OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
RÖVID ÁLLATMESÉK (4-8)
RÖVID ÁLLATMESÉK (4-8) : Kisnyuszi sorozat

Kisnyuszi sorozat

Wittmann Ildikó  2017.09.25. 09:53

Írta és illusztrálta: Harry Horse
Fordította: Szabó T. Anna
Kiadó: General-Press Kiadó, 2011
Kötetszám: 5
Oldalszám/kötet: 32

"Ismerek egy helyet, ahol egy kis nyuszi él a családjával. Nem valami nagy nyuszi - viszont kék ruhája van. Ha elég figyelmesen keresed, te is megtalálhatod - Harry Horse sorozatában."

A General Press kiadó által Magyarországon is megjelenő Kisnyuszi-sorozat a legbeváltabb recepttel főz: egy kisnyuszi egy-egy  kalandját követhetjük végig, képek és szöveg segítségével. A képi világ egyszerre idézi a Shepherd-féle Micimackó-illusztációkat, az állatsereglet, Kisnyuszi és családja pedig Beatrix Potter Nyúl Péter-történeteit is felsejti.

Kisnyuszink egyszerre nyuszi- és egyszerre embergyerek is – érdekes különbség, hogy nyuszifüleivel együtt egy világoskék kapucnis kezeslábasba bújtatja Horse, míg a nyuszicsalád többi tagja nem vetődik alá ilyen antropomorfizációnak. Egy lehetséges magyarázata ennek, hogy így egyből kitűnik a mi Kisnyuszink a népes nyúlcsalád apraja-nagyja, testvérei közül, akinek ezáltal éntudata és saját személyisége van.

Ebből adódik a történetek befogadási módja is – azok a kisgyerekek fogják a legjobban élvezni és érteni ezeket a történeteket, akiknek már szintén kialakult valamilyen formában az éntudatuk, vágynak arra, hogy az őket körülölelő világot saját maguk fedezzék fel, akik fáradhatatlanul feszegetik a felnőttek által megszabott és sokszor szűkösnek érzett határokat, akik leginkább a saját bőrükön szeretik megtapasztalni döntéseik és tetteik következményeit. Nekik szólnak és róluk szólnak ezek a könyvek.

 

1. Kisnyuszi testvérkéje 

Mesélj gyermekednek a testvér érkezésérőlA nyuszicsalád szaporodik, sokasodik, de nem akárhogy! Még papanyuszi is elsápad, amikor megtudja, hogy egy helyett három pici nyuszigyerekkel bővül a család.Kisnyuszi, aki a tesók érkezésével már nagynyuszivá válik, igyekszik is kivenni a részét a kicsik körüli teendőkből, de sajnos nem úgy sikerülnek a dolgok, mint ahogy ő eltervezte.

Ahogy a többi kötet elején, a Kisnyuszi testvérkéjében is egy lelkes, felvillanyozódott kisnyuszval indít, hiszen kistestvére születik. A nyuszikórház kétoldalas nagy rajza jól mutatja a váltást: megszületnek a kistesók, és Kisnyuszi hirtelen teljesen elveszettnek, idegennek érzi magát a világban. És amikor berendezné a közös világukat a maga logikája szerint: játszik a picikkel, berakja az ágyába őket, felkelti reggel, meg akarja etetni, akkor mindenről kiderül, hogy nem szabad, hogy nem úgy működik.
 
Menekülne: csakhogy nem lehet, ha már ott vannak a Picinyuszik, akkor együtt kell élni velük. Pedig még a szülei figyelmét is elrabolják. És ekkor mutatja meg a könyv, hogy nem azért jó a kistestvér, mert majd egyszer nem lesz idegesítő, mert nem tépi szét a játékot vagy nem fog bömbölni, hanem, mert szeretik a nagy és okos testvérüket – azzal együtt, hogy kis rombolók – és lehet őket szeretni.

A képek apró részletei tökéletesen otthonossá tesznek minket ebben a világban: Kisnyuszi gyerekszobájának rendetlensége, állandó kellékei, mint Karcsikó, vagy éppen az ágyra firkált önarckép és a nyuszis lámpa. Úgy érezzük magunkat ebben a meleg nyúlodúba, mitha mindig ebbe a biztonságos világba vágytunk volna. Kisnyuszi pedig fel-alá pattog kék melegítőjében, amely még a fülét is takarja, csak az arca látszik ki (szülei és testvérei nem viselnek ruhát, teljesen nyúlszerűek).

Harry Horse szövege (Szabó T. Anna fordítása) is épp olyan finom, mint a rajzok: alapkonfliktusokat választ, de soha nincs tanulság, csak érzelmi feloldás. Engedi Kisnyuszit a maga útján járni, hagyja, hogy egy 3-5 éves belső logikája vezesse az eseményeket, és végül Kisnyuszi mindig hazatérhessen egy nagy ölelésre a meghitt otthonba. Nem csoda, hogy a gyerekek annyira szeretik és együtt lélegeznek a könyvekkel – legyen szó elveszésről, ovikezdésről (a suli az angol preschool megfelelője), vagy összeveszésről és világgá menésről. (pagony.hu)

2. Kisnyuszi elveszett

Kisnyuszit a szülinapján elviszik a vidámparkba, és szerinte ő elég nagy már, hogy egyedül is szórakozzon. Ám hirtelen sehol nem találja a mamáját…

 

3. Kisnyuszi suliba megy

Kisnyuszi nagyon izgatott. Elérkezett ugyanis az a nap, amikor iskolába megy. Megfésüli játék lova sörényét, szalagot köt rá, és ketten együtt nekiindulnak a nagy útnak...

Habár a címben iskola jelenik meg, az angolszász és a magyar iskolarendszer különbözőségeiből adódóan Kisnyuszi élményei inkább egy óvodás élményeire hasonlítanak, és a szöveg egyszerűsége is óvodásoknak való.

Kisnyuszi és kedvenc játéka, Karcsikó iskolába mennek, ahol Kisnyuszi nagyon jól viselkedik, ám Karcsikó valahogy mindig rosszaságot csinál. A történet és az illusztrációk egyaránt nagyon szerethetőek és viccesek.

4. Kisnyuszi világgá ment

Harry Horse: Kisnyuszi világgá megyKisnyuszinak elege lesz abból, hogy mindig megmondják neki, mit csináljon. Úgy dönt, világgá megy, és épít magának egy saját házikót. De nem alakul minden a tervei szerint…

A Kisnyuszi világgá megy című részben  a legegyszerűbb konfliktushelyzet tárul fel:

„Kisnyuszi rosszalkodott, ezért nyuszimama és nyuszipapa megszidta.”

Kisnyuszi pedig, mivel neki „senki sem parancsolhat”, világgá megy… Persze az igazi bonyadalmak ekkor kezdődnek, és gondolom, nem árulok el titkot, ha elmondom, hogy sok hányattatás és új barátok megismerése után Kisnyuszi mégiscsak rájön, hogy otthon, a mamájával és a családjával a legjobb neki. Persze ehhez sokat kell tanulnia azokból a kalandokból, amiken egyedül esik át, hogy végül, amikor a honvágy és az ijedelem kezd úrrá lenni rajta, megtalálja a mamája – akinek természetesen nagyon hiányzik… Egyszerűen, bájjal-humorral elmesélt történet, szeretnivaló, rakoncátlan Kisnyuszival – közös olvasásra, nézegetésre, beszélgetésre.

5. Kisnyuszi karácsonya

Harry Horse: Kisnyuszi karácsonyaKarácsony közeleg, és Kisnyuszi minden vágya egy csodaszép piros szánkó.

Ebben a történetben a Karácsonyi Nyuszi hozza az ajándékot. Ám ez senkit ne riasszon vissza a Kisnyuszis meséktől. Szülőbarát, szórakoztató az egész sorozat; Szabó T. Anna-féle remek fordítással, igényes illusztrációkkal.

 

A kisgyerekes szülőknek (egészen 4-5 éves korig bezárólag) ideális felolvasóskönyv a Kisnyuszi-sorozat karácsonyi darabja. A klasszikus mesei értékeket (szórakoztatva nevelés, humor, szép rajzok, tanulság) mind felsorakoztatja ez a kedves, igényes darab. Ráadásul fiúknak és lányoknak egyaránt megfelel, mondhatni “uniszex” mű, ami például a hercegnős-pónis mesékről nem mondható el.

 

 
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót