OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
RÖVID ÁLLATMESÉK (4-8)
RÖVID ÁLLATMESÉK (4-8) : Kukori és Kotkoda

Kukori és Kotkoda

  2017.11.15. 23:54

Illusztrálta: Mata János 
Kiadó: Móra Könyvkiadó 
 
http://www.origo.hu/i/0712/20071214kukoriesk.jpgKukori és Kotkoda egy boldog házasságban él, de ez a Kukori olyannyira lusta, hogy Kotkodát ezzel gyakran felbosszantja, és így csak bonyodalmat okoz. Kukori a házimunkát sem képes jó, tisztességes férjként elvégezni. A ház körüli munkát igyekszik elkerülni, szegény Kotkoda hiába kéri, hogy kapirgálja ki a gyomot vagy porolja le a szőnyeget, annak esze ágában sincs megcsinálni.
 
A munka kikerülésében segítségére van nagy cimborája, Kopasznyakú is. Na de a rossz is elnyeri méltó büntetését, mert a két komisz mindig pórul jár, Kotkoda alaposan megleckézteti a lustáját.
 

Születésnapi szemétdomb és más történetek

Kukori és Kotkoda / Születésnapi szemétdomb és más történetek Kiadás éve: 2010 
Oldalszám: 57 

Kukori, a széltoló kakas mindent megtesz, hogy kivonja magát a ház körüli munkákból: karatetanfolyamra jár, műmenyéttel hadakozik, sőt még repülő szemétdombot is készít. A nagy munkakerülésben aztán többnyire úgy elfárad, hogy sürgősen le kell pihennie egy kicsit.

És mit csinál közben élete párja, a szorgalmas Kotkoda? Kapirgál, ablakot pucol, tűzifát aprít, és azon töri a fejét, hogyan leckéztesse meg naplopó urát. Ehhez hű szövetségeseket is talál: Hápogi kacsát, a mintaszomszédot, és Mitugrászt, a pimasz szöcskét. 

Hogy használ-e a lecke a mihaszna Kukorinak? Ez is kiderül ebből a vidám könyvből, amely a sikeres rajzfilm sorozat alapján készült.

 

Galgóczi Móni

Volt idő, amikor a retro divatos volt. Mostanra mintha kicsit kifulladt volna a lendület, ám továbbra is úgy érzem, hogy a baromfi családregény legújabb fejezetei is népszerűek lesznek, bár ebben komoly szerep jut a szülőknek, akiknek egészen erős mezőnyben kell rávezetniük csemetéiket az egyszerű, erőszakmentes történetek szépségeire.

Valószínűleg nincs könnyű dolga annak a szülőnek, aki a különféle rajzfilmcsatornákon futó, és rendre könyv alakban is megjelenő, sajnos olykor kétes minőségű és hatású történetek ellenében, illetve mellett próbálja meg felhívni gyermeke figyelmét a munkakerülő kakas és felesége kalandjaira. Még akkor sem, ha Kukori és Kotkoda mellett olyan felejthetetlen figurák bukkannak fel, mint Pulykáék (a szomszédban lakó sznob házaspár), Hápogi kacsa (a példás szomszéd), Kopasznyakú (aki semmi „jóból” nem akar kimaradni) és Mitugrász (a pimasz szöcske), akinek legfőbb öröme a széltoló kakas bosszantása.
 
Kíváncsi lennék, vajon a minden nehézség ellenére is egymást szerető baromfi házaspáron keresztül bemutatott társadalomkritika (legalábbis a mindössze 26 epizódot megért filmsorozat idejében az volt) manapság mennyire tűnik fel bárkinek is, hiszen ami akkoriban durva volt, az mostanra sajnos természetes és mindennapos lett. De ebbe most ne menjünk bele, mert ki tudja, hol kötnénk ki. Nézzük inkább, hogy ebben a kötetben milyen „szörnyűségek” esnek meg a lusta kakassal.

Tartalma

Rézsarkantyú

Kotkoda megirigyli, hogy minden szomszédjának van valami különleges régi holmija, amivel dicsekedhet, ezért ő is szeretne egyet, szóval lelkes kapirgálásba kezd a régi szemétdombon, és erre buzdítja Kukorit is, akinek természetesen esze ágában sincs tevékeny részt vállalni a dologban. Bezzeg, amikor előkerül egy pár rozsdás rézsarkantyú…

Acélcsőr

Miközben Kotkoda az elemekkel küzd, Kukori és Kopasznyakú éppen egy karateműsort néznek a tévében, aminek hatására kitalálják, hogy ők bizony karatetanfolyamra fognak járni. Lelkesedésük egészen addig tart, amíg az edző bele nem akarja hajtani őket a hideg vízbe... hiszen a moziban sokkal kellemesebb a hőmérséklet. Bezzeg, amikor alkalmazni kéne a tanultakat…

Születésnapi szemétdomb

Kukorinak születésnapja van, ezért Kotkoda összeállít neki egy finom, ünnepi szemétdombot. Még gyertyát is tesz a tetejére. Meg zsebrádiót a közepébe. Az ünnepelt egészen addig örül is a meglepetésnek, amíg Mitugrász el nem hinti, hogy Kopasznyakú ünnepi szemétdombja sokkal magasabb. Bezzeg, amikor kiderül a szintkülönbség oka…

A műmenyét

Kotkoda megpróbálja rávenni Kukorit, hogy segítsen neki kicsipegetni a füvet a háztól a kertbe vezető utacska kövei közül. Persze a lusta kakasnak esze ágában sincs segíteni, hiszen neki edzenie kell – a vadonatúj tollseprűvel. Majd később egy műmenyéttel. Bezzeg, amikor az „edzőtárs” megmozdul…

Valami repül

Kukori nem tud elmenekülni a nagytakarítás elől. Éppen a szőnyeget porolja, amikor egy szélroham felkapja azt, és átrepíti a kerítés túloldalára. Ekkor bukkan fel Kopasznyakú, aki ráveszi barátját, hogy készítsenek ők is olyan repülő szemétdombot, amilyet a tévében látott. Bezzeg, ha takarítógépet látott volna…
 
Ha figyelmesen olvassuk a történeteket, egyértelműen látszik, hogy nem kevés gúny bújik meg a sorok között, hiszen hol a nyugati divatmánia, hol pedig a magyar háztartásokba bekerülő felesleges felszerelési tárgyak kerülnek pellengérre. A jellembeli hiányosságokról nem is beszélve…

 

A végtelen giliszta és más történetek

Kukori és Kotkoda / A végtelen giliszta és más történetek Kiadás éve: 2010 
Oldalszám: 56 

Ki ne ismerné Kukorit, a naplopó kakast, és az ő párját, a szorgalmas Kotkodát, aki legszívesebben egész nap csak kapirgálna?

Kettőjük szórakoztató kalandjairól mesél ez a képes mesekönyv, amely a sikeres rajzfilmsorozat alapján készült. 

Megtudhatjuk belőle, miért nincs Kukorinak és Kotkodának városi lakása, kiderül, vajon tényleg végtelen-e a végtelen giliszta, és az is elválik, Kukori-e a legjobb bébicsősz.

 
 
 
 
A nyikorgó daráló és más történetek
 
Kukori és Kotkoda / A nyikorgó daráló és más történetek
Kiadás éve: 2012 
Oldalszám: 48 
 
Kukori és Kopasznyakú igazi jó cimborák, akik mindig számíthatnak egymásra. Főleg, ha kerülni kell a munkát. A két vásott kakas együtt indul mustot lopni, tilosban vadászni, közösen írnak dalt, sőt még rablótámadásba is belekeverednek.

Sajnos nem mindenki nézi jó szemmel ezt a szép barátságot. A szorgalmas Kotkoda szerint élete párjának inkább otthon volna a helye, ahol kapálhatna a kertben, és darálhatná a kukoricát.

Vajon Kukori a fárasztó munkát választja, vagy inkább a vidám semmittevést? Erre is fény derül a könyvből, amely a nagy sikerű rajzfilmsorozat alapján készült!

 
A sorozat forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Ez volt az első olyan mesesorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére készült. Az 1970-ben útjára induló rajzfilmsorozat alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát.

A sorozat rendezője és megtervezője Mata János azért választotta a tyúk és kakas figuráját, mert úgy vélte, ha a szereplőknek csak két lába van, kevesebbet kell rajzolni.

 
 
 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót