OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
ZENEI ANYANYELVÜNK
ZENEI ANYANYELVÜNK : 2/ Zenei nevelés kisgyermek- és óvodás korban: Ringató

2/ Zenei nevelés kisgyermek- és óvodás korban: Ringató

A Ringató a kodályi elveken alapuló módszer, amely a  kisgyermekek zenei nevelését segíti elő úgy, hogy a szülő énekelve, mondókázva játszik gyermekével.

A Ringató könyvek legkisebbeknek szóló sorozatában Gróh Ilona válogat egy dalos-veres kötetben és hat lapozóban a legnépszerűbb énekekből.

A Ringató családi daloskönyvek elsősorban felnőttekhez szóló, de a gyermekek javát szolgáló kiadványok, amelyek a népszerű Ringató foglalkozások zenei anyagának jelentős részét tartalmazza.
 
Olvasni, verselni nulla éves kortól

 

Az olvasóvá nevelés egészen kicsi kortól kell hogy kezdődjön, tudjuk jól. A sok mese és vers, a történetek jól fejlesztik a gyerekek szókincsét, megalapozza a későbbi szövegértést, segít a kötődés kialakításában, a kiegyensúlyozott érzelmi élet megteremtésében.
 
De hogyan kezdjünk neki a totyogósnál, a kisbabánál?
Az nem mindig egyértelmű. Erre adunk néhány ötletet.

Amikor a kisfiúnk megszületett, nem sokkal utána, pár hónaposan is meséltünk már neki. Leporello verses mesekönyvből olvastunk fel minden este. Mellé feküdtünk a földre, föltartottunk a képeskönyvet és a színes rajzokat nézegetve elmondtuk a dallamos verset. Volt több is, amit vagy egymás után, vagy felváltva mondtunk. Kedves szertartássá vált.

Később kialakítottunk egy mesekuckót az ablak előtt, ahol nagy párnák és plüssök között nézegettük a természet változásait és olvasgattuk sorra, minden nap ugyanazokat a meséket és verseket.

A Kolibri Kiadó jelentette meg  a  Jöjj ki Napocska című gyűjteményt, amiben a legkisebbek számára Gróh Ilona, a Ringató-módszer kidolgozója szedett össze ölbéli dalokat, verseket.
 
A Ringató sorozatban jelent meg ez a legújabb válogatás, és azért különösen kedves nekem, mert a népi játékok és mondókák mellett kortárs szerzők legkisebbeknek szóló verseit is megtaláljuk benne. Nem kell hivatásos gondozónővé képeznünk magunkat ahhoz, hogy gyermekünknek szép, magyar, igényes verseket és dalokat tudjunk megtanítani.
 
Sok szerencsés gyermek a bölcsődés korát otthon töltheti. És izgulnak olyankor az anyukák, vajon meg tudnak-e adni nekik minden, a fejlődésüknek megfelelő fontos tudást, amit amúgy a bölcsődében a gondozónők megadnának. A legfontosabbat, a meghitt együttlétet, a kötődést a szülők adhatják meg a gyereknek. Minden nap kell találnunk olyan időt, amikor csak együtt, egymásra figyelve játszunk, tengetjük az időt, egymás szemébe nézve, ölbe véve, ölelkezve együtt vagyunk. A ringató dalok, versek, a mondókák segítenek ebben. Az ebben a könyvben található gyűjtemény dalait letölthetjük, meghallgathatjuk és megtanulhatjuk együtt. Sok-sok közös dalunk, versünk, emlékünk lesz, ami majd később, egy-egy nehezebb pillanatban előhívható, segítheti a borús napok szebbé tételét.

Amikor a fiam iskolás lett, és az első napok, hetek nehézségein igyekeztük túltenni magunkat, sokszor menekültünk a kisgyermekkori dalok és versek emlékeibe, amelyek eltávolítottak a nehéz, iskolai reggelektől, és visszarepítettek a közös, ráérős napjainkba.

Vannak dalok, versek, amiket még ma is előveszünk időnként, ha kirándulunk, és nehezen mennek már a lépések, vagy az esti alvás előtt kell a lecsendesítés, az ellazulás. De ha egy-egy nagyobb összezördülésből szeretnénk kikeveredni, akkor is visszanyúlunk a régi csiklandozós vagy piszés játékhoz, és eszünkbe jut erről néhány régi történet. Pedig már ciki, babás dolgok ezek, mégis jól jönnek a nehezebb pillanatokban.

Ez az új kötet még furulyaiskolát is tartalmaz, amit a merészebb szülők, vagy kezdő pedagógusok örömmel forgathatnak, és az egészen biztos, hogy a picinyek hálás közönségei lesznek a hangszeres bemutatónak. Arról nem is beszélve, hogy az is nagyszerű, közös szórakozás együtt tanulni a nagyobbacska gyerekekkel a furulyázás alapjait.

Forrás: szulo2pont0.hu

 

Jöjj ki, napocska! - Játékok, versek, dalok bölcsődéseknek

 

GRÓH ILONA - Jöjj ki, napocska! - Játékok, versek, dalok bölcsődéseknek

Oldalszám: 160

Megjelenés: 2018. augusztus 31.

A népszerű Ringató-könyvek után itt a várva várt friss antológia, amely népi ölbéli játékokat, mondókákat, valamint dalokat és verseket tartalmaz. A könyv egyszerre nyújt fejlesztő szórakozást a kisgyermekes családoknak, és foglalja össze a bölcsődei zenei, anyanyelvi és irodalmi nevelés anyagát.

Gróh Ilona bevezetőjében módszertani útmutató olvasható, a gyűjtemény dalainak éneklését pedig letölthető zenei anyag segíti.

A Ringató-foglalkozásokról jól ismert játékok, mondókák és hangutánzók mellett a kötetben helyet kaptak többek között Nemes-Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor klasszikusai, illetve Varró Dániel, Nyulász Péter, Tóth Krisztina és még sok kiváló költő legkisebbeknek szóló művei is.
 

Kacagtató - Gróh Ilona válogatásában
 
Gróh Ilona (Vál.) - KacagtatóIllusztrálta: Maros Krisztina
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016
Oldalszám: 28
 
Különleges, szórakoztató és egyúttal nagyon hasznos játékra hívom a felnőtteket és a gyerekeket. A népi hangutánzó játékok nem mondókák, nem mesék, nem is versek. Egyikben sem a történeten van a hangsúly, hanem a huncutkodó játékon.
Ha bolondozni merünk a mondatokkal, szavakkal, hangokkal, hangszínekkel, a különböző hangmagasságokkal, a szótagok ritmikus ismételgetésével nagy vidámság születik!
 
A gyerekek csodálva és nevetve hallgatják, később a maguk kedvére is mondogatják.

A legnépszerűbb állatokhoz kapcsolódó hangutánzókat a népszerű Ringató-foglalkoztatások elindítója, Gróh Ilona gyűjtötte össze, vidám és szellemes rajzaival Maros Krisztina varázsolta ellenállhatatlanná.

 
 
 

 
Ringató lapozók

1. Én elmentem a vásárba

Gróh Ilona - Én elmentem a vásárba - Ringató-lapozók 1."Amikor kiskamasz koromban eldöntöttem, könyveket szeretnék illusztrálni, elképzeltem ezt a jelenetet előre. Hogy ezért szeretném csinálni, mert a világon egyedül annak van értelme, ha egymást jókedvre derítjük.

Köszönöm szépen a videót, nagy álmom teljesült!" (Szepesi Szűcs Barbara)

 

 

2. A part alatt

Gróh Ilona - A part alatt - Ringató-lapozók 2.

 

 

 

3. Megfogtam egy szúnyogot

Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Kiadás éve: 2016

Az első lapozóban a Megfogtam egy szúnyogot és a

Hej, Vargáné kezdetű dalt tartalmazza.

 

 

 

 

4. Cifra palota

A 2017-ben megjelent Ringató-lapozóban a Cifra palota és a Hopp, Juliska kezdetű gyermekdalt találjuk.


Hull a szilva a fáról - Este van már, nyolc óra
 
Illusztrálta: Szegedi Katalin
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 10

Újabb lapozókkal bővül a Ringató, a Gróh Ilona által kidolgozott zenei nevelési program, amelynek legkisebbeknek szóló kiadvá-nyainak segítségével a legkedveltebb népdalokat énekelhetjük közösen.

 
5. Hull a szilva a fáról
 
Az 5. lapozóban a  Hull a szilva és a Komáromi kisleány kezdetű dalt Szegedi Katalin csodálatos rajzai kísérik.

 

 
 
 
6. Este van már, nyolc óra
 
A 6. lapozóban az Este van már nyolc óra és a Hej, tulipán kezdetű dalt Szegedi Katalin csodálatos rajzai kísérik.

 

 

 

 
Ringató családi daloskönyvek
 
1. Ringató - Ölbéli játékok, mondókák, dalok - CD melléklettel
 
Gróh Ilona - Ringató - Ölbéli játékok, mondókák, dalok - CD melléklettelIllusztrálta: Maros krisztina
Kiadó: Kolibri, 2017
Oldalszám: 89

A kiadvány elsősorban felnőttekhez szóló, de a gyermekek javát szolgáló kiadvány, amely a népszerű Ringató foglalkozások zenei anyagának jelentős részét tartalmazza. A "családi könyv" mondókáit, felhasználási javaslatait és kottáit Maros Krisztina humoros és finom grafikái színesítik, hogy a kötet a gyerekekkel együtt lapozgatva is teljes élményt nyújtson.

,,Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - gyakran hangoztatott mottónk. Nem felszólítás, hanem kérés. Bízom benne, hogy ezt a könyvet forgatva sokan kapnak kedvet a játékhoz, énekléshez a gyerekek és önmaguk örömére, gazdagodására. Ugyanis az énekhanggal, az ölbéli játékokkal nem pusztán a ,,zenét közvetítjük", hanem a kicsi gyermek számára egy magasabb szintű odafigyelést, tudást, az érzelmek intenzívebb átadását."

 
 
 
 

A kötetek legnagyobb erénye a remek szerkesztés és válogatás: a szülők, köztük jómagam is, visszariadhatnak egy-egy vaskosabb, szárazabb, szakmaibb népdalgyűjteménytől, olyan befogadhatatlannak és feldolgozhatatlannak tűnik a magyar népdalkincs. A Ringató-könyvek azonban bő és tartalmas merítést tartalmaznak ebből a tiszta forrásból, a megcsömörlés veszélye nélkül.

 

2. Ringató - Sárkányparipán vágtattam - Hatvan gyerekdal (CD melléklettel)

Gróh Ilona - Ringató - Sárkányparipán vágtattam
 
Illusztrálta: Szepesi Szűcs Barbara
Kiadó: Kolibri, 2017
Oldalszám: 60

Gróh Ilona saját szakterületének legjelentősebb és legnagyobb hatású magyar képviselője. Csodálatosan sugárzó egyénisége, felkészültsége, pedagógiai tudása és érzéke, valamint kifinomult zenei ízlése megkérdőjelezhetetlen. A nevéhez fűződő Ringató programot olyan jelentős szakmai, zenei műhellyé fejlesztette, amely méltán vívott ki nagy hazai és nemzetközi elismerést az elmúlt években. (Dr. Nemes László Norbert, egyetemi docens, igazgató, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete)

f56a4094.jpg

Gróh Ili egyszerre szelíd és elszánt. Egyetlen célja, hogy élménnyé formálja a szülők és a legkisebbek számára zenei anyanyelvünk kincseit: a tiszta forrásból származó magyar népdalokat, altatókat, döcögtetőket, hintáztatókat, simogatókat. Ezt teszi ez a könyv is: egyszerűen csak ki kell énekelni, ki kell játszani a soraiból a kisgyerekekkel együtt töltött okos, szép, vidám perceket. (Schäffer Erzsébet, Pulitzer-díjas újságíró, író)

 

3. Ringató - Hatvan magyar népdal - CD melléklettel

Gróh Ilona - Ringató - Hatvan magyar népdalIllusztrálta: Bogdán Viki
Kiadó: Kolibri, 2018
Oldalszám: 63

A nagysikerű Ringató Ölbéli játékok, mondókák, dalok c. könyv folytatásaként most 60 gyönyörű népdalt gyűjtött csokorba Gróh Ilona a Ringató mozgalom vezetője. A Dunántúl, Felföld, Alföld, Bukovina és Erdély, valamint Moldva jellegzetes dalainak megtanulását egy CD-melléklet könnyíti meg. Az énekek különlegességét Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Szvorák Katalin, Tintér Tímea, Berecz András és Kobzos Kiss Tamás hangja és egyénisége garantálja.

f56a4098.jpg

A történelmi Magyarország 5 tájegységének jellegzetes dalai mellett a könyvben fontos és érdekes gondolatok, tudnivalók is helyet kapnak. Az egyszerű szómagyarázatok és a Bogdán Viktóriának köszönhető barátságos és gyönyörű képek segítik, hogy a népdalgyűjtemény ne csak a felnőttek, de a gyerekek örömét is fokozzák így lesz igazán családi énekeskönyvvé ez a Ringatós kiadvány is.

 

4. Ringató - Szunnyadj, kisbaba - CD melléklet

Gróh Ilona - Ringató - Szunnyadj, kisbabaIllusztrálta: Szalma Edit
Kiadó: Kolibri, 2017
Oldalszám: 60
 
 
Legyenek esti dalaitok! javasolja Gróh Ilona, a Ringató alapítója. Hiszen a kisgyermek elaltatása minden családban különleges rituálé, és ennek a legtöbb helyen fontos része a szavak muzsikája, az altatódal. Ezért a Ringató családi énekeskönyvek negyedik darabjába Gróh Ilona örökérvényű altatódalokat, mondókákat és verseket gyűjtött, melyeket Szalma Edit csodálatos képei kísérnek.


img_6334.jpg
 
A Szunnyadj, kisbaba első fejezetében magyar népi altatók találhatók, a második rész dalai más népek ajkán születtek, de magyar szöveggel énekelhetjük őket. Végül a harmadik fejezetben megjelenik az egyszerű kétszólamúság és jó néhány klasszikus bölcsődal, melyek bármikor énekelhetők altatóként is.
 
img_6332.jpg

Szeretnénk, ha ez a szelíden hangszerelt lemez melyen jól ismert zenészek, valamint számos Ringató-foglalkozásvezető is közreműködik főként a dalok megtanulásában lenne segítségére az énekelni vágyóknak, és nem helyettesítené a szülők egyedi, a kisgyerek számára pótolhatatlan hangját. (Gáll Viktória Emese, foglalkozásvezető, a Ringató-mesék szerzője)

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót