OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
ÁLLATTÖRTÉNETEK 3-4. ÉVFOLYAM
ÁLLATTÖRTÉNETEK 3-4. ÉVFOLYAM : A holló gyűrűje

A holló gyűrűje

  2018.02.15. 01:32

Berg Judit: A holló gyűrűjeÍrta: Berg Judit
Illusztrálta: Nagy Kincső
Kiadó: Ecovit, 2017
Oldalszám: 80

Berg Juditnak, a József Attila-díjas írónak, a Hisztimesék szerzőjének, Rumini és Alma megteremtőjének új könyvében éjszakánként szó szerint életre kelnek a budavári Mátyás-templomot díszítő állatok, gorgók, sárkányok ̶̶ meg Bodza, a királysírt őrző kőkutya. S többé vissza sem változhatnak, hacsak időben meg nem találják a templom hollójának a nagy viharban eltűnt gyűrűjét.
 
"- Akkor segíts megtalálni a gyűrűt! - förmedt rá türelmetlenül a fekete bagoly. - Azt javaslom, hagyjuk abba a nyavalygást, és lépjünk a tettek mezejére!
- Az hol van? - bámult az ökör, de senki sem felelt neki.
- Tud valaki az eltűnt gyűrűről? - nézett körül szigorúan a bagoly.
Az állatok a fejüket rázták, ám ekkor félszegen előállt Bodza.
- Én tegnap elcsatangoltam, ezért nem változtam vissza szoborrá veletek együtt.
- Hogy tudtál a helyedről elmozdulni? - rivallt rá a fekete bagoly.
- Nem tudom, csak vitt a lábam - hajtotta le a fejét Bodza.
- Én sejtem! - emelte fel egyik szárnyát a szürke bagoly. - Jár ide egy kislány, aki nevet adott neki! Aki nevet kap, megerősödik. Ezért tudott elszaladni.
- Lehetséges - hagyta rá mogorván a fekete bagoly. - De most már azt mondd, megtudtál-e valamit odakint…"
 
Életre kelnek a Mátyás-templomot díszítő állatok Berg Judit új mesekönyvében 

 

Képtalálat a következőre: „berg judit a holló gyűrűje”
„A holló gyűrűje” című meseregény történetének szereplői a Mátyás-templomot díszítő alakok, amelyek a mesében éjszakánként életre kelnek, és kalandok sora vár rájuk. Június 8-án mutatták be a nyári szünetre megjelent könyvet a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom Galériás termében.

A Béla-torony és a Mátyás-torony között, a templom nyugati rózsaablaka felett található Galériás teremben mutatták be a kötetet, ahol interaktív játékok várják a gyerekeket különféle foglalkozásokra. Ez alkalommal szülők, gyerekek, érdeklődők és a sajtó képviselői előtt Berg Judit József Attila-díjas írónő és a könyv illusztrátora, Nagy Kincső grafikus meséltek A holló gyűrűje történetéről és rajzairól, arról, hogyan elevenedtek meg képzeletükben a templomot díszítő alakok: Bodza, a királysírt őrző kőkutya, a szélkakas, a galamb, a bagoly, a béka, a gorgók, a sárkányok…

Ezek az éjszakánként megelevenedő lények, melyek csak akkor változhatnak vissza, ha időben megtalálják a villámlásban eltűnt gyűrűt, amelyet a Menyasszony-torony tetejét díszítő holló tartott a csőrében.
 
 
Süllei László, a Mátyás-templom plébánosa köszöntötte a vendégeket, és megosztotta velük a kötet születésének titkát. Hét éve plébánosa a templomnak, ahol kezdetben a hittanórákon Moha bácsi meséit és más történeteket olvasott a gyerekeknek, mígnem egyikük megszólalt: „Atya, ez unalmas.” Az anyukákat faggatva megtudta, hogy a gyerekek inkább a Ruminit szeretik – és valóban, örültek, amikor Berg Judit kisegerének történetét kezdte olvasni nekik. Ekkor arra gondolt, hogy ha a Notre-Dame-ról és az egri várról írtak regényeket, miért ne születhetne egy a Mátyás-templomról is. Három évvel ezelőtt találkozott Berg Judittal, aki igent mondott a felkérésre, igaz, két évvel későbbi időpontot tudott csak ajánlani, hiszen több más könyvön is dolgozott akkor. A szerző megvallotta, nagyon meghatotta, hogy megvárták.
 
A beszélgetésből kiderült, hogy izgalmas kalandba csöppent az írónő, bebarangolhatta a templomot a pincétől a padlásig, felfedezhette rejtett kincseit. Lung Rita, a Mátyás-templom marketingvezetője mesélt ezekről a kalandos sétákról, amelyekre Berg Judit néha négy gyermekét is elhozta. Láttak tűzijátékot a templomból, jártak rejtett folyosókon, a padláson, voltak koncerten – az írónő bevallotta, hogy még a gyóntatószékbe is bekéredzkedett a pap helyére. „Közeli jó barátom lett a Mátyás-templom” – mondta Berg Judit. Mindenütt járt, tudni szerette volna, merre szaladhat III. Béla király síremlékéről az életre kelt Bodza kutya, hol lehet elbújni a rejtett zugokban.
 
A szerző megismerkedett Hock Bertalannal, a Mátyás-templom orgonaművészével is, aki szintén szereplője lett a könyvnek. Sőt, a mese főszereplőjéül választott nyolcéves kislányt Emmának nevezte el, még mielőtt tudta volna, hogy az orgonaművésznek van egy nyolcéves unokája, akit szintén Emmának hívnak. Berg Judit felidézte, hogyan kapta a másik főszereplő, Bodza kutya a nevét. Azt tudta róla, hogy több mint száz éve most először kel életre, ártatlan és tiszta, ugyanakkor izzik benne a kalandvágy. A bodzavirág Judit számára mindig a kalandos nyár kezdetét jelentette, erről az érzésről kapta a nevét végül a kicsi, fehér, kíváncsi kutyus.

A meséhez szellemes, üde rajzokat alkotó illusztrátor, Nagy Kincső is nagyon élőnek találta a szobrot, úgy érezte, mindjárt leugrik a talapzatról, nem lesz nehéz feladat megeleveníteni. Elmondta, hogy leginkább a hely hangulata ragadta meg, ettől vált számára élővé a mese. Felidézte, hogy gyerekkorában is járt szüleivel a Mátyás-templomba koncertekre, mindig csodálta a sok színes mintát, amelyek élővé teszik a belső teret.

A beszélgetés résztvevői elárulták: egy másik regény is születik majd, mert eredetileg egy izgalmas ifjúsági kalandregényt terveztek, Berg Judit viszont annyira beleszeretett a templomot díszítő állatokba, hogy a kisebb gyerekeknek írt mesét, és megígérte, hogy elkészül majd a nagyobbaknak szóló történet is. Elmondta, hogy előtte még befejezi az Alma következő részét, és írja közben a Két kis dínó, a Maszat és a Rumini új köteteit is.

A könyvbemutató végén a gyerekek és a szülők dedikáltatták az alkotókkal a kötetet; Berg Juditnak sok dolga akadt, mert régi kedvenceiket is elhozták a kicsik.

Ezután mi is megkerestük a meseregényben megelevenedő alakokat, és bár nem jártuk be a templom minden zugát, több rejtett kincsre is bukkantunk, amelyek felderítésére a könyv fiatal olvasói is biztosan szívesen vállalkoznak majd. Találtunk fából faragott baglyot, amely csak a szentély stallumán lévő ülést felhajtva válik láthatóvá.

A főszereplő Bodza kutya egy kőoroszlánnal együtt a III. Béla-kápolna síremlékét őrzi; a bárány a főbejárattól jobbra, a keresztelőkápolna feletti üvegablakot, a galamb szintén a szentély stallumát díszíti.

Egy másik bagoly és egy kőbéka a királyi lépcső alatti oszlopfőkről néznek le. A belső térben a szószéken a négy evangélista és a négy egyházatya alakját faragták meg, köztük találjuk Szent Ambrust méhkassal a kezében és Lukács evangélista szimbólumát, az ökröt is.

A Mária-kapu mögött, a címer mellett festették meg a Mátyás-féle fekete sereg két katonáját, akik szintén szerepet kapnak a mesében. Két megelevenedő madarat kívülről láthatunk: a holló a gyűrűvel a Menyasszony-torony tetejét díszíti, a szélkakas pedig a Béla-torony tetején áll – igaz, csak a másolata: a megrongálódott eredeti a Galériás terem előtt található egy vitrinben. 

Fotó: Merényi Zita

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

 
 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót