiról szól ez a könyv.
 
A történelmi regényekben, filmekben és színdarabokban már oly sokszor megrajzolt Robin Hood új arccal lép itt elénk. "Robin pajtás" ő ismét, akárcsak az eredeti, középkori angol balladákban. Tréfára mindig kész, szabadságszerető, bátor fiatal legény, aki társaival együtt az erdőt lakván igazságosztó zsiványként a szegény nép legfőbb védője és a nagyurak rettegett üldözője lesz.
 
Mi tagadás, Richárd király keresztes hadjáratát, János herceg trónbitorlási kísérletét ma már a történelem is alig tartja számon, ám a normann elnyomók ellen lázadó Robin Hood alakját mindmáig frissen megőrizte a nép képzelete.

 

Tamás bátya kunyhója

  2017.05.09. 18:20
Írta: Harriet Beecher Stowe
Fordította: Réz Ádám
Kiadó: Holnap,  2011
Oldalszám: 480
 
„ViIágtörténeti cselekedet volt ez a könyv. Megmutatta az egész világnak Amerika szégyenét, a rabszolgaságot… Harriet Beecher Stowe könyve betöltötte hivatását. De csodálatos módon nem felejtették el azóta sem. Ma is százezrek olvassák szerte a világon, színdarabokat faragnak, mozidarabokat csinálnak belőle, és nincs nap, hogy sokan-sokan meg ne siratnák a nemes szívű, vallásos lelkű, öreg négert, Tamás bátyát.

Úgy látszik, még mindig van mit tanulnunk ebből a könyvből. Rabszolgák nincsenek bár; de még mindig megesik, hogy különbséget teszünk ember és ember között, és nem tudjuk elképzelni, hogy ami nekünk s a magunk fajtájú embernek fáj, az éppen úgy fáj a másfajta embernek is.

A Tamás bátya kunyhója még sokáig szükséges könyv lesz. Meg kell tanulnunk belőle, hogy mindnyájan egyformán Isten gyermekei vagyunk, szeretnünk és becsülnünk kell egymást!” – írta Benedek Marcell, aki külön a gyerekeknek fordította és dolgozta át ezt a világhíres művet.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót