OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
CSALÁD-BARÁTSÁG-SZERETET
CSALÁD-BARÁTSÁG-SZERETET : Medve-egér barátsága

Medve-egér barátsága

  2016.02.23. 21:31

4-8 éveseknek

Írta: Bonny Becker

Illusztrálta:
Kady MacDonald Denton
Fordította: Cséplő Noémi
Kiadó: Pongrác, 2011
Oldalszám: 56

Kétszereplős (medve és egér) lendületes mesék, tiszta, nem bonyolult szöveggel és ismétlődő fordulatokkal. Egy zsémbes, merev mackó és egy barátságos, cserfes egér kalandjait követhetik nyomon az olvasók Bonny Becker és Kady MacDonald Denton mesesorozatában.

A nagy alakú könyv a jól olvasható betűk, eltérő betűtípusok révén igazi élményt jelent a kezdő olvasóknak is. 
Három könyv a szeretet erejéről és az örök barátságról.

 

1. Medve látogatója
Bonny Becker: Medve látogatójaMedve teljesen biztos abban, hogy nem szereti a látogatókat. Ezt egy tábla is jelzi az ajtaján. Így amikor egy egér kopogtat nála, Medve elküldi. Ám amikor Medve a szekrényhez lép, hogy egy tálat vegyen elő az egér ott van! Aprón, szürkén és ragyogó szemekkel.

Ebben a kacagtató mesekönyvben, amelyet Bonny Becker írt és Kady MacDonald Denton illusztrált, Medve csupán szeretne nyugodtan megreggelizni, de az egér aki a lehető legváratlanabb helyeken bukkan fel nem hagyja!

Bonny Becker számos díjnyertes képeskönyv és gyerekregény írója. Erről a könyvéről ezt gondolja:

Ez a kellemetlenkedő egér csak úgy bepattant a gondolataimba, és nem akart elmenni. Nem szívesen ismerem el, hogy mennyire hasonlítok Medvére, de hálás vagyok minden egyes tündéri kisegérért az életemben.

 

Az első, magyarul is megjelent könyvben, a Medve látogatójában örök barátságot köt a mogorva, de jószívű Medve az őt kitartóan ostromló Egérrel

A Medve látogatója Medve és Egér első találkozását és összebarátkozásukat meséli el. Ahogyan az lenni szokott, adott egy látogatókat nem szívlelő morcos, nagydarab magányos farkas (vagyis: Medve) és egy elszánt, izgága birtokháborító, aki mindenáron barátkozni akar (Egér). Valószínűleg nem lőjük le a poént, ha eláruljuk, hogy az Egér győz, és a mese végére a legnagyobb összhangban „melengetik a talpukat, rágcsálnak és kortyintgatnak” a kandallónál.


Az alaptörténetet Bonny Becker és Kady Maconald Denton játékosan és humorosan dolgozza fel. A végig tempós cselekmény, a szövegben és az illusztrációkon is vissza-visszatérő elemek és jelzők egy burleszkhangulatú mesét eredményeznek. Tényleg szórakoztató, ahogyan az illusztrációkon esetlennek rajzolt Medve fokozatosan egyre nagyobb túlzásokba esik, csak azért, hogy távol tartsa az „aprón, szürkén és ragyogó szemekkel” kitartóan ostromló Egeret. A pasztellszínű illusztrációk pedig remekül ábrázolják Medve gesztikulálásán és grimaszain keresztül a mesében éppen uralkodó hangulatot.

A könyv szerkesztése a szöveg és a képek elrendezésével, valamint a betűstílus és a betűméret variálásával vezeti a meseolvasót, hogy az hol kiabáljon, hol sokat sejtetően hallgasson, késleltessen és így tovább. Emiatt nagy segítséget jelenthet azoknak, akik nem gyakorlott mesefelolvasók, vagy akiknek nehezebben megy, hogy újra és újra beleéljék magukat a rutinszerűvé vált mesélésbe. (A Medve látogatója ezért a sajátosságáért egyébként elnyerte a felolvasásra ideális mesekönyveknek odaítélhető E.B. White Read Aloud Award-ot.) 

A Medve látogatója egy igazán szépen kidolgozott kötet: a jópofa, feszes szöveget gazdagon kísérik a szép és bájos illusztrációk. A nagyalapú, keménykötésű könyv papír védőborítót is kapott, a lapok jó minőségűek. A kivitelezéshez és a könyvpiaci árakhoz mérve a könyv viszonylag baráti összegbe kerül – ennek oka valószínűleg az, hogy nem Magyarországon, hanem Kínában nyomták.

Bonny Becker író és Kady MacDonald Denton illusztrátor közös sorozata, a Medve és Egér első kötete most szeptemberben jelent meg magyarul. A Medve látogatója 2008 nyarán kilenc héten át volt a New York Times-sikerlistán a top10 gyerekkönyv között. A könyv a piaci siker mellett számos díjat és elismerést is bezsebelt – többek között elnyerte a Golden Kite díjat és felkerült az amerikai gyerekkönyvtárak szervezetének, az ALSC-nek a figyelemre méltó gyerekkönyveket tartalmazó listájára.

medve-latogatoja-belso1

medve-latogatoja-belso2

 
2. Medve aludni megy
Bonny Becker: Medve aludni megy
A mese a barátságot az elalvás körüli hercehurca teszi próbára.

Medve számára nagyon fontos, hogy amikor aludni megy, minden a helyén legyen – odakészítse a pohár vizet az éjjeliszekrényre, felrázza a párnáját és feltegye a hálósipkáját. De Medvének legeslegjobban teljes csendre van szüksége.

Amikor apró, szürke, ragyogó szemű barátja, Egér nála tölti az éjszakát, és nem tud csendben maradni, mint egy… hát, tudod, Medve szeméből kiröppen az álom.
Medve és Egér, kedvenc fura barátaink, a New York Times-sikerlistás Medve látogatója hősei egy újabb fergeteges történettel térnek vissza.
 
 
Egér pizsamapartira hivatalos Medvéhez, arról viszont, hogy ez jó ötlet-e, a házigazda nincs teljesen meggyőződve. Medve továbbra is mereven ragaszkodik a megszokott rutinjához, szabályaihoz – Egér pedig minden igyekezete ellenére továbbra is képtelen alkalmazkodni ezekhez.

Egér az előző meséből is jól ismert módon, „aprón, szürkén és ragyogó szemekkel” hamar otthon érzi magát, bár mondhatni, puszta létezésével is bosszantja Medvét. De, mint az később kiderül, Medve részéről mégis a lehető legjobb ötlet volt áthívni a barátját. A Medve aludni megy az éjszakai zajoktól, a „valaki van a szobában” képzettől való félelem leküzdését bontja ki sok humorral és érzelemmel. Medve például azt vallja, hogy ilyen esetekben egy esti mese "jót tesz az idegeknek”.


A sztori teljesen úgy épül fel, mint a Medve látogatójában: sablonos, jól ismert helyzetkomikumok követik egymást, a feszes, humoros sorokban leírt történések az illusztrációkkal együtt teljesednek ki. Kady MacDonald Denton akvarell- és tustechnikával készült képein most is az érzelmek, az állapotok érzékeltetése a hangsúlyos. A mesekönyv vizuális világában Medve és Egér testbeszéde és arckifejezése mellett fontos szerep jut a tipográfiai játéknak, utóbbi segítségével a Medve aludni megy hasonlóan könnyen és jól olvasható fel, mint a Medve látogatója.


Ahogyan a mesekönyvsorozatok általában, úgy a Medve és Egér barátságáról szóló könyvek is mellőznek mindenfajta újítást, de ez ebben az esetben nem okoz csalódást. Bonny Becker és Kady MacDonald Denton könyvei nem feltétlenül eredetiek, de egyéni jegyeket viselnek. A humoruk működése egy sitcomra emlékeztet: statikus figurák mozognak ugyanabban a környezetben, a különböző problémák megoldásához sajátos, de minden esetben egyforma eszközökkel jutnak el. Részben ez a kiszámíthatóság garantálja a (fel)olvasásból fakadó szórakozást is.

Az amerikai szerző és a kanadai illusztrátor Medve és Egér hétköznapi kalandjairól szóló mesekönyvei már számos díjat elnyertek. A Medve aludni megy például megkapta a Crystal Kite Awards-ot, amely egy világszerte hetven régióra kiterjedő, gyerekkönyvszerzőket és –illusztrátorokat tömörítő szervezet évente odaítélt díja.

medve-aludni-megy-belso1

medve-aludni-megy-belso2

 
3. Medve Szipog
Bonny Becker: Medve szipogMedve megfázott – BORZASZTÓAN. Medve biztos abban, hogy kerek e világon még soha senki nem volt ilyen beteg.
 
Amikor a barátja, Egér megérkezik, és közli vele, hogy hamarosan jobban lesz, Medve tudja, hogy Egér nincs tisztában a helyzete súlyosságával!
 
 
 
 
 

Medve szörnyen beteg lesz (megfázik), félő, hogy már a másnapot sem éri meg. Egér, a barátja azonnal a segítségére siet, ám úgy tűnik, hogy nincs tisztában a helyzet komolyságával. Persze, a mindig ragyogó szemű kisegér minden tőle telhetőt megtesz, hogy barátja meggyógyuljon: olvas, énekel, zenél, teát főz. De sajnos semmi sem segít, így kénytelenek papírra vetni Medve végakaratát.

Annak ellenére, hogy nagyon szerethető a sorozat, meglepő, hogy a folytatásra bizony több mint két évig kellett várni. Ugyanis a sorozat első két kötete 2011 őszén jelent meg hazánkban.

Annyira tetszik, hogy a szerző, Bonny Becker pár mondattal képes két fantasztikus karaktert megalkotni. Jóformán helyzetkomikumokat hoz létre, melynek szereplői végletekig túlzásokban esnek, ezáltal buzdítva nevetésre az olvasót (gyereket és felnőttet egyaránt). Szégyen, nem szégyen, végig fülig érő szájjal olvastam a mesét, és nem egy helyen hangosan fel is nevettem. Ahogyan Medve valóban úgy érezte, hogy a halálán van és rajta senki és semmi sem segíthet, valamint ahogyan felháborodott azon, hogy Egér mennyire nem tiszteli az ő betegségét - talán mindenkinek eszébe jut egy-egy ismerős, aki valóban két köhögés után papot hívat. (A végrendeletes résznél már teljesen kész voltam én is.)

Persze, mese lévén lesz a tanulság is, hogy a barátokra mindig számíthatunk, és Medve is rájön, hogy túlzásba esett, és az is bebizonyosodik ismét, hogy Egér amennyivel kisebb, annál okosabb nála. Nagyon örülnék neki, ha a negyedik rész, amelyben Medve születésnapját ünneplik, még idén megjelenne, bár valahol sajnálnám is, hogy nem lesz több új kaland.

 

medve-szipog-belso1

medve-szipog-belso2

Forrás: kötve-fűzve blog

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót