OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
RÖVID ÁLLATMESÉK (4-8)
RÖVID ÁLLATMESÉK (4-8) : Tücsök a Holdon

Tücsök a Holdon

  2017.09.25. 12:51

http://3.bp.blogspot.com/-ReKGdxIeCfU/UEPuiQM6O-I/AAAAAAAAAdQ/SX4X2gMeXu4/s1600/maros-krisztina-tucsok-a-holdon-belso.jpgÍrta és illusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Manó Könyvek Kiadó, 2012
Oldalszám: 32
 
Tücsök a Holdon? Ki hallott még ilyet?
Pedig igaz!
 
A titokzatos holdbéli zenész történetét eddig csak Pipacsbirodalom apró lakói ismerhették. Most előttünk is megelevenedik ez a réges régi história. És miközben egy tücsökfiú a Hold sarlójára indul hegedülni, hogy elnyerje minden tücsöklányok legtücsökebbikének kezét, fény derül a tücsökmuzsika titkára is.

 

Maros Krisztina elsősorban illusztrátorként vált ismertté és népszerűvé a magyar gyermekirodalomban. A Tücsök a Holdon eredetileg a Key colours gyerekkönyv pályázatára készült el 2010-ben. Belgiumban a 323 könyvtervből a legjobb 7 közé választották az akkor még Cricket on the Moon című könyvtervet. A nemzetközi gyerekkönyv pályázaton a Legszebb Key Colours Illusztrációk 2010 kiállításon gyönyörködhettek először a mélyről jövő dalt muzsikáló tücsök képeiben. A holdbéli muzsikus történetét a Manó Könyvek Kiadó vette gondozásába. Az idei (2012) Ünnepi Könyvhét egyik újdonsága és öröme volt. Ritka szép könyv. Szövegét és illusztrációját tekintve egyaránt gyönyörködtet és megkönnyeztet.
 
A Tücsök a Holdon szerelem-könyv. Első ránézésre tudtam. Tücsök a Hold sarlóján hunyt szemmel hegedült. Mert a dal szívének legmélyéről szólt. Az édes dallam "nyomában illatos virágok nyíltak, lágy kalászok ringatóztak, bódult lepkék úsztak a langyos levegőben, de még a bárányfelhők is a hangok hullámain himbálóztak. A muzsika végül egy pipacs tövében alvó tücsöklányhoz szállt”.

Álmában, behunyt szemmel érezhette meg a rezgéseket, a dalt, mert a szívünkkel azt is látjuk, amit a szemünkkel nem. Lelkében “olyan érzések születtek, melyeket nem ismert azelőtt. (…) biztosan tudta, immár nem élhet egyetlen napot sem e különleges zene nélkül”. Pillanatra beteljesülni látszott az álom, a vágy: hogy valaki él, a szívéből szól hozzá, egymásra találtak. Ám a történet nem ennyire egyszerű.

Elérhetetlennek, kegyetlenségnek tűnhet az apától, hogy tücsöklány csak akkor lehet valaki felesége, ha az a Hold sarlóján hegedül. Ám az apa jól tudta, az igazi szerelemben az egész univerzum ünnepel.

Az első rezgések ragyogással töltötték el a tücsöklány szívét, így válhatott pipacsszirmok pirosítójává, mézmezők melengetőjévé, tücsöklányok legtücsökebbikévé. Szavai pedig valami furcsa, földöntúli illatot árasztottak. Érzelmei megnyitották minden érzékszervét a szépre, a természet csodáira. Egész lényével gyönyörködött, és ragyogott, hogy él. Azonban megszületett benne a sóhajtás, a félelem is.

“Boldogsággal tölti el a gondolat, hogy a varázslatosan muzsikáló fiú lehet a férje, ugyanakkor rettegett, hogy a fiúnak akár csak a fél csápja is meggörbül a Hold felé vezető úton”.

Bánatos, féltő, örökké szerető búcsút intettek egymásnak. Tücsökfiú a fűzfahangszerét tulipánsziromba csomagolta, átkötötte árvalányhajjal, majd aprólékos gonddal kukoricalevélbe ölelgette, bugyolálta. Tudta, a hosszú és veszélyes út után is gyönyörűen kell szólnia, hiszen muzsikája bejárja majd az egész világmindenséget, hogy tanúbizonyságot zengjen szíve legszebb öröméről, soha nem múló szerelméről.

 

 
Már egymáshoz tartoztak lélekben, ám az együttléthez tücsökfiúnak áldozatokat kellett hoznia. Égigérő létrát font árvalányhajból, fölmászott a Holdra. Ebben az áldott, áldozatokra képes érzelmeiben magához ölelte a Hold is, gyöngéden ringatta álomba, míg el nem jött az idő, míg újra sarló alakúra nem fogyott a Hold. Az idő próbatétel, akárcsak a távolság. Az elérhetetlennek tűnő vágyakat állandó korlátok és próbatételek sora övezi. Nemcsak a mesékben. Nemcsak a szerelemben. Nem véletlen, hogy a legszebb dalokat hunyt szemmel élik meg, a távolság közelében, földrajzi-fizikai határok ellenére, a lelkek egyesülésében. Lírai szerelem valósult meg köztük a lehető legmélyebben. Amely aztán örökké élhet bennük, akkor is, ha már soha többé nem hallhatják a fülükkel a dalt.
 
A dalt a lélek őrzi, és minden tücsökcirpelésben, minden hegedűszóban, egyetlen csillogó szempárban, egyetlen pillanatban újra és újra fölidézhető az örökélet gyönyöre, a valaha megélt legnagyobb csoda, a szerelem. A tücsökfiú hegedűje egyetlen egyszer szólt a Holdról, de akkor tisztán, lágyan csendült fel, és “az egész égbolt zengett belé, a fák hajladoztak odalent, és a tücskök is mind rázendítettek a mezőben”. Boldog összetartozásukat a kozmosszá növesztett világmindenség zengte. A szív örömdala betöltötte az egész világot, a gömbölyű, teljességet adó zene begurult a tücsöklány apjának pipacsbirodalmába is, hogy ő áldását adja a beteljesülésre, a házasságukra.
 
 
A megpróbáltatások nem értek véget. A heteken át étlen-szomjan meggyengült tücsköt a Hold csillagporral etette, az ég vizével itatta, felhőhabban fürösztötte, hogy visszatérhessen menyasszonyához. Mégis a látszólag gyönge fűszálak felismerve a holdbéli zenészt, először érinteni vágyták, majd egyre szorosabban ölelték, körbezárták, foglyul ejtették. Cserebogárra számíthatott, ám nagy volt az ára a szabadulásnak: le kellett mondania a legszebben szóló hangszeréről, megfosztódott attól az eszköztől, amellyel a legkedvesebbet hódította magához. A cserebogár a vonókkal vadul a húrok közé csapott, megrezegtek a fák és bokrok, „megbolondultak a verebek, elbújtak a katicák, szárnyukba burkolóztak a lepkék”, erőtlenül lekókadtak a tücsökfiút begyűrűző fűszálak. Ezt a zűrzavart kihasználva menekülhetett meg a fiú.
 
 
A telihold arany fényében találkozott újra a visszatérő hős hegedűs és a törékeny tücsöklány-menyasszony. A tücsökcsalád örömében bóbitás pitypangmagokat fújt a párra, mintegy bőséget, termékenységet és áldást kívánva rájuk. És bár hangszer nélkül tért vissza a fiú, a dal továbbélt szívében, fűzfahegedű nélkül is áhitattal hallgatták az elülső, rövidke szárnyait összedörzsölgetve ciripelő tücsköt. Szerelmük szavakba nem önthető volt. Így született meg a tücsökzene.

Megható történetük nemzedékről nemzedékre száll. Időtálló üzenetet tartalmaz. Akik valaha szerették egymást, tudják van egy hely, ahol minden az övék. Van egy hely, ahol egymásban a mindenséget élhették meg. Van egy hely, ahol a találkozás örök, tértől és időtől függetlenül. Ez a valaha megélt pillanat egy kis szirom, lepkeszárny, egy töredék. Amit boldogságnak nevezünk. Emlékfoszlányokból épül minden mű, minden élet, ezért minden veszteség ellenére tudjuk, a megélt pillanatok bevésődnek. A szavakba nehezen önthető pillanatok megmaradnak, és ezekért érdemes élni.

Cserebogár soha többé nem hegedült. Mert a dal a szívben fogan, a hegedű csupán eszköz. Minden este egyedül hajtja fejét a néma hangszerre. Ám megmaradt benne a vágyakozás, azóta is tücsökfiú hangszerével alszik, hogy álmában újra és újra fölidézhesse a mámorító muzsikát. 

 
 
 
 
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót