OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEKÖNYVEK A TERMÉSZETRŐL - ÉVSZAKOKRÓL, ÁLLATOKRÓL, NÖVÉNYEKRŐL
MESEKÖNYVEK A TERMÉSZETRŐL - ÉVSZAKOKRÓL, ÁLLATOKRÓL, NÖVÉNYEKRŐL : A platánfa álma

A platánfa álma

  2018.12.09. 22:50

5-8 éveseknek
A platánfa álma
Írta: Pásztor Andrea
Illusztrálta: Nagy-Bán Kitti
Kiadó: Kecskeméti Televízió
Oldalszám: 62
Megkejenés: 2018. december 04.

Vajon vannak-e a fáknak érzéseik?
Boldogok-e, ha virágoznak?
Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a szívhez szóló történetből, amely elmeséli, hogyan lett egy pici lány egy öreg platán Egyetlenegy Legeslegjobb Örök Barátja.

 

trendalelke.hu
 
Kecskemét most már mesekönyvvel is büszkélkedhet Pásztor Andi jóvoltából

Kecskemét most már mesekönyvvel is büszkélkedhet Pásztor Andi jóvoltábólDömping van mesekönyvekből, sorra kerülnek a boltokba az újabbnál újabb történetek, roppant nehéz lett a polc előtt állva dönteni, melyiket vegyük meg a gyerekünknek vagy rokonunk, barátunk csemetéjének. Segítünk a választásban!

A kecskeméti Pásztor Andrea első gyermekkönyvét publikálta A platánfa álma címmel.

A történet egyszerre megható, humoros és nagyon tanulságos, Nagy-Bán Kitti illusztrációi pedig roppant bájosak, úgyhogy még felnőttként is szívesen lapozgattuk.

Vajon vannak-e a fáknak érzéseik? Boldogok-e, ha virágoznak? Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt?

Pásztor Andrea A platánfa álma című könyve egy százéves fa és egy óvodás korú kislány szeretetteljes, megható kapcsolatába avatja be az olvasót a platánfa szemszögéből. A négy évszakot átölelő, több szálon futó történetében fontos emberi kérdéseket vet fel. Megismerhetjük a meséből a körülöttünk lévő világ sérülékenységét, a szeretet és a barátság cselekedetekben megnyilvánuló erejét.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A környezettudatos magatartásra neveléstől a társadalomismereti kérdések széles körén át a felelősségteljes barátságig terelgeti finoman a gyerekeket.

“Nem emlékszem pontosan, de talán egy álomkép fészkelte be magát a gondolataimba, hogy írni szeretnék egy mesekönyvet egy kislány és egy platánfa barátságáról” - meséli a szerző.

“Kunfehértón, a szüleim háza előtt álltak platánfák, részben innen jött az inspiráció.”

Noha először publikált mesekönyvet, az írás közel áll Andihoz újságírói munkája miatt. Sőt, korábban már több történetbe belefogott: Julcsi kislánya 1. születésnapjára írt egy történetet, de akkoriban még nem igazán érezte, hogyan kell a gyerekek nyelvén mesélni. Aztán második lánya, Zsuzsi születésnapjára is készült egy mesekönyv, amit már Julcsi illusztrált. Mindkettőt be is köttették, de ezek megmaradnak családi emléknek.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Természetesen A platánfa álmát is Julcsi és Zsuzsi hallgathatta meg először, akik szorosabb barátságba kerültek a hatására a fákkal. Julcsi maga is ültetett egy platánt. A szerzői jogoknál ugyancsak fel lehetne tüntetni a két kishölgy nevét, ugyanis még javaslatot is megfogalmaztak édesanyjuknak a művel kapcsolatban.

“Ki kellett például hagynom egy részt, annyira érzékenyen érintette Julcsit” - vallja be a szerző.

Mint ahogyan az élet sem csupa mese habbal, a történetben is felszínre bukkannak szomorú történések, traumák: például a válás.

“Ez egy létező dolog, már nem döntögetünk vele tabukat” - indokolja Andi, miért mert kevésbé vidám szálakat is beleszőni a könyvbe. “Alapvetően Olívia és a platánfa barátságát szerettem volna bemutatni, köré pedig építettem egy cselekményt, amiben megjelennek a való világból vett események, karakterek - de egyik sem személyes indíttatású.”

A mesét Nagy-Bán Kitti grafikusművész egyedi stílusú illusztrációi díszítik, amelyek tökéletesen visszaadják a mese hangulatát. Nem csoda, hisz Kittit is mélyen megérintették Olívia és a platánfa kalandjai, így teljesen azonosulni tudott a mese érzelmi világával. “A legszebb mese, amit valaha olvastam” - állítja Kitti.

“Különösen tetszett, hogy egy mozdulatlan fa meséli el a történetet, mégis rendkívül eseménydús a könyv.”

Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
Kriskó János
 
Vajon vannak-e a fáknak érzéseik?
Boldogok-e, ha virágoznak?
Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a mesekönyvből, amelyet a Családok évében adott ki a Kecskeméti Televízió.

Pásztor Andrea A platánfa álma című könyve egy százéves fa és egy óvodás korú kislány szeretetteljes, megható kapcsolatába avatja be az olvasót a platánfa szemszögéből. A platán a „gyökértelenek” számos tulajdonságával rendelkezik. Érez, álmodik, érti az emberi beszédet és a gesztusokat.

A szerző négy évszakot átölelő, több szálon futó történetében fontos emberi kérdéseket vet fel. Megismerhetjük a meséből a szeretet erejét, a körülöttünk lévő világ sérülékenységét, a környezettudatos gondolkodás fontosságát, a barátság cselekedetekben megnyilvánuló erejét. És megismerhetjük az emberi gyarlóságot is, gyermeki és felnőtt változatban egyaránt.

Pásztor Andrea úgy szövi a történetét, hogy gyermekhőseinek cselekedetei, a fa „gondolatai és érzései” mind-mind továbbgondolásra ösztönöznek anélkül, hogy szájbarágósan didaktikus volna. Üzenete egyértelmű és pozitív, ugyanakkor a történet lehetőséget ad a mesét hallgatóknak az együttérzés, a félelem, az aggodalom mély átélésére is, anélkül, hogy megrázná a lelküket. Fontos az is, hogy a válásról, mint napjainkban gyakori jelenségről bátran és őszintén beszél.

A mű nyelvezete érthető és igényes. A cselekményszövés miatt inkább nagyobb óvodás és általános iskoláskorú gyermekek számára látszik befogadhatóbbnak. Számos iskolai tanórai felhasználási lehetőséget rejt magában, a környezettudatos magatartásra neveléstől a társadalomismereti kérdések széles körén át a felelősségteljes barátságig.

Pásztor Andrea meséje újszerű, a humort sem nélkülöző, jól felépített írás, remek karakterekkel. Alkalmas lehet arra, hogy általa gyermekeink kezébe korszerű tartalmú, olvasmányos, jó irodalom kerüljön. A mesét Nagy-Bán Kitti grafikus művész egyedi stílusú illusztrációi díszítik, amelyek tökéletesen visszaadják a mese világát. A megindító történetnek és a szemet gyönyörködtető festményeknek köszönhetően ideális karácsonyi ajándék lehet a könyv lányoknak, fiúknak egyaránt. Szívből ajánlom minden család számára!

Kriskó János ny. docens
Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar

 

Ugye ti is várjátok már a tavaszt?

A mi platánunk életében ez a tavasz más volt mint a többi, ekkor lett ugyanis egy óvodás kislány az Egyetlenegy Legeslegjobb Örök Barátja.

Fogadjátok szeretettel ezt a kis tavaszváró részletet a meséből!

A képen a következők lehetnek: virág és természet


"Szóval, ahogy már említettem, tavasz volt, amikor megismertem Olíviát. A kislányt, akit érdekelt, vajon éreznek-e a fák. Én éppen nagyon éreztem. Bimbóim még nem bomlottak ki, lázas izgalommal készültem a nagy napra. A tulipánfák, a vadszilvák és az aranyvessző azonban már teljes pompájában köszöntötte az áprilist. A jácintok, nárciszok és a tulipánok is mindent bevetettek, hogy magukra vonják a méhek figyelmét, ment a szokásos vetélkedés, a sárga vagy a piros szirom a menőbb idén tavasszal. A pezsgő, élettel teli levegő, a csiklandozó napfény ellenére én nem voltam túl vidám aznap. Megtámadták szép új leveleim a csipkéspoloskák, azon bosszankodtam épp, amikor újra megéreztem a kislány apró tenyerét a törzsemen.

– Szervusz! Olívia vagyok, most költöztünk ide – súgta, ezúttal már mindkét kezét hámladozó kérgemre simítva. – Ide járok óvodába a park mellé, a Pillangó csoportba, és sajnos még egy barátom sincs – mesélte, egy rügyecskényi szomorúsággal a hangjában.

Aztán egyszer csak – mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne – nekem szegezte a kérdést:

– Leszel a barátom?

Én csak álltam ott megilletődötten – persze mi mást is csinálhatna egy majd’ húszméteres fa? –, egy levelem sem mozdult a szélcsendes időben. Azon gondolkodtam, hogyan adhatnám a tudtára: semmi sem szerezne nagyobb örömöt, mint ha a barátja lehetnék. Még sosem beszéltem gyökértelennel, fogalmam sem volt, lehetséges-e egyáltalán. Neki viszont, úgy tűnt, nem voltak kétségei.

– Köszönöm – suttogta széles vigyorral az arcán, majd se szó, se beszéd, faképnél hagyott. (Velem ez egyébként is gyakran megesik.) Átrohant a sétány másik oldalára egy zöld ruhás férfihoz, akivel hosszan beszélgettek. Együtt sétáltak vissza hozzám: a Barátom és az Idegen..."

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót